cml Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 #10 American IPA 13 Receptura: 4,5kg pale ale (wymienić 350g na carapils) 0,25kg cara aroma Chmiel Iunga 15g (granulat) Chmiel Centennial 30g (granulat) Chmiel Cascade 50g (granulat) Drożdże US-05 Zacieranie jednotemperaturowe: 60' - 68st Gotowanie 60': 60' - Iunga 15g 15' - Centennial 30g 02' - Cascade 10g Fermentacja: 8 dni burzliwa, 7 dni cicha - dorzucone 40g Cascade na zimno do fermentacji cichej Butelkowanie: ~3blg refermentacja 150g cukru na 19l warki Degustacja: 1 miesiąc po butelkowaniu: wyraźny aromat chmielowy z goryczką na końcu - piana wysoka, mocno nagazowane ale już bez strzału przy otwieraniu - powstał balans między słodyczą a chmielowym aromatem i jest super - piana szybko opadła Mimo sytości piwo jest bardzo pijalne pershi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Dlaczego Iunga? Nigdy jeszcze nie korzystałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Chodzi o "clean bittering hop". Może być inny np. Magnum, ale jak dla mnie Iunga lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Chodzi o "clean bittering hop". Może być inny np. Magnum, ale jak dla mnie Iunga lepsza. magnum wg mojego języka i nie tylko mojego mimo, że to niby tylko gorycz daje posmaki jakbym jadł tekturę niestety mam 4ry skrzynki piwa na magnumie zanim do mnie to doszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 A tektura nie jest od utlenienia piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) A tektura nie jest od utlenienia piwa? tak myślałem z początku - ale potem się okazało, że nie wyczuwam tego tylko w tych bez magnuma hmmm Edytowane 8 Czerwca 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się