101k Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Poradźcie proszę doświadczeni koledzy i koleżanki w dwóch kwestiach, gdyż jestem człek na czeskim piwie chowany i im mniej owoców tym mi bardziej smakuje. W garażu mam w miarę stabilną temperaturę, która latem nie rośnie powyżej 19 °C, obecnie jednak jest dość zimno. W domu wkrótce stracę kontrolę, bo zacznie się robić naprawdę ciepło - w środę ma być 24°C na dworze + słonko. Mam aktualnie dry stouta, którego przelewam na cichą. Gdzie ją zrobić? W domu będzie cieplej niż przy fermentacji burzliwej i dość nierówno, w czy w garażu nie będzie za zimno? Teoretycznie S-04 pracują od 12°C... BLG zeszło do 4 po tygodniu w 18-19°C. Drugie pytanie, to jakie piwo uwarzyć w najbliższych dniach, bo akurat mam ciut więcej czasu. Czy jakaś AIPA, czy IPA i na jakich drożdżach będzie sobie ładnie pracować w temperaturze do 16°C? Czy lepiej wyjdzie jakiś bezstylowy pils, któremu będzie ciut za ciepło? Nie będzie on jednak zbyt owocowy? Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Polskie Ale Na Danstar Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 A dlaczego akurat Danstar? Np. US-05 Nie dają równie czystego (mało owocowego) piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Bo Zalecana temperatura fermentacji jest w przedziale od 14 do 21°C, drożdże te posiadają dobrą tolerancje na niskie temperatury (12°C), co pozwala na użyciue tego szczepu do piw w stylu lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 US-05 też dadzą radę, tudzież drożdże do altbiera/kolscha, oraz wyeast scottish ale i irish ale. S-04 w tak niskiej temperaturze działają, ale efekt mi nie pasuje. Bardzo dobra temperatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
101k Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Dzięki za pomysł, spróbuję tego Polskiego Ale'a. Jakaś sprawdzona receptura na zacieranie infuzyjne, niewymagająca zakupu 3-4 rodzajów słodu 1kg do wykorzystania 200g na raz? A co myślicie o tej cichej fermentacji? Do piwnicy z beczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Do garażu na cichą. Te drożdże chyba już i tak wiele nie przerobią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
101k Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) @bart3q - Wow. Tak słabo balans na przerwę scukrzającą dla fana pilsnerów? @szuwar - tak zrobię myślę Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez 101k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się