Pan Kacper Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Witam, jestem początkującym browarnikiem i nie do końca wiem jeszcze jak samemu dobierać chmiel, słody i drożdże. Mam trochę surowców, które chciałbym dobrze wykorzystać: 1. Drożdże Safbrew S-33 3. Chmiel Marynka i Lubelski po 50g 4. Słód Monachijski typ II 16-24EBC - 2kg 5. Słód Pilzneński 2,5-5 EBC - 2kg 6. Słód Caramunich ® typ III 140-160 EBC - 0,4kg Macie jakieś pomysły, na wykorzystanie powyższych składników? Pozdrawiam, Kacper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Zużyć prawie wszystko (albo nawet wszystko) do jednego piwa. Może tak: 2 kg monachijskiego 2 kg pilsa 0,2 kg Caramunich Chmielienie: 40 g marynki - 60 minut 20 g lubelskiego - 10 minut Drożdże S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Ja bym jeszcze dał resztę Lubelskiego do chmielenia "na smak" (25-30 min). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Tylko drożdże s-33 wyjątkowo marne. Nie dość, że słabo odfermentowują, to pomimo wysokiej gęstości piwo jest puste w smaku. Użyj us-05 s-04 lub Danstar Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się