Skocz do zawartości

Browar z Johnnym w tle


Rekomendowane odpowiedzi

Koelsha zrobiłem na rozruszanie drożdży, nie chciało mi się robić startera, potem będzie alt, a docelowym piwem będzie adambier.

Natomiast APA jest na drożdżach rozmnożonych ze skosu. Poprzednia warka strasznie zalatywała acetonem, teraz chcę sprawdzić czy to wina skosu, czy czegoś innego i szkoda mi było marnować więcej surowców.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 71 - 24.04.2016r

Alt 12,5 Blg

  • pilzneński Bruntal - 4kg
  • Caramunich II - 0,3kg
  • Caraaroma - 0,3kg
  • Chmiel Iunga 11ak - 25g
  • Chmiel Spalter Select 3,3ak - 40g
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

30' - 63oC

30' - 73oC

10' - 78oC m-o

 

Filtracja

Nowy filtrator w działaniu - rurkowy. Spisał się dobrze, chociaż przy tym zasypie trudno coś powiedzieć. Filtracja podobnie jak na oplocie, tylko zdecydowanie mniej początkowego mętnego filtratu do zawrócenia. Brzeczka przednia 20Blg. Ostatecznie otrzymałem 28 litrów brzeczki o Blg10,5.

 

Gotowanie

75'

60' - Iunga 11ak - 25g

15' - Spalter Select 3,3ak - 40g

wg BT IBU37/EBC30/wsk.goryczki 0,73

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 22,5 l brzeczki o Blg12,5. Schłodzone do 17oC i zadane gęstwą Stare Nadreńskie po Koelschu. Fermentację planuję w 16oC.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 74-  Weizenbock (15C)

Wielkość warki           20,145 L
Czas gotowania         1,500 hr
Wydajność                 85%
Gęstość początkowa  20Blg
Gęstość końcowa       5,5Blg
Alkohol (ABV)             9,0%
Bitterness                   28,2 IBU (Tinseth)
Barwa                         32,4 ebc (Morey)

Składniki fermentacji
Nazwa                                                Ilość 
Strzegom - pszeniczny                        4,000 kg

Strzegom - monachijski I                     1,500 kg
Strzegom - pilzneński                          0,8 kg
Strzegom - karmelowy pszeniczny       0,5 kg 
Strzegom - monachijski II                     0,5 kg
Caramunich                                         0,2 kg 
Special B                                             0,2 kg 
Waga słodów: 7,700 kg
Chmiele
Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU
Chinook 11,5% 30,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 28,2

Drożdze
 
FM40 - Pszeniczny Łan Ale Gęstwa 250,00 mL

Zacieranie
 
44oC - 30 min
63oC - 45 min
73oC - 20 min
78oC - m.o.
 

Na razie wygląda to byle jak, ale poprawię :)

10.07.2016r. zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru. Wyszło 39 butelek 0,5l , odfermentowało do 5,5Blg.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 75 - Adambier 

12.06.2016r.

 

Wielkość warki 21 L
Czas gotowania 2,0 h
Wydajność 85%
Gęstość początkowa 20Blg
Gęstość końcowa 5Blg
Alkohol (ABV) 8,8%
Bitterness 40,2 IBU (Tinseth)
Barwa 51,2 ebc (Morey)

Składniki fermentacji  
Bestmalz - Monachijski I 3,5  kg 
Strzegom - pilzneński 3,0 kg 
Bestmalz - Caramunich II 0,8 kg
Bestmalz - Special X 0,5 kg 
Waga słodów: 7,800 kg

Chmiele
 Tomahawk 15,5% - 30 g / Gotowanie 60 min / Granulat 40,2 IBU

Drożdze 
FM42 - Stare nadreńskie Ale Gęstwa 300,00 ml

 

Zacieranie
55oC - 15 min
63oC - 30 min
73oC - 30 min
78oC - m.o.
 

31.07.2016r. przelałem do szklanego balona i dodałem 40g kostek z białego dębu amerykańskiego. Teraz zostawię tak na pół roku :)

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 76 - Witbier

02.07.2016r.

Wielkość warki 22 L
Czas gotowania 1,0 h
Wydajność 85%
Gęstość początkowa 11,5 P
Bitterness 15,2 IBU (Tinseth)
Barwa 5,8 ebc (Morey)

Składniki fermentacji
Nazwa  Ilość
Mąka pszeniczna razowa  - 2,000 kg
Strzegom - pilzneński        -1,500 kg
CM - Diastatyczny             - 0,5 kg
Płatki owsiane                   - 0,4 kg
Waga słodów: 4,400 kg

Chmiele

East Kent Goldings 5,5% - 25 g / Gotowanie 1,000 h / Granulat 15,2 IBU

Dodatki

Kolendra 20 g 10 min
Curacao 20 g 10 min
Skórki cytrynowe 50 g 0 s

Drożdze
 
FM20 - Białe walonki gęstwa 100 ml - 11 l

FM26 - Belgijskie Pagórki gęstwa 100 ml - 11 l

Zacieranie
63oC - 45 min
73oC - 15 min
78oC - m.o.
 

Fermentacja

Warka podzielona na 2 wiadra po 11l , jedno zadane gęstwą Białe Walonki (jeszcze z Rzeczki od Kaczorra), drugie gęstwą Belgijskie Pagórki po BPA. Fermentacja w ok. 20oC. Białe Walonki ruszyły o ok. 12h wcześniej.

13.08.2016 zabutelkowałem z Białych Walonek. 50g cukru, 21 butelek, Blg zeszło do 3. Belgijskie Pagórki zabutelkowałem wcześniej, ale nie zapisałem dokładnie kiedy. 

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 77 - projekt GOSE 

17.07.2016r.

 

Postanowiłem ponownie zmierzyć się z Gose, ale nie za pomocą dodawania do gotowego piwa kwasu mlekowego ani ze słodem zakwaszającym, tylko bardziej naturalnie. Zrobiłem zakwas ze słodu jęczmiennego (przy pomocy Żony oczywiście), następnie zakwas dodałem do 1kg słodu pilzneńskiego i 1kg słodu pszenicznego i zostawiłem na 18 godzin. Następnie dodałem 0,5kg słodu pilzneńskiego i 0,5kg diastatycznego i wodę (niestety, za mało) i zacząłem zacierać. Zbyt mała ilość wody zaowocowała przypaleniem :) Po doprowadzeniu do jakiego takiego porządku gara i dolaniu wody zacierałem dalej. Z powodu niskiego PH zacierało się całe wieki, a i tak się nie zatarło. Potem filtracja - koszmar... cała noc. W końcu dostałem jakieś 15l mętnej brei o Blg około 9. Pogotowałem, dodałem wyciąg z chmielu, potem sól i kolendrę. Ostatecznie wyszło 11l brzeczki o 11Blg. Wydajność 55% :) Wygląda paskudnie, ale pachnie fajnie - takim chlebem świeżym. Teraz fermentuje i zobaczymy co z tego wyjdzie. Drożdże S-33

13.08.2016r. - zabutelkowałem z dodatkiem 50g cukru. Jakieś takie gęste i mętne, ale pachnie ciekawie. Zeszło tylko do 6 Blg i niżej nie chce, ale po pierwsze drożdże, a po drugie technologia... 

 

EDIT:

Wbrew obawom to coś jest nawet do wypicia... Nie jest to raczej Gose, ale wstydzić się nie ma czego.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 78 - Pszeniczka - Weizen/Weissbier (15A)

22.07.2016r.

Wielkość warki 13 L
Czas gotowania 1,000 hr
Wydajność 85%
Gęstość początkowa 11,9 P
Gęstość końcowa (3,179 P)
Alkohol (ABV) 4,7%
Bitterness 13,1 IBU (Tinseth)
Barwa 9,3 ebc (Morey)

Składniki fermentacji

Nazwa  Ilość 
Strzegom - pilzneński 1,200 kg 
Strzegom - pszeniczny  1,150 kg 
Bestmalz - Caramunich I  100 g 
Waga słodów: 2,450 kg

Chmiele

Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU
Spalt 3,3% 20 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 13,1

Drożdze
Nazwa Typ Postać Ilość Krok
FM40 - Pszeniczny Łan Ale Gęstwa 100 ml 

Zacieranie
 
44oC 30 min
63oC 45 min
73oC 20 min
78oC 0 s - m.o.
 

Fermentacja

Po schłodzeniu do 18oC zadane drożdże i poszło do styropianu z PET-em zamrożonym. Rano temperatura spadła do 14oC. Potem pozwoliłem się powoli dogrzewać i ostatecznie fermentację planuję prowadzić w ok. 20oC

14.08.2016r. - zabutelkowane z dodatkiem 60g cukru. Wyszło 26 butelek 0,5l. Odfermentowało do 3,3Blg.

 

EDIT:

Z tej pszenicy dumny nie jestem. Aromaty słabsze niż w pierwszej warce, ale tego się można było spodziewać - gęstwa już nieco przechodzona. Podniesienie temperatury fermentacji zaowocowało (dobre słowo :) ) bananem przesuniętym w stronę gumy balonowej. 

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #80 - APA - American Pale Ale (10A)

Wielkość warki 21,5 L
Objętość do gotowania 27 L
Czas gotowania 75 min
Wydajność 94%
Gęstość początkowa 11,5 P
Gęstość końcowa 3,4 P
Alkohol (ABV) 4,4%
Bitterness 31,1 IBU (Tinseth)
Barwa 14,5 ebc (Morey)

Składniki fermentacji

Nazwa                              Typ      Ilość 
Strzegom - pale ale           Słód    3,0 kg 
Bestmalz - Monachijski I    Słód     500 g 
Bestmalz - Caramunich I   Słód     300 g 
Strzegom - karmelowy 30 Słód     200 g 
Waga słodów: 4,000 kg

Chmiele
Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU
Chinook     13,0%    10 g    Gotowanie    30 min   Granulat 11,1
Chinook     13,0%    10 g    Gotowanie    20 min   Granulat 8,8
Cascade      6,8%    15 g    Gotowanie    10 min   Granulat 4,1
Mosaic       11,7%    15 g    Gotowanie    10 min   Granulat 7,1
Cascade      6,8%    15 g    Flame out       0 s       Granulat 0,0
Mosaic       11,7%    15 g    Flame out       0 s       Granulat 0,0

Drożdze

WLP013 - London Ale Yeast Ale Płynne 35,00 ml - starter 1-litrowy

Zacieranie
67oC 90 min
78oC - m.o.
 
Fermentacja

Po schłodzeniu do 20oC poszło do styropianu z zamrożonym PET. Fermentację chciałbym prowadzić w 18oC, ale zobaczymy czy w sierpniu się tak uda...

 

EDIT:

Fermentacja przebiegała raczej w 20oC, pod koniec wzrosła nawet do 22oC. 

30.08.2016r. przelałem na cichą i dorzuciłem po 20g Mosaic i Cascade. 

 

EDIT2:

06.09.2016r. zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru, wyszło 39 butelek 0,5l - duże straty z chmielem (ok. 2l) Odfermentowało do 3 Blg. 

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomniało mi się....
 
Warka #79
Dubel - Belgian Dubbel (18B) -  25.07.2016r.

Wielkość warki 20,5 L
Czas gotowania 2 hr
Wydajność 80%
Gęstość początkowa 18 P
Gęstość końcowa 4,953 P
Alkohol (ABV) 7,7%
Bitterness 22,8 IBU (Tinseth)
Barwa 42,0 ebc (Morey)

Składniki fermentacji
Nazwa                                    Typ             Ilość 
Strzegom - pale ale                 Słód            4,0 kg 
Cukier kandyzowany               Cukier        0,6 kg
Castle Malting Biscuit 50         Słód            0,5 kg 
Weyermann - Carabelge         Słód            0,5 kg
Owies                                       płatki          0,3 kg 
Weyermann - Caraaroma        Słód            0,2 kg 
Waga słodów: 6,100 kg

Chmiele
Nazwa                 Alpha    Ilość         Użycie             Czas              Postać            IBU
Kent Goldings      5,5%      25 g          Gotowanie        60 min           Granulat          14,3
Kent Goldings      5,5%      30 g          Gotowanie        15 min           Granulat            8,5

Drożdze

FM26 - Belgijskie pagórki Ale Gęstwa 250,00 ml

Zacieranie

63oC - 45 min
73oC - 15 min
78oC - m.o.

Fermentacja

W temperaturze pokojowej, co o tej porze roku i przy tych drożdżach daje w najbardziej burzliwej fazie nawet do 28oC.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Warka #80 - Oatmeal Stout 10.09.2016r. (13C)

 

Wielkość warki 22,186 L

Objętość do gotowania 28,445 L

Czas gotowania 1,500 hr

Wydajność 90%

Gęstość początkowa 12,611 P

Gęstość końcowa 3,769 P

Alkohol (ABV) 4,9%

Bitterness 33,5 IBU (Tinseth)

Barwa 71,8 ebc (Morey)

 

Składniki fermentacji

Nazwa Typ Ilość

Strzegom - pilzneński Słód 2,670 kg

Bestmalz - Monachijski II Słód 1,0 kg

Oats, Flaked Słód 1,000 kg

Strzegom - czekoladowy 1200 Słód 300 g

Strzegom - jęczmień prażony Słód 150 g

Weyermann - Dehusked Carafa III Słód 150 g

Waga słodów: 5,270 kg

 

Chmiele

Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU

Aurora 12,0% 30,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 33,5

 

Drożdze

Nazwa Typ Postać Ilość Krok

WLP013 - London Ale Yeast Ale Gęstwa 150,00 mL Fermentacja burzliwa

 

Zacieranie

67oC - 60'

78oC - m.o.

 

Fermentacja

Fermentacja w 22oC.

09.10.2016r. Zabutelkowano z dodatkiem 105g cukru. Wyszło 44 butelki 0.5l i jedna 0.33. Odfermentowanie do 3Blg

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #81 - Robust Porter (12B)09.10.2016r.

Wielkość warki 22,5 L
Objętość do gotowania 27,816 L
Czas gotowania 1,000 hr
Wydajność 91%
Gęstość początkowa 15 P
Gęstość końcowa 4,488 P
Alkohol (ABV) 5,9%
Bitterness 31,6 IBU (Tinseth)
Barwa 97,7 ebc (Morey)

Składniki fermentacji
Nazwa Typ Ilość
Strzegom - pale ale Słód 3,0 kg
Bestmalz - Monachijski II Słód 1,0 kg
Amber - brown Słód 700 g
Bestmalz - Caramunich III Słód 500 g
Strzegom - czekoladowy 1200 Słód 500 g
Waga słodów: 5,700 kg

Chmiele
Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU
Aurora 12,0% 20,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 22,6
Perle 5,0% 25,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 9,0

Drożdze
Nazwa Typ Postać Ilość Krok
WLP013 - London Ale Yeast Ale Gęstwa 200,00 mL Fermentacja burzliwa

Zacieranie
61oC - 30'
73oC - 45'
78oC - m.o.

Fermentacja
Schłodzoną do 18oC brzeczkę zadałem gęstwą po Stoucie. Planowana fermentacja 19-20oC.

27.11.2016r. w końcu znalazłem wolny weekend na zabutelkowanie. Zeszło do 4 Blg, dodałem 105g cukru. Wyszło 45 butelek 0,5l. Na koniec fermentacji (na jakieś 2 tygodnie :) ) temperaturę podniosłem do 22oC.

 

UWAGA: jednak za dużo czekoladowego, niebezpiecznie blisko stouta ;)

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #82 - 15.10.2016 Belgian Golden Strong Ale (18D)

Wielkość warki 24 L
Objętość do gotowania 34 L
Czas gotowania 1,500 hr
Wydajność 85%
Gęstość początkowa 19,735 P
Gęstość końcowa 5,397 P
Alkohol (ABV) 8,5%
Bitterness 28,4 IBU (Tinseth)
Barwa 7,3 ebc (Morey)

Składniki fermentacji
[pre]Nazwa Typ Ilość
Strzegom - pilzneński Słód 6,000 kg
Cukier - 1,000 kg
Waga słodów: 7,000 kg

Chmiele
[pre]Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU
Columbus/Tomahawk/Zeus 16,5% 20,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 27,4
Spalt 3,3% 20,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 1,1

Drożdze
[pre]Nazwa Typ Postać Ilość Krok
FM26 - Belgijskie pagórki Ale Gęstwa 300,00 mL Fermentacja burzliwa

Zacieranie
63C - 45'
73C - 45'
78C - m.o.

Fermentacja
Po schłodzeniu do 18oC zadałem gęstwę po Dubblu. Wyszło jakieś 24l, Blg 19,5. Fermentację planuję zacząć w 18oC i stopniowo doprowadzić do 25oC.

Uwaga: za dużo wysładzałem (zagapiłem się :) ) i wyszło więcej, ale słabsze. Miało być ok. 20l 22Blg.

02.01.2017r. zabutelkowane z dodatkiem 140g cukru, zeszło do 3,5Blg, wyszło 40 butelek 0,5l i 9 butelek 0,33l. 

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pora rozpocząć sezon zimowy. Na początek lekki pilsnerek.
 
Warka #83 20.11.2016r.  Pils jesienny - German Pilsner (Pils) (2A)
Wielkość warki 22,5 L
Objętość do gotowania 27,768 L
Czas gotowania 1,250 hr
Wydajność 83%
Gęstość początkowa 10,524 P
Gęstość końcowa 2,701 P
Alkohol (ABV) 4,2%
Bitterness 37,3 IBU (Tinseth)
Barwa 6,6 ebc (Morey)

Składniki fermentacji
Nazwa                        Typ       Ilość 
Strzegom - pale ale    Słód      2,0 kg 
Strzegom - pilzneński Słód      1,9 kg 
Waga słodów: 3,900 kg

Chmiele
Nazwa      Alpha     Ilość   Użycie        Czas       Postać       IBU
Iunga        11,0%    19 g    Gotowanie     1 hr       Granulat      25,3
Lubelski      3,5%    25 g    Gotowanie      30 min  Granulat      8,1
Lubelski      3,5%    25 g    Gotowanie      10 min  Granulat      3,8

Drożdze
Nazwa Typ Postać Ilość Krok
Wyeast - Bavarian Lager Lager - starter 3-stopniowy ze "skosu" 50ml-300ml-2000ml
 
Zacieranie

63oC - 30 min
73o C - 30 min
 78o C - m.o.
 
Fermentacja

Po schłodzeniu do 15oC dodałem cały starter (nie byłem w stanie oddzielić drożdży) i wystawiłem na balkon. Mam nadzieję, że zanim fermentacja ruszy na dobre, to temperatura spadnie. Zamierzam fermentować w 8-9oC. Wyszło tak jak poprzednie - więcej (22,5l) ale słabsze (10,5Blg).

06.01.2017r. Na ostatnie 2 tygodnie poszło na balkon bez dogrzewu, w związku z czym przy temperaturach ostatnich 2 dni lekko przymarzło :) Dzisiaj zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru, zeszło do 3Blg, wyszło 46 butelek 0,5l

20.01.2017r. - już się nagazowało i nawet niezłe :) dość mocna goryczka.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A po burzliwej w zależności od warunków na zewnątrz - jak będzie koło 0oC to przeleję na "cichą" i zrobię coś a'la lagerowanie na balkonie, a jak będzie cieplej, to zabutelkuję od razu, a potem wypiję :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W 2016 roku zabutelkowałem około 296 litrów piwa, 60 litrów czeka na zabutelkowanie, 20 dopiero zaczęło fermentować. Były w tym warki udane - Porter Bałtycki, Koźlak, APA (jedna), Robust Porter (chyba, bo jeszcze młody); niezłe - pszenice (razem z WB), belgijskie (BPA, dubble), witbiery, stouty; zaskakujące - Whisky Stout i Projekt Gose (obie warki robiłem z pewną nieśmiałością, a okazały się sukcesami); były też kiepskie - przede wszystkim lekkie lagery (muszę nad nimi popracować), IIPA,  APA. Udało się uniknąć większych infekcji, chyba nic nie poszło w kibel. Ogólnie ilościowo nie za dużo - część mocy poszło w serowarstwo :) - ale jakościowo chyba mimo wszystko coraz lepiej. 

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.