krzysiek9999 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Witek będzie następny - rozmnożę Twoją gęstwę na starterze i dopiero I przy okazji jeszcze raz dzięki Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Warka 57 - 22.08.2015r. Witbier 12Blg mąka pszenna razowa gruba - 2kg słód pilzneński Strzegom - 1kg słód diastatyczny Castle Malting - 1kg płatki owsiane - 0,4kg chmiel Iunga 11ak - 10g Curacao - 25g kolendra - 15g skórki z 2 małych limonek, 2 średnich cytryn i 1 dużej pomarańczy kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie mąkę i płatki skleikowałem przez 20' w 690C w 10 litrach wody, potem dolałem 6 litrów wody i dodałem słody 20' - 550C 40' - 640C 30' - 730C 10' - 780C - mash-out Filtracja Wbrew obawom szybka i bezproblemowa. Początkowo Blg 15, ostatecznie 25 litrów brzeczki 10,5Blg - liczyłem na trochę więcej. Gotowanie 70' 60' - Iunga 11ak - 10g 10' - Curacao 15g, kolendra 8g, połowa skórek 0' - Curacao 10g, kolendra 7g, reszta skórek w.g. BT IBU 13/ EBC 6/ wsk. goryczki 0,26 Fermentacja Ostatecznie otrzymałem 20,5 litra brzeczki o Blg12,5. Miało być Blg12, a brzeczki trochę więcej, ale wyszło jak wyszło, wydajność poniżej 80%, ale przy tak dużym udziale surowców niesłodowanych to u mnie normalne. Schłodziłem do 190C i zadałem Białe Walonki ze startera 1,2l - gęstwa po raz kolejny od hojnego Cichusa - dzięki . Temperaturę planuję utrzymywać w okolicach 200C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) Uzupełnienie Warka 58 - 19.09.2015 Pomidorowe 13Blg pale ale Strzegom - 5kg pomidory - 4kg chmiel Taurus 12,5ak - 15g Zacieranie 90' - 670C pale ale z dodatkiem zmiksowanych 2kg pomidorów 10' - 780C m-o Filtracja Szybka i bezproblemowa. Wyszło 28 litrów brzeczki o Blg 11 Gotowanie 75' 60' - Taurus 12,5ak - 15g 10' - sok pomidorowy 2l Fermentacja Schłodzone do 200C zadałem uwodnionymi S-04. Fermentowane w 190C. Wyszło 23l brzeczki o Blg13 18.10.2015r. zabutelkowano z dodatkiem 110g cukru. Wyszło 45 butelek 0,5l. Zeszło do 2Blg. Edytowane 18 Października 2015 przez krzysiek9999 radekw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) Uzupełnienie Warka 59 - 27.09.2015 Saison 12,5Blg pilzneński Strzegom - 2,5kg monachijski II Strzegom - 1kg pszeniczny Strzegom - 1kg Caraaroma Weyermann - 0,2kg karmelowy 30 Strzegom - 0,2kg zakwaszający Weyermann - 0,1kg chmiel Bouclier 10,5ak - 30g kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie 60' - 620C 20' - 730C 10' - 780C m-o Gotowanie 75' 60' - Bouclier 10,5ak - 20g 15' - Bouclier 10,5ak - 10g w.g. BT IBU 25/EBC 22/ wsk. goryczki 0,51 Fermentacja Schłodzone do 220C 25 litrów brzeczki o Blg12,5 podzieliłem na dwie części i zadałem 11 litrów Wyeast 3726 Farmhouse Ale a pozostałe 14 litrów zadałem Wyeast 3724 Belgian Saison. Oba rodzaje drożdży rozkręcone na 1-litrowych starterach z gęstw od Cichusa. Fermentowane w temperaturze pokojowej, ale akurat trafiło na ochłodzenie a grzejników jeszcze nie włączyli więc było nie więcej niż 220C. 25.10.2015r. Zabutelkowano W3726 z dodatkiem 60g cukru - wyszło 20 butelek 0,5l i 1 butelka 0,33l. W 3724 zabutelkowano z dodatkiem 70g cukru - wyszło 23 butelki 0,5l i 2 butelki 0,33l. Oba piwa zeszły do 2 Blg - myślałem, że będzie niżej. Edytowane 25 Października 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) Warka 60 - 10.10.2015 APA 11,5Blg pale ale Strzegom - 3,5kg pszeniczny Strzegom - 0,5kg karmelowy 30 Strzeg0m - 0,3kg chmiel Tomahawk 15,5ak - 10g chmiel Zythos 8,9ak - 50g chmiel VIc Secret 15,6ak - 50g kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie 90' - 66-640C 10' - 780C m-o Filtracja Bezproblemowa. Brzeczka początkowa 15Blg, ostatecznie odebrałem 28l brzeczki o Blg9,5 - 1 litr poszedł na starter Gotowanie 75' 45' - Tomahawk 15,5ak - 10g 30' - Zythos 8,9ak - 20g 10' - Vic Secret 15,6ak - 20g 0' - Zythos 8,9ak - 30g w.g. BT IBU 45/EBC 9/ wsk.gor. 0,97 Fermentacja Schłodzone do 160C zadałem uwodnionymi US-05 i poszło na balkon do styropianu z podgrzewem. Temperatura fermentacji ustawiona na 15-160C. Wyszło 23 litry brzeczki o Blg11,5. 30g Vic Secret pójdzie jeszcze na cichą. 07.11.2015. - na cichą zgodnie z zapowiedzią poszło 30g Vic Secret i dorzuciłem jeszcze 20g Amarillo. Blg zeszło do 2. 18.11.2015 - w końcu zabutelkowałem, trochę za długo, ale nieprzewidziane okoliczności tak zrobiły. Dodałem 95g cukru, wyszło 41 butelek 0,5l i jedna 0,33l. Goryczka chyba jednak za mocna, ale zobaczymy jak się nagazuje. Edytowane 17 Listopada 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Możesz, napisać w przybliżeniu, jak smakuje pomidorowe piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 a jak musi smakować gazowane pomidorowe piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Krzysiek sie rozkreca. Na tapecie pomidory ale dobrze wiemy, ze wyobraznie ma bogata wiec nastepna w kolejne jest pietruszka, kalafior oraz fasolka. Nie jest jednak prekusorem w temacie piw warzywnych, na rynku duzo jest przeciez takich z kukurydza i kapusta Edytowane 12 Października 2015 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Się śmiejecie, mnie też coś takiego ostatnio po głowie chodziło, tylko żeby jeszcze dodać bazylii i oregano i byłoby piwo o smaku sosu do pizzy. EDIT Jak z odfermentowaniem przy WY3724? U mnie fermentowały w około 22°C i piwo wyszło całkiem w porządku i najprawdopodobniej dofermentowało do końca, znaczy się nie miałem granatów. Edytowane 12 Października 2015 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Krzysiek sie rozkreca. Na tapecie pomidory ale dobrze wiemy, ze wyobraznie ma bogata wiec nastepna w kolejne jest pietruszka, kalafior oraz fasolka. Nie jest jednak prekusorem w temacie piw warzywnych, na rynku duzo jest przeciez takich z kukurydza i kapusta Bardzo śmieszne akurat piwo pomidorowe jest dość popularne w Japonii a moja córka wróciła właśnie stamtąd tydzień temu. Nie zapomniała oczywiście zwiedzić muzeum piwowarstwa w Sapporo , no i przywiozła tatusiowi małą puszeczkę Poza tym Piwoteka robi piwo ze śledziem, to pomidorówka przy tym wygląda na prawie Reinheitsgebot Edytowane 13 Października 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 jak ktoś chce jeszcze ze śledziem to załatwie wiadra po śledziach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 (edytowane) Warka 61 - 17.10.2015r. Dry Stout 12Blg pale ale Strzegom - 3kg monachijski I Strzegom - 1kg żyto prażone Strzegom - 0,3kg czekoladowy 400 Strzegom - 0,2kg czekoladowy 1200 Strzegom - 0,1kg barwiący Strzegom - 0,1kg chmiel Taurus 12,5ak - 30g kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie 90' - 66>630C 10' - 780C m-o Filtracja Bezproblemowa. Brzeczka przednia 15Blg. Ostatecznie odebrałem 28l brzeczki o Blg10,5 Gotowanie 75' 60' - Taurus 12,5ak - 30g w.g. BT IBU33/ EBC77 / wsk.gor. 0,63 Fermentacja 22 litry brzeczki o Blg13 - trochę za dużo, ale wydajność mnie zaskoczyła schłodziłem do 180C i dodałem Irlandzkie Ciemności uzyskane ze skosu i rozmnożone 3-stopniowym starterem. Ostatnia taka zabawa zakończyła się acetonem... mam nadzieję, że tym razem będzie dobrze. Fermentacja na balkonie planowana w 17-180C, ale już widzę, że drożdże poszalały i mimo tylko 70C na zewnątrz w fermentorze jest 19,50C. 07.11.2015r. Zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru. Zeszło tylko do 3,5Blg , ale w aromacie i smaku to czego oczekiwałem. Powinno być dobrze Wyszło 44 butelki 0,5l Edytowane 8 Listopada 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) Warka 62 - 08.11.2015r Imperial AIPA 21Blg pale ale Strzegom - 3,25kg pilzneński Strzegom - 2kg pszeniczny Strzegom - 1kg wiedeński Strzegom - 1kg karmelowy 30 Strzegom - 0,49kg cukier biały - 0,5kg chmiel Magnum 13,5ak - 25g Tomahawk 15,5ak - 35g Glacier 5,5ak - 50g Zythos 8,9ak - 30g Simcoe 13ak - 30g Amarillo 9,5ak - 25g Mosaic 11,1ak - 25g kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie 90' - 66>640C - Tomahawk 20g 10' - 780C m-o Filtracja Bezproblemowa. Do filtracji dorzuciłem 25g Magnum i 15g Tomahawk. Brzeczka przednia 22Blg. Ostatecznie otrzymałem 29 litrów brzeczki o Blg17. Gotowanie 75' 30' - Glacier 5,5ak - 25g, Zythos 8,9ak - 30g 20' - Simcoe 13ak - 30g 10' - Amarillo 9,5ak - 25g, cukier 5' - Mosaic 11,1ak - 25g 0' - Glacier5,5ak - 25g wg BT IBU 105/EBC 15/wsk. goryczki 1,2 Fermentacja 21 litrów brzeczki o Blg21 schłodzone do 190C poszło do fermentora i na balkon. Zadane gęstwą (ok. 300ml) US-05 po APA#60. Fermentacja przewidziana w 15-160C. Potem dochmielę na zimno. 23.12.2015r -przelane na cichą. Blg ok. 5,5. Dorzuciłem Mosaic - 25g, Simcoe - 40g, Zythos - 20g. Edytowane 23 Grudnia 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Widzę, że zapomniałem wpisać kolejnej warki, więc spróbuję uzupełnić. Warka 63 - 13.12.2015r Pils - Lager Sudecki 12,5 Blg pilzneński Bestmalz - 4kg carapils Weyermann - 0,5kg chmiel Iunga 11ak - 20g chmiel Saaz 4,5ak - 50g kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie 30' - 62oC 30' - 72oC 10' - 78oC - m-o Filtracja Bezproblemowa. Brzeczka przednia 18Blg. Ostatecznie otrzymałem 28 litrów brzeczki o Blg11,5 Gotowanie 70' 60' - Iunga 11ak - 20g 30' - Saaz 4,5ak - 25g 10' - Saaz 4,5ak - 25g wg BT IBU 34/EBC 6,1/wsk. goryczki 0,67 Fermentacja 22 litry brzeczki o Blg 12,5 schłodzone do 12oC zadałem gęstwą po 8l "starterze" (a raczej niby-piwku czeskiej 10) Wyeast 2001 Urquell Lager. Fermentowane na balkonie w temperaturze 9-10oC. 19.01.2016r. przelane na cichą. Blg zeszło do 3. Temperaturę na dwa ostatnie dni podniosłem do 13-14oC. 03.02.2016r. Zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru. Wyszło 24 butelki 0,5l. Odfermentowanie 3Blg. Edytowane 3 Lutego 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 (edytowane) Warka 64 - 19.01.2016r. Strong Lager Wiedeński 17Blg wiedeński Strzegom - 4kg monachijski I Strzegom - 1kg red X Bestmalz - 0,2kg carafa special II - 0,05kg chmiel Iunga 11ak - 10g chmiel Nelson Sauvin 12,5ak - 30g kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie 30' - 62oC 30' - 72oC 10' - 78oC - m-o Filtracja Bezproblemowa. Otrzymałem 26 litrów brzeczki o Blg12. Gotowanie 70' 60' - Iunga 11ak - 10g 30' - Nelson Sauvin 12,5ak - 15g 10' - Nelson Sauvin 12,5ak - 15g Fermentacja 19 litrów brzeczki o Blg 17 schłodziłem do 13oC i zadałem gęstwą Wyeast 2001 Urquell Lager po Lagerze Sudeckim #63. Fermentacja w temperaturze 8-9oC. 13.02.2016r. Przelane na cichą - "lagerowanie" przy 3,5Blg 17.03.2016r. Zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru, Blg 3,5. Wyszło 38 butelek 0,5l. Taki bardzo lekko palony koźlak. Na szczęście brak diacetylu, czego przy tych drożdżach się nieco obawiałem. Edytowane 22 Marca 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Warka 65 - 26.01.2016r. Whisky Stout 12,5Blg (warka 14l) pilzneński Strzegom - 1kg whisky Castle Malting 40ppm - 1kg monachijski II Strzegom - 0,5kg jęczmień prażony Strzegom - 0,15kg czekoladowy 1200 Strzegom - 0,1kg żyto prażone Strzegom - 0,1kg chmiel Taurus 12,5ak - 20g Zacieranie 90' - 66oC 10' - 78oC - m-o Filtracja Bezproblemowa. Otrzymałem 18 litrów brzeczki o Blg 10. Gotowanie 70' 60' - Taurus 12,5ak - 20g Fermentacja 14 litrów brzeczki o Blg12,5 schłodziłem do 18oC i zadałem drożdżami z 1-litrowego startera Irlandzkich Ciemności. Fermentacja w 19-20oC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Warka 66 - 13.02.2016r. Porter Bałtycki 22Blg pale ale Strzegom - 5kg monachijski II Strzegom - 1,5kg Caramunich II Weyerman - 0,5kg Coffee Light Castle Malting - 0,5kg Brown - 0,3kg czekoladowy 400 Strzegom - 0,3kg Carafa Special II - 0,2kg chmiel Chinook 11,5ak - 30g chmiel Lubelski 3,5ak - 30g kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie Po dodaniu słodów temperatura wyszła mi 55oC. Podgrzałem do 66oC i zacierałem przez 90'. Temperatura spadła do 63oC. Mam nadzieję, że będzie w miarę wytrawnie. Potem oczywiście 78oC i mash-out. Filtracja Bezproblemowa, oplot z łańcuszkiem w środku radzi sobie nawet z dużym zasypem Brzeczka przednia 22Blg. Ostatecznie otrzymałem 27 litrów brzeczki o Blg 17. Do tego z 10l brzeczki 8Blg - zagęszczę i zostawię na startery. Gotowanie 120' 60' - Chinook 11,5ak - 30g 10' - Lubelski 3,5ak - 30g Fermentacja 21 litrów brzeczki o Blg 22 schłodziłem do 15oC za pomocą chłodnicy, reszta na balkonie. Zadane 0,5 l bardzo "gęstej" gęstwy Wyeast 2001 Pilsner Urquell. Planuję fermentację w temperaturze 9-10oC. 21.03.2016r. Zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru. Końcowe Blg 5,5. Temperatura na parę ostatnich dni podniesiona do 14oC, ale już niżej nie zeszło. Wyszło 21 litrów. Edytowane 22 Marca 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Brzmi nieźle. Ja robiłem RiSa ale nie za specjalnie wyszedł, nie wiem co jest z nim nie tak ale jest cos dziwnego w nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Wbrew pozorom nie jest łatwo uwarzyć dobrego RIS-a. Mój też nie do końca wyszedł tak jakbym chciał, a poza tym nie nagazował się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 mój też bez gazu. Wydaje mi się ,że niepotrzebnie pojechałem na sucharach ( ilośc odpowiednia) trzeba było jednak słabsze zrobić i na gęstwie pojechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) Coś mi ostatnio posty wycina... Albo to mój laptop, albo coś na forum. Warka 67 - 01.03.2016r. Dortmunder Export 13,5Blg - albo coś w tym stylu... w każdym razie jakiś lager. pilzneński Strzegom - 5kg karmelowy 150 Strzegom - 0,2kg chmiel Iunga 11ak - 35g chmiel Strisselspalt 3,2ak - 50g kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie Tym razem z przerwą białkową, ostatnio pojawiło się zmętnienie na zimno. 20' - 52oC 30' - 62oC 30' - 72oC 10' - 78oC m-o Filtracja Tym razem raz utknęła, ale po zamieszaniu ruszyła ponownie. Dostałem jakieś 28 litrów brzeczki o Blg12 Gotowanie 75' 60' - Iunga 11ak - 25g 30' - Iunga 11ak - 10g, Strisselspalt 3,2ak - 30g 10' - Strisselspalt 3,2ak - 20g Fermentacja 24 litry brzeczki o Blg 13,5 schłodziłem do 16oC i zadałem Wyeast Bavarian Lager z 2 -litrowego startera. Drożdże z samych Sudetów, więc piwo musi być dobre Temperatura fermentacji ok. 11oC 21.03.2016r. - piwo zeszło do 3,8Blg (7,5 Brix) 31.03.2016r. - zabutelkowane przy Blg 3,3 (7Brix) z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 45 butelek 0,5l. Cukier rozpuściłem i dodawałem strzykawką do butelek, zobaczymy co z tego wyjdzie... Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez krzysiek9999 rubezahl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) Warka 68 - 30.03.2016r. Doppelbock 18,5Blg wiedeński Strzegom - 3kg monachijski I Strzegom - 2kg Caraamber Weyermann - 0,5kg Caraaroma Weyermann - 0,4kg chmiel Perle 5ak - 25g chmiel Hallertau Tradition 4,5ak - 20g kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie Dekokcyjne 2-warowe 30' - 53oC 10' - 63oC odebranie dekoktu dekokt 10' - 73oC dekokt 20' - 100oC dodanie do reszty 10' - 73oC odebranie dekoktu dekokt 20' - 100oC dodanie do reszty 10' - 78oC Filtracja Bezproblemowa, brzeczka przednia 18Blg. Otrzymałem 26 litrów brzeczki o Blg 14 (i trochę na starter). Gotowanie 120' 60' - Perle 5ak - 25g 30' - Hallertau Tradition 4,5ak - 20g Fermentacja 19,5 litra brzeczki o Blg 18,5 schłodziłem do 14,5oC i zadałem 500ml gęstwy Wyeast Bavarian Lager po DE #67. Fermentacja pewno w ciut wyższych temperaturach, myślę o 12oC 16.04.2016r. - Blg spadło do 5 (10Brix) Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Drożdże z samych Sudetów, więc piwo musi być dobre ... skoro musi - to pewnie będzie! Edytowane 31 Marca 2016 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Ostatnie luźniejsze dni, zatem 2 małe warki : Warka 69 - 01.04.2016r. Koelsh 11,5 Blg - 10l pilzneński Strzegom - 1,8kg pszeniczny Strzegom - 0,2kg chmiel Hallertau Tradition 4,5ak - 15g chmiel Spalter Select 3,3ak - 20g kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie 15' - 53oC 45' - 62oC 15' - 73oC 10' - 78oC m-o FIltracja Bezproblemowa, brzeczka przednia 16Blg - ale tylko 4 litry. Ostatecznie otrzymałem 12 litrów brzeczki o Blg 10. Gotowanie 75' 60' - Hallertau Tradition 4,5ak - 15g 30' - Spalter Select 3,3 ak - 10g 10' - Spalter Select 3,3 ak - 10g wg BT IBU25/EBC6/wsk. goryczki 0,55 Fermentacja Do fermentacji poszło 10 litrów brzeczki o Blg 11,5 schłodzone do 15oC i zadane drożdżami Stare Nadreńskie z Fermentum Mobile bez startera. Przewidywana temperatura fermentacji 15oC 21.04.2016r. Blg 2,5 24.04.2016r. Zabutelkowałem z dodatkiem 50g cukru. Wyszło 19 butelek 0,5l i jedna 0,33l. Blg końcowe 2,5. Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka 70 - 01.04.2016r. APA 12 Blg - 10l pale ale Strzegom - 2kg chmiel Chinook 13ak - 5g chmiel Nelson Sauvin 11,2ak - 20g kwas mlekowy do korekcji PH Zacieranie 90' - 67oC 10' - 78oC m-o Filtracja Bezproblemowa. Otrzymałem 13 litrów brzeczki o Blg 10 Gotowanie 75' 60' - Chinook 13ak - 5g 30' - Nelson Sauvin 11,2ak - 5g 10' - Nelson Sauvin 11,2ak - 8g 0' - Nelson Sauvin 11,2ak - 7g wg BT IBU32,5/EBC8,4/wsk. goryczki 0,65 Fermentacja Do fermentora poszło 10 litrów brzeczki o Blg12 schłodzone do 19oC i zadane Vermont Ale Conan Yeast rozmnożonych ze skosu. Ostatnio była infekcja, zobaczymy co tym razem wyjdzie. Fermentacja w pokoju, zatem temperatury w okolicach 21oC. 21.04.2016r. Blg zeszło do 1, drożdże są nie za bardzo, piwo średnio udane, ale butelkuję, może da się wypić. Dodałem 50g cukru. Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się