mike87 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam! Na początek chciałbym się przywitać, jako że zacząłem jakiś tydzień temu przygodę z domowym browarnictwem. W zeszły piątek nastawiłem podstawowego Coopers Lagera z ekstraktem (Mr Sladek). Fermentacja trwa 6-sty dzień i mam kilka pytań, aby nie popełnić błędu: 1. Od 3 dni mierzone Blg z kraniku fermentatora wynosi cały czas ok. 2-3. Czy koniecznie musi zejsć do 1? 2. Czy mogę otworzyć wieko fermentatora, żeby sprawdzić co dzieje się na powierzchni? 3. Od czasu do czasu jeszcze występuje bulgotanie w rurce (temperatura średnia przez cały okres fermentacji to ok. 22o C 4. Czy fermentacja rzeczywiście zakończona będzie całkowitym brakiem bulgotania? 5. Jak postępować z kapslami? Gdzieś wyczytałem, że trzeba je wygotować, czy nie wystarczy kąpiel w pirosiarczynie? Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam! - Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 1. Niekoniecznie 2. Nie ma takiej potrzeby, bo fermentacja jeszcze może trwać, jeśli nie ruszy dziś dalej, to zlej na cichą 3. Rurce nie wierz 4. Fermentacja będzie zakończona jeśli przestanie spadać blg 5. Można Ile wynosiło blg początkowe? 12? Jak tak, to śmiało na cichą zlej i daj mu czas dofermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike87 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Dzięki Bogi! Dokładnie tak jak napisałeś: 12 Blg na starcie. Czy muszę przelewać na cichą? Wolałbym od razu zabutelkować (klarowanie nie jest mi na razie potrzebne i nie przeszkadza brak przejrzystości ). Testowałem organoleptycznie piwko, które zostało w cukromierzu i smakuje całkiem nieźle. Czyli jeśli Blg nie spada od 3 dni i rurka jeszcze od czasu do czasu bulgotnie, mogę śmiało przelewać do butelek, czy koniecznie ta cicha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zamiast przelewania na cichą możesz zostawić na kolejny tydzień w tym samym fermentorze. Ja po tygodniu fermentacji burzliwej zamykam wieko fermentora na amen i wynoszę do 16 st. C do piwnicy na tydzień. Dopiero potem rozlewam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike87 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 santa: powiedzmy, że przenoszenie fermentora do piwnicy jest dość problematyczne, czy nie mogę po prostu rozlać piwa do butelek? Czy będzie to miało negatywny wpływ na jakość/smak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Jak nie spada BLG, to myślę, że można rozlewać, szczególnie, że to piwo z brewkita. Sądzę, że się wyklaruje w butelce. Poczytaj ten wątek, mi sporo rozjaśnił: http://www.piwo.org/topic/7832-fermentacja-cicha-koniecznosc-czy-dodatek/ . Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike87 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Dzięki santa! Jak na pierwszy raz to nie będę kombinował i ryzykował cichą fermentacją. Co do rozlewu: mam taką miareczkę, która była w zestawie, ale coś mi się wydaje, że ona jest wyskalowana do cukru. Mam też glukozę i mam dylemat: Czy ma to jakieś znaczenie czy wsypiemy glukozę czy cukier? Boje się, że odmierzając tą miarką tyle samo (objętościowo) glukozy - dodam jej za mało. Co poradzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Miarka jest wyskalowana do cukru. Co do glukozy, to było niedawno takie pytanie. Przeczytaj moją odpowiedź i jej okolice: http://www.piwo.org/topic/9287-moja-pierwsza-warka/page__st__20__hl__faq#entry200259 . Ja za pierwszym razem sypałem cukier do butelek zwykłą łyżeczką (wcześniej sprawdziłem ile cukru zaważy 4gr. i starałem się być powtarzalny przy odmierzaniu), każdy następny raz robiłem syrop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się