korko_czong Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Woda wodzie z kranu nie równa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 krk i twarda woda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lampek Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Ja mam strasznie kiepską wodę. W kuchni pod umywalką zainstlowałem takie urządzenie http://www.krainawod...oline-plus.html . Generalnie w ogóle się nie znam i nie wiem czy do piwka mam używać surową wodę czy wodę z takiego urządzenia? Nie będzie wyjałowiona? Proszę o wyrozumiałość, jestem tu nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Wiesz jakie masz stężenie poszczególnych związków (Ca, Mg, SO4, Na, Cl)? Taka woda prosto z filtra RO jest bardzo wyjałowiona, co może przeszkadzać drożdżom i źle wpływać na ich metabolizm. Zwykle stosuje się rozcieńczenie 50%RO + kranówa, ale to zależy właśnie jaką konkretnie masz wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lampek Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Właśnie miałem robione testy wody, muszę gdzieś poszukać wyników w papierach. Generalnie kwalifikuje się do instalacji centralnego zmiękczacza. Wyjałowiona mówisz? A jak bym jeszcze pod tą osmozę zainstalował mineralizator? Gdzieś tam na tej "Krainie Wody" to widziałem. Ściema? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowak Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 ja używam filtrów excito clr. 4 osobne filtry pod umywalką. zmiękcza wodę, usuwa zanieczyszczenia do 4micronów, usuwa metale ciężkie i chlor. generalnie poliuteran+kokos+węgiel+kilka innych dodatków w tych filtrach jest. zestaw 60 zł i starczy na 6 metrów wody lub pół roku. mimo że w Łodzi mamy na prawdę baaardzo dobrą wodę, to piwko na takiej przefiltrowanej jest okey. nie muszę przegotowywać bo chloru nie ma, leci prosto z kranu. mały koszt a herbata 100x smaczniejsza - nie mówiąc o złotym trunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lampek Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 To działa na podobnej zasadzie jak filtr RO, czy po prostu podłączasz wężykami pod rury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 A jak bym jeszcze pod tą osmozę zainstalował mineralizator? Do celów piwowarskich możesz po prostu do tej wody z filtra RO sam dodać odpowiednie sole, tworząc taką wodę, jaką do danego piwa potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lampek Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Okej, dzięki - czyli żadnych specjalnych mierników jakości tej wody nie potrzebuje ? Nie chce wpadać w obłęd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Dziś sprawdziłem wpływ filtra Aquaphor na twardość wody. Woda z kranu - 15 °dH Miesięczny filtr - 13 °dH Nowy filtr - 3 °dH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi