qni Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Na forum można wyczytać że nie ma co filtrować na chmielonej brzeczki bo osad opadnie na cichej fermentacji. Ten argument mnie przekonuje w pełni, ale zadaje sobie pytanie: jak to wpływa na drożdże, które po burzliwe fermentacji odzyskuje się? Czy ktoś z was filtruje brzeczkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Po chmieleniu, w kotle robisz whirpool, osady gorące i chmieliny zostają na środku dna. Dekantujesz do fermentora, tak aby nie zruszyszyć osadów. Trochę Ci się chmielin i tak dostanie na fermentację. Na drożdże nie ma to większego wpływu. Zawsze gęstwę możesz przemyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Jak nie ma to wpływu na drożdże to super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się