Belgfan Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Mam pytanie , czy jest sens do puszek Brewferm np. Abdij , Oud Bruin zamienić saszetki suchych drożdży na np Ardennes czy inne płynne , będzie różnica czy szkoda kosztów ? Drugie pytanie czy ma sens dodawanie puszek do brzeczki zacieranej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Chyba musisz jeszcze troszkę poczytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Nie ma sensu. Poczytaj wiki, w szczególności http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Mam pytanie , czy jest sens do puszek Brewferm np. Abdij , Oud Bruin zamienić saszetki suchych drożdży na np Ardennes czy inne płynne , będzie różnica czy szkoda kosztów ? Drugie pytanie czy ma sens dodawanie puszek do brzeczki zacieranej ? Na puszkę szkoda płynnych - koszty. Zamiast puszkowych drożdży daj jakieś US04 - lub US05. albo s33. Do brzeczki zaciernej mozna dać ale tylko płynny/suchy ekstrakt ( nie chmielony) w celu poniesienia ekstraktu. Brewkita się nie daje. Chyba musisz jeszcze troszkę poczytać Nie potrafisz odpowiedzieć - nie odpowiadaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belgfan Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Mam pytanie , czy jest sens do puszek Brewferm np. Abdij , Oud Bruin zamienić saszetki suchych drożdży na np Ardennes czy inne płynne , będzie różnica czy szkoda kosztów ? Drugie pytanie czy ma sens dodawanie puszek do brzeczki zacieranej ? Na puszkę szkoda płynnych - koszty. Zamiast puszkowych drożdży daj jakieś US04 - lub US05. albo s33. Do brzeczki zaciernej mozna dać ale tylko płynny/suchy ekstrakt ( nie chmielony) w celu poniesienia ekstraktu. Brewkita się nie daje. Chyba musisz jeszcze troszkę poczytać Nie potrafisz odpowiedzieć - nie odpowiadaj. Dziękuję za wpisy , temat dla mnie zamknięty , pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Chyba musisz jeszcze troszkę poczytać Nie potrafisz odpowiedzieć - nie odpowiadaj. Ja zanim napisałem swój pierwszy post od rejestracji minęło prawie półtora miesiąca a i sporo czytałem przed rejestracją. Na większość zadawanych pytań przez nowych użytkowników potrafiłbym odpowiedzieć. Wiele osób zadaje proste i w kółko te same pytania nie próbując znaleźć na nie odpowiedzi a podstawy są opisywane wielokrotnie a do tego jest wiki, (yt) . Jak ktoś jest takim ignorantem i nie chce mu się pomyśleć i znaleźć to trudno. Ale jak tobie czy komuś chce się odpowiadać po raz enty na podstawowe pytania to proszę bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Zamiast puszkowych drożdży daj jakieś US04 - lub US05. albo s33. Z suchych używałem Safale US-05 i bardzo mi one pasują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Do brzeczki zaciernej mozna dać ale tylko płynny/suchy ekstrakt ( nie chmielony) w celu poniesienia ekstraktu. Brewkita się nie daje. Lusterko87, nie wiem do końca, co kolega Belgfan ma na myśli pod terminem "brzeczka zacierna". Dla jasności, ekstrakt możesz dodać dla podwyższenia ekstraktu po skończonej filtracji, a najlepiej dodaj go na 15 min przed końcem gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 (edytowane) Ja to odczytałem tak: Brzeczka zacierna - czyli to co powstało w wyniku zacierania (po filtracji w trakcie gotowania). Jest też wysokie prawdopodobieństwo iż kolega Belgfan chciał dać do zacieru - to oczywiście było by błędem w sztuce. Ja zanim napisałem swój pierwszy post od rejestracji minęło prawie półtora miesiąca a i sporo czytałem przed rejestracją. Na większość zadawanych pytań przez nowych użytkowników potrafiłbym odpowiedzieć. Wiele osób zadaje proste i w kółko te same pytania nie próbując znaleźć na nie odpowiedzi a podstawy są opisywane wielokrotnie a do tego jest wiki, (yt) . Jak ktoś jest takim ignorantem i nie chce mu się pomyśleć i znaleźć to trudno. Ale jak tobie czy komuś chce się odpowiadać po raz enty na podstawowe pytania to proszę bardzo Zamiast tylko napisać że ma poczytać mogłeś podać linki do konkretnych opracowań tak jak zrobił kolega Karczmarz. Edytowane 2 Maja 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belgfan Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 (edytowane) Chyba musisz jeszcze troszkę poczytać Nie potrafisz odpowiedzieć - nie odpowiadaj. Ja zanim napisałem swój pierwszy post od rejestracji minęło prawie półtora miesiąca a i sporo czytałem przed rejestracją. Na większość zadawanych pytań przez nowych użytkowników potrafiłbym odpowiedzieć. Wiele osób zadaje proste i w kółko te same pytania nie próbując znaleźć na nie odpowiedzi a podstawy są opisywane wielokrotnie a do tego jest wiki, (yt) . Jak ktoś jest takim ignorantem i nie chce mu się pomyśleć i znaleźć to trudno. Ale jak tobie czy komuś chce się odpowiadać po raz enty na podstawowe pytania to proszę bardzo. Kolego daruj sobie inwektywy , czytałem i czytam ale świat idzie do przodu więc dogmaty na wiki też mogą się dezaktualizować , może pojawiły sie nowe obserwacje ,nie ma obowiązku odpisywać chyba że kolega nabija sobie liczbę postów by po dwóch warkach zostać piwowarem , więcej luzu Edytowane 2 Maja 2013 przez Belgfan MateuszO. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belgfan Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Zamiast puszkowych drożdży daj jakieś US04 - lub US05. albo s33. Z suchych używałem Safale US-05 i bardzo mi one pasują spróbuje , wiem że do belgów z zasady używa się płynnych myślałem że coś wniosą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się