Skocz do zawartości

Czy piwo domowe powinno być klarowne


Rekomendowane odpowiedzi

@Makaron

 

No ja obowiązkowo wychładzam piwo przed klarowaniem by pozbyć się zmętnienia na zimno.

 

Jeżeli np wychłodzę piwo do 5 °C i je następnie wyklaruję to do tej właśnie temp nie mam zmętnienia na zimno w gotowym piwie. Jeżeli temp spadnie poniżej tych 5 °C to piwo robi się mętne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 133
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

chyba jednak górniaków dobrze flokulujących np s-04- te to potrafią się trzymać dna butelki ;)

 

chyba że jest jakiś odpowiednik dolniaków ?

Drożdże dolnej fermentacji o tyle bardziej się nadają, że dobrze fermentują w niskich temperaturach - wskazanych podczas dojrzewania piwa. Dobrą flokulację mają budvary albo S-23.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chyba jednak górniaków dobrze flokulujących np s-04- te to potrafią się trzymać dna butelki ;)

 

chyba że jest jakiś odpowiednik dolniaków ?

Drożdże dolnej fermentacji o tyle bardziej się nadają' date=' że dobrze fermentują w niskich temperaturach - wskazanych podczas dojrzewania piwa. Dobrą flokulację mają budvary albo S-23.[/quote']

Budvarów bym nie polecał, bo mogą być granaty. One bardzo głęboko odfermentowują i mogą zjeść to czego górniaki nie ruszyły.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Według opisu producenta drożdży Fermentis, zalecają używanie T-58 i S-33 jako drożdży do kondycjonowania w butelce. Czyli jednak górne, przynajmiej według Fermentis. Edit: z tego co pamiętam drożdże dolne radzą sobie z jednym cukrem więcej zawartym w piwie, czyli bylo by ryzyko dofermentowania piwa. Ale to tylko teoria.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podzielam zdanie codera, górne a w szczególności s-04. te drożdzaki najlepiej flokulują i koagulują

z suchych drożdży, W mocnych piwach tworzą bardzo zbity osad który się nawet nie ruszy podczas przelewania piwa do szklanki.

S-23 słabo flokulują, osad na dnie butelki szybko się mąci

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.