GB... Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Weź pod uwagę, że samodzielne słodowanie pozostawia ładnych kilka(naście) % niesłodków czyli potem zaciera się ziarno zwykłe. Moim zdaniem nie ma co się przejmować wydajnością. Pytanie do fachowców przy okazji: ziarno po żniwach musi leżeć minimum 6 tygodni i potem słód tyle samo, czy chodzi tylko o wysychanie czy jeszcze coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Pytanie do fachowców przy okazji: ziarno po żniwach musi leżeć minimum 6 tygodni i potem słód tyle samo, czy chodzi tylko o wysychanie czy jeszcze coś. Jak nie odzywają się fachowcy, to może ja odpowiem. Ziarno bezpośrednio po żniwach znajduje się w fazie tzw. uśpienia. Ma bardzo niską energię kiełkowania, aby nie kiełkowało w kłosie. Stopniowo energia ta rośnie - na potrzeby słodowania powinna osiągnąć powyżej 96%, najlepiej 98-100%. Niestety tempo tego wzrostu energii nie da się z góry określić, choć na podstawie warunków agro-meteorologicznych można spodziewać się czy ten okres będzie krótszy czy dłuższy. Generalnie masz rację, po 6 tygodniach od zbiorów ziarno ma na pewno wysoką energię kiełkowania, choć w niektórych przypadkach może jeszcze nie maksymalną. Co do leżakowania słodu, to przyjmuje się 3-tygodniowy okres leżakowania jako wymagany. Jednak dla piwowarstwa domowego nie ma to większego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się