Bączek Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 W zapiskach wielu Kolegów zauważyłem dodatek słodu melanoidowego w piwach pszenicznych. Chciałbym uwarzyć pszeniczne o ekstrakcie 12-14Blg z pełnym, słodowo-chlebowym smakiem. Popełniłem jakiś czas temu pszeniczne pół-na-pół pszeniczny/wiedeński i jestem zadowolony z efektu chociaż nie w 100% (nie chodzi mi rzecz jasna o banany czy goździki). Jaki efekt daje melanoidowy w gotowym pszeniczniaku? Ile należałoby go dać, żebym ew. uzyskał pełniejszy smak? Czy kombinacja 50% pszeniczny, 35% pilzneński (lub wiedeński) i 15% melanoidowy będzie miała sens? A może w ogóle "nie iść tą drogą"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 powiedzmy "tradycyjnie" piwa pszeniczne warzyło się z dekokcją, jeżeli ktoś nie robi dekokcji to czasami daje w zamian słodu melanoidowego (parzonego). Nie robiłem pszenicy z melanoidowym, ale jak dałem go 15% do pilsa, to dał mi taki dziwny garbnikowy posmak. Dał bym go mnie, albo zrobił dekokcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Melanoidynowy ma bardzo niewiele wspólnego z dekokcją. Jeżeli chcesz wiedzieć, co wniesie do piwa melanoidynowy - powąchaj go i posmakuj. Jeżeli chcesz go w weizenie dla wzbogacenia smaku to nie ma problemu, z tym że 3-5 % max. Przy 15 % to już nie będzie weizen. Piwo jak najbardziej, pewnie nawet dobre, ale raczej skłonione w stronę dunkelweizena ewentualnie jakichś wersji historycznych, czy świątecznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się