robza Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Witam. O jakiegoś już czasu chodziło mi po głowie żeby spróbować coś samemu uwarzyć. Doniesiono mi ze w Tesco pojawiły się kompletne kity, wiec w ostatnia sobotę dokonałem zakupu i w niedziele przystąpiłem do pierwszej produkcji. W skład kitu wchodzi: Fermentator ( baniak z kranikiem, element ruchomy, i pokrywa ) Coopers Australian Pale z drożdżami. Brew enhancer 2 Carbonation drops. 45 butelek PET. Wszystko zrobione zgodnie z instrukcja aczkolwiek dziwi mnie wysokie BLG ktore zaraz po przygotowaniu pokazuje 40 a okolo 30 godzin później 28 ( chyba ze Irlandii inne jednostki sa? ) Pytanie jeszcze odnośnie temperatury: fermentator mogę jedynie trzymać w pomieszczeniu z piecem gazowym ktory podnosi w tym pomieszczeniu temperature do 26 C czy to nie za wysoka temperatura? I pytanie dotyczące fermentatora: mam jakiś inny bez rurki a z ruchoma częścią która po 72 godzinach mam wyjąc i zamknąć fermentator szczelnie pokrywa. czy to jakiś nowy wynalazek? https://www.dropbox....08 07.35.20.jpg pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Takiego kołnierza używa craig, na YouTube poszukaj pod nickiem craigtube. To ma zdaję się służyć latwiejszemu czyszczeniu fermentora po burzliwej. Po wyjęciu zakladasz pokrywę bez tego kolnierza. Temperatura za wysoka, najlepiej około 18, 20. Pomiar gęstości to nie wiem co to za jednostki. robza 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Jeżeli dałeś odpowiednią ilość wody a nie np. o połowę za mało, to pewnie jakieś inne jednostki, zwykle zestawy coopersa w bailingach dają ok. 12 stopni, jak czterdzieści to jakiś ichni wynalazek. A które to masz wyjąć? Ten kołnierz? robza 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robza Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) A które to masz wyjąć? Ten kołnierz? Tak, ten środkowy ruchomy element. Wody dałem tyle co kazali czyli poziom podniesiony do 23 litrów. Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez robza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Też mi się wydaje ze temp za duża, mierzysz ballingometrem/areometrem w temp 20stopni? Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez MateuszO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robza Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Temperatura za wysoka, najlepiej około 18, 20. Nic się nie stanie jak teraz bym obniżył? Jak będzie taka wysoka jak teraz piwo się nie uda czy będzie okrutne w smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robza Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 ... mierzysz ballingometrem/areometrem w temp 20stopni? czyms takim: https://www.dropbox.com/s/ltieu3jugsybmbl/2013-04-06%2020.07.18.jpg w normalnej wodzie w 20 stopniach pokazywalo jak sie nie myle 1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Opuść temperaturę otoczenia fermentora do poniżej 21 stopni. Nic złego się nie stanie. Jak będzie stało w 28 stopniach to niby coś tam wyjdzie, ale nic wartego Twojego wysiłku i ambicji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robza Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) ... mierzysz ballingometrem/areometrem w temp 20stopni? czyms takim: https://www.dropbox....06 20.07.18.jpg w normalnej wodzie w 20 stopniach pokazywalo jak sie nie myle 1000 Juz wiem, to jest Hydrometr i jednostki OG (original gravity ) Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez robza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Kolego uzupełnij profil bo nie wiadomo skąd jesteś. Podejdź sobie do tesco wiekszego jesli masz w poblizu lub poszukaj na allegro bo to koszt kilkunastu zł i kup dobry sprzęt albo podaj jednostki jakimi mierzysz i może da sie to przeliczyć. A drożdże najlepiej pracuja w takich temp jakie podawali Panowie wcześniej, niby jak będzie to coś przefermentują ale lepiej nie eksperymentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 ... mierzysz ballingometrem/areometrem w temp 20stopni? czyms takim: https://www.dropbox....06 20.07.18.jpg w normalnej wodzie w 20 stopniach pokazywalo jak sie nie myle 1000 Juz wiem, to jest Hydrometr i jednostki OG (original gravity ) No to mierzysz ciśnienie a nie gęstość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robza Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Kolego uzupełnij profil bo nie wiadomo skąd jesteś. Uzupełnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robza Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 No to mierzysz ciśnienie a nie gęstość [media] [/media] 11:46 juz wszystko wiadomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Temperatura za wysoka, najlepiej około 18, 20. Nic się nie stanie jak teraz bym obniżył? Jak będzie taka wysoka jak teraz piwo się nie uda czy będzie okrutne w smaku? Teraz to już trochę późno - w takiej temperaturze to od niedzieli większość cukrów jest już przerobiona. Innymi słowy większość fermentacji już się wykonała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robza Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Mam jeszcze pytanie odnośnie punktu w instrukcji który mówi o wygrzaniu zabutelkowanego piwa w piekarniku przez 15 minut w 80 stopniach. O co w tym chodzi? I czy to konieczne? Oglądałem kilka procesów na YT i nigdzie tego nie widziałem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Brzmi jak pasteryzacja. Refermentowane piwo się nie psuje (o ile nie doszło do żadnej infekcji) i spokojnie może sobie leżeć. Więc zupełnie niepotrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się