szamaneq Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Witam, Uwarzyłem niedawno American Amber Ale na US-05. Miałem z tym piwem kilka problemów, tj. siarkowodór, zmętnienie, które to wady zwalczyłem dodając miedzi na cichej i klarując (karukiem i żelatyną). Piwo chmieliłem na zimno i zabutelkowałem w sobotę. Podczas butelkowania piwo miało delikatnie wyczuwalne aromaty popiołu i zjełczałego masła, ale było to na granicy wyczuwalności, tym bardziej że zamaskowane amerykańskimi chmielami. Po kilku dniach refermentacji w butelkach w temp ok. 22C, niepożądane nuty w smaku i aromacie wzmogły się znacznie. Co ciekawe, moje drugie piwo na drożdżach z tej samej saszetki uważałem za udane, jednak dzisiaj po otwarciu butelki niepożądane nuty również się pojawiły, choć bardzo delikatnie wyczuwalne. Jaki związek odpowiada za opisane aromaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Diacetyl i przegrzanie brzeczki na grzałce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Przegrzanie brzeczki raczej nie wchodzi w grę, grzałkę zanurzeniową 2KW wyciągam, jak tylko zacznie wrzeć, później grzanie tylko od spodu na płycie kuchennej. Rzecz jest o tyle dziwna, że diacetyl kojarzyłem z takim bardziej przyjemnym smakiem ciastek maślanych niż zjełczałym masłem :-/ Może to jakieś zakażenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się