Kristers Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Trzy tygodnie temu zaciekawił mnie temat domowej produkcji piwa,im więcej czytałem tym bardziej miałem ochotę spróbować.Dzisiaj pierwsze koty za płoty -na początek z ekstraktu niezbyt wymagające tak żeby w razie niepowodzenia nie zrazić się kosztami wylanymi w kanał. Warka nr 1 ekstrakt słodowy nachmielony1,7 kg piwo jasne Wes podczas gotowania delikatnie dochmieliłem sybillą wyszło mi 12,5 litrów 10°Blg zadane drożdże Safale US-05 -zobaczymy co z tego wyjdzie. Myślami jednak jestem już przy następnej warce -mam zamiar zrobić krok dalej i spróbować zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Zacieranie to dopiero frajda... zachęcam Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristers Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Warka nr 2 Pierwsze zacieranie.Nie wiem co z tego wyjdzie - na razie nie ogarniam za bardzo gatunków piw po proporcjach i po sposobie zacierania,a że ostatnio nie mam zbyt dużo czasu na czytanie,postawiłem na improwizację i zrobiłem tak- 3,5kg -pilzneński 1,5kg -monachijski 40gr, 60'-granulat sybilla 25gr,10' -granulat sybilla drożdże - Saflager W-34/70 zacieranie-zacząłem od 66°c po ok 1/2h spadło do 63° dolałem trochę wrzątku zrobiło się 67°po następnych ok 1/2h spadło do 64° znowu dolałem tym razem chyba troszkę więcej bo zrobiło się 70° po ok 25 min pomału podgrzewałem do 76 -77 mniej więcej po 15 min w tej temperaturze zacząłem filtrację.Po chmieleniu i wychłodzeniu (niestety nie mam jeszcze chłodnicy więc wszystko szczelnie zamknięte poszło na balkon)-wyszło 22 litry -12°blg.Jestem ciekaw co nawarzyłem,więc jeżeli ktoś to czyta -proszę o podpowiedź czy można to zaliczyć do jakiegoś gatunku i czy będzie to się nadawało do spożycia. ps. hehe-trochę się przy tym motałem,ale była całkiem niezła zabawa, -pozdrawiam Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristers Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Poprzednie piwo z ekstraktu wczoraj przelałem na cichą odfermentowało do ok.2 blg spróbowałem próbkę i postanowiłem dorzucić na zimno10 gr sybilli w worku,niby ekstrakt miał być nachmielony ale jak dla mnie chyba trochę za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 A tak bardzo Ci zależy na przynależności do stylu? Będzie po prostu dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristers Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Tak z ciekawości tylko pytam-przydało by się też coś na butelkach napisać.Pewnie wszystko co wyjdzie rozdam znajomym,więc głównie zależy mi żeby było dobre. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Kristers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristers Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Warka nr 3 Wszystko prawie tak samo jak ostatnio tylko zamieniłem proporcje słodów z 3,5 kg -monachijski 1,5 kg -pilzneński 40gr, 60'-granulat sybilla 25gr,10' -granulat sybilla drożdże -gęstwa z warki nr2 Saflager W-34/70 zacieranie i chmielenie podobne do warki nr 2 tylko trochę więcej wody użyłem do wysładzania i wyszło mi 24 litry 11°blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristers Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka nr 4 Monachijskie jasne według sklepu z innej beczki 3,5 kg pilzneński soufflet 0,5 kg monachijski souflet 0,2 kg monachijski II strzegom 25gr 60' Hallertauter tradition 20gr 10' Hallertauter mittelfruh drożdże -gęstwa z warki nr3 Saflager W-34/70 zacieranie ok.62°-20 min, ok.72°-40 min, 76°-15 min wyszło ok.21 litrow 11°blg ale chyba mam niezbyt sprawny balingometr i będę musiał się zaopatrzyć w nowy Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez Kristers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristers Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Warka nr 5 Czeski pils według sklepu CP 3,5 kg pilzneński 0,5 kg monachijski chmielenie 20gr Marynka 60' 20gr Marynka 30' 10gr Lubuski 10' drożdże gęstwa z warki nr4 Saflager W-34/70 zacieranie ok.62° - 20min, ok.72°-40min ok.78°-10min, filtrowanie .Wyszło ok.21 litrów -11,5°blg nastawu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristers Opublikowano 17 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 (edytowane) Warka nr 6 Kożlak Bock wedłud CP uwarzony przedwczoraj 2 kg Słód pilzneński 3,0 kg Słód monachijski 0,75 kg Słód karmelowy jasny 0,25 kg Słód karmelowy ciemny w 30' -50 gr 60' Chmiel Marynka, granulat drożdże gęstwa z warki nr 5 Saflager W-34/70 zacierznie 62° -35min 72° -25min 78° gotowanie 90min w 30min -Marynka wyszło ok 22 litry 16,5° blg Edytowane 17 Maja 2013 przez Kristers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristers Opublikowano 17 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 (edytowane) Warka nr 7 American lager według CP 3 kg pilzneńsk 0,3 kg Karamel Pils Steinbach 0,5 kg ryż biały 60' -15 gr Chmiel Marynka, granulat 10' -15 gr Chmiel Lubelski, granulat drożdże gęstwa z warki nr 5 Saflager W-34/70 kleikowanie ryżu miało być 45 min u mnie wyszło 1h20min zacieranie 50°-10min, 63°-67° -70 min, 78°-10min, miało wyjść 20l -12° blg, troszkę przesadziłem z wysładzaniem i wyszło 25litrów -10° blg Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Kristers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristers Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Warka nr 8 Irish red ale według CP Słód pilzneński 1,7 kg Słód monachijski 2,20 kg Słód karmelowy jasny 0,15 kg Słód karmelowy ciemny 0,15 kg 60'-20 gr-Chmiel Marynka, granulat, 10'-15 -grChmiel Lubelski, granulat, drożdże safale S-04 zaciranie 90 min -65° ,10 min-78°, wyszło 22 litry 12° blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristers Opublikowano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 (edytowane) Warka nr 9 W sobotę 29.06 powsał Dry Stout według Sklepu z Innej Beczki Słód pale ale Strzegom -3,5 kg Słód czekoladowy 1200 Strzegom -0,2 kg Słód barwiący Souffle t 0,2 kg Jęczmień palony Strzegom -0,3 kg Płatki jęczmienne błyskawiczn w 10' -60' -Chmiel Goldings (6% AK)- 55ge -0,5 kg drożdże -gęstwa z warki nr.8 - safale S-04 Zacieranie 90' - 66°-67°-cały zasyp słodów jasnych +płatki,po 90' -dodane słody ciemme +jęczmień palony stopniowo podniosłem temp. do 76° -15' - mashaut.Wyszło ok. 22 litry 12° blg Edytowane 2 Lipca 2013 przez Kristers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristers Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) Warka nr 10 IPA według CP uwarzona 13.09 mam nadzieję że piątek 13-stego nie będzie pechowy i wyjdzie kolejne dobre piwko Słód pilzneński -2 kg Słód monachijski -2,3 kg Słód karmelowy jasny -0,3 kg 60'-45 gr - chmiel marynka granulat 10'-45 gr - chmiel lubuski granulat drożdże safale S-04 zacieranie 61°-63° -30 min, 71°-73° -30 min, 76°-78° -10 min miało wyjść 20 litrów 14°blg wyszło 24 litry 11°blg Edytowane 15 Września 2013 przez Kristers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Możesz nie zmniejszać czcionki? Dla mnie staje się to wszystko kompletnie nieczytelne, wzrok coraz gorszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristers Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Możesz nie zmniejszać czcionki? Dla mnie staje się to wszystko kompletnie nieczytelne, wzrok coraz gorszy ok już poprawiłem -kopiowałem część tekstu z instrukcji ze sklepu cp i dlatego taka dziwna czcionka mi wyszła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristers Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) Warka nr 11 Jako że w piwnicy temperatura spadła mi do 13° wczoraj postanowiłem uwarzyc sobie lagerka rozmroziłem gęstwę z warki nr 7 -jestem ciekaw jak wystartuje,gdyż jest to moja 1 warka, w której stosuję rozmrożoną gęstwę. Wymyśliłem sobie coś takiego; 1 kg -Słód pilzneński strzegom 1 kg -Słód pale ale strzegom 1 kg -Słód monachijski strzegom 1 kg -Słód wiedeński strzegom 40gr -60' - chmiel marynka granulat 25gr -10' - chmiel lubuski granulat drożdże -rozmrożona gęstwa z warki nr 7 -Saflager W-34/70 zacieranie 35'- między 63-65°, 35'- między 71-73° ,mashaut 10' między - 76-78° wyszło 25 litrów 10° blg Edytowane 29 Września 2013 przez Kristers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristers Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 (edytowane) Niestety rozmrożone dróżdże nie wystartowały.Nie mam innych dolniaków więc w trybie awaryjnym zapodałem wczoraj drożdże Danstar Nottingham; przeniosłem w trochę cieplejsze miejsce i mam nadzieję że się lepiej spiszą. Edytowane 2 Października 2013 przez Kristers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristers Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) Warka nr 12 Oktoberfestbier-piwo marcowe według CP 1,3 kg Słód pilzneński 2,5 kg Słód monachijski 0,5 kg Słód karmelowy jasny Steinbach 50' -30 gr Chmiel Marynka, granulat, 10' -15 gr Chmiel Lubuski, granulat, drożdże brewgo-01 zacieranie 20' ok-63° ,40' ok 72° 10' w ok 66-68° wyszło ok 21,5l - 12,5°blg odfermentowało do 3°blg Edytowane 25 Marca 2014 przez Kristers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristers Opublikowano 25 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 (edytowane) Warka nr 13 W niedziele powstał mój nastepny wynalazek 2kg -Słód pilzneński 1kg -Słód pale ale 1kg -Słód monachijski 1kg -Słód wiedeński 35gr -50' -chmiel Marynka 35gr -10' -chmiel Lubuski drożdże z poprzedniej warki brewgo-01 zacieranie 1,5 h w 66-69° 10min w 78° wyszło 20 litry 14°blg odfermentowało do 3°blg Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Kristers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristers Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka nr 14 Czas na kolejne piwko 2 kg Słód pale ale 1kg -Słód monachijski 1kg -Słód wiedeński 25gr -50' -chmiel Marynka 20gr -10' -chmiel Lubuski zacieranie 1,5 h w 66-69° 15min w 76-78° wyszło 22 litry 10°blg Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Kristers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się