rubezahl Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Czy to powszechnie chwalone w Rzeczce (z chmielami N. Zelandii) to W. 34? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Tak, to właśnie to, chociaż spora część aromatów z cichej już uciekła - jakoś nie umiem ich zatrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) ... część aromatów z cichej już uciekła - jakoś nie umiem ich zatrzymać Nie zatrzymuj! Przywieź w Sudety, tutejsze powietrze i atmosfera! im służy (może być powtórka, lub jakiekolwiek inne, lub bez, ale PRZYJEDŹCIE! - kwiecień) Do miłego zobaczenia! ed: ale wyszło dramatycznie, nie? Edytowane 30 Września 2014 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Dramatycznie czy nie, ale muszę przyjechać - żona mi uświadomiła, że jestem Ci winien 4 zł za wstęp na wieżę widokową Dług honorowy, oddać trza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 ... żona mi uświadomiła, że jestem Ci winien 4 zł ... No nie chciałem pisać bezpośrednio, dlaczego macie przyjechać... ... Ale faktycznie, honorowy i trza być! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Warka 36 - 20.09.2014r. Pszeniczne 12Blg - pszeniczny 2,5kg - pilzneński 1kg - carapils 0,7kg - owies 0,5kg - chmiel perle 17g Zacieranie 45°C - 100' 55°C - 15' 63°C - 30' 73°C - 40' 78°C m-o - 10' Filtracja Blg początkowe 18, wysładzanie do 5Blg, otrzymano 29 litrów brzeczki o Blg11 Gotowanie 75' 60' - Perle 17g Bardzo ładny przełom. Fermentacja Do fermentacji poszło 25l brzeczki o Blg12. Zadano przeterminowanymi drożdżami WLP300. Celowo nie robiłem startera, bo chciałem mocno zestresować drożdże i chyba nieco przesadziłem. Fermentacja ruszyła po 48 godzinach, następnie (chyba z powodu spadku temperatury poniżej 19°C) utknęła i ponownie ruszyła po ogrzaniu do 22°C. W takiej też temperaturze na razie powoli bulka i zeszło po 2 tygodniach do 4Blg. Niestety, zapach drożdży z fiolki był "nieciekawy" (apteka?), ale ponieważ nie mam zbyt dużego doświadczenia w wąchaniu płynnych, to i tak poszło. Ten zapach przewija się również w fermentorze, chociaż słabnie. 18.10.2014r. Zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru. Wyszło 46 butelek 0,5l. Blg zeszło do 3,5. Nieciekawy zapach zniknął całkowicie, niestety w smaku brzeczki wyczuwalna "apteka". Obawiam się, że pójdzie w kanał, ale poczekamy - zobaczymy. Poszło w kibel - apteka. Edytowane 25 Listopada 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 (edytowane) Warka 37 - 04.10.2014r. Bitter 11Blg - Leniwe pale ale Strzegom - 3,5kg karmelowy 30 - 0,34kg Magnum 13,5% - 12g EKG 5,5% - 35g Zacieranie 670C - 120' 780C m-o Filtracja Szybka i bezproblemowa. Otrzymano 25l brzeczki o Blg10. Gotowanie 75' 60' - Magnum 12g 30' - EKG 15g 10' - EKG 20g Fermentacja Do fermentacji poszło 21l brzeczki o Blg 11 (z kawałkiem ). Wichrowe Wzgórza zadano w 190C, fermentacja ruszyła po 20h. Fermentowane w ok. 220C. 18.10.2014r. - przelano na cichą, Blg zeszło do 3,5. 05.11.2014r. - zabutelkowano z dodatkiem 50g cukru. Blg końcowe 3,1. Wyszło 40 butelek 0,5l i 3 butelki 0,33l. Jak na taki zasyp wydaje się zbyt ciemne. Edytowane 5 Listopada 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 (edytowane) Warka 38 - 18.10.2014r. Polskie Pale Ale - Pomiechowskie pale ale Strzegom - 2kg karmelowy 30 Strzegom - 0,67kg Amber 100 Fawcett - 0,3kg - tu mam wątpliwości czy nie dostałem czegoś innego, z koloru i zapachu wygląda mi na co najmniej 400 Caraamber 60 Weyermann - 0,3kg płatki owsiane - 0,2kg Iunga 11% - 25g Lubelski własny - 10g Hallertau własny - 2g - tyle tylko się urodziło w tym roku Zacieranie 630C - 15' 730C - 60' m-o zapomniałem... Filtracja Masakryczna. Czytałem niedawno dyskusję o mash-oucie, gdzie część piwowarów wypowiadała się, że to niepotrzebne i mit. Ja chyba jednak pozostanę zwolennikiem m-o. Dopiero po podgrzaniu zacieru do 780C filtracja ruszyła i poszła z kopyta. Odebrałem 20l brzeczki o Blg 10,5. Ponieważ chciałem zrobić piwo o 14 Blg, to stwierdziłem, że pogotuję dłużej. Gotowanie 120' 60' - Iunga 15g 30' - Iunga 10g 10' - Lubelski 10g 10' - Hallertau 2g Fermentacja Do fermentacji poszło 14,5l brzeczki o Blg 14,7. Gęstwę Wichrowe Wzgórza po bitterku zadałem w 190C. 27.10.2014r. - Blg zeszło do 5,7 (Brix10). Miałem przelać na cichą, ale jeszcze poczekam. Duży udział słodów karmelowych i zacieranie na słodko mogło dać niskie odfermentowanie, ale wolę poczekać, tym bardziej, że drożdże nie opadły na dno. 05.11.2014r. Przelano na cichą przy Blg 4,7 (Brix9). Drożdże opadły na dno i ładnie się zbiły. Zebrałem 2 słoiczki 330ml gęstwy. 30.11.2014r. Zabutelkowałem. Długo czekałem, bo wieczko kilkukrotnie się wybrzuszało, myślałem, że coś jeszcze dofermentowuje, ale nie.. Blg 4,5 (Brix 8,7). Wyszło bardzo ciemne, ten Amber 100 to jednak był chyba czekoladowy 400, albo brown. Na pewno nie jest to Pale Ale. Do refermentacji poszło 60g cukru, wyszło 27 butelek 0,5l. Edytowane 30 Listopada 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Warka 39 - 26.10.2014r. Irlandzkie Pale Ale 14Blg słód pilzneński Strzegom 2kg słód monachijski I Strzegom 1,5kg słód pale ale Strzegom 0,5kg słód Carared Weyermann 0,5kg słód Caraamber Weyermann 0,2kg jęczmień prażony Strzegom 0,05kg chmiel Iunga 11% 15g chmiel EKG 7,4% 22g Zacieranie 520C - 20' 670C - 40' 720C - 40' 780C m-o Filtracja Bezproblemowa. Odebrałem 27l brzeczki Blg11 Gotowanie 90' 60' - Iunga 15g 10' - EKG 22g Fermentacja Do fermentacji poszło 21l brzeczki Blg14. Zadane 1l starterem z Irlandzkich Ciemności po schłodzeniu do 190C. Wywalone na balkon zmarzło do 130C (kino ) Fermentuje w styropianie z ogrzewaniem na balkonie w temp. 16-170C. 14.11.2014r. Blg zeszło do 4 (Brix8). Podniosłem temp. do 17-180C, potem zamierzam podnosić aż dojdę do 200C 16.11.2014r. Blg 3,5 (Brix7). Poszło do pokoju, temp. ok. 200C 22.11.2014r. Blg dalej 3,5 (Brix7). Zabutelkowane z dodatkiem 95g cukru. Wyszło 40 butelek 0,5l. Zebrałem ok. 150ml gęstwy, a na kolejne 150ml wlałem amerykańskiego stouta. Edytowane 23 Listopada 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 chyba też zaczne robic przerwę białkową, wszędzie piszą że przy współczesnych słodach nie jest konieczna, ale w niektórych piwach zmętnienie białkowe zaczyna mnie irytować. Będę robić na dniach belgijską blondynkę to zrobię z 10 min, i zobaczę jak to wpłynie na pianę i klarowność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Uzupełniam zapiski. Warka 40 - 17.11.2014r. Pszeniczne 12,5Blg pszeniczny 2kg pilzneński 1,5kg carapils 0,5kg chmiel Iunga 10g Zacieranie 43°C - 120' 53°C - 15' 63°C - 30' 73°C - 40' 78°C m-o - 10' Filtracja Blg początkowe 15, wysładzanie do 5Blg, otrzymano 25 litrów brzeczki o Blg10,5 Gotowanie 90' 60' - Iunga 10g Bardzo ładny przełom. Fermentacja Do fermentacji poszło 20l brzeczki o Blg 12,5. Schłodzone chłodnicą do 19°C, na balkonie do ok. 12°C i w tej temperaturze zadałem drożdże Wyeast 3068 - starter zrobiony z gęstwy od Staśka (dzięki ). Już w starterze drożdże pokazały co potrafią - wyszły na spacer. Fermentację zamierzam prowadzić w 18-19°C przez 4-5 dni, następnie będę podnosił do 21-22°C. 22.11.2014r. Temperatura fermentacji podniesiona do 20°C. oczywiście w międzyczasie drożdże znowu sobie wyszły. 14.12.2014r. Zeszło do 3,5 Blg. Zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 40 butelek 0,5l. 21.12.2014r. Pierwsza próba - bardzo mocny banan, słodkawe (ale to pewnie jeszcze cukier do refermentacji pozostał niestrawiony), słaby goździk, ale ogólnie bez większych wad. Edytowane 21 Grudnia 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Warka 41 - 22.11.2014r. American Stout 16Blg - Mroczny Mruczysław pale ale Strzegom - 4kg monachijski I Strzegom - 1kg coffee light CM - 0,3kg czekoladowy 400 Strzegom - 0,3kg carafa II special Weyermann - 0,25kg pszenica prażona Strzegom - 0,15kg płatki owsiane skleikowane - 0,4kg chmiel Chinook - 25g chmiel Centennial - 25g chmiel Summer - 25g modyfikacja wody do zacierania - łyżeczka chlorku wapnia modyfikacja PH (do 5,5) wody do wysładzania - 2łyżeczki kwasu mlekowego Zacieranie 53°C - 15' 63°C - 20' 73°C - 45' 78°C m-o - 10' Filtracja Początkowo 18Blg, wysładzanie do 5Blg, otrzymałem 25l brzeczki Blg14. Filtracja dwukrotnie utknęła, ale zamieszanie pomogło. Gotowanie 75' 60' Chinnok 15g 40' Chinook 10g 30' Centennial 15g 20' Centennial 10g 15' Summer 15g 15' mech irlandzki 10' Summer 10g Fermentacja Brzeczkę schłodziłem do 17°C i wlałem do fermentora po IRA pozostawiając ok. 150ml gęstwy Irlandzkich Ciemności. Wyszło 21l o Blg16. Fermentację zamierzam prowadzić początkowo w temp. 17-18°C, potem stopniowo będę podnosił. 14.12.2014r. Zeszło do 4,2 Blg. Zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru. Wyszło 40 butelek 0,5l. 21.12.2014r. Spróbowałem. Na pewno nie "amerykański". Czuć lekką goryczkę chmielową, całkiem przyjemną, ale owoców bardzo mało. Tym niemniej stoucik fajny . Można powiedzieć, że raczej FES niż AS. Edytowane 21 Grudnia 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Warka 42 - 14.12.2014r. AIPA 15Blg pale ale Strzegom - 5kg pszeniczny Strzegom - 0,5kg monachijski I Strzegom - 0,3kg chmiel Tomahawk 17,4ak - 10g chmiel Centennial 10,2ak - 29g chmiel Citra 13,6ak - 50g chmiel Nelson 12,5ak - 50g modyfikacja wody do wysładzania do PH 5,5 - 10ml kwasu mlekowego dodatek chlorku wapnia do gotowania - 5g Zacieranie 550C - 10' 670C - 90' 780C m-o - 10' Filtracja Troszkę utykała, ale zamieszanie pomagało. Brzeczka przednia 22Blg - zacieranie w mniejszej ilości wody. Ostatecznie otrzymałem 28l brzeczki o Blg14, wysładzałem do 4Blg, z reszty zrobiłem 1l brzeczki na startery. Gotowanie 75' 60' - Tomahawk 10g 30' - Centennial 20g 20' - Centennial 9g 15' - Citra 25g 10' - Nelson 25g Na cichą pójdzie jeszcze po 25g Citry i Nelsona, może coś jeszcze (Glacier?) Fermentacja Do fermentacji poszło ok. 23l brzeczki o Blg15, schłodzonej do 180C. Fermentuje na balkonie w temp. 18-190C, drożdże Yeast Bay - Vermon Ale z gęstwy otrzymanej od Cichusa -dzięki Rozmnożyłem na dwustopniowym starterze i ruszyły z kopyta. 22.01.2015r. dodano po 25g Citry, Nelsona i Amarillo 28.01.2015r. zabutelkowano z dodatkiem 95g cukru. Blg zeszło do 3, wyszło 44 butelki 0,5l. Zapach fajny Edytowane 28 Stycznia 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Warka 43 - 21.12.2014r. Weizenbock 18Blg pszeniczny Strzegom - 4kg wiedeński Ireks - 2kg caramunich - 0,5kg karmelowy Strzegom - 0,5kg chmiel Tomahawk 17,4ak - 20g modyfikacja wody do wysładzania do PH 5,5 Zacieranie 44°C - 120' 53°C - 10', odebranie 10l dekoktu, podgrzanie dekoktu do 72°C, przetrzymanie 10', zagotowanie, gotowanie 15' - razem przerwa białkowa ok 50' 63°C - 10', odebranie 10l dekoktu, podgrzanie dekoktu do 72°C, przetrzymanie 10', zagotowanie, gotowanie 15' - razem przerwa maltozowa ok. 45' 73°C - 10', odebranie 10l dekoktu, gotowanie 30' - razem przerwa dekstrynująca ok. 45' 78°C m-o - 10' Filtracja Blg początkowe 22, wysładzanie do 5Blg, otrzymano 29 litrów brzeczki o Blg15. Plotki o tym, że pszenicę ciężko się filtruje należy między bajki włożyć Gotowanie 120' 60' Tomahawk - 10g 20' Tomahawk - 10g Przełom średni. Fermentacja Do fermentacji poszło 22,5l brzeczki o Blg 18,5 - wydajność wg BT 90%. Przy przelewaniu nie pieniła się zbytnio, napowietrzone blenderem, 250 ml gęstwy Wyeast 3068 po pszenicznym zadałem w temp. 19°C. Fermentacja podobnie jak w pszenicznym - początkowo 18-19°C, potem stopniowo coraz wyżej. Edytowane 23 Grudnia 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Warka 44 - 02.01.2015rSaison 15Blg pilzneński Strzegom - 3kg pszeniczny Strzegom - 1kg wiedeński Ireks - 1kg zakwaszający Weyermann - 0,2kg caraamber Weyermann - 0,1kg chmiel Aramis 8ak - 50g kolendra - 10g skórka słodkiej pomarańczy - 10g Zacieranie530C - 30'620C - 50'720C - 20'780C m-o - 10'FiltracjaBezproblemowa. Blg początkowe 18, wysładzanie do 4. Otrzymałem 27l brzeczki o Blg13.Gotowanie90'60' - Aramis 10g30' - Aramis 15g15' - Aramis 10g10' - kolendra 10g, skórka pom. 10g5' - Aramis 15gBT podaje IBU23,6; EBC9,6; wskaźnik goryczki 0,39.FermentacjaDo fermentacji poszło 22l brzeczki o Blg15. Schłodziłem do 190C i zadałem T-58. Miały być French Saison , ale gęstwa mimo niezłego wyglądu i zapachu nie wzbudziła mojego zaufania - w starterze nie chciała się namnażać. Fermentuje w styropianie w temp. 190C. 01.03.2015r. Zabutelkowane po prawie 2 miesiącach - szwendający się w tym czasie po domu kot miał w tym trochę udziału Wyszło 41 butelek 0,5l i jedna 0,33l, cukru poszło 100g. Pachnie całkiem przyjemnie, wygląda również nieźle. Edytowane 2 Marca 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Widzę, że browar nie zapadł w sen zimowy - dobrze! Wstępnie zaczynajcie zaklepywać terminy - połowa maja i początek października (Rzeczka, rzecz oczywista... oczywiście ). Oficjalne info powinno być na dniach. ed. - już jest Edytowane 11 Stycznia 2015 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Dopiero połowa maja??? My już się nie możemy doczekać ... Ale dobrze, może pogoda będzie majówkowa I nie tylko browar nie śpi, pieką się co jakiś czas chleby, robią się sery, wędliny i inne wynalazki. Edytowane 11 Stycznia 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 ... My już się nie możemy doczekać ... To akurat mnie nie dziwi - znam to z autopsji. .... pieką się co jakiś czas chleby, robią się sery, wędliny i inne wynalazki. ... ooo, czyżby jakieś wpływy po wrześniowym spotkaniu z "szaleńcami" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Taaa... A przez takiego jednego to cały czas w lodówce smaluszek leży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Taaa... A przez takiego jednego to cały czas w lodówce smaluszek leży Zrobiliście, to skosztujcie - wtedy długo już nie poleży... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Już trzeci rzut leży... Kosztujemy na bieżąco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Warka 45 - 24.01.2014r.Desitka 10Blg pilzneński Weyermann - 2,5kg chmiel Saaz - 50g kwas mlekowy do obniżenia PH wody do wysładzania woda z Lidla, ale bez sensu, bo twardość podobna do kranówy... Zacieranie530C - 15'650C - 30'730C - 40'780C - 10' m-oFiltracjaOczywiście bezproblemowa. Blg początkowe 18, ale tylko kilka litrów, potem wysładzanie do 3Blg. W sumie do zacierania i wysładzania zużyłem 24l wody, a otrzymałem 18l brzeczki o Blg 8. W słodzie powinno zostać ok. 3l, a gdzie reszta?Gotowanie90'60' - Saaz 15g30' - Saaz 15g10' - Saaz 20gW.g. BT IBU26, EBC5,6. Wskaźnik goryczki 0,63.FermentacjaDo fermentora poszło 16l brzeczki o Blg10. Zadałem Bohemską Rapsodię z 1l startera w temperaturze 100C. Fermentację zamierzam prowadzić w temp. 8-90C. 20.02.2015r. przelane do lagerowania, chociaż chyba ciut za ciepło, ale stoi na balkonie w takiej temperaturze jaka jest. Gęstwa poszła do Pilsa. Edytowane 1 Marca 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Warka 46 - 20.02.2015r. Pils 13Blg pilzneński Bruntal - 4,5kg (wędzonka w zapachu, czyżby pomyłka sklepu?) carapils - 0,5kg chmiel Tomahawk 17,4ak - 15g chmiel Saaz 4,5ak - 25g chmiel Summer 6,4ak - 25g woda tym razem z Aldi, też bez sensu... kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie tym razem wsypałem słody do wody i mieszając podgrzewałem do 630C - 30' 730C - 30' 780C - 10' m-o Filtracja Na nowym wężyku bezproblemowa, ale i zasyp nie zapowiadał trudności. Blg początkowe 18, wysładzałem do 4. Otrzymałem 31l brzeczki o Blg10. Trochę odlałem na starter, a reszta (jakieś 28l) poszła do gotowania. Gotowanie 90' 60' - Tomahawk 15g 30' - Saaz 25g 10' - Summer 25g Fermentacja Do wiadra poszło 22l brzeczki o Blg 13. Schłodziłem chłodnicą do 180C, potem jeszcze na balkonie do 100C i dodałem gęstwę po Desitce - jakieś 250ml. Poszło na balkon do fermentacji w temperaturze 7-80C. Niestety, z powodu warunków pogodowych temperatura przekraczała 90C, ale mam nadzieję, że to nie będzie problemem w gotowym wyrobie. Pod koniec fermentacji podnosiłem stopniowo temperaturę aż do 120C. 22.03.2014r. Blg zmierzone 2,5. Przelane na cichą. Edytowane 22 Marca 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Warka 47 - 01.03.2015r. RIS 30Blg pale ale Strzegom - 5kg monachijski I Strzegom - 2,2kg Caraaroma Weyermann - 0,5kg czekoladowy 400 Strzegom - 0,5kg coffee light 250 Castle Malting - 0,44kg jęczmień prażony >1000 - 0,24kg ekstrakt płynny jasny Bruntal - 1,7kg cukier "kandyzowany" domowy - 0,3kg cukier Muscovado - 0,5kg chmiel Magnum 13,5ak - 50g chmiel Styrian Goldings 2,9ak - 50g Zacieranie Miało być "na lenia" w 670C, ale nie wziąłem pod uwagę wielkości zasypu, jego stosunku do wody (1:2) i temperatury słodu (śrutowałem na balkonie, więc był zimny). Wodę podgrzałem do 700C, wsypałem słody i spadło do... 550C. Podgrzałem do 670C i zostawiłem na 2h. Spadło do 630C. Zobaczymy jak to się skończy. Filtracja Obawiałem się, że będą problemy, ale nie. Początkowe Blg 25, wysładzałem tak, aby mieć w garze 19Blg. Dostałem zaskakująco dużo, jakieś 25 litrów brzeczki. Potem odebrałem resztki na "małe drewniane". Gotowanie 90' 60' Magnum 13,5ak - 50g 30' Styrian Golding 2,9ak - 50g Fermentacja Do fermentacji poszło jakieś 21 litrów brzeczki o Blg23,5. Schłodziłem do 180C i zadałem Irlandzkie Ciemności z 3-litrowego startera na mieszadle. Fermentacja w pudle styropianowym i chłodzenie PET. Ciężko było utrzymać temperaturę - dochodziła do 210C, chociaż starałem się utrzymać 190C, fermentacja bardzo burzliwa, drożdże wyszły na spacer. Po 3 dniach dodałem ekstrakt Bruntal, po kolejnych 2 cukier. Szacunkowo powinno być ok. 24l piwa o Blg początkowym 30. 22.03.2014r. zmierzyłem Blg i wyszło 13, ale mierzyłem refraktometrem, a przy tych gęstościach i niedokładnościach pomiarów o chyba nie najlepszy pomysł. Trzeba będzie wrzucić spławik. 10.04.2015r. Spławik od tygodnia utrzymuje się na Blg10, niżej już nie zejdzie, więc butelkujemy z dodatkiem 70g cukru. Wysycenie raczej niewielkie, ale po pierwsze takie lubię, po drugie RIS raczej tak powinien chyba mieć, a po trzecie po długim leżakowaniu i tak pewno będzie wychodzić z butelki Wyszło 25 butelek 0,5l i 33 butelki 0,33 (tzn różne, od 0,25 do 0,4 ale średnio 0,33), zatem jakieś 22,5l gotowego piwa. Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 30°Blg - grruubo! Trochę może potrzebować czasu na ułożenie. ... jeśli będziecie mieli problem z miejscem na leżakowanie, chętnie pomogę - przyjmując 1 butelkę na dojrzewanie w mojej piwniczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się