Skocz do zawartości

Parę pytań laika


nysander

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie dot. kociołka. tam z tego co widzę jest plastikowy kranik. lepiej go wymienić jakoś na inny i filtrować bezpośrednio z kociołka czy przelać wszystko do fermentora z kranikiem i filtrem (planuję oplot) i dopiero tam filtrować?

Ja zaślepiłem otwór w kociołku redukcją 1/2-3/8 i zaślepką 3/8 od wewnątrz. Do filtracji polecam fermentor z kranikiem + oplot a kociołek będzie w tym czasie już podgrzewał brzeczkę skracając czas warzenia. Jednotemperaturowo lub dekokcyjnie możesz zacierać od razu w kadzi filtracyjnej po zaizolowaniu karimatą lub kocem. Jeszcze grzałka zanurzeniowa- przydaje się do skrócenia wielu etapów podgrzewania płynów w browarze.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.