Zbynek80 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Mam takie pytanko zrobiłem dwa tygodnie temu dwie wareczki Belgian Pale Ale 13°Blg i Brown Ale 11°Blg Pracowały intensywnie przez dwa dni po czym zaczęły zwalniać, aż jedna BA stanęła zupełnie. Po tygodniu zakręciłem fermentorami i praca znów przyspieszyła szczególnie na BA, dwa dni intensywniej i później zaczęły zwalniać aż bulknęło sobie raz na jakiś czas. Wczoraj w jednej BPA fermentacja znów przyspieszyła, bulgotało dość często co jakieś 2-3 min, dziś rano patrzę a tam bulgocze 2 razy na minutę dolałem wody do rurki miało większy opór to zabulgotało co minutę , teraz znów troszkę zwolniło. Czy takie przyspieszenie po dwóch tygodniach to normalne ? Pracowało na początku mocno, po zakręceniu fermentorem tydzień temu i teraz znów? Czy to może jakaś zła oznaka ? Fermentów nie otwierałem od początku, chciałem nawet wczoraj pomierzyć blg ale skoro pracuje to poco. Jedyne co się zmieniło to od dwóch dni temp w pokoju wzrosła z 22* na 23* mogło to mieć jakiś wpływ ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Pomiar BLG prawdę Ci powie, Może to rozpuszczone CO2 się wydziela a może ruszyły drożdże- zrób pomiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 OK, zrobię to już jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Nikt tutaj wróżką nie jest, bez pomiaru Blg niczego nie wywnioskujemy. Ale z reguły 2 tygodnie dla warek 11-12Blg powinno być ok. To że zabulga po wymieszaniu nic nie musi oznaczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 To że zabulga po wymieszaniu nic nie musi oznaczać. W tym tyg już nie mieszałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Miałem podobną sytuację. Pisałem o tym w moim wątku --> http://www.piwo.org/topic/6025-browar-ricardo/page__st__60#entry177751 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Wznowiona fermentacja może być objawem infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Nie wiem jak w tym przypadku, ale w moim infekcji nie było. Wyszedł wyborny Belgian dubbel :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) Więc tak zajrzałem do fermentatorów i pobrałem próbki BPA 2°Blg, BA 3°Blg oba nagazowane ale BPA znacznie bardziej więc może był to już uwalniający się CO2. Sprawdziłem również Blg na wodzie w 20°C (piwo zresztą też) i miarka zaniża mi o jeden stopień. Nie wiem tylko czy ona będzie tak oszukiwać przy zerowym cukrze a przy jakiejś ilości już wskaże bardziej poprawnie, bo jeśli oszukuje na całej skali to miałem brzeczkę nastawną BPA 14°Blg teraz 3, BA 12°Blg->4 , Piwa od nastawienie różniły 24h 1.BPA - 2. BA Infekcji na pewno nie ma, brzeczka ładnie wygląda, piwo smakuje jak rozgazowane wczorajsze piwo. Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez Zbynek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się