krzysiek9999 Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 (edytowane) Warka 17 - 06.10.2013r. Zimowe I słód pilzneński Strzegom - 4,5 kg słód Abbey - 0,4 kg słód Special B - 0,4 kg miód grycznany - 0,35 kg miód wielokwiatowy - 1 kg chmiel EKG - 60 g goździki - 4 szt imbir mielony - bardzo płaska łyżeczka wanilia - pół laski lukrecja - 10 g cynamon - 0,5cm x 5 cm kandyzowana skórka pomarańczy - 100 g Zacieranie 15' w 530C 25' w 630C - chociaż na koniec moja LP wyłączyła stoper, więc może być trochę inaczej 45' w 730C mash-out 780C Filtracja Tym razem bezproblemowa, trochę grubiej ześrutowałem - spadła za to wydajność, ale zyskałem na czasie. Pierwsza brzeczka jakieś 16 Blg, ostatecznie dostałem 26 l brzeczki o Blg 12 - trochę mało, ale jeszcze dojdzie miód. Gotowanie 60' EKG - 30g 30' EKG - 30g 10' miód i przyprawy Do fermentacji poszło 24 l brzeczki 16 Blg - miało być mocniejsze, ale coś nie wyszło... Przyprawami nie czuć w ogóle, chyba za bardzo się wystraszyłem i dałem za mało. Będziemy ratować na cichej. Fermentacja Gęstwa Wyeast 3522 Belgian Ardennes po Tripel'u zadana w 230C. 20.10.2013r. Przelane na cichą przy Blg 2. Dodano trochę przypraw: 6 goździków, 6 pasków skórki pomarańczowej, 2 cm cynamonu, 1/4 laski wanili i 1/4 łyżeczki imbiru mielonego. Strasznie mętne i nic nie czuć przyprawami. Edytowane 20 Października 2013 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Warka 18 - 12.10.2013r Zimowe II słód pilzneński Strzegom - 5,5 kg słód Abbey - 0,5 kg słód Special B - 0,5 kg cukier brązowy jasny - 1 kg chmiel Marynka - 20 g chmiel Lubelski - 30g goździki - 10 szt imbir mielony - łyżeczka wanilia - 1 laska lukrecja - 10 g cynamon - 1cm x 5 cm gałka muszkatałowa - pół kardamon - 5 szt ziele angielskie - 5 szt Zacieranie 15' w 530C 25' w 630C 20' w 670C 45' w 73 0C mash-out w 780C Filtracja Brzeczka przednia 20 Blg, filtracja bezproblemowa, do gotowania poszło 26 l brzeczki o Blg 14. Jeszcze dojdzie cukier, to podbije. Gotowanie 60' Marynka - 20 g 30' Lubelski - 30 g 10' cukier i przyprawy Do fermentacji poszło 23 l brzeczki o Blg 20. Tym razem trochę przyprawami czuć Fermentacja Gęstwę T-58 po 6-zbóż zadałem w 220C po uprzednim "obudzeniu" jej niby-starterem. 20.10.2013r. Blg zeszło tylko do 7. Miało być przelane na cichą, ale nie będzie. Przyprawami nie czuć, mętne jeszcze bardziej niż poprzednie (zimowe I). Zamieszałem i poszło jeszcze na tydzień burzliwej. 30.10.2013r. Blg zeszło do 5,5. Przelewam na cichą, w końcu odfermentowało 72%. Edytowane 30 Października 2013 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Zbroisz się na zimę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Ma być zima stulecia, to trzeba jakoś przeżyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Ma być zima stulecia, to trzeba jakoś przeżyć Nie strasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 To nie ja straszę, tylko rosyjski klimatolog Abdusamatow: "...Po ciepłym październiku i zimnym listopadzie ma przyjść w Europie wyjątkowo ciepły grudzień. Na tym jednak skończą się igraszki z "delikatnie" zimową pogodą. Styczeń i luty mają być bowiem ekstremalnie mroźne, zdecydowanie najgorsze w historii pomiarów. Temperatury mogą przekroczyć granice wyobraźni mieszkańców Europy, co w Polsce zapewne oznaczałoby regularne mrozy większe niż minus czterdzieści. Rosjanin prognozuje, że od tragicznej zimy zginie kilka milionów ludzi. Zamarznąć ma Bałtyk, Tamiza i Morze Czarne..." Tylko mocne, rozgrzewające piwo pozwoli sobie z tym poradzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) 10.11.2013r. Zabutelkowałem Zimowe I nazwane Podchmielony Mikołaj z dodatkiem cukru 145g. Blg 2, wyszło 44 butelki 0,5l i jedna 0,33l. Pachnie tym razem mocno, jest klarowne, może będzie całkiem pijalne. Pomogło doprawienie na cichej. Również Zimowe II nazwane Rudolf Czerwononosy doczekało się zabutelkowania. Tu też cukru na refermentację poszło 145g, Blg zeszło do 5, pachnie też wyczuwalnie, inaczej niż poprzednie, ale też inaczej było doprawiane, chociaż na cichą już nic nie dorzucałem. Wyszło 43 butelki 0,5l. Wygląda na klarowne, też zapowiada się nieźle, chociaż do Świąt żadne z nich się jeszcze nie uleży. Edytowane 11 Listopada 2013 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) Warka 19 i 19a - 10.11.2013r. Szkockie Mocne Ale 23 Blg (ochrzczone Skąpiec) i z resztek po wysładzaniu powiedzmy, że Szkockie 12 Blg (Przypadkowa porzeczka) z dodatkiem aromatu porzeczkowego. Surowce ogółem słód pilzneński Strzegom - 3,5kg słód monachijski I Strzegom - 2,0kg słód pale ale Strzegom - 1,5kg słód Crystal - 1kg słód karmelowy 30 - 0,5kg słód whisky - 0,2kg słód owsiany - 0,2kg jęczmień palony - 0,2kg chmiel Marynka - 30g Zacieranie 20' w 630C 45' w 730C mash-out 780C Filtracja Jak zwykle ostatnio powolna, czas pomyśleć o zmianie oplotu na coś szybszego. Brzeczka przednia 24Blg, do gotowania dałem jakieś 20l brzeczki o Blg 20. Resztę wysłodziłem i dałem do gotowania na warkę bis. Tu wyszło 13,5l brzeczki o Blg 8. Gotowanie w sumie 100' Marynka na 60' - 30g Ostatecznie do fermentacji poszło 17,5 l brzeczki o Blg 24. Resztki odfiltrowałem i dodałem do warki bis. Fermentacja Zadałem namnożoną gęstwę American Ale II , wsadziłem do styropianu i na balkon. Mam zamiar fermentować w 150C, ale nie wiem czy się uda. Gotowanie bis Tu gotowałem 60' i wrzuciłem na goryczkę 35g Lubelskiego. Na wyłączenie palnika dodałem aromat porzeczkowy kupiony w Biowinie. Fermentacja Do fermentacji poszło 12,5 l brzeczki o Blg12,5. Fermentacja w temperaturze pokojowej, w moim przypadku to będzie pewno ok. 240C. Zadane resztką gęstwy American Ale II. 24.11.2013r. Przypadkowa Porzeczka zeszła do 3Blg, więc będzie szykowana do cichej. Skąpiec zszedł do 9Blg. Tu się jeszcze zastanowię, ale chyba też już skończył fermentację, w końcu miał być "słodki" 27.11.2013r. Przypadkowa Porzeczka zlana na cichą po 17 dniach fermentacji burzliwej przy Blg3. 08.12.2013r. Przypadkowa Porzeczka zabutelkowana z dodatkiem 55g cukru. Wyszło 23 butelki 0,5l , końcowe Blg3, kilka butelek dosłodziłem słodzikiem. Piwo ma ciut dziwny zapach, może być infekcja, ale wylać zawsze zdążę. Mocna goryczka. 09.21.2013r. Skąpiec przelany na cichą przy Blg 6,5 (12,5Brix) Edytowane 8 Grudnia 2013 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Warka 20 - 16.11.2013r. Dunkel Monachijski 13 Blg słód monachijski I Strzegom - 3,6kg słód pilzneński Strzegom - 1,0kg słód karmelowy jasny Strzegom - 0,5kg słód czekoladowy 400 Strzegom - 0,2 kg chmiel Perle - 35g chmiel Tettneger - 50g Zacieranie - dekokcyjne wsypanie słodów do wody w 40°C i przetrzymanie ok. 30' odebranie 1/3 dekoktu podgrzanie do 72°C - 10', gotowanie - 10' całość 40', dodanie do reszty, temp. 55°C przetrzymanie 10', odebranie 1/3 dekoktu, powtórzenie operacji (40') dodanie do reszty, temp. 62°C , przetrzymanie 10', odebranie 1/3 dekoktu, powtórzenie operacji (40') dodanie do reszty, temp. 72°C, dodanie słodu karmelowego i czekoladowego, przetrzymanie 15', NPJ, mash-out 78°C. Filtracja Tym razem bezproblemowa, brzeczka przednia 18Blg. Ostatecznie otrzymałem 27l brzeczki o Blg11,5. Gotowanie gotowanie 90' Perle 25g - 60' Perle 10g - 30' Tettnager 25g - 30' Tettneger 25g - 10' Otrzymałem 22l brzeczki o Blg15 - trochę za gęsta, więc dolałem 3 l wody i mam 25 l brzeczki o Blg 13. Fermentacja Drożdże Brewferm Lager zadałem w temperaturze 22°C. Fermentacja na balkonie w pudle styropianowym, planowana temperatura ok. 12°C. Fermentuje raczej w 9-10°C - nie wiem czy nie za nisko dla tych drożdży, ale może dadzą radę 24.11.2013r. Wychodzi jednak, że za zimno. Fermentacja trwa, ale Blg spadło tylko do 11... chyba muszę trochę podgrzać. 26.11.2013r. zrobiłem sterowany podgrzewacz i temperatura fermentacji utrzymuje się między 13 a 14°C. Fermentacja ruszyła z kopyta i bulka i bulka... 09.12.2013r. Blg zeszło do 4,5 (Brix8) Wstawiłem do cieplejszego pomieszczenia o temp.19°C na jakieś 2-3 dni, może jeszcze ciut dofermentuje, a przy okazji może zeżre jakiś diacetyl? 15.12.2013r. Blg dalej 4,5 (Brix8), a stoi w 19°C. Nie ma co czekać, niżej już nie zejdzie, przelewam na cichą wystawiam w pudle na balkon. Ponieważ mojej córce skojarzyło się jakoś tak, to piwo nazwaliśmy Osiołek Edytowane 18 Lutego 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 (edytowane) Warka 21 - 29.11.2013r. Bitter 11 Blg strzegom pilzneński - 4kg strzegom karmelowy 150 - 0,3kg strzegom karmelowy 600 - 0,1kg chmiel Polaris - 20g gips piwowarski - płaska łyżeczka mech irlandzki - płaska łyżeczka Zacieranie 15' - 52°C pilzneński 40' - 63°C pilzneński 30' - 73°C całość mash-out 78°C Filtracja Brzeczka początkowa 17,5 Blg, przy wysładzaniu 13,5Blg, ostatecznie 24 litry 9,5 Blg poszło do gotowania. Gotowanie 70' 60' - 10g Polaris 30' - 10g Polaris 10' - 5g Polaris, łyżeczka mchu irlandzkiego Fermentacja Do fermentacji poszło 20 litrów brzeczki o Blg 11. Gęstwę Wyest 1728 dodano po schłodzeniu do 20°C. Fermentację planuję przeprowadzić w temperaturze też 20°C. 09.12.2013 Blg zeszło do 3,5 (Brix6) 15.12.2013r. Blg dalej 3,5 (Brix6) - zlewam na cichą. Będzie w 19°C Z uwagi na użyty chmiel piwo nazwaliśmy Maniek Edytowane 18 Lutego 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 05.01.2014r. Hurtowe butelkowanie zaległości. Skąpiec zabutelkowany z 70g cukru , wyszło 32 butelki 0,5l. Bitter zabutelkowany również z 70g cukru (będzie mało nagazowane, ale celowo), wyszło 38 butelek 0,5l Dunkel zabutelkowany z 130g cukru, wyszło 48 butelek 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Warka 22 - 06.01.2014r. Brown Porter 12Blg słód Pale Ale Strzegom 3,5kg słód Brown 0,5kg słód Crystal 1kg chmiel EKG 40g chmiel Styrian Goldings 30g Zacieranie "na lenia" - wszystkie słody wrzucone do 520C, spadło do 480C, pomieszałem i podgrzałem do 670C 90' w 670C mash-out 10' w 780C Filtracja Brzeczka przednia 16Blg, filtracja bezproblemowa. Ostatecznie otrzymano 28l brzeczki o Blg10,5. W sumie odebrałbym i 30l, ale do gara mi się nie zmieściło . Gotowanie 70' 60' EKG 20g 30' EKG 10g 30' Styrian Goldings 10g 10' Styrian Goldings 20g Fermentacja Do fermentacji poszło 23l brzeczki o Blg12,5 (Brix13). Schłodzone do 200C i zadano uwodnionymi S-04. Fermentacja w 190C. 17.01.2014r. Gęstość zeszła do 4,3Blg (Brix8). Przelałem na cichą. 28.01.2014r. Zabutelkowano z dodatkiem 110g cukru. Wyszło 44 butelki 0,5l Blg jeszcze zeszło do 4 (Brix7,5) Piwo zyskało nazwę Czarny Portier Edytowane 18 Lutego 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Warka 23 - 19.01.2014r. Pilzner 12 Blg strzegom pilzneński - 5kg chmiel Polaris - 17g chmiel Żatecki - 50g mech irlandzki - płaska łyżeczka Zacieranie dekokcyjne słody wrzucone do 55°C i od razu podgrzew do 63°C 30' - 63°C pilzneński, w tym czasie odebrano 1/3 zacieru dekokt: 10'- 72°C, 10'-podgrzewanie, 10'-gotowanie, dodanie dekoktu 40' - 73°C całość mash-out 78°C Filtracja Brzeczka początkowa 16,5 Blg, wysładzanie do 5Blg, do gotowania poszło 29,5l brzeczki 10Blg Gotowanie 90' 60' - 20g Polaris 30' - 25g Żateckiego 10' - 25g Żateckiego, łyżeczka mchu irlandzkiego Fermentacja Do fermentacji poszło 22 litry brzeczki o Blg 12,3 (Brix12,8). Uwodnione drożdże W34/70 dodałem w temp. ok. 16°C i wystawiłem całość na balkon do styropianu. Mam nadzieję, że zanim ruszy fermentacja, to temperatura spadnie do jakichś 12°C. Potem postaram się ustrzymać ok. 10°C. W 10°C nie chciało fermentować, ustawiłem zakres 11-12°C. 04.02.2014r. Blg spadło do 3,5 (Brix7), na dwa dni pójdzie do 18°C żeby dożarło diacetyl. 07.02.2014r. Blg utrzymało się na poziomie 3,5 (Brix7), Przelałem na cichą, zakres temperatur 9-10°C. 24.02.2014r. Zabutelkowano z dodatkiem 95g cukru przy temp. 11°C. Wyszło 40 butelek 0,5l i 2x0,33l. Edytowane 23 Lutego 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Warka 24 - 26.01.2014r. American Wheat 11 Blg strzegom pszeniczny - 2,8kg strzegom pale ale - 2,0kg castle malting cara blond - 0,7kg pszenica niesłodowana - 0,5kg owies niesłodowany - 0,5kg chmiel Chinook - 15g chmiel Mosaic - 50g chmiel Citra - 50g Zacieranie 20' - 63°C 60' - 73°C mash-out 78°C Filtracja Brzeczka początkowa 15 Blg, wysładzanie do 5Blg, do gotowania poszło 29l brzeczki 10Blg Gotowanie 90' 60' - 20g Chinook 30' - 25g Mosaic 10' - 25g Mosaic Fermentacja Do fermentacji poszło 25 litrów brzeczki o Blg 11. Uwodnione drożdże US-05 dodałem w temp. ok. 20°C. Fermentować będzie w jakichś 19°C. 04.02.2014r. Blg spadło do 4 (Brix7) poczekamy jeszcze z cichą. 07.02.2014r. Blg jeszcze zeszło do 3,5 (Brix 6,5) , ale z przyczyn osobistych przelewam na cichą Dodałem skórkę pomarańczową wymoczoną w wódce oraz 50g Citry. Trochę dziwnie wygląda - pieni się i lekko kwaśno pachnie, ale mam nadzieję, że będzie OK. 18.02.2014r. Blg dalej 3,5 - zabutelkowałem z dodatkiem 130g cukru. Wyszło aż 50 butelek 0,5l. Dalej się pieni, ale pachnie niesamowicie (żona chciała już je pić ) , dlatego też zostało ochrzczone American Dream. Edytowane 18 Lutego 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Warka 25 - 03.02.2014r Coffee Milk Stout 12 Blg strzegom pale ale - 2,4kg strzegom monachijski I - 1,4kg castle malting cara blond - 0,3kg strzegom karmelowy 150 - 0,3kg castle malting coffee - 0,25kg strzegom pszeniczny - 0,3kg strzegom jęczmień prażony - 0,2kg strzegom pszenica prażona - 0,15kg strzegom barwiący - 0,1kg chmiel Marynka szyszki 2012r - 40g Zacieranie 75' - 69-63°C - z dodatkiem tylko 0,1kg palonych 15' - 73°C - całość mash-out 78°C Filtracja Brzeczka początkowa 17 Blg, wysładzanie do 5Blg, do gotowania poszło 29,5l brzeczki 10Blg Gotowanie 90' 60' - 40g Marynki 10' - 1kg laktozy, 150g kawy mielonej SAHARA Fermentacja Do fermentacji poszło 24 litry brzeczki o Blg 17 (Brix17,8). Niestety, zapomniałem i nie zmierzyłem Blg przed dodaniem laktozy, więc nie wiem jaka część to jej zasługa. Zastartowaną gęstwę S-04 po Brownie zadałem w 20°C, pomieszałem i wywaliłem jeszcze na chwilę na balkon, żeby się jeszcze ciut schłodziło. Fermentację zamierzam prowadzić w 18-19°C. 27.02.2014r. przelałem na krótką cichą (bo burzliwa była długa) przy Blg 6 (Brix11) 06.03.2014r. zabutelkowano z dodatkiem 120g cukru. Wyszło 44x0,5l i 2x0,33l i otrzymało nazwę Kafka nad morzem Edytowane 10 Marca 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Warka 26 - 01.03.2014r. Dunkelweizen 13 Blg pszeniczny strzegom - 2,5kg monachijski I strzegom - 2kg pszeniczny karmelowy strzegom - 0,5kg karmelowy 30 strzegom - 0,25kg karmelowy 600 strzegom - 0,05kg chmiel Tettnanger 4,7 - 30g Zacieranie Na podstawie świetnych piw pszenicznych Radka z browaru Ignaczew. Połowę słodów wsypałem do 45°C i przetrzymałem godzinę. Potem dosypałem resztę i podgrzałem od razu do 72°C. Odebrałem 1/3 zacieru do dekokcji. Zagotowałem i utrzymałem w 100°C przez 30'. Zwróciłem dekokt z powrotem do części głównej zacieru (w tym czasie temp. spadła niestety do 69°C) i dogrzałem do 78°C. Mash-out i filtrowanie. Filtracja Bardzo kiepska, ponad 2 godziny z nakłuwaniem młóta. Ostatecznie otrzymałem 28l brzeczki o Blg 11. Gotowanie 90' 45' - 30g Tettnanger Fermentacja Do fermentacji poszło nieco ponad 24 l brzeczki o Blg 13. Uwodnione drożdże WB-06 dodałem w 20°C i starałem się utrzymywać temperaturę fermentacji w granicach 20-21°C. 30.03.2014r. Odfermentowało do 3,4 Blg, ale fermentowało prawie miesiąc - jeszcze tydzień temu Blg spadało. Zabutelkowano z dodatkiem 130g cukru. Wyszło 46 butelek 0,5l i 2x0,33l. Edytowane 30 Marca 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Warka 27 - 18.03.2014r. Koźlak 17 Blg Capricorn monachijski strzegom - 3,1kg wiedeński strzegom - 3kg karmelowy 30 strzegom - 0,5kg caraamber weyermann - 0,2kg caraaroma weyermann - 0,15kg chmiel Hallertau Tradition 6,6 - 30g chmiel Spalter Select 4,7 - 10g chlorek wapnia - 10g kwas mlekowy - 5ml Zacieranie dekokcyjne 1-warowe Woda wzbogacona o 10g chlorku wapnia. Słody wrzucone do 55°C, przerwa 15', podgrzanie do 62°C, odebranie dekoktu, podgrzew dekoktu do 72°C, przerwa 15', zagotowanie dekoktu i gotowanie 15'. W tym czasie część główna zacieru cały czas w 62°C. Zwrócenie dekoktu i przerwa 40' w 72°C. Mash-out 78°C i do filtracji. Filtracja Bez większych problemów. Do wody do wysładzania dodałem ok. 5ml kwasu mlekowego. Ostatecznie otrzymałem 29l brzeczki o Blg 14. Gotowanie 90'- 60' - 30g Hallertau Tradition 6,6 20' - 10g Spalter Select 4,7 Fermentacja Do fermentacji poszło 24 l brzeczki o Blg 17. Przy przelewaniu pieniło się mocno. Dodano gęstwę po pilznerze dodatkowo rozmnożoną starterem (ok. 400ml). Napowietrzyłem i wywaliłem na balkon. Fermentację zamierzam prowadzić w 12°C. 09.14.2014r. Blg zeszło do 5 (Brix 9,8) 12.04.2014r. Przelane na krótką cichą przy Blg5. 16.04.2014r. Zabutelkowane z 80g cukru przy temp. 10°C. Wyszło 45 butelek 0,5l. Edytowane 11 Maja 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Uzupełniam zapiski, mocno po czasie, więc siłą rzeczy niekompletne, ale tak się złożyło... Warka 28 - 23.03.2013r. Belgijskie Pale Ale 12 Blg wiedeński Strzegom - 2kg pale ale Strzegom - 1kg pilzneński Strzegom - 1kg biscuit CM - 0,5kg carabelge Weyermann - 0,3kg EKG 5,5ak - 25g Styrian Goldings 4,5ak - 20g chlorek wapnia - 10g kwas mlekowy - 5ml Zacieranie 630C - 15' 720C - 45' mash-out 780C Filtracja Bez problemów, do wody do wysładzania dodałem kwas mlekowy Gotowanie 60' - EKG 5,5ak 20g 15' - Styrian Goldings 4,5ak 25g Fermentacja Około 24l brzeczki o Blg12 schłodzone do 200C i zadane drożdżami Wyeast 3711 French Saison z saszetki - napuchnęła po 2 dniach. Fermentacja w 200C. 09.04.2014r - Blg 2,8 (Brix6) 27.04.2014r - Blg 2,0 (Brix5). Zabutelkowano z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 39 x 0,5l i 4 x 0,33l. Warka 29 - 25.03.2014r. Gose 11Blg - warka 10 - litrowa pszeniczny Strzegom - 1,2kg pilzneński Strzegom - 0,7kg zakwaszający - 0,4kg Tetnanger 4ak - 12g kwas mlekowy - 20ml sól - 15g kolendra - 10g Zacieranie Słody (bez zakwaszającego) : 450C - 30' 650C - 30' 720C - 30' dodanie zakwaszającego 720C - 90' - bo próba jodowa ciągle była pozytywna... mash-out 780C Filtracja Jakiś koszmar - mała warka, dużo pszenicy, nie umiałem się w ogóle odnaleźć... ale coś tam udało się uzyskać Gotowanie 60' ekstrakcja chmielu 2x15' i dodanie do brzeczki na 30' 15' - sól i kolendra Fermentacja Ostatecznie do fermentacji poszło 13l brzeczki o Blg11. Zadane uwodnionymi S-33. 09.04.2014r. - Blg 4 (Brix7) 13.04.2014r. - Blg nadal 4, zabutelkowano z dodatkiem 70g cukru. Wyszło 22 butelki 0,5l i jedna 0,33l. Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka 30 - 12.04.2014r. Rauchbier 13 Blg słód wędzony Steinbach - 2kg słód wiedeński Strzegom - 2kg słód pilzneński Strzegom - 0,8kg słód monachijski II Strzegom - 0,5kg słód Carafa III Special Weyermann - 0,07kg chmiel Magnum 13,5ak - 13g chmiel Hallertau 4,5ak - 15g Zacieranie Słody dodane do 16l wody o temp. 55°C 15' - 52°C 30' - 63°C 45' - 73°C mash-out 78°C Filtracja Bezproblemowa. Brzeczka przednia 16Blg. Ostatecznie dostałem 29l brzeczki o Blg11,5 Gotowanie 90' 60' - Magnum szyszka 13,5ak - 13g 15' - Hallertau Tradition 4,5ak - 15g Fermentacja Do fermentacji poszło 26l brzeczki o Blg13, schłodzonej do temperatury 17°C. Wyniosłem na balkon, żeby jeszcze się schłodziło. Drożdże to gęstwa W34/70 bezpośrednio po Koźlaku, który został przelany na krótką cichą. Fermentacja ruszyła prawie "natychmiast" 02.05.2014r. Przelane na cichą przy 3,5 Blg 11.05.2014r. Zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru, wyszło 48 butelek 0,5l i jedna 0,33l. Trochę wypił dywan - uszczelka się nieco przesunęła... 23.05.2014r. Zdegustowana, trochę wodniste więc... Smoke on the water Edytowane 26 Maja 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 (edytowane) Warka 31 - 03.05.2014r. Porter Bałtycki 21 Blg Koci Porter słód wiedeński Strzegom - 5kg słód monachijski II Strzegom - 3kg płatki owsiane - 0,4kg słód Brown - 0,2kg słód Caraaroma - 0,2kg słód Carafa III Special Weyermann - 0,05kg chmiel Marynka 10ak - 15g chmiel Lubelski 4,5ak - 15g chlorek wapnia - 1 łyżeczka kwas mlekowy - 1 łyżeczka Zacieranie Słody dodane do 20l wody o temp. 70°C 60' - 67°C 60' - 72°C mash-out 78°C Filtracja Beznadziejna, ponad 3 godziny. Brzeczka przednia 23Blg. Ostatecznie dostałem 21l brzeczki o Blg16,5 Gotowanie 120' 60' - Marynka 10ak - 15g 15' - Lubelski 4,5ak - 15g Fermentacja Do fermentacji poszło 17,5l brzeczki o Blg21, schłodzonej do temperatury 17°C. Wyniosłem na balkon, żeby jeszcze się schłodziło. Drożdże to gęstwa W34/70 bezpośrednio po Rauchbier, który został przelany na krótką cichą. 19.05.2014r. Blg 8,5 (Brix13) 15.06.2014r. Blg 8,5 (Brix13) nie spadło od prawie miesiąca... a myślałem, że zejdzie niżej. Nic to, zabutelkowałem z dodatkiem 70g cukru. Wyszło 31 butelek 0,5l. Warka 31a Porter Malinowy z cienkusza Do wysłodzin spod Portera Bałtyckiego dodałem 1,6l soku malinowego z Łowicza i jakieś 6l wody, tak aby otrzymać 12Blg. Pochmieliłem Citrą na 25 IBU. Wyszło ok. 20l. Dodałem baaaardzo starą gęstwę Belgian Ardennes i zobaczymy co z tego wyjdzie. 19.05.2014r. Blg 2,9 (Brix6) - powoli, ale ciągle spada... 26.05.2014r. Blg 2 (Brix5) - dalej spada... kiepskie te drożdże były Edytowane 15 Czerwca 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Warka 32 - 12.05.2014r. Saison 16 Blg słód pale ale Strzegom - 2kg słód pilzneński Strzegom - 2 kg słód monachijski II Strzegom - 1kg słód pszeniczny Strzegom - 1kg słód zakwaszający Weyermann - 0,1kg chmiel EKG 7,4ak - 20g chmiel Triskel FR 3,9ak - 50g curacao słodkie - 25g kwas mlekowy mech irlandzki Zacieranie 30'-620C 30'-720C mash-out 780C Filtracja Grubiej ześrutowałem, to poszło błyskawicznie. Do gotowania poszło jakieś 25l brzeczki o Blg 14 Gotowanie 90' 60' EKG 7,4ak - 20g 30' Triskel 3,9ak - 20g 15' Triskel 3,9ak - 15g 10' Curacao słodkie - 25g 10' mech irlandzki 5' Triskel 3,9ak - 15g Fermentacja Do fermentacji poszło 18l brzeczki o Blg 16. Powinienem trochę rozcieńczyć, bo założenie było 15Blg, ale mi się już nie chciało... Schłodzone do 200C i zadane gęstwą Wyeast 3711 French Saison z BPA #28. Zamierzam fermentować w temp. 21-220C. 19.06.2014r. Blg zeszło do 1,5 - butelkuję z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 33x0,5l i 3x0,25l Edytowane 19 Czerwca 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Warka 33 - 08.06.2014r Jaglane Pale Ale 12,5 Blg pale ale Strzegom - 2kg kasza jaglana - 1kg słód diastatyczny - 0,5 kg słód karmelowy jasny 30 Strzegom - 0,25kg chmiel Tettnanger 4,5ak - 7g chmiel Hallertau Tradition 6ak - 8g chmiel Spalter Select 4,7ak - 30g Zacieranie kaszę jaglaną ześrutowałem i skleikowałem w 6l wody gotując przez 20', potem dodałem do wody i razem z resztą słodów: 30' - 630C 60' - 730C m-o 780C Filtracja Ku mojemu zaskoczeniu błyskawiczna. Brzeczka przednia 14 Blg. Wysładzanie do 20l brzeczki o Blg 10. Gotowanie 90' 60' - Tettnanger 4,5ak - 7g 60' - Hallertau Tradition 6ak - 8g 30' - Spalter Select 4,7ak - 15g 10' - Spalter Select 4,7ak - 15g Fermentacja Do fermentacji poszło 16l brzeczki o Blg 12,5 schłodzonej do 190C. Zadałem uwodnione S-04. Fermentacja będzie się odbywać w pudle styropianowym, mam zamiar utrzymywać temp. otoczenia ok. 180C - zależy mi na wydobyciu smaku kaszy. 06.07.2014r. Blg zeszło do 3, zabutelkowałem z dodatkiem 75g cukru, wyszło 31 butelek 0,5l. Oczywiście nie udało mi się utrzymać stałej temperatury, początek fermentacji rzeczywiście w 18-190C, ale potem musiałem wyjechać i temperatura wzrosła sobie do 220C. Edytowane 6 Lipca 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 A... i tak przy okazji spolszczyłem nazwę browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 (edytowane) Warka 34 - 12.07.2014r. AIPA 16 Blg pale ale Strzegom - 5kg pszeniczny Strzegom - 0,7kg carapils Weyermann - 0,3kg monachijski II Strzegom - 0,3kg caraamber Weyermann - 0,2kg Chinook - 40g Pacific Jade - 50g Mosaic - 50g Glacier - 50g Citra - 25g chlorek wapnia kwas mlekowy Zacieranie 90' - 69-650C 15' - 720C m-o 780C Filtracja Bezproblemowa. Brzeczka przednia 19Blg. Otrzymałem 26l brzeczki o Blg 14. Gotowanie 70' 60' - Chinook 15g 30' - Pacific Jade 20g 15' - Chinook 25g 10' - Mosaic 25g 5' - Glacier 25g 1' - Citra 25g reszta chmielu na cichą Fermentacja W trakcie chłodzenia zrobiłem jeszcze 10' przerwy "chmielowej" przy temp. ok. 700C. Potem brzeczkę schłodziłem do 220C (niżej ciężko zejść w lecie), zadałem drożdże i wywaliłem na balkon - jest 150C, to jeszcze się schłodzi, potem pójdzie do styropianu i PET-a. Niestety, zdobyte US-05 wywaliłem na podłogę tuż przed zadaniem i będzie musiało fermentować na S-04. Pewnie wyjdzie gorzej, ale ja i tak nie umiem AIPA dobrze zrobić. Do fermentacji poszło 20,5 l brzeczki o Blg16. Dużo poszło z chmielinami - gdzieś ok. 4-5l. 31.07.2014 - przelane na krótką cichą celem dochmielenia. Blg zeszło do 3,5 (Brix8) 05.08.2014 - zabutelkowano z dodatkiem 84g cukru. Wyszło 35 butelek 0,5l i 2x0,33l. Strasznie dużo "ucieka" z chmielinami, stąd wydajność końcowa zastraszająco mała. Temperatura fermentacji cały czas utrzymywana w okolicach 200C Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 (edytowane) Przez 3 miesiące uwarzyłem raptem 1 warkę, a wakacje spustoszyły mój magazyn, więc czas zacząć sezon. Na początek - chociaż to w zasadzie nie ta pora - wybrałem Warka 35 - 06.09.2014r. Witbier II 12Blg pszenica niesłodowana 2,5kg Strzegom pilzneński 2kg diastatyczny 0,5kg owies niesłodowany 0,5kg chmiel spalter select 25g kolendra 15g curacao 25g curacao słodkie 10g Zacieranie 30' - 550C 30' - 620C 75' - 720C m-o 780C Filtracja Zaskakująco szybka i bezproblemowa. Na początek poszło 17Blg, wysładzałem do 4Blg, otrzymałem 30l brzeczki o Blg 11. Gotowanie 75' 60' - Spalter select 25g 15' - kolendra 8g, curacao (mieszanka) 15g 10' - kolendra 7g, curacao 20g Fermentacja Do fermentacji poszło 26l brzeczki o Blg12. Przy przelewaniu mocno się pieniło. Duży udział surowców niesłodowanych o nie do końca ustalonej ekstraktywności utrudnił dokładne planowanie warki. Miało być 20l Drożdże Brewferm Blanche dodałem w temp. 190C. Fermentować będzie sobie w pokoju przy otwartym oknie, mam nadzieję, że temperatury już nie skoczą za wysoko. 05.10.2014r. Po miesiącu trzymania w fermentorze Blg zeszło do 3. Temperatura wbrew oczekiwaniom była dość wysoka - 22-240C, ale to wit, więc może nie będzie źle. Butelkujemy z dodatkiem 130g cukru. Wyszło 48 butelek 0,5l i 4x0,33l. Zapach taki, że już chciałbym pić. Mam nadzieję, że w smaku też będzie OK. 25.11.2014r. Rozwaliło jedną butelkę... Następna otworzona zachowała się jak szampan na F-1 W zapachu siarkowodór, ale wbrew temu wszystkiemu mi smakuje. Ciekawe skąd to przegazowanie... Edytowane 25 Listopada 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się