shayboos Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 No to podejrzewam, że chyba gdzieś coś mi umknęło bo z początków rozmów o "stylu" Polskie Ale wydawało mi się, że miało cechować się odzwierciedleniem początków piwowarstwa domowego w Polsce - może mi się wydaje, ale czy czasem nie fermentowało się wtedy w warunkach kuchennych czyli dosyć wysokich temperaturach? Chyba jeszcze nie konstruowało się skrzyń fermentacyjnych ? Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli było inaczej, ale jeśli nie to to piwo nie może być słabo estrowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 A piwnice wtedy były ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 (edytowane) I mnie zastrzeliłeś ... Wezmę poprawkę na następne piwo Niższe temperatury, mniej goryczki, nawet troszkę więcej na aromat Korzystając z okazji moje zasypy : #29: 4kg pszenicznego, ~180g łuski gryki do filtracji schemat zacierania wzorowany na recepturze do FAH: temp wody przed zasypem 40*, podgrzewanie do 62* - przerwa 10', podgrzewanie do 72* przerwa 45', do 76* przerwa 10' wygrzew i filtracja. Gotowanie 90*, Marynka 35g*9% 60', Lubelski 40g*3,6% 45', mech irlandzki 5g 15', Lubelski 20g*3,6% 5' i chmielenie na zimno 15g*3,6%. zadane starterem Wyeast 2565 Kólsch z 10,5 BLG zeszło do 3BLG #30: zasyp to 4kg Pale Ale tak samo zacierane i chmielone i zadane gęstwą po #29 z 12BLG zeszło do 2BLG. temperatura w kuchni to 21-22 °C więc fermentacji pewnie do 24°C podeszło. edit: następnym razem do pszenicy muszę ! załatwić fałszywe dno ... filtracja to była udręka i wydajność wyszło słaba ... Edytowane 27 Czerwca 2013 przez shayboos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 49B to rzeczywiście moje, ale to był wrzucony na podpuchę lager, chmielony wspomnianą Iungą i Lubelskim, słody strzegomskie, ale jednak lager! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Trochę późno, ale już oficjalne info o konkursie. Przyjmujemy też zgłoszenia wysyłkowe, wszystkie informacje o imprezie znajdują się tutaj. Tak jak obiecywałem, będziemy oceniać Polskie Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się