Usiu Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 To, że jest lekko gazowane to normalna sprawa, w końcu CO2 powstaje podczas fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Dzięki za odpowiedzi. Po tym jak zruszyłem pianę przy mierzeniu Blg praktycznie po paru godzinach opadła. Zostało jej jeszcze trochę na górze, ale jest dokładnie jak pisaliście, w końcu opada Z cierpliwością u mnie cienko, ale staram się, to moja pierwsza warka, dzięki temu, że mam przezroczysty fermentator to zaglądam do niego kilka razy dziennie i szukam dziury w całym Niech sobie spokojnie pracuje, zmierzę Blg w połowie tygodnia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Postanowiłem zostawić piwo na burzliwej fermentacji przez 2 tygodnie - Blg jeszcze spada, aktualnie jest 4. W przepisie na piwo mam informację, że burzliwa powinna trwać około tygodnia, a cicha 1-2 tygodnie. Czy w związku z przedłużeniem burzliwej powinienem skrócić czas cichej fermentacji, np. tylko do tygodnia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Możesz nawet nie robić cichej, jak ustanie Blg rozlewaj do butelek. Moje piwa na burzliwej siedzą 2-3 tygodnie, a potem od razu do szkła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Postanowiłem zostawić piwo na burzliwej fermentacji przez 2 tygodnie - Blg jeszcze spada, aktualnie jest 4. W przepisie na piwo mam informację, że burzliwa powinna trwać około tygodnia, a cicha 1-2 tygodnie. Czy w związku z przedłużeniem burzliwej powinienem skrócić czas cichej fermentacji, np. tylko do tygodnia? Poczytaj sobie ten temat: http://www.piwo.org/topic/7832-fermentacja-cicha-koniecznosc-czy-dodatek/page__st__80__hl__cicha#entry193537 Generalnie rezygnacja z cichej nie oznacza, że skraca się cały proces fermentacji, tylko że trzymamy dłużej na burzliwej. Jeżeli w recepturze miałeś napisane, że piwo powinno stać tydzień na burzliwej i dwa na cichej, to przy rezygnacji z cichej, powinieneś potrzymać je na burzliwej minimum 3 tygodnie. No i najważniejsze - NIE SPIESZ SIĘ. Wiem, że trudno się powstrzymać przy pierwszej warce, każdy to przerabiał, ale wśród domowych piwowarów czas jest również cennym składnikiem, natury wszakże nie wolno popędzać, tak jak to czynią koncerny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 - jeżeli mierzyć Blg to jak polecacie to zrobić? Kożuch przesunąć delikatnie gdzieś na bok odsłaniając brzeczkę, może pobrać próbkę do cylindra i zmierzyć poza fermentatorem? Miałem też problem z pobieraniem próbek. Teraz robię to strzykawką z wężykiem. Odkażam spirytusem wokół rurki fermentacyjnej, delikatnie ją wyjmuję, w otwór wkładam zdezynfekowany wężyk ze strzykawką, i zaciągam tyle ile potrzebuję. Przecieram jeszcze rurkę spirytusem przed ponownym wetknięciem w dekiel. Teraz zdejmuję dekiel tylko dwa razy: jak przelewam na cichą, i jak butelkuję. Wydaje mi się, że w ten sposób minimalizuję ryzyko zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się