aopon Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam, czy można w jakiś sposób obliczyć objętość gęstwy po fermentacji? Taka informacja będzie mi potrzebna do obliczeniu ilości cukru do refermentacji. Dodam, że moje piwo jest dość mętne i "na oko" nie mogę określić ile drożdży jest na dnie. Nie planuję również robienia fermentacji cichej. Drożdże zadane to Fermentalis US-05 Dzięki za pomoc Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez aopon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Witam, czy można w jakiś sposób obliczyć objętość gęstwy po fermentacji? Taka informacja będzie mi potrzebna do obliczeniu ilości cukru do refermentacji. Dodam, że moje piwo jest dość mętne i "na oko" nie mogę określić ile drożdży jest na dnie. Nie planuję również robienia fermentacji cichej. Drożdże zadane to Fermentalis US-05 Dzięki za pomoc A wg jakiego wzoru liczysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 dowiesz się ile masz piwa bez drożdzy jak przelejesz do fermentatora z kranikiem do rozlewu. wtedy dasz syrop refermentacyjny i dobrze wymieszasz, ale delikatnie. w ogóle to syropek powinno się przed przelewaniem mieć juz w fermentatorze - lepiej sie rozprowadzi. a jak masz jakies obawy do takiej metody to czeka cię sypanko cukru do każdej butelki z osobna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) w ogóle to syropek powinno się przed przelewaniem mieć juz w fermentatorze - lepiej sie rozprowadzi. właśnie chodzi mi o obliczenie ilości cukru w syropie przed dodaniem piwa do pojemnika z kranikiem, jeżeli np. gęstwa ma 1litr to znacznie zmienia to ilość cukru A wg jakiego wzoru liczysz? Używam programu referm21 dostępnego na wiki, piwo to American Amber Ale, planuję poziom nasycenia 2.4. Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez aopon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 To zlej, a potem dolej syropu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Nie rozumiem do czego potrzebna jest ilość gęstwy przy obliczaniu nagazowania? Podaj linka do tego wzoru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 To zlej, a potem dolej syropu. tak zrobię. Wiem, że trzeba mieszać delikatnie, aby nie napowietrzyć piwa, z waszego doświadczenia jak należy zrobić to poprawnie? Mniej więcej jak długo mieszacie aby być pewnym, że równomiernie się wymieszało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Wlej na dno i na to zlewaj piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Nie rozumiem do czego potrzebna jest ilość gęstwy przy obliczaniu nagazowania? Podaj linka do tego wzoru wzoru nie znam, używam programu stąd: http://www.wiki.piwo.org/Oprogramowanie#RefRez . Jednym z parametrów jest ilość objętość zielonego piwa, której właśnie nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 właśnie chodzi mi o obliczenie ilości cukru w syropie przed dodaniem piwa do pojemnika z kranikiem, jeżeli np. gęstwa ma 1litr to znacznie zmienia to ilość cukru Liczyles o ile zmieni sie ilosc cukru? Chyba jednak NIEznacznie Jak masz 20L liczac np 6g/L to masz 120g cukru dla 19L to 114g "raczej" nie ma co panikowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Wlej na dno i na to zlewaj piwo być może źle opisałem problem. Widzisz, syrop na który mam wlać zielone piwo musi mieć odpowiednią ilość cukru. Ilość jest zależna również od objętości dodawanego piwa. Jeżeli piwa w fermentatorze mam 24l to wychodzi mi do dodania 154g glukozy, ale jeżeli gęstwa ma np. 1l to wychodzi 144g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) właśnie chodzi mi o obliczenie ilości cukru w syropie przed dodaniem piwa do pojemnika z kranikiem, jeżeli np. gęstwa ma 1litr to znacznie zmienia to ilość cukru Liczyles o ile zmieni sie ilosc cukru? Chyba jednak NIEznacznie Jak masz 20L liczac np 6g/L to masz 120g cukru dla 19L to 114g "raczej" nie ma co panikowac dzięki za uspokojenie, to moje pierwsze piwko i traktuje je lepiej niż moją żonkę Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez aopon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 być może źle opisałem problem. Widzisz, syrop na który mam wlać zielone piwo musi mieć odpowiednią ilość cukru. Ilość jest zależna również od objętości dodawanego piwa. Jeżeli piwa w fermentatorze mam 24l to wychodzi mi do dodania 154g glukozy, ale jeżeli gęstwa ma np. 1l to wychodzi 144g. Może nie aż taka różnica ,trzeba by wziąć pod uwagę ilość wody w której rozpuścisz cukier. Ale browar to nie apteka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zamiast martwic sie o te pare gramow lepiej kombinuj co nastepne Ja zaczalem w styczniu, 5 juz gotowych, szoste sie robi, a 3 kolejne zamowione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 @aopon - cukier liczy się dopiero wtedy jak zdekantujesz piwo do fermentora z kranikiem. Nie ma możliwości "obliczenia" ilości gęstwy po fermentacji. Czyli: zlewasz piwo do fermentora z kranikiem, patrzysz ile jest, wrzucasz do programu, przygotowujesz syrop, studzisz syrop, dodajesz do piwa, delikatnie mieszasz, zaczynasz butelkowanie. Ja mam taki sposób postępowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 być może źle opisałem problem. Widzisz, syrop na który mam wlać zielone piwo musi mieć odpowiednią ilość cukru. Ilość jest zależna również od objętości dodawanego piwa. Jeżeli piwa w fermentatorze mam 24l to wychodzi mi do dodania 154g glukozy, ale jeżeli gęstwa ma np. 1l to wychodzi 144g. Więc jeśli masz 1l gęstwy, a pominiesz ją w ilości dodanej glukozy,czyli i tak dodasz 154g, to zamiast 6.41g glukozy/l będziesz miał 6.70. Doda Ci to dwa bąbelki więcej w nagazowaniu;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Witam, czy można w jakiś sposób obliczyć objętość gęstwy po fermentacji? Taka informacja będzie mi potrzebna do obliczeniu ilości cukru do refermentacji. Dodam, że moje piwo jest dość mętne i "na oko" nie mogę określić ile drożdży jest na dnie. Nie planuję również robienia fermentacji cichej. To jest właśnie jeden z minusów pomijania cichej. Po cichej gęstwy jest jak na lekarstwo i problem nie występuje. Odlicz po prostu z pół litra na gęstwę i tyle. Jednak ma to sens tak do 2.5vol. Gdy planujesz nagazowanie powyżej 3vol to każdy dodatkowy gram, słaba butelka i może się źle skończyć.Tu bym uważał i syrop dodal po zdekantowanu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się