korko_czong Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Woda wodzie z kranu nie równa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 krk i twarda woda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lampek Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Ja mam strasznie kiepską wodę. W kuchni pod umywalką zainstlowałem takie urządzenie http://www.krainawod...oline-plus.html . Generalnie w ogóle się nie znam i nie wiem czy do piwka mam używać surową wodę czy wodę z takiego urządzenia? Nie będzie wyjałowiona? Proszę o wyrozumiałość, jestem tu nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Wiesz jakie masz stężenie poszczególnych związków (Ca, Mg, SO4, Na, Cl)? Taka woda prosto z filtra RO jest bardzo wyjałowiona, co może przeszkadzać drożdżom i źle wpływać na ich metabolizm. Zwykle stosuje się rozcieńczenie 50%RO + kranówa, ale to zależy właśnie jaką konkretnie masz wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lampek Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Właśnie miałem robione testy wody, muszę gdzieś poszukać wyników w papierach. Generalnie kwalifikuje się do instalacji centralnego zmiękczacza. Wyjałowiona mówisz? A jak bym jeszcze pod tą osmozę zainstalował mineralizator? Gdzieś tam na tej "Krainie Wody" to widziałem. Ściema? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowak Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 ja używam filtrów excito clr. 4 osobne filtry pod umywalką. zmiękcza wodę, usuwa zanieczyszczenia do 4micronów, usuwa metale ciężkie i chlor. generalnie poliuteran+kokos+węgiel+kilka innych dodatków w tych filtrach jest. zestaw 60 zł i starczy na 6 metrów wody lub pół roku. mimo że w Łodzi mamy na prawdę baaardzo dobrą wodę, to piwko na takiej przefiltrowanej jest okey. nie muszę przegotowywać bo chloru nie ma, leci prosto z kranu. mały koszt a herbata 100x smaczniejsza - nie mówiąc o złotym trunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lampek Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 To działa na podobnej zasadzie jak filtr RO, czy po prostu podłączasz wężykami pod rury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 A jak bym jeszcze pod tą osmozę zainstalował mineralizator? Do celów piwowarskich możesz po prostu do tej wody z filtra RO sam dodać odpowiednie sole, tworząc taką wodę, jaką do danego piwa potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lampek Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Okej, dzięki - czyli żadnych specjalnych mierników jakości tej wody nie potrzebuje ? Nie chce wpadać w obłęd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Dziś sprawdziłem wpływ filtra Aquaphor na twardość wody. Woda z kranu - 15 °dH Miesięczny filtr - 13 °dH Nowy filtr - 3 °dH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się