Wajcha Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Doktoranckie pszeniczne warzone 11.10.2014 Surowce fermentowalne: Słód pszeniczny IREKS - 3,75 kg Słód pilzneński Bruntal - 3,0 kg Chmiele: Lubelski - 45 g Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen 200 ml gęstwy Dodatki inne: Schemat zacierania: 45-44°C - 40' 55-54°C - 30' 63-61°C - 40' 73-71°C - 30' 78°C - 5' Wysładzanie i filtracja: 18 l + 3 l podbicie Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 60' - Lubelski 30 g 15' - Lubelski 15g Parametry piwa po gotowaniu: 31l o gęstości 13 Blg, przy wydajności 65,4%. Edytowane 13 Października 2014 przez Wajcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 (edytowane) Ala Graf warzone 11.10.2014 Surowce fermentowalne: sok jabłkowy 15 l brzeczka piwna po Hefe-Weizen - 6 l Drożdże: Fermentis Safale S-04 (saszetka) Edytowane 14 Października 2014 przez Wajcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Kakaułszał Surowce fermentowalne: Słód pilzneński Bruntal - 3,0 kg Słód pale ale Optima - 1,7 kg Płatki owsiane - 025 kg Czekoladowy Breiess - 0,2 kg Caramunich III Weyermann - 0,1 kg Czekoladowy jasny 400 Strzegom - 0,1 kg Czekoladowy ciemny 1200 Strzegom - 0,16 kg Słód pszeniczny IREKS - 0,1 kg Jęczmień prażony - 0,05 kg Chmiele: EKG - 45 g Chinook - 15 g Centennial - 15 g Willamette - 25 g Drożdże: Wyeast 1968 London ESB Dodatki inne: Kakauszale łuska kaowca - 0,2 kg Schemat zacierania: Wysładzanie i filtracja: 18 l + 3 l podbicie Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 60' - Lubelski 30 g 15' - Lubelski 15g Parametry piwa po gotowaniu: 31l o gęstości 13 Blg, przy wydajności 65,4%. Edytowane 30 Listopada 2014 przez Wajcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Dawno nic nie pisałem ale teraz czas uzupełnić zapiski. Od początku roku uwarzyłem nastepujące warki: 1. Pils - 20 l 2. Polskie ale - 20 l 3. Polskie ale - 20 l 4. Imperial Porter - 24,5 Nie zamieszczam receptur bo nie ma co:D Powoli pododaję receptury na pierwszy ogień Imperial Porter: Pils.bsmx Warka X+1: Pils Bohemian Pilsner Parametry: Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 4.7% Objętość: 19l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4.5kg Bruntal Pilzneński - Bruntal (3.3 EBC, 90%) 0.5kg Carapils (Hoepfner) - Hoepfner (3.9 EBC, 10%) 50g Saaz 4AA (19.4IBU) granulat - Gotowanie 60min 60g Saaz 4AA (18.2IBU) granulat - Gotowanie 30min 30g Saaz 4AA (3.9IBU) granulat - Gotowanie 10min 30g Saaz 4AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 0.28tsp Irish Moss - Gotowanie 10 minut Wyeast Labs Urquell Lager 2001 2011-02-27 Zacieranie: Białkowa (Infuzja 2min) 50°C 10min Dodano 18l wody 53°C Maltozowa (Podgrzewanie 0min) 64°C 20min Dekstrynująca (Podgrzewanie 0min) 72°C 30min Wygrzew (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: Edytowane 20 Marca 2015 przez Wajcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) X+2 Polskie Ale.bsmx Warka X+2: Polskie Ale American Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 4.7% Objętość: 19l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4.75kg Bruntal Pilzneński - Bruntal (3.3 EBC, 90.5%) 0.25kg Strzegom Karmelowy 30 - (30 EBC, 4.8%) 0.25kg Strzegom Pszeniczny - (3 EBC, 4.8%) 30g Iunga 11AA (29.3IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Perle 7AA (4.1IBU) granulat - Gotowanie 10min 10g Iunga 11AA (4.3IBU) granulat - Gotowanie 10min 20g Hallertau Tradition 6AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 20g Iunga 11AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 20g Perle 7AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 60g Iunga 11AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 6 dni White Labs San Diego Super Yeast WLP090 2015-01-25 Zacieranie: (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C Notatki: Edytowane 20 Marca 2015 przez Wajcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Receptura na kolejne piwo. PL-USA Ale.bsmx Warka X+3: PL-USA Ale American Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 12.7* (OG 1.05) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5.2% Objętość: 22l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4.25kg Bruntal Pilzneński - Bruntal (3.3 EBC, 85%) 0.5kg Carabelge (Weyermann) - Weyermann (13.6 EBC, 10%) 0.25kg Strzegom Pszeniczny - (3 EBC, 5%) 30g Iunga 11AA (29.8IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Perle 7AA (4.1IBU) granulat - Gotowanie 10min 10g Iunga 11AA (4.3IBU) granulat - Gotowanie 10min 30g Hallertau Taurus 12AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 20g Iunga 11AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 50g Chinook 11AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 6 dni 40g Centennial 10AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 6 dni White Labs San Diego Super Yeast WLP090 2015-01-25 Zacieranie: (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C Notatki: 12,5 blg 21,5l. Uwarzone 27.02.2015. Edytowane 20 Marca 2015 przez Wajcha cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Kolejna receptura Imperial Porter.bsmx Warka X+4: Imperial Porter Robust Porter Parametry: Początkowe blg: 17.9* (OG 1.072) Końcowe blg: 5.2* (FG 1.02) Alkohol objętościowo: 6.8% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Fawcett Maris Otter Blend Pale Ale - Thomas Fawcett (6 EBC, 61.6%) 1.15kg BestMälz Munich Dark - BestMälz (28 EBC, 14.2%) 0.7kg Fawcett Brown - Thomas Fawcett (188 EBC, 8.6%) 0.4kg Strzegom Karmelowy 300 - (200 EBC, 4.9%) 0.32kg Caramel/Crystal Malt - 40L - (78.8 EBC, 3.9%) 0.3kg Briess Chocolate - Briess (689.5 EBC, 3.7%) 0.25kg Fawcett Pale Chocolate - Thomas Fawcett (630 EBC, 3.1%) 30g Chinook 11AA (30.3IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g East Kent Goldings (EKG) 5AA (4.2IBU) granulat - Gotowanie 10min White Labs San Diego Super Yeast WLP090 2013-08-26 Zacieranie: (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C Notatki: Edytowane 20 Marca 2015 przez Wajcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Drożdże zadane 17.03.2015 w temperaturze 13 stopni, przeniesione do lodówki 8 stopni. Pils Bohemski.bsmx Warka X+5: Pils Bohemski Bohemian Pilsner Parametry: Początkowe blg: 12.4* (OG 1.049) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5.1% Objętość: 24l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4.5kg BestMälz Pilsen - BestMälz (4 EBC, 93.8%) 0.3kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 6.3%) 20g Hallertau Taurus 14.8AA (37.3IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Perle 8AA (12.5IBU) granulat - Gotowanie 15min 30g Perle 8AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min Wyeast Labs Bavarian Lager 2206 2011-02-27 Zacieranie: Białkowa (Infuzja 0min) 50°C 10min Dodano 15l wody 53°C Maltozowa (Podgrzewanie 8min) 62°C 20min Dekstrynująca (Podgrzewanie 0min) 72°C 40min Notatki: Drożdże zadane 17.03.2015 w temperaturze 13 stopni, przeniesione do lodówki 8 stopni. Edytowane 20 Marca 2015 przez Wajcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Bourbon Wanilia Porter:) Bourbon Wanilia Porter.bsmx Warka X+6: Bourbon Wanilia Porter Baltic Porter Parametry: Początkowe blg: 21.3* (OG 1.087) Końcowe blg: 5.7* (FG 1.022) Alkohol objętościowo: 8.5% Objętość: 20l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5.5kg Fawcett Maris Otter Blend Pale Ale - Thomas Fawcett (6 EBC, 63.6%) 1.15kg BestMälz Munich Dark - BestMälz (28 EBC, 13.3%) 0.7kg Fawcett Brown - Thomas Fawcett (188 EBC, 8.1%) 0.6kg Fawcett Pale Chocolate - Thomas Fawcett (630 EBC, 6.9%) 0.45kg Strzegom Karmelowy 300 - (200 EBC, 5.2%) 0.25kg Caraamber (Weyermann) - Weyermann (70.9 EBC, 2.9%) 20g Chinook 11AA (23.3IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g East Kent Goldings (EKG) 5AA (4.4IBU) granulat - Gotowanie 10min 5g Mech irlandzki - Gotowanie 15 minut 2Items Laska wanilii - Cicha 14 dni 375ml Bourbon Jim Beam - Butelkowanie 0 minut White Labs San Diego Super Yeast WLP090 2013-08-26 Zacieranie: (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C Notatki: 31.03.2015 - przelana na cichą z 2 laskami wanilii. 10.04.2015 - zabutelkowane z dodatkiem 88,7g cukru oraz 375 ml Bourbonu Jim Beam. Wyszło 29 butelek 0,5 l oraz 16 butelek 0,33 l. Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez Wajcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 za chwilę pojawi się poprawka dot. receptur z jednym mashstep oraz parę pomniejszych popraweczek - dzięki za testowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Bardzo mi się podoba to, że teraz mogę zamieszczać bezpośrednio receptury. Tak jak piszesz potrzeba paru poprawek ale już i tak jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) W dniu dzisiejszym przelałem warkę X+6: Bourbon Wanilia Porter na cicha wraz z 2 laskami wanilii która wcześniej rozciąłem, wydłubałem nasionka a resztę posiekałem na 3 kawałki. Brak pomiaru ponieważ próbka wylądowała na blacie jak i na podłodze. Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez Wajcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Dzisiaj zabutelkowałem warkę: X+6: Bourbon Wanilia Porter zabutelkowane z dodatkiem 88,7 g cukru oraz 375 ml Bourbonu Jim Beam. Wyszło 29 butelek 0,5 l oraz 16 butelek 0,33 l przy FG 1,022, 5,7° Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Browar cały czas działa na koncie w tym roku 11 Warek jak tylko znajdę trochę czasu to pouzupełniam zapiski:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się