mamdobreklapki Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) Chciałem się pochwalić - wczoraj popełniłem pierwszego kwasiora Flanders Brown Ale/ Oud Bruin 11,5blg Fermentuje sobie ładnie w temp 22-24°C za sprawą mieszanki Wyeast 3902 Oud Bruin. Były w promocji w sklepie Twój Browar Saszetka pęczniała ponad tydzień... Zgodnie z poradą kolegi @Ahtanum nie robiłem startera. Taki zasyp sobie wymyśliłem, być może przegiąłem z karmelami: Pale ale - 4kg Monachijski II - 500g Karmelowy 150 - 300g Specjal B - 300g Pszenica palona - 50g Nachmieliłem starą szyszką Oktawii 20g - co ma dać ok 15IBU. Wyłącznie na goryczkę. Już się nie mogę doczekać co z tego będzie Wyszło 26l. Część pójdzie chyba od razu do butelek po fermentacji głównej, bez dodatku cukru (nie wystrzeli?). Resztę porozdzielam do damek 4x5l. Tutaj zacznie się eksperymentowanie z różnymi owocami, płatkami dębowymi itd Zgodnie z deklaracją producenta drożdży piwo może być zdatne do picia nawet po 2 miesiącach.. (?) Edytowane 29 Maja 2015 przez mamdobreklapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się