stopa Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Serwus. Rozumiem, że przy warzeniu ze słodów za pomocą temperatury zacierania można sterować fermentowalnością brzeczki i tym sposobem wycelować w konkretne blg końcowe. Póki co jednak warzę z ektraktów i mam kłopot ze zbyt niskim końcowym blg w kilku kolejnych nastawach. Różnica nie jest kosmiczna ale na tyle duża, że nie może wynikać z błędu pomiarowego spowodowanego promilami piwka. Przykład - 2,2 zamiast 3,8 stopnia. Są jakieś sposoby wysterowania końcowym blg przy warzeniu z ekstraktu? Dzięki za ew. pomoc - pozdrawiam. Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) w tym przypadku odfermentowanie będzie zależało głównie od szczepu drożdży, w sumie też od ich kondycji. Edytowane 28 Marca 2013 przez dhanab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Moim zdaniem, rodzaj szczepu drożdży i stopień odfermentowania jakim się charakteryzują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stopa Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 No tak, też o tym myślałem ale tutaj dużego pola do popisu nie ma. Mogę np. zamiast Safale US-05 zastosować Safale S-04. Tylko czy rzeczywiście dadzą zauważalnie i powtarzalnie inny wynik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Ekstrakty zwykle są robione tak, żeby odfermentowały dość płytko - wtedy mozna polepszyć odfermentowanie zastępując część ekstraktu cukrem. W drugą stronę jest trudniej, mógłby pomóc dodatek maltodekstryny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Serwus. Rozumiem, że przy warzeniu ze słodów za pomocą temperatury zacierania można sterować fermentowalnością brzeczki i tym sposobem wycelować w konkretne blg końcowe. Póki co jednak warzę z ektraktów i mam kłopot ze zbyt niskim końcowym blg w kilku kolejnych nastawach. Różnica nie jest kosmiczna ale na tyle duża, że nie może wynikać z błędu pomiarowego spowodowanego promilami piwka. Przykład - 2,2 zamiast 3,8 stopnia. Są jakieś sposoby wysterowania końcowym blg przy warzeniu z ekstraktu? Dzięki za ew. pomoc - pozdrawiam. Andrzej Możesz modyfikować ekstrakt mocząc w nich słody karmelowe. Ta technika chyba nazywa się partial mash. Dodając słody karmelowe, ciemne karmelowe i słody palone możesz zmniejszyć odfermentiwanie albo zmodyfikować kolor i aromat wedle potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stopa Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Możesz modyfikować ekstrakt mocząc w nich słody karmelowe. Ta technika chyba nazywa się partial mash. Dodając słody karmelowe, ciemne karmelowe i słody palone możesz zmniejszyć odfermentiwanie albo zmodyfikować kolor i aromat wedle potrzeby. Z tego co kojarzę to nawet takie słody "dodatkowe" i tak muszą być ześrutowane i trzeba je zacierać, prawda? Kupno lodóweczki turystycznej planowałem na "kiedyś tam". Może będzie trzeba przyspieszyć ten zakup... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Z tego co kojarzę to nawet takie słody "dodatkowe" i tak muszą być ześrutowane i trzeba je zacierać, prawda? Kupno lodóweczki turystycznej planowałem na "kiedyś tam". Może będzie trzeba przyspieszyć ten zakup... Na razie możesz zrobić partial mash w mniejszym garnku, który na pewno się gdzieś w domu znajdzie, a każdy szanujący się sklep piwowarski posiada usługę śrutowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się