Kasanga Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) Witam, Tak jak w temacie chcę uwarzyć Dunkelweizen niestety nie robiłem takiego piwa a i na wiki nic nie ma więc proszę o podpowiedź. Posiadam gęstwę Wyeast 3068 Kasanga Edytowane 27 Marca 2013 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 bezczelnie podłączę się pod temat. planuję stouta oraz ciemną pszenicę i chcę zakupić strzegomskie słody, które mogłbym użyć w obu. czy do stouta nada się prażona pszenica? czy lepiej jęczmień? wiem, że do dunkela daje się czekoladowego, ale czy dodaje się słody palone? Dunkel 2.5kg pilz 2.5kg pszeniczny czekoladowy jasny (ile? 0.1kg?) karmel 30 0.5kg karmel 150 0.3kg karmel czerwony 03.kg stout 5kg pale ale karmelowe jak w poprzednim pszenica prażona słód czekoladowy płatki (jakie?) gorzka czekolada lub kakało (jakiej firmy?) planuję zacieranie w 70 stopniach aby nie dodawać słodzików i laktozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 http://www.piwo.org/topic/1171-dunkelweizen/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) czy do stouta nada się prażona pszenica? czy lepiej jęczmień? Tylko i wyłącznie jęczmień palony - prażona pszenica z tego co wiem jest jasna i ma wygląd ala popcorn (tzw. torrfied wheat) Amerykańce używają tego zamiast normalnej pszenicy niesłodowanej np. w witach. Teraz zauważyłem po Ci kakao (właściwa pisowania) i gorzka czekolada? Jeżeli chcesz takie smaki uzyskać lepiej uwarz Brown Portera i te słody czekoladowy i kawowy dają ci takie właśnie posmaki. W Stoucie najważniejsza jest paloność zrównoważona sporą goryczką. Stout to płatki jęczmienne. Chyba ,że masz na myśli Stouta owsianego ? Milk Stouta ? Edytowane 27 Marca 2013 przez goral89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Jest pszenica prażona (torrified wheat) i palona (roasted). Ta druga się nada, będzie lepsza piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) Chyba nie w Strzegomiu bo tu widze czekoladowe oraz prażona pszenica i jęczmień czyli jaki to jest? myślałem, że dobry. Porter nie będzie bo mam s-04 dam pale ale 5kg karmelowe czekoladowy jasny palony paczke platkow blyskawicznych tylko ile? a które nadadzą się do dunkela na 5kg pilsa i pszenicy: któreś karmelowe oraz czekoladowy do zabarwienia chcę uniknąć podobnego zasypu Edytowane 28 Marca 2013 przez tomato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Jak ze Strzegomia, to u nich "prażona" to jest "palona". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 po rozmyśleniach i planowaniach doszedłem do takich oto zasypów: dunkel 2,5kg pszeniczny 1kg munich 1kg pils karmel 150/300 po .05kg czekoladowy 0,2kg prażona pszenica 0,01kg //płatki pszeniczne//? out stout pale ale 5kg karmelowe 30/150/300 każdy 0.5kg czekoladowy jasny 0,25 palona pszenica 0,25 paczke platkow blyskawicznych 100gram czekolady gorzkiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się