Skocz do zawartości

Browar z Johnnym w tle


Rekomendowane odpowiedzi

... część aromatów z cichej już uciekła - jakoś nie umiem ich zatrzymać

Nie zatrzymuj!

Przywieź w Sudety, tutejsze powietrze i atmosfera! im służy (może być powtórka, lub jakiekolwiek inne, lub bez, ale PRZYJEDŹCIE! - kwiecień)

 

Do miłego zobaczenia!

 

 

ed: ale wyszło dramatycznie, nie? :D

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 36 - 20.09.2014r.

Pszeniczne 12Blg

  • - pszeniczny 2,5kg
  • - pilzneński 1kg
  • - carapils 0,7kg
  • - owies 0,5kg
  • - chmiel perle 17g

Zacieranie

45°C - 100'

55°C - 15'

63°C - 30'

73°C - 40'

78°C m-o - 10'

 

Filtracja

Blg początkowe 18, wysładzanie do 5Blg, otrzymano 29 litrów brzeczki o Blg11

 

Gotowanie

75'

60' - Perle 17g

Bardzo ładny przełom.

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 25l brzeczki o Blg12. Zadano przeterminowanymi drożdżami WLP300. Celowo nie robiłem startera, bo chciałem mocno zestresować drożdże i chyba nieco przesadziłem. Fermentacja ruszyła po 48 godzinach, następnie (chyba z powodu spadku temperatury poniżej 19°C) utknęła i ponownie ruszyła po ogrzaniu do 22°C. W takiej też temperaturze na razie powoli bulka i zeszło po 2 tygodniach do 4Blg. Niestety, zapach drożdży z fiolki był "nieciekawy" (apteka?), ale ponieważ nie mam zbyt dużego doświadczenia w wąchaniu płynnych, to i tak poszło. Ten zapach przewija się również w fermentorze, chociaż słabnie.

 

18.10.2014r. Zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru. Wyszło 46 butelek 0,5l. Blg zeszło do 3,5. Nieciekawy zapach zniknął całkowicie, niestety w smaku brzeczki wyczuwalna "apteka". Obawiam się, że pójdzie w kanał, ale poczekamy - zobaczymy.

 

Poszło w kibel - apteka.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 37 - 04.10.2014r.

Bitter 11Blg - Leniwe

  • pale ale Strzegom - 3,5kg
  • karmelowy 30 - 0,34kg
  • Magnum 13,5% - 12g
  • EKG 5,5% - 35g

Zacieranie

670C - 120'

780C m-o

 

Filtracja

Szybka i bezproblemowa. Otrzymano 25l brzeczki o Blg10.

 

Gotowanie

75'

60' - Magnum 12g

30' - EKG 15g

10' - EKG 20g

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 21l brzeczki o Blg 11 (z kawałkiem ;)). Wichrowe Wzgórza zadano w 190C, fermentacja ruszyła po 20h. Fermentowane w ok. 220C.

18.10.2014r. - przelano na cichą, Blg zeszło do 3,5.

 

05.11.2014r. - zabutelkowano z dodatkiem 50g cukru. Blg końcowe 3,1. Wyszło 40 butelek 0,5l i 3 butelki 0,33l. Jak na taki zasyp wydaje się zbyt ciemne.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 38 - 18.10.2014r.

Polskie Pale Ale - Pomiechowskie

  • pale ale Strzegom - 2kg
  • karmelowy 30 Strzegom - 0,67kg
  • Amber 100 Fawcett - 0,3kg - tu mam wątpliwości czy nie dostałem czegoś innego, z koloru i zapachu wygląda mi na co najmniej 400
  • Caraamber 60 Weyermann - 0,3kg
  • płatki owsiane - 0,2kg
  • Iunga 11% - 25g
  • Lubelski własny - 10g
  • Hallertau własny - 2g - tyle tylko się urodziło w tym roku

Zacieranie

630C - 15'

730C - 60'

m-o zapomniałem...

 

Filtracja

Masakryczna. Czytałem niedawno dyskusję o mash-oucie, gdzie część piwowarów wypowiadała się, że to niepotrzebne i mit. Ja chyba jednak pozostanę zwolennikiem m-o. Dopiero po podgrzaniu zacieru do 780C filtracja ruszyła i poszła z kopyta. Odebrałem 20l brzeczki o Blg 10,5. Ponieważ chciałem zrobić piwo o 14 Blg, to stwierdziłem, że pogotuję dłużej.

 

Gotowanie

120'

60' - Iunga 15g

30' - Iunga 10g

10' - Lubelski 10g

10' - Hallertau 2g

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 14,5l brzeczki o Blg 14,7. Gęstwę Wichrowe Wzgórza po bitterku zadałem w 190C.

 

27.10.2014r. - Blg zeszło do 5,7 (Brix10). Miałem przelać na cichą, ale jeszcze poczekam. Duży udział słodów karmelowych i zacieranie na słodko mogło dać niskie odfermentowanie, ale wolę poczekać, tym bardziej, że drożdże nie opadły na dno.

05.11.2014r. Przelano na cichą przy Blg 4,7 (Brix9). Drożdże opadły na dno i ładnie się zbiły. Zebrałem 2 słoiczki 330ml gęstwy.

 

30.11.2014r. Zabutelkowałem. Długo czekałem, bo wieczko kilkukrotnie się wybrzuszało, myślałem, że coś jeszcze dofermentowuje, ale nie.. Blg 4,5 (Brix 8,7). Wyszło bardzo ciemne, ten Amber 100 to jednak był chyba czekoladowy 400, albo brown. Na pewno nie jest to Pale Ale. Do refermentacji poszło 60g cukru, wyszło 27 butelek 0,5l.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 39 - 26.10.2014r.

Irlandzkie Pale Ale 14Blg

  • słód pilzneński Strzegom 2kg
  • słód monachijski I Strzegom 1,5kg
  • słód pale ale Strzegom 0,5kg
  • słód Carared Weyermann 0,5kg
  • słód Caraamber Weyermann 0,2kg
  • jęczmień prażony Strzegom 0,05kg
  • chmiel Iunga 11% 15g
  • chmiel EKG 7,4% 22g

Zacieranie

520C - 20'

670C - 40'

720C - 40'

780C m-o

 

Filtracja

Bezproblemowa. Odebrałem 27l brzeczki Blg11

 

Gotowanie

90'

60' - Iunga 15g

10' - EKG 22g

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 21l brzeczki Blg14. Zadane 1l starterem z Irlandzkich Ciemności po schłodzeniu do 190C. Wywalone na balkon zmarzło do 130C (kino :) ) Fermentuje w styropianie z ogrzewaniem na balkonie w temp. 16-170C.

 

14.11.2014r. Blg zeszło do 4 (Brix8). Podniosłem temp. do 17-180C, potem zamierzam podnosić aż dojdę do 200C

 

16.11.2014r. Blg 3,5 (Brix7). Poszło do pokoju, temp. ok. 200C

 

22.11.2014r. Blg dalej 3,5 (Brix7). Zabutelkowane z dodatkiem 95g cukru. Wyszło 40 butelek 0,5l. Zebrałem ok. 150ml gęstwy, a na kolejne 150ml wlałem amerykańskiego stouta.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chyba też zaczne robic przerwę białkową, wszędzie piszą że przy współczesnych słodach nie jest konieczna, ale w niektórych piwach zmętnienie białkowe zaczyna mnie irytować. Będę robić na dniach belgijską blondynkę to zrobię z 10 min, i zobaczę jak to wpłynie na pianę i klarowność.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Uzupełniam zapiski.

Warka 40 - 17.11.2014r.

Pszeniczne 12,5Blg

  • pszeniczny 2kg
  • pilzneński 1,5kg
  • carapils 0,5kg
  • chmiel Iunga 10g

Zacieranie

43°C - 120'

53°C - 15'

63°C - 30'

73°C - 40'

78°C m-o - 10'

 

Filtracja

Blg początkowe 15, wysładzanie do 5Blg, otrzymano 25 litrów brzeczki o Blg10,5

 

Gotowanie

90'

60' - Iunga 10g

Bardzo ładny przełom.

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 20l brzeczki o Blg 12,5. Schłodzone chłodnicą do 19°C, na balkonie do ok. 12°C i w tej temperaturze zadałem drożdże Wyeast 3068 - starter zrobiony z gęstwy od Staśka (dzięki :)). Już w starterze drożdże pokazały co potrafią - wyszły na spacer. Fermentację zamierzam prowadzić w 18-19°C przez 4-5 dni, następnie będę podnosił do 21-22°C.

22.11.2014r. Temperatura fermentacji podniesiona do 20°C. oczywiście w międzyczasie drożdże znowu sobie wyszły.

 

14.12.2014r. Zeszło do 3,5 Blg. Zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 40 butelek 0,5l.

21.12.2014r. Pierwsza próba - bardzo mocny banan, słodkawe (ale to pewnie jeszcze cukier do refermentacji pozostał niestrawiony), słaby goździk, ale ogólnie bez większych wad.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 41 - 22.11.2014r.

American Stout 16Blg - Mroczny Mruczysław

  • pale ale Strzegom - 4kg
  • monachijski I Strzegom - 1kg
  • coffee light CM - 0,3kg
  • czekoladowy 400 Strzegom - 0,3kg
  • carafa II special Weyermann - 0,25kg
  • pszenica prażona Strzegom - 0,15kg
  • płatki owsiane skleikowane - 0,4kg
  • chmiel Chinook - 25g
  • chmiel Centennial - 25g
  • chmiel Summer - 25g
  • modyfikacja wody do zacierania - łyżeczka chlorku wapnia
  • modyfikacja PH (do 5,5) wody do wysładzania - 2łyżeczki kwasu mlekowego

Zacieranie

53°C - 15'

63°C - 20'

73°C - 45'

78°C m-o - 10'

 

Filtracja

Początkowo 18Blg, wysładzanie do 5Blg, otrzymałem 25l brzeczki Blg14. Filtracja dwukrotnie utknęła, ale zamieszanie pomogło.

 

Gotowanie

75'

60' Chinnok 15g

40' Chinook 10g

30' Centennial 15g

20' Centennial 10g

15' Summer 15g

15' mech irlandzki

10' Summer 10g

 

Fermentacja

Brzeczkę schłodziłem do 17°C i wlałem do fermentora po IRA pozostawiając ok. 150ml gęstwy Irlandzkich Ciemności. Wyszło 21l o Blg16. Fermentację zamierzam prowadzić początkowo w temp. 17-18°C, potem stopniowo będę podnosił.

 

14.12.2014r. Zeszło do 4,2 Blg. Zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru. Wyszło 40 butelek 0,5l.

21.12.2014r. Spróbowałem. Na pewno nie "amerykański". Czuć lekką goryczkę chmielową, całkiem przyjemną, ale owoców bardzo mało. Tym niemniej stoucik fajny :). Można powiedzieć, że raczej FES niż AS.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 42 - 14.12.2014r.

AIPA 15Blg

  • pale ale Strzegom - 5kg
  • pszeniczny Strzegom - 0,5kg
  • monachijski I Strzegom - 0,3kg
  • chmiel Tomahawk 17,4ak - 10g
  • chmiel Centennial 10,2ak - 29g
  • chmiel Citra 13,6ak - 50g
  • chmiel Nelson 12,5ak - 50g
  • modyfikacja wody do wysładzania do PH 5,5 - 10ml kwasu mlekowego
  • dodatek chlorku wapnia do gotowania - 5g

Zacieranie

550C - 10'

670C - 90'

780C m-o - 10'

 

Filtracja

Troszkę utykała, ale zamieszanie pomagało. Brzeczka przednia 22Blg - zacieranie w mniejszej ilości wody. Ostatecznie otrzymałem 28l brzeczki o Blg14, wysładzałem do 4Blg, z reszty zrobiłem 1l brzeczki na startery.

 

Gotowanie

75'

60' - Tomahawk 10g

30' - Centennial 20g

20' - Centennial 9g

15' - Citra 25g

10' - Nelson 25g

Na cichą pójdzie jeszcze po 25g Citry i Nelsona, może coś jeszcze (Glacier?)

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło ok. 23l brzeczki o Blg15, schłodzonej do 180C. Fermentuje na balkonie w temp. 18-190C, drożdże Yeast Bay - Vermon Ale z gęstwy otrzymanej od Cichusa -dzięki :) Rozmnożyłem na dwustopniowym starterze i ruszyły z kopyta.

 

22.01.2015r. dodano po 25g Citry, Nelsona i Amarillo

28.01.2015r. zabutelkowano z dodatkiem 95g cukru. Blg zeszło do 3, wyszło 44 butelki 0,5l. Zapach fajny :)

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 43 - 21.12.2014r.

Weizenbock 18Blg

  • pszeniczny Strzegom - 4kg
  • wiedeński Ireks - 2kg
  • caramunich - 0,5kg
  • karmelowy Strzegom - 0,5kg
  • chmiel Tomahawk 17,4ak - 20g
  • modyfikacja wody do wysładzania do PH 5,5

Zacieranie

44°C - 120'

53°C - 10', odebranie 10l dekoktu, podgrzanie dekoktu do 72°C, przetrzymanie 10', zagotowanie, gotowanie 15' - razem przerwa białkowa ok 50'

63°C - 10', odebranie 10l dekoktu, podgrzanie dekoktu do 72°C, przetrzymanie 10', zagotowanie, gotowanie 15' - razem przerwa maltozowa ok. 45'

73°C - 10', odebranie 10l dekoktu, gotowanie 30' - razem przerwa dekstrynująca ok. 45'

78°C m-o - 10'

 

Filtracja

Blg początkowe 22, wysładzanie do 5Blg, otrzymano 29 litrów brzeczki o Blg15. Plotki o tym, że pszenicę ciężko się filtruje należy między bajki włożyć :)

 

Gotowanie

120'

60' Tomahawk - 10g

20' Tomahawk - 10g

Przełom średni.

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 22,5l brzeczki o Blg 18,5 - wydajność wg BT 90%. Przy przelewaniu nie pieniła się zbytnio, napowietrzone blenderem, 250 ml gęstwy Wyeast 3068 po pszenicznym zadałem w temp. 19°C. Fermentacja podobnie jak w pszenicznym - początkowo 18-19°C, potem stopniowo coraz wyżej.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 44 - 02.01.2015r
Saison 15Blg

  • pilzneński Strzegom - 3kg
  • pszeniczny Strzegom - 1kg
  • wiedeński Ireks - 1kg
  • zakwaszający Weyermann - 0,2kg
  • caraamber Weyermann - 0,1kg
  • chmiel Aramis 8ak - 50g
  • kolendra - 10g
  • skórka słodkiej pomarańczy - 10g

Zacieranie
530C - 30'
620C - 50'
720C - 20'
780C m-o - 10'

Filtracja
Bezproblemowa. Blg początkowe 18, wysładzanie do 4. Otrzymałem 27l brzeczki o Blg13.

Gotowanie
90'
60' - Aramis 10g
30' - Aramis 15g
15' - Aramis 10g
10' - kolendra 10g, skórka pom. 10g
5' - Aramis 15g
BT podaje IBU23,6; EBC9,6; wskaźnik goryczki 0,39.

Fermentacja
Do fermentacji poszło 22l brzeczki o Blg15. Schłodziłem do 190C i zadałem T-58. Miały być French Saison , ale gęstwa mimo niezłego wyglądu i zapachu nie wzbudziła mojego zaufania - w starterze nie chciała się namnażać. Fermentuje w styropianie w temp. 190C.

01.03.2015r. Zabutelkowane po prawie 2 miesiącach - szwendający się w tym czasie po domu kot miał w tym trochę udziału :) Wyszło 41 butelek 0,5l i jedna 0,33l, cukru poszło 100g. Pachnie całkiem przyjemnie, wygląda również nieźle.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że browar nie zapadł w sen zimowy ;) - dobrze! :okey:

 

Wstępnie zaczynajcie zaklepywać terminy - połowa maja i początek października (Rzeczka, rzecz oczywista... oczywiście :P ).

Oficjalne info powinno być na dniach.

 

ed. - już jest :D

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dopiero połowa maja??? My już się nie możemy doczekać ... Ale dobrze, może pogoda będzie majówkowa :) I nie tylko browar nie śpi, pieką się co jakiś czas chleby, robią się sery, wędliny i inne wynalazki.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... My już się nie możemy doczekać ...

To akurat mnie nie dziwi :P - znam to z autopsji.

 

.... pieką się co jakiś czas chleby, robią się sery, wędliny i inne wynalazki.

... ooo, czyżby jakieś wpływy po wrześniowym spotkaniu z "szaleńcami" :lol: ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 45 - 24.01.2014r.
Desitka 10Blg

  • pilzneński Weyermann - 2,5kg
  • chmiel Saaz - 50g
  • kwas mlekowy do obniżenia PH wody do wysładzania
  • woda z Lidla, ale bez sensu, bo twardość podobna do kranówy...

Zacieranie
530C - 15'
650C - 30'
730C - 40'
780C - 10' m-o

Filtracja
Oczywiście bezproblemowa. Blg początkowe 18, ale tylko kilka litrów, potem wysładzanie do 3Blg. W sumie do zacierania i wysładzania zużyłem 24l wody, a otrzymałem 18l brzeczki o Blg 8. W słodzie powinno zostać ok. 3l, a gdzie reszta?

Gotowanie
90'
60' - Saaz 15g
30' - Saaz 15g
10' - Saaz 20g
W.g. BT IBU26, EBC5,6. Wskaźnik goryczki 0,63.

Fermentacja
Do fermentora poszło 16l brzeczki o Blg10. Zadałem Bohemską Rapsodię z 1l startera w temperaturze 100C. Fermentację zamierzam prowadzić w temp. 8-90C.

20.02.2015r. przelane do lagerowania, chociaż chyba ciut za ciepło, ale stoi na balkonie w takiej temperaturze jaka jest.

Gęstwa poszła do Pilsa.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 46 - 20.02.2015r.

Pils 13Blg

  • pilzneński Bruntal - 4,5kg (wędzonka w zapachu, czyżby pomyłka sklepu?)
  • carapils - 0,5kg
  • chmiel Tomahawk 17,4ak - 15g
  • chmiel Saaz 4,5ak - 25g
  • chmiel Summer 6,4ak - 25g
  • woda tym razem z Aldi, też bez sensu...
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

tym razem wsypałem słody do wody i mieszając podgrzewałem do

630C - 30'

730C - 30'

780C - 10' m-o

 

Filtracja

Na nowym wężyku bezproblemowa, ale i zasyp nie zapowiadał trudności. Blg początkowe 18, wysładzałem do 4. Otrzymałem 31l brzeczki o Blg10. Trochę odlałem na starter, a reszta (jakieś 28l) poszła do gotowania.

 

Gotowanie

90'

60' - Tomahawk 15g

30' - Saaz 25g

10' - Summer 25g

 

Fermentacja

Do wiadra poszło 22l brzeczki o Blg 13. Schłodziłem chłodnicą do 180C, potem jeszcze na balkonie do 100C i dodałem gęstwę po Desitce - jakieś 250ml. Poszło na balkon do fermentacji w temperaturze 7-80C. Niestety, z powodu warunków pogodowych temperatura przekraczała 90C, ale mam nadzieję, że to nie będzie problemem w gotowym wyrobie.

Pod koniec fermentacji podnosiłem stopniowo temperaturę aż do 120C. 22.03.2014r. Blg zmierzone 2,5. Przelane na cichą.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 47 - 01.03.2015r.

RIS 30Blg

  • pale ale Strzegom - 5kg
  • monachijski I Strzegom - 2,2kg
  • Caraaroma Weyermann - 0,5kg
  • czekoladowy 400 Strzegom - 0,5kg
  • coffee light 250 Castle Malting - 0,44kg
  • jęczmień prażony >1000 - 0,24kg
  • ekstrakt płynny jasny Bruntal - 1,7kg
  • cukier "kandyzowany" domowy - 0,3kg
  • cukier Muscovado - 0,5kg
  • chmiel Magnum 13,5ak - 50g
  • chmiel Styrian Goldings 2,9ak - 50g

Zacieranie

Miało być "na lenia" w 670C, ale nie wziąłem pod uwagę wielkości zasypu, jego stosunku do wody (1:2) i temperatury słodu (śrutowałem na balkonie, więc był zimny). Wodę podgrzałem do 700C, wsypałem słody i spadło do... 550C. Podgrzałem do 670C i zostawiłem na 2h. Spadło do 630C. Zobaczymy jak to się skończy.

 

Filtracja

Obawiałem się, że będą problemy, ale nie. Początkowe Blg 25, wysładzałem tak, aby mieć w garze 19Blg. Dostałem zaskakująco dużo, jakieś 25 litrów brzeczki. Potem odebrałem resztki na "małe drewniane".

 

Gotowanie

90'

60' Magnum 13,5ak - 50g

30' Styrian Golding 2,9ak - 50g

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło jakieś 21 litrów brzeczki o Blg23,5. Schłodziłem do 180C i zadałem Irlandzkie Ciemności z 3-litrowego startera na mieszadle. Fermentacja w pudle styropianowym i chłodzenie PET. Ciężko było utrzymać temperaturę - dochodziła do 210C, chociaż starałem się utrzymać 190C, fermentacja bardzo burzliwa, drożdże wyszły na spacer. Po 3 dniach dodałem ekstrakt Bruntal, po kolejnych 2 cukier. Szacunkowo powinno być ok. 24l piwa o Blg początkowym 30.

22.03.2014r. zmierzyłem  Blg i wyszło 13, ale mierzyłem refraktometrem, a przy tych gęstościach i niedokładnościach pomiarów o chyba nie najlepszy pomysł. Trzeba będzie wrzucić spławik.

10.04.2015r. Spławik od tygodnia utrzymuje się na Blg10, niżej już nie zejdzie, więc butelkujemy z dodatkiem 70g cukru. Wysycenie raczej niewielkie, ale po pierwsze takie lubię, po drugie RIS raczej tak powinien chyba mieć, a po trzecie po długim leżakowaniu i tak pewno będzie wychodzić z butelki :) Wyszło 25 butelek 0,5l i 33 butelki 0,33 (tzn różne, od 0,25 do 0,4 ale średnio 0,33), zatem jakieś 22,5l gotowego piwa.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30°Blg - grruubo!

Trochę może potrzebować czasu na ułożenie.

 

... jeśli będziecie mieli problem z miejscem na leżakowanie, chętnie pomogę - przyjmując 1 butelkę na dojrzewanie w mojej piwniczce  ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.