Skocz do zawartości

Słód pszeniczny - domowa produkcja


lonate

Rekomendowane odpowiedzi

Weź pod uwagę, że samodzielne słodowanie pozostawia ładnych kilka(naście) % niesłodków czyli potem zaciera się ziarno zwykłe. Moim zdaniem nie ma co się przejmować wydajnością. Pytanie do fachowców przy okazji: ziarno po żniwach musi leżeć minimum 6 tygodni i potem słód tyle samo, czy chodzi tylko o wysychanie czy jeszcze coś.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie do fachowców przy okazji: ziarno po żniwach musi leżeć minimum 6 tygodni i potem słód tyle samo, czy chodzi tylko o wysychanie czy jeszcze coś.

 

Jak nie odzywają się fachowcy, to może ja odpowiem. Ziarno bezpośrednio po żniwach znajduje się w fazie tzw. uśpienia. Ma bardzo niską energię kiełkowania, aby nie kiełkowało w kłosie. Stopniowo energia ta rośnie - na potrzeby słodowania powinna osiągnąć powyżej 96%, najlepiej 98-100%. Niestety tempo tego wzrostu energii nie da się z góry określić, choć na podstawie warunków agro-meteorologicznych można spodziewać się czy ten okres będzie krótszy czy dłuższy. Generalnie masz rację, po 6 tygodniach od zbiorów ziarno ma na pewno wysoką energię kiełkowania, choć w niektórych przypadkach może jeszcze nie maksymalną.

Co do leżakowania słodu, to przyjmuje się 3-tygodniowy okres leżakowania jako wymagany. Jednak dla piwowarstwa domowego nie ma to większego znaczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.