bnp Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 @Makaron No ja obowiązkowo wychładzam piwo przed klarowaniem by pozbyć się zmętnienia na zimno. Jeżeli np wychłodzę piwo do 5 °C i je następnie wyklaruję to do tej właśnie temp nie mam zmętnienia na zimno w gotowym piwie. Jeżeli temp spadnie poniżej tych 5 °C to piwo robi się mętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 chyba jednak górniaków dobrze flokulujących np s-04- te to potrafią się trzymać dna butelki chyba że jest jakiś odpowiednik dolniaków ? Drożdże dolnej fermentacji o tyle bardziej się nadają, że dobrze fermentują w niskich temperaturach - wskazanych podczas dojrzewania piwa. Dobrą flokulację mają budvary albo S-23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 chyba jednak górniaków dobrze flokulujących np s-04- te to potrafią się trzymać dna butelki chyba że jest jakiś odpowiednik dolniaków ? Drożdże dolnej fermentacji o tyle bardziej się nadają' date=' że dobrze fermentują w niskich temperaturach - wskazanych podczas dojrzewania piwa. Dobrą flokulację mają budvary albo S-23.[/quote'] Budvarów bym nie polecał, bo mogą być granaty. One bardzo głęboko odfermentowują i mogą zjeść to czego górniaki nie ruszyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 górne drożdże są o tyle lepsze , że lepiej flokulują i są bardziej odporne na autolizę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 górne drożdże są o tyle lepsze , że lepiej flokulują i są bardziej odporne na autolizę Chciałeś napisać dolne. Tylko jest jeden problem, powinny być przechowywane w okolicach 0°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 A jednak górne. Dolne były chętnie dodawane do Hefe Weizenów właśnie dlatego, że gorzej flokulowały i dawały ładne, pyliste drożdżowe zamącenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Według opisu producenta drożdży Fermentis, zalecają używanie T-58 i S-33 jako drożdży do kondycjonowania w butelce. Czyli jednak górne, przynajmiej według Fermentis. Edit: z tego co pamiętam drożdże dolne radzą sobie z jednym cukrem więcej zawartym w piwie, czyli bylo by ryzyko dofermentowania piwa. Ale to tylko teoria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 podzielam zdanie codera, górne a w szczególności s-04. te drożdzaki najlepiej flokulują i koagulują z suchych drożdży, W mocnych piwach tworzą bardzo zbity osad który się nawet nie ruszy podczas przelewania piwa do szklanki. S-23 słabo flokulują, osad na dnie butelki szybko się mąci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitaferia Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 A czy idealnie sklarowany lager - żelatyną i zolem - refermentowany na górnych traci czystość smaku i jest gorszy? Moim zdaniem nie ma różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się