kolo115 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam, przygotowuje mini warkę na 10-12 litrów. Będzie to lager samodzielnie chmielony z ekstraktu jasnego. Tylko problem w tym, że we wszystkich przepisach jest podana ilość chmielu na 20-30 litrów i bardzo często bez informacji czy jest to granulat czy szyszka. Pomoże ktoś ile mam dodać chmielu goryczkowego a ile aromatycznego (powiedzmy marynki i lubelskiego - w granulacie i szyszkach)? I jeszcze jedno pytanie czy jak będę chmielić granulatem to warto używać woreczka muślinowego czy dać sobie spokój? Pozdrawiam:) Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez kolo115 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Hey, Chmielenie to sprawa indywidualna zależy co chcesz otrzymac, jak dużą gorycz i aromat. Ja bym dał na 10L ok 20g granulatu Marynki na 60 min plus Lubelski 30-40g na ostanie 10 min. Szyszek daje się ok 10% więcej niż granulatu. Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Ważne też jest na jakim poziomie chcesz uzyskać goryczkę. To co ja zauważyłem po przejściu z warzenia 23-24l. na 46-48, to fakt, że przy zastosowaniu podwójnej dawki (matematycznie), goryczka i smaki chmielowe były na wyższym poziomie. Teraz zmniejszam dawki chmielu o jakieś 10%. Myślę, jednak, że ilość 15-20g. Marynki i 20-30g. Lubelskiego, powinno dać dobrze zbalansowane piwko (myślę tu o granulacie sypanym luzem, bez woreczka muślinowego). Co do worków muślinowych, to one też wpływają na stopień nachmielenia, w sensie, że taka sama ilość chmielu bez siatki/worka, da większe nachmielenie, niż taka sama ilość zaaplikowana w siatce muślinowej. Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Ja granulat sypie luzem, ale po studzeniu przelewam przez pończochy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Ja używam worka muślinowego i uważam że to bardzo wygodne rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja granulat sypie luzem, ale po studzeniu przelewam przez pończochy Ja robię identycznie, z tym, że nie przez pończochę, a siatkę muślinową założoną na sitko . Na 20 litrów piwa z ekstraktu dałem 30 gr. Marynki na 60 min. oraz 30 gr. Lubelskiego na 10 min. Oba chmiele pod postacią granulatu. Wyszło dobre piwko . Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolo115 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 [..] Na 20 litrów piwa z ekstraktu dałem 30 gr. Marynki na 60 min. oraz 30 gr. Lubelskiego na 10 min. Oba chmiele pod postacią granulatu. Wyszło dobre piwko . Ok to ile w końcu tego aromatycznego dać? Bo nie chciałbym żeby piwko trawiaste wyszło... Kolega Kamilo też napisał żeby lubelskiego dać 30 gram a piwka o połowę mniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) [..] Na 20 litrów piwa z ekstraktu dałem 30 gr. Marynki na 60 min. oraz 30 gr. Lubelskiego na 10 min. Oba chmiele pod postacią granulatu. Wyszło dobre piwko . Ok to ile w końcu tego aromatycznego dać? Bo nie chciałbym żeby piwko trawiaste wyszło... Kolega Kamilo też napisał żeby lubelskiego dać 30 gram a piwka o połowę mniej... Jako, że było to moje pierwsze chmielenie, to obrałem sobie jakąś ilośc bazową, względem której będe przeprowadzał modyfikacje przy następnych warkach. Według mnie te 30 gr. (60 min.) i 30 gr. (10 min.) dało dobrą bazę do dalszych eksperymentów - teraz już wiem czego chcę dać więcej, czego mniej, a czego nie ruszać. Wspomniana ilość chmielu poszła do 21 litrów surowca, z którego otrzymałem 40 butelek piwa. Na 7 dni przed rozlewem wrzuciłem 30 gr. Lubelskiego do chmielenia na zimno. Ta ilość z kolei wydaje mi się zbyt mała. Natomiast na jasno zadane pytanie "ile dać" niestety nie odpowiem, za małe mam doświadczenie . Aha, ta ilość bazowa wyszła mi po przejrzeniu instrukcji do gotowych zestawów, poczytaniu forum, przejrzeniu wiki i artykułu z Piwowara na temat warzenia z ekstraktów: http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2011/2011-wiosna-11-14.pdf . Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Jak dasz te 30g Lubelskiego będzie dobre moim zdaniem. Ale widzisz to znowu kwestia gustu. Ps. Ja czasami daje nawet więcej aromatycznych, kto co lubi... Jak dasz 20g to też nie zepsujesz piwa. (ps. ja chmiele w workach) Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się