Posulus Posted March 25, 2013 Share Posted March 25, 2013 Naszła mnie myśl uwarzenia dwóch szybkich warek na tych samych drożdżach, a że bez zacierania nic ciekawego mi do głowy nie przyszło, to padło na pszeniczniaki. Dopiero dzisiaj przy corneliusie miodowym przypomniałem sobie, że pszenica długo nie postoi (chyba, że ten cornelius to był berliner weisse ). Zamówiłem już Mauribrew Weiss Y1433, a że w ich opisie jest: "Drożdże te odpowiednie są również do fermentacji piw specjalnych produkowanych z użyciem macerowanych owoców, miodu i innych dodatków" to może dałoby się zrobić jakiegoś miodowego dunkela, albo chociaż jakoś urozmaicić jego smak innymi dodatkami? Będę je chmielić niemieckim Perle. Jest w ogóle jakiś dobry artykuł o miodowych piwach w domowym piwowarstwie? Wiem, że zazwyczaj drożdże zjadają miód i nie ma z tego nic poza ABV, czy drożdże do pszeniczniaków są pod tym względem jakieś inne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted March 26, 2013 Share Posted March 26, 2013 (edited) Wiem, że zazwyczaj drożdże zjadają miód i nie ma z tego nic poza ABV, czy drożdże do pszeniczniaków są pod tym względem jakieś inne? Miód to głównie glukoza i fruktoza, więc to nie kwestia drożdży. Nie chcesz podnosić sztucznie mocy użyj małej ilości wyraźnego miodu - gryka, może lipa. Ma być słodkie użyj słodzika lub ksylitolu. Ja "miodowe piwa" robie na modłę http://www.piwo.org/...-doswiadczenia/ (przepis z "resztek"), gdzie miód intencjonalnie po części służy produkcji alkoholu - taki piwny czwórniak lub piątak ;P Edited March 26, 2013 by jaras Link to comment Share on other sites More sharing options...
Posulus Posted March 27, 2013 Author Share Posted March 27, 2013 (edited) Miałem nadzieję na jakąś wyjątkowość tych drożdży. Może faktycznie dam coś gryki, tylko w którym momencie i w jakich ilościach na 20-23L? Nie chcę już robić kolejnej dziwnej warki, wystarczy mi, że będę mieć z 90 butelek pszenicy:) Edited March 27, 2013 by Posulus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts