Skocz do zawartości

Browar z Johnnym w tle


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 57 - 22.08.2015r.

Witbier 12Blg

  • mąka pszenna razowa gruba - 2kg
  • słód pilzneński Strzegom - 1kg
  • słód diastatyczny Castle Malting - 1kg
  • płatki owsiane - 0,4kg
  • chmiel Iunga 11ak - 10g
  • Curacao - 25g
  • kolendra - 15g
  • skórki z 2 małych limonek, 2 średnich cytryn i 1 dużej pomarańczy
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

mąkę i płatki skleikowałem przez 20' w 690C w 10 litrach wody, potem dolałem 6 litrów wody i dodałem słody

20' - 550C

40' - 640C

30' - 730C

10' - 780C - mash-out

 

Filtracja

Wbrew obawom szybka i bezproblemowa. Początkowo Blg 15, ostatecznie 25 litrów brzeczki 10,5Blg - liczyłem na trochę więcej.

 

Gotowanie

70'

60' - Iunga 11ak - 10g

10' - Curacao 15g, kolendra 8g, połowa skórek

0' - Curacao 10g, kolendra 7g, reszta skórek

w.g. BT IBU 13/ EBC 6/ wsk. goryczki 0,26

 

Fermentacja

Ostatecznie otrzymałem 20,5 litra brzeczki o Blg12,5. Miało być Blg12, a brzeczki trochę więcej, ale wyszło jak wyszło, wydajność poniżej 80%, ale przy tak dużym udziale surowców niesłodowanych to u mnie normalne. Schłodziłem do 190C  i zadałem Białe Walonki ze startera 1,2l - gęstwa po raz kolejny od hojnego Cichusa - dzięki   :beer: . Temperaturę planuję utrzymywać w okolicach 200C. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Uzupełnienie

Warka 58 - 19.09.2015

Pomidorowe 13Blg

  • pale ale Strzegom - 5kg
  • pomidory - 4kg
  • chmiel Taurus 12,5ak - 15g

Zacieranie

90' - 670C pale ale z dodatkiem zmiksowanych 2kg pomidorów

10' - 780C m-o

 

Filtracja

Szybka i bezproblemowa. Wyszło 28 litrów brzeczki o Blg 11

 

Gotowanie

75'

60' - Taurus 12,5ak - 15g

10' - sok pomidorowy 2l

 

Fermentacja

Schłodzone do 200C zadałem uwodnionymi S-04. Fermentowane w 190C. Wyszło 23l brzeczki o Blg13

18.10.2015r. zabutelkowano z dodatkiem 110g cukru. Wyszło 45 butelek 0,5l. Zeszło do 2Blg.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uzupełnienie

Warka 59 - 27.09.2015

Saison 12,5Blg

  • pilzneński Strzegom - 2,5kg
  • monachijski II Strzegom - 1kg
  • pszeniczny Strzegom - 1kg
  • Caraaroma Weyermann - 0,2kg
  • karmelowy 30 Strzegom - 0,2kg
  • zakwaszający Weyermann - 0,1kg
  • chmiel Bouclier 10,5ak - 30g
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

60' - 620C

20' - 730C

10' - 780C m-o

 

Gotowanie

75'

60' - Bouclier 10,5ak - 20g

15' - Bouclier 10,5ak - 10g

w.g. BT IBU 25/EBC 22/ wsk. goryczki 0,51

 

Fermentacja

Schłodzone do 220C 25 litrów brzeczki o Blg12,5 podzieliłem na dwie części i zadałem 11 litrów Wyeast 3726 Farmhouse Ale a pozostałe 14 litrów zadałem Wyeast 3724 Belgian Saison. Oba rodzaje drożdży rozkręcone na 1-litrowych starterach z gęstw od Cichusa. Fermentowane w temperaturze pokojowej, ale akurat trafiło na ochłodzenie a grzejników jeszcze nie włączyli więc było nie więcej niż 220C.

25.10.2015r. Zabutelkowano W3726 z dodatkiem 60g cukru - wyszło 20 butelek 0,5l i 1 butelka 0,33l. W 3724 zabutelkowano z dodatkiem 70g cukru - wyszło 23 butelki 0,5l i 2 butelki 0,33l. Oba piwa zeszły do 2 Blg - myślałem, że będzie niżej.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 60 - 10.10.2015

APA 11,5Blg

  • pale ale Strzegom - 3,5kg
  • pszeniczny Strzegom - 0,5kg
  • karmelowy 30 Strzeg0m - 0,3kg
  • chmiel Tomahawk 15,5ak - 10g
  • chmiel Zythos 8,9ak - 50g
  • chmiel VIc Secret 15,6ak - 50g
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

90' - 66-640C

10' - 780C m-o

 

Filtracja

Bezproblemowa. Brzeczka początkowa 15Blg, ostatecznie odebrałem 28l brzeczki o Blg9,5 - 1 litr poszedł na starter

 

Gotowanie

75'

45' - Tomahawk 15,5ak - 10g

30' - Zythos 8,9ak - 20g

10' - Vic Secret 15,6ak - 20g

0' - Zythos 8,9ak - 30g

w.g. BT IBU 45/EBC 9/ wsk.gor. 0,97

 

Fermentacja

Schłodzone do 160C zadałem uwodnionymi US-05 i poszło na balkon do styropianu z podgrzewem. Temperatura fermentacji ustawiona na 15-160C. Wyszło 23 litry brzeczki o Blg11,5. 30g Vic Secret pójdzie jeszcze na cichą.

07.11.2015. - na cichą zgodnie z zapowiedzią poszło 30g Vic Secret i dorzuciłem jeszcze 20g Amarillo. Blg zeszło do 2.

18.11.2015 - w końcu zabutelkowałem, trochę za długo, ale nieprzewidziane okoliczności tak zrobiły. Dodałem 95g cukru, wyszło                          41 butelek 0,5l i jedna 0,33l. Goryczka chyba jednak za mocna, ale zobaczymy jak się nagazuje. 

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krzysiek sie rozkreca. Na tapecie pomidory ale dobrze wiemy, ze wyobraznie ma bogata wiec nastepna w kolejne jest pietruszka, kalafior oraz fasolka.

Nie jest jednak prekusorem w temacie piw warzywnych, na rynku duzo jest przeciez takich z kukurydza i kapusta    :smilies:

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Się śmiejecie, mnie też coś takiego ostatnio po głowie chodziło, tylko żeby jeszcze dodać bazylii i oregano i byłoby piwo o smaku sosu do pizzy. ;)

 

EDIT

Jak z odfermentowaniem przy WY3724? U mnie fermentowały w około 22°C i piwo wyszło całkiem w porządku i najprawdopodobniej dofermentowało do końca, znaczy się nie miałem granatów. ;)

Edytowane przez Cichus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krzysiek sie rozkreca. Na tapecie pomidory ale dobrze wiemy, ze wyobraznie ma bogata wiec nastepna w kolejne jest pietruszka, kalafior oraz fasolka.

Nie jest jednak prekusorem w temacie piw warzywnych, na rynku duzo jest przeciez takich z kukurydza i kapusta    :smilies:

Bardzo śmieszne :P akurat piwo pomidorowe jest dość popularne w Japonii a moja córka wróciła właśnie stamtąd tydzień temu. Nie zapomniała oczywiście zwiedzić muzeum piwowarstwa w Sapporo , no i przywiozła tatusiowi małą puszeczkę :)

Poza tym Piwoteka robi piwo ze śledziem, to pomidorówka przy tym wygląda na prawie Reinheitsgebot

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 61 - 17.10.2015r.

Dry Stout 12Blg

  • pale ale Strzegom - 3kg
  • monachijski I Strzegom - 1kg
  • żyto prażone Strzegom - 0,3kg
  • czekoladowy 400 Strzegom - 0,2kg
  • czekoladowy 1200 Strzegom - 0,1kg
  • barwiący Strzegom - 0,1kg
  • chmiel Taurus 12,5ak - 30g
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

90' - 66>630C

10' - 780C m-o

 

Filtracja

Bezproblemowa. Brzeczka przednia 15Blg. Ostatecznie odebrałem 28l brzeczki o Blg10,5

 

Gotowanie

75'

60' - Taurus 12,5ak - 30g

w.g. BT IBU33/ EBC77 / wsk.gor. 0,63

 

Fermentacja

22 litry brzeczki o Blg13 - trochę za dużo, ale wydajność mnie zaskoczyła :) schłodziłem do 180C i dodałem Irlandzkie Ciemności uzyskane ze skosu i rozmnożone 3-stopniowym starterem. Ostatnia taka zabawa zakończyła się acetonem... mam nadzieję, że tym razem będzie dobrze. Fermentacja na balkonie planowana w 17-180C, ale już widzę, że drożdże poszalały i mimo tylko 70C na zewnątrz w fermentorze jest 19,50C.

07.11.2015r. Zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru. Zeszło tylko do 3,5Blg , ale w aromacie i smaku to czego oczekiwałem. Powinno być dobrze :) Wyszło 44 butelki 0,5l

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 62 - 08.11.2015r

Imperial AIPA 21Blg

  • pale ale Strzegom - 3,25kg
  • pilzneński Strzegom - 2kg
  • pszeniczny Strzegom - 1kg
  • wiedeński Strzegom - 1kg
  • karmelowy 30 Strzegom - 0,49kg
  • cukier biały - 0,5kg
  • chmiel Magnum 13,5ak - 25g
  • Tomahawk 15,5ak - 35g
  • Glacier 5,5ak - 50g
  • Zythos 8,9ak - 30g
  • Simcoe 13ak - 30g
  • Amarillo 9,5ak - 25g
  • Mosaic 11,1ak - 25g
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

90' - 66>640C - Tomahawk 20g

10' - 780C m-o

 

Filtracja

Bezproblemowa. Do filtracji dorzuciłem 25g Magnum i 15g Tomahawk. Brzeczka przednia 22Blg. Ostatecznie otrzymałem 29 litrów brzeczki o Blg17.

 

Gotowanie

75'

30' - Glacier 5,5ak - 25g, Zythos 8,9ak - 30g

20' - Simcoe 13ak - 30g

10' - Amarillo 9,5ak - 25g, cukier

5' - Mosaic 11,1ak - 25g

0' - Glacier5,5ak - 25g

wg BT IBU 105/EBC 15/wsk. goryczki 1,2

 

Fermentacja

21 litrów brzeczki o Blg21 schłodzone do 190C poszło do fermentora i na balkon. Zadane gęstwą (ok. 300ml) US-05 po APA#60. Fermentacja przewidziana w 15-160C. Potem dochmielę na zimno.

23.12.2015r -przelane na cichą. Blg ok. 5,5. Dorzuciłem Mosaic - 25g, Simcoe - 40g, Zythos - 20g.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Widzę, że zapomniałem wpisać kolejnej warki, więc spróbuję uzupełnić.

Warka 63 - 13.12.2015r

Pils - Lager Sudecki :) 12,5 Blg

  • pilzneński Bestmalz - 4kg
  • carapils Weyermann - 0,5kg
  • chmiel Iunga 11ak - 20g
  • chmiel Saaz 4,5ak - 50g
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

30' - 62oC

30' - 72oC

10' - 78oC - m-o

 

Filtracja

Bezproblemowa. Brzeczka przednia 18Blg. Ostatecznie otrzymałem 28 litrów brzeczki o Blg11,5

 

Gotowanie

70'

60' - Iunga 11ak - 20g

30' - Saaz 4,5ak - 25g

10' - Saaz 4,5ak - 25g

wg BT IBU 34/EBC 6,1/wsk. goryczki 0,67

 

Fermentacja

22 litry brzeczki o Blg 12,5 schłodzone do 12oC zadałem gęstwą po 8l "starterze" (a raczej niby-piwku czeskiej 10) Wyeast 2001 Urquell Lager. Fermentowane na balkonie w temperaturze 9-10oC.

19.01.2016r. przelane na cichą. Blg zeszło do 3. Temperaturę na dwa ostatnie dni podniosłem do 13-14oC.

03.02.2016r. Zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru. Wyszło 24 butelki 0,5l. Odfermentowanie 3Blg.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 64 - 19.01.2016r.

Strong  Lager Wiedeński 17Blg

  • wiedeński Strzegom - 4kg
  • monachijski I Strzegom - 1kg
  • red X Bestmalz - 0,2kg
  • carafa special II - 0,05kg
  • chmiel Iunga 11ak - 10g
  • chmiel Nelson Sauvin 12,5ak - 30g
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

30' - 62oC

30' - 72oC

 

10' - 78oC - m-o

Filtracja

Bezproblemowa. Otrzymałem 26 litrów brzeczki o Blg12.

Gotowanie

70'

60' - Iunga 11ak - 10g

30' - Nelson Sauvin 12,5ak - 15g

10' - Nelson Sauvin 12,5ak - 15g

Fermentacja

19 litrów brzeczki o Blg 17 schłodziłem do 13oC i zadałem gęstwą  Wyeast 2001 Urquell Lager po Lagerze Sudeckim #63. Fermentacja w temperaturze 8-9oC.

13.02.2016r. Przelane na cichą - "lagerowanie" przy 3,5Blg

17.03.2016r. Zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru, Blg 3,5. Wyszło 38 butelek 0,5l. Taki bardzo lekko palony koźlak. Na szczęście brak diacetylu, czego przy tych drożdżach się nieco obawiałem.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 65 - 26.01.2016r.

Whisky Stout 12,5Blg (warka 14l)

  • pilzneński Strzegom - 1kg
  • whisky Castle Malting 40ppm - 1kg
  • monachijski II Strzegom - 0,5kg
  • jęczmień prażony Strzegom - 0,15kg
  • czekoladowy 1200 Strzegom - 0,1kg
  • żyto prażone Strzegom - 0,1kg
  • chmiel Taurus 12,5ak - 20g

Zacieranie

90' - 66oC

10' - 78oC - m-o

 

Filtracja

Bezproblemowa. Otrzymałem 18 litrów brzeczki o Blg 10.

 

Gotowanie

70'

60' - Taurus 12,5ak - 20g

 

Fermentacja

14 litrów brzeczki o Blg12,5 schłodziłem do 18oC i zadałem drożdżami z 1-litrowego startera Irlandzkich Ciemności. Fermentacja w 19-20oC.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 66 - 13.02.2016r.

Porter Bałtycki 22Blg

  • pale ale Strzegom - 5kg
  • monachijski II Strzegom - 1,5kg
  • Caramunich II Weyerman - 0,5kg
  • Coffee Light Castle Malting - 0,5kg
  • Brown - 0,3kg
  • czekoladowy 400 Strzegom - 0,3kg
  • Carafa Special II - 0,2kg
  • chmiel Chinook 11,5ak - 30g
  • chmiel Lubelski 3,5ak - 30g
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

Po dodaniu słodów temperatura wyszła mi 55oC. Podgrzałem do 66oC i zacierałem przez 90'. Temperatura spadła do 63oC. Mam nadzieję, że będzie w miarę wytrawnie. Potem oczywiście 78oC i mash-out.

 

Filtracja

Bezproblemowa, oplot z łańcuszkiem w środku radzi sobie nawet z dużym zasypem :) Brzeczka przednia 22Blg. Ostatecznie otrzymałem 27 litrów brzeczki o Blg 17. Do tego z 10l brzeczki 8Blg - zagęszczę i zostawię na startery. 

 

Gotowanie

120'

60' - Chinook 11,5ak - 30g

10' - Lubelski 3,5ak - 30g

 

Fermentacja

21 litrów brzeczki o Blg 22 schłodziłem do 15oC za pomocą chłodnicy, reszta na balkonie. Zadane 0,5 l bardzo "gęstej" gęstwy Wyeast 2001 Pilsner Urquell. Planuję fermentację w temperaturze 9-10oC. 

21.03.2016r. Zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru. Końcowe Blg 5,5. Temperatura na parę ostatnich dni podniesiona do 14oC, ale już niżej nie zeszło. Wyszło 21 litrów.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Coś mi ostatnio posty wycina... Albo to mój laptop, albo coś na forum.

Warka 67 - 01.03.2016r.

Dortmunder Export 13,5Blg - albo coś w tym stylu... w każdym razie jakiś lager.

  • pilzneński Strzegom - 5kg
  • karmelowy 150 Strzegom -  0,2kg
  • chmiel Iunga 11ak - 35g
  • chmiel Strisselspalt 3,2ak - 50g
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

Tym razem z przerwą białkową, ostatnio pojawiło się zmętnienie na zimno.

20' - 52oC

30' - 62oC

30' - 72oC

10' - 78oC m-o

 

Filtracja

Tym razem raz utknęła, ale po zamieszaniu ruszyła ponownie. Dostałem jakieś 28 litrów brzeczki o Blg12

 

Gotowanie

75'

60' - Iunga 11ak - 25g

30' - Iunga 11ak - 10g, Strisselspalt 3,2ak - 30g

10' - Strisselspalt 3,2ak - 20g

 

Fermentacja

24 litry brzeczki o Blg 13,5 schłodziłem do 16oC i zadałem Wyeast Bavarian Lager z 2 -litrowego startera. Drożdże z samych Sudetów, więc piwo musi być dobre :) Temperatura fermentacji ok. 11oC

21.03.2016r. - piwo zeszło do 3,8Blg (7,5 Brix)

31.03.2016r. - zabutelkowane przy Blg 3,3 (7Brix) z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 45 butelek 0,5l. Cukier rozpuściłem i dodawałem strzykawką do butelek, zobaczymy co z tego wyjdzie...

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 68 - 30.03.2016r.

Doppelbock 18,5Blg

  • wiedeński Strzegom - 3kg
  • monachijski I Strzegom - 2kg
  • Caraamber Weyermann - 0,5kg
  • Caraaroma Weyermann - 0,4kg
  • chmiel Perle 5ak - 25g 
  • chmiel Hallertau Tradition 4,5ak - 20g
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

Dekokcyjne 2-warowe

30' - 53oC

10' - 63oC

odebranie dekoktu

dekokt 10' - 73oC

dekokt 20' - 100oC

dodanie do reszty

10' - 73oC

odebranie dekoktu

dekokt 20' - 100oC

dodanie do reszty

10' - 78oC

 

Filtracja

Bezproblemowa, brzeczka przednia 18Blg. Otrzymałem 26 litrów brzeczki o Blg 14 (i trochę na starter).

 

Gotowanie

120'

60' - Perle 5ak - 25g

30' - Hallertau Tradition 4,5ak - 20g

 

Fermentacja

19,5 litra brzeczki o Blg 18,5 schłodziłem do 14,5oC i zadałem 500ml gęstwy Wyeast Bavarian Lager po DE #67. Fermentacja pewno w ciut wyższych temperaturach, myślę o 12oC

16.04.2016r. - Blg spadło do 5 (10Brix)

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnie luźniejsze dni, zatem 2 małe warki :

Warka 69 - 01.04.2016r.

Koelsh 11,5 Blg - 10l

  • pilzneński Strzegom - 1,8kg
  • pszeniczny Strzegom - 0,2kg
  • chmiel Hallertau Tradition 4,5ak - 15g
  • chmiel Spalter Select 3,3ak - 20g
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

15' - 53oC

45' - 62oC

15' - 73oC

10' - 78oC  m-o

 

FIltracja

Bezproblemowa, brzeczka przednia 16Blg - ale tylko 4 litry. Ostatecznie otrzymałem 12 litrów brzeczki o Blg 10.

 

Gotowanie

75'

60' - Hallertau Tradition 4,5ak - 15g

30' - Spalter Select 3,3 ak - 10g

10' - Spalter Select 3,3 ak - 10g

wg BT IBU25/EBC6/wsk. goryczki 0,55

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 10 litrów brzeczki o Blg 11,5 schłodzone do 15oC i zadane drożdżami Stare Nadreńskie z Fermentum Mobile bez startera. Przewidywana temperatura fermentacji 15oC

21.04.2016r. Blg 2,5

24.04.2016r. Zabutelkowałem z dodatkiem 50g cukru. Wyszło 19 butelek 0,5l i jedna 0,33l. Blg końcowe 2,5.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 70 - 01.04.2016r.

APA 12 Blg - 10l

  • pale ale Strzegom - 2kg
  • chmiel Chinook 13ak - 5g
  • chmiel Nelson Sauvin 11,2ak - 20g
  • kwas mlekowy do korekcji PH

Zacieranie

90' - 67oC

10' - 78oC m-o

 

Filtracja

Bezproblemowa. Otrzymałem 13 litrów brzeczki o Blg 10

 

Gotowanie

75'

60' - Chinook 13ak - 5g

30' - Nelson Sauvin 11,2ak - 5g

10' - Nelson Sauvin 11,2ak - 8g

0' - Nelson Sauvin 11,2ak - 7g

wg BT IBU32,5/EBC8,4/wsk. goryczki 0,65

 

Fermentacja

Do fermentora poszło 10 litrów brzeczki o Blg12 schłodzone do 19oC i zadane Vermont Ale Conan Yeast  rozmnożonych ze skosu. Ostatnio była infekcja, zobaczymy co tym razem wyjdzie. Fermentacja w pokoju, zatem temperatury w okolicach 21oC.

21.04.2016r. Blg zeszło do 1, drożdże są nie za bardzo, piwo średnio udane, ale butelkuję, może da się wypić. Dodałem 50g cukru.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.