byniu890 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 witam Próbuję zrobić czwórniaka z miodu gryczanego, nastawiłem go tydzień temu blg 26, dziś spadło do 0, czy to aby nie za szybki przerób? Czytałem że, nastawy miodu długo pracują a mój się w tydzień uwinął. Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi;o) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 W przypadku czwórniaków jest to bardzo możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 to normalne, jakich drożdży użyłeś? jak przefermentowały cukry to teraż będziesz czekał z 10-12 m-cy na dofermentowanie i ułożenie smaku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 To też zależy od temperatury. Jeśli fermentowałeś w 20-22st C to tydzień starczy na przefermentowanie takiego lekkiego miodu. Teraz czeka Cię zabawa z leżakowaniem i przelewaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 witam Próbuję zrobić czwórniaka z miodu gryczanego, nastawiłem go tydzień temu blg 26, dziś spadło do 0, czy to aby nie za szybki przerób? Czytałem że, nastawy miodu długo pracują a mój się w tydzień uwinął. Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi;o) gdybyś robił dwójniaka/półtoraka to by był rekord ale w tym przypadku możliwy czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zawartość alkoholu obniża wskazania cukromierza, więc masz więcej niż zero (czasem bailingometr może pokazać poniżej zera!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Od fermentowanie jak najbardziej możliwe.a z innej beczki lepiej było trójniaka choćby nastawić czwórniak to nie miód to popłuczyny ja tego przełknąć nie potrafię ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zawartość alkoholu obniża wskazania cukromierza, więc masz więcej niż zero (czasem bailingometr może pokazać poniżej zera!). i jak sobie poradziłeś z korekcją odczytu aerometru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=20143#pid268250 http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=20143&goto=search&pid=406214 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krtex Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Sprawdź, czy masz skalibrowany areometr, ewentualnie zmierz Balling innym. Jeśli jest dalej tak, jak piszesz, to rób obciąg:) Raz zdarzyło mi się popełnić czwórniak, zwykle trzymam się trójniaków i dwójniaków, ale pracował wówczas 3 tygodnie. Niesamowite tempo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się