krzysiek9999 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Miała być lekka APA a wyszła taka niedochmielona AIPA. Zaskoczyła mnie wydajność - 100%... albo coś pokręciłem Warka #84 29.12.2016r. SH Citra - American IPA (14B)Wielkość warki 19,5 LObjętość do gotowania 27 LCzas gotowania 1,5 hrWydajność 100%Gęstość początkowa 17,5 PGęstość końcowa 4,5 PAlkohol (ABV) 7,5%Bitterness 39,1 IBU (Tinseth)Barwa 16,2 ebc (Morey)Składniki fermentacjiNazwa Typ Ilość Strzegom - pilzneński Słód 4,0 kg Red X Słód 0,5 kg Bestmalz - Caramunich I Słód 0,3 kgWaga słodów: 4,800 kgChmieleNazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Citra 13,5% 10 g Gotowanie 30 min Granulat 11,1Citra 13,5% 20 g Gotowanie 20 min Granulat 17,5Citra 13,5% 20 g Gotowanie 10 min Granulat 10,5Citra 13,5% 20 g Gotowanie 0 s Granulat 0,0Citra 13,5% 30 g Chmielenie na zimno 0 s Granulat 0,0DrożdzeNazwa Typ Postać Gozdawa US-Weast Coast - suche, uwodnioneZacieranie 67oC - 90 min78oC - m.o.FermentacjaPo schłodzeniu do 16oC dodane drożdże i poszło na balkon. Planuję fermentować w 15-16oC. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Ja się powoli przymierzam do poerwszego dolniaka. Masz moze jakąś butelczynę na spróbowanie tego dolniaczka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 ... były też kiepskie - przede wszystkim lekkie lagery (muszę nad nimi popracować), ĆFicz - na ewent. jesienne, konkursowym piwem będzie Lager Sudecki, ... - ale jakościowo chyba mimo wszystko coraz lepiej. - czy coraz lepiej? Odkąd (2-3 lata temu) miałem możliwość próbowania Twoich piw, jest co najmniej BARDZO DOBRZE! Jeśli masz odczucie progresu - tym lepiej! Tak trzymaj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Warka #85 02.01.2017r. Pszeniczka styczniowa - Weizen/Weissbier (15A)Wielkość warki 11 LObjętość do gotowania 15 LCzas gotowania 1,5 hrWydajność 80%Gęstość początkowa 12,9 PGęstość końcowa 3,5 PAlkohol (ABV) 5,2%Bitterness 15,2 IBU (Tinseth)Barwa 6,2 ebc (Morey)Składniki fermentacjiNazwa Typ Ilość Strzegom - pilzneński Słód 1,2 kgStrzegom - pszeniczny Słód 1,2 kgWaga słodów: 2,400 kgChmieleNazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Hallertau 4,5% 15,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 15,2DrożdzeNazwa Typ Postać Ilość Krok FM40 - Pszeniczny Łan, 1-litrowy starter z 1/3 starej fiolki Zacieranie45 oC - 60min63 oC - 45 min73oC - 30 min78 oC - m.o. FermentacjaSchłodzone do 13oC 11 litrów brzeczki o Blg 12,9 zadałem drożdżami i wstawiłem do pudła na balkonie.Temperatura ustawiona na 18oC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 (edytowane) Warka #86 - Lager sudecki? Wielkość warki 22 LObjętość do gotowania 27 LCzas gotowania 1,0 hrWydajność 85%Gęstość początkowa 11,9 PGęstość końcowa 3,0 PAlkohol (ABV) 4,8%Bitterness 60,3 IBU (Tinseth)Barwa 16,1 ebc (Morey)Składniki fermentacjiNazwa Typ Ilość Strzegom - pilzneński Słód 3,0 kgBestmalz - Monachijski II Słód 1,0 kgBestmalz - Caramunich II Słód 0,2 kgWaga słodów: 4,200 kgChmieleNazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Marynka 8,8% 40 g FWH Granulat 41,5Lubelski 3,5% 40 g Gotowanie 30 min Granulat 12,7Lubelski 3,5% 30 g Gotowanie 15 min Granulat 6,1Lubelski 3,5% 30 g Gotowanie 0 s Granulat 0,0DrożdzeNazwa Typ Postać Ilość Wyeast - Bavarian Lager Lager Gęstwa 125 mLZacieranie 55oC 5 min63oC 10 min73oC 50 min78oC m.o. Fermentacja Po schłodzeniu do 13oC dodałem drożdże, napowietrzyłem i wywaliłem na balkon. Fermentacja w temperaturze 9oC. 04.02.2017r. - zlałem na cichą po 3 tygodniach fermentacji i zejściu do 2,5Blg. No i pomyliłem chmiele - zamiast Marynki poszedł Lubelski i odwrotnie. Ciekawe jaki będzie efekt. Edytowane 26 Lutego 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) Warka #87 04.02.2017r. - Ciemny Koźlak Podwójny - Dark Doppelbock (5C)Wielkość warki 22 LObjętość do gotowania 28 LCzas gotowania 1,500 hrWydajność 78%Gęstość początkowa 18,5 PGęstość końcowa 4,8 PAlkohol (ABV) 8,0%Bitterness 26,8 IBU (Tinseth)Barwa 53,7 ebc (Morey)Składniki fermentacjiNazwa Typ Ilość Strzegom - pilzneński Słód 2,6 kgBestmalz - Monachijski II Słód 2,0 kgStrzegom - wiedeński Słód 2,0 kgBestmalz - Special X Słód 0,5 kgStrzegom - czekoladowy 400 Słód 0,3 kgWaga słodów: 7,400 kgChmieleNazwa Alpha Ilość Użycie Czas Columbus/Tomahawk/Zeus 16,5% 15 g Gotowanie 60 min Lublin (Lubelski) 4,0% 15 g Gotowanie 30 minDrożdzeWyeast - Bavarian Lager Lager Gęstwa 400,00 ml Zacieranie63oC - 45 min73oC - 15 min78oC - m.o. Fermentacja22 litry schłodzonej do 13oC brzeczki zadałem gęstwą Bavarian Lager (ok. 400ml) i wsadziłem do pudła na balkonie. Temperatura fermentacji 9-10oC. Wydajność słabsza, ale uzyskałem jeszcze 6 litrów brzeczki o Blg6 co sobie zagęszczę i zostawię na startery. 04.03.2017r. - przelane na cichą przy Blg 4,5. 21.04.2017r. - zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 44 butelki 0,5l a Blg jeszcze ciut spadło - prawie do 4. Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) Warka #88 - 04.03.2017r. - Porter Bałtycki 2017 - Baltic Porter (12C)Wielkość warki 21 LObjętość do gotowania 28 LCzas gotowania 2 hrWydajność 75%Gęstość początkowa 20,5 PGęstość końcowa 5,390 PAlkohol (ABV) 9,0%Bitterness 40,2 IBU (Tinseth)Barwa 65,0 ebc (Morey)Składniki fermentacjiNazwa Typ IlośćStrzegom - pale ale Słód 3,0 kg Strzegom - pilzneński Słód 3,0 kgBestmalz - Monachijski I Słód 1,0 kgCM Coffee Light 250 EBC Słód 380 g Bestmalz - Caramunich III Słód 300 gSpecial B Malt Słód 300 g Strzegom - czekoladowy 400 Słód 200 gWeyermann - Dehusked Carafa III Słód 100 g Waga słodów: 8,280 kgChmieleNazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Tomahawk 16,5% 25 g Gotowanie 60 min Granulat 36,4Lubelski 4,0% 30,000 g Gotowanie 10 min Granulat 3,8DrożdzeNazwa Typ Postać Ilość Krok Wyeast - Bavarian Lager Lager Gęstwa 400 mL Fermentacja burzliwaZacieraniePo dodaniu słodów temperatura ustaliła się na 40oC.Podgrzewanie do 66oC i 2 godziny zacierania. Bez mash-out. FermentacjaSchłodzone do 13oC, napowietrzone 21 litrów brzeczki o Blg 20,5 zadane 400ml gęstwy Bavarian Lager po Koźlaku poszło na balkon. I pogoda spłatała figla. Duży bailing, dużo drożdży, burzliwa fermentacja, ciepło za oknem i temperatura skoczyła do 15oC. Będą kwiatki... 06.05.2017r. zabutelkowane po 30 dniach "lagerowania" . Zeszło do 4Blg, dodałem 90g cukru, wyszło 27 butelek 0,5l i 23 butelki 0,33l , czyli jakieś 21 litrów. Edytowane 6 Maja 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuba Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Z jakiego wzoru wyliczasz wydajność? Bo wg wzoru zamieszczonego na forum (wiki) wychodzi z goła co innego. Szukam jakiegoś konkretnego wzoru który faktycznie powie prawdę co jeszcze musze zoptymalizować przy robieniu piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Wydajność w.g Brewtarget Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 ... wg wzoru zamieszczonego na forum (wiki) wychodzi z goła co innego. Szukam jakiegoś konkretnego wzoru który faktycznie powie prawdę co jeszcze musze zoptymalizować przy robieniu piwa Wzór = P.dol - To [!] - - - Sry Krzyś, że w Twoim wątku. - tu zaglądam (unikając takich, gdzie onaniści neofici, udzielają porad innym...) @ Szuba - chcesz mieć brzeczkę nastawną na oczekiwanym poziomie: uwarz takie piwo, ... jeśli nie spełnia Twoich oczekiwań, ... uwarz ponownie dosypując/odsypując "garść" słodu, ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Sry Krzyś, że w Twoim wątku. - tu zaglądam (unikając takich, gdzie onaniści neofici, udzielają porad innym...) @ Szuba - chcesz mieć brzeczkę nastawną na oczekiwanym poziomie: uwarz takie piwo, ... jeśli nie spełnia Twoich oczekiwań, ... uwarz ponownie dosypując/odsypując "garść" słodu, ... Spoko, ja tam się nie gniewam tym bardziej, że poglądy na piwowarstwo mamy zwykle zbieżne. Nie wzory, procenty, optymalizacja i inne pierdoły są ważne, a piwo i ludzie, których się przy nim spotyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Brzmi jak reklama Lecha. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka #89 - 14.04.2017r - Session IPA Mosaic - American Pale Ale (10A)Wielkość warki 19 LObjętość do gotowania 26 LCzas gotowania 1,000 hrWydajność 85%Gęstość początkowa 12,9 PGęstość końcowa 3,3 PAlkohol (ABV) 5,2%Bitterness 40,0 IBU (Tinseth)Barwa 9,1 ebc (Morey)Składniki fermentacjiStrzegom - pilzneński Słód 4,0 kg Strzegom - karmelowy 30 Słód 0,4 kg Waga słodów: 4,400 kgChmieleNazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Mosaic 11,7% 10 g Gotowanie 60 min Granulat 13,9Mosaic 11,7% 15 g Gotowanie 30 min Granulat 16,0Mosaic 11,7% 20 g Gotowanie 10 min Granulat 10,1Mosaic 11,7% 30 g Gotowanie 0 s Granulat 0,0DrożdzeSafale US-05 Ale Suche 11 g Zacieranie60' - 67oC bez mash-out, bo zapomniałem FermentacjaPo schłodzeniu do 16oC dodałem uwodnione US-05 i poszło na balkon. Fermentacja planowana w 16oC. Wyszło jakieś 19 litrów brzeczki o Blg prawie 13. 22.05.2017r. zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru. Zeszło do 3 Blg, wyszło 34 butelki 0,5l i 2 butelki 0,33l, czyli jakieś 17,5 litra. Edytowane 27 Maja 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka #90 - 27.04.2017r. - Kolsch - Kölsch (6C)Wielkość warki 23 LObjętość do gotowania 27 LCzas gotowania 1,5 hrWydajność 90%Gęstość początkowa 11 PGęstość końcowa 2,8 PAlkohol (ABV) 4,4%Bitterness 26,8 IBU (Tinseth)Barwa 5,3 ebc (Morey)Składniki fermentacjiStrzegom - pilzneński Słód 3,5 kg Strzegom - pszeniczny Słód 0,5 kg Waga słodów: 4,000 kgChmieleNazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Hallertau Trad. 4,5% 25 g Gotowanie 60 min Granulat 12,5Hallertau Blanc 9,8% 10 g Gotowanie 30 min Granulat 8,4Hallertau Blanc 9,8% 15 g Gotowanie 10 min Granulat 5,9DrożdzeFM42 - Stare nadreńskie Ale Płynne po 1-litrowym starterze Zacieranie60' - 63oC - bo mi tak wyszło, miało być 45' 20' - 73oC78oC - m-ociekawostka - po zacieraniu w 63oC Blg zmierzone 12, po zacieraniu w 73oC Blg15. FermentacjaPo schłodzeniu do 16oC poszło na balkon do fermentacji w temperaturze planowanej 16oC. Zadane FM42 po 1-litrowym starterze. Wyszło ok. 23 litry brzeczki o Blg11. 28.05.2017r. zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru. Zeszło do 2,5Blg, wyszło 46 butelek 0,5l i jedna 0,33. Edytowane 28 Maja 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) Warka #91 12.05.2017r. Bitter - Special/Best/Premium Bitter (8B) Wielkość warki 22 L Objętość do gotowania 28 L Czas gotowania 1,5h Wydajność 88% Gęstość początkowa 11 P Gęstość końcowa 3,510 P Alkohol (ABV) 4,1% Bitterness 33,0 IBU (Tinseth) Barwa 21,5 ebc (Morey)Składniki fermentacji Strzegom - pale ale Słód 3,5 kg Tak Nie 79% 5,5 ebc Fawcett Crystal 150 EBC Słód 0,5 kg Nie Nie 78% 150,0 ebc Waga słodów: 4,000 kgChmiele Premiant 11,6% 15 g Gotowanie 60 min Granulat 21,0 IBU Lubelski 5,0% 20 g Gotowanie 30 min Granulat 9,3 IBU Lublin (Lubelski) 4,0% 15 g Gotowanie 10 min Granulat 2,6 IBUDrożdze Wyeast - London ESB Ale Ale Gęstwa 125,00 ml Zacieranie 90' - 67oC 78oC - m.o.Fermentacja Po schłodzeniu do 20oC zadałem ok. 150ml gęstwy Wyeast 1928 ESB London Ale (od Ralphinistrator - dzięki ) Wyszło 22 litry brzeczki o Blg 11. Fermentacja w pokoju w temperaturze od 20 do 22 oC. UWAGA: z powodu podejrzenia infekcji poszedł na ocet. Edytowane 16 Września 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Warka #92 17.06.2017r. - Adambier2017 Wielkość warki 20 L Objętość do gotowania 28,405 L Czas gotowania 2,000 hr Wydajność 89% Gęstość początkowa 20 P Gęstość końcowa 5,3 P Alkohol (ABV) 8,8% Bitterness 42,8 IBU (Tinseth) Barwa 39,7 ebc (Morey)Składniki fermentacji Malteurop Pale ale Słód 3,0 kg Strzegom - monachijski I Słód 3,0 kg Bestmalz - Caramunich I Słód 0,3 kg Weyermann - Caraaroma Słód 0,3 kg Bestmalz - Caramunich III Słód 0,2 kg Caraamber Słód 0,35 kg Waga słodów: 7,15 kgChmiele Iunga 12,5% 40 g Gotowanie 1,0 hr Granulat 42,8 IBUDodatki Kostka dębowa - ?Drożdze FM42 - Stare nadreńskie Ale Gęstwa 300,00 ml Zacieranie 45' - 63oC 25' - 73oC 78oC - m.o. Fermentacja Po schłodzeniu do 18oC dodałem drożdże - Stare Nadreńskie - gęstwa po Koelschu. Wyszło ok. 20 litrów brzeczki 20Blg. Fermentację planuję przeprowadzić od 15oC do 18(może 20)oC. 18.07.2017r. przelane do balona 20l z płatkami dębu francuskiego 5g i na pół roku zapominamy 22.02..2018r. Trochę więcej niż pół roku poleżało, ale w końcu zabutelkowałem z dodatkiem 100g cukru i trochę drożdży winnych, żeby uniknąć problemów z nagazowaniem. Chyba tym razem za mało drewna. Edytowane 8 Marca 2018 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 (edytowane) Warka #93 08.07.2017r. Saison - Saison (16C) Wielkość warki 21,5 L Objętość do gotowania 28 L Czas gotowania 1,0 hr Wydajność 90% Gęstość początkowa 15,6 P Gęstość końcowa 3,1 P Alkohol (ABV) 7,0% Bitterness 31,7 IBU (Tinseth) Barwa 19,3 ebc (Morey)Składniki fermentacji Strzegom - pilzneński Słód 3,7 kg Strzegom - monachijski I Słód 1,0 kg Castle Malting - Chateau - Cara Gold 120 EBC Słód 0,5 kg Strzegom - pszeniczny Słód 0,5 kg Waga słodów: 5,700 kgChmiele Iunga 12,5% 15 g Gotowanie 1 hr Granulat 17,9IBU East Kent Goldings 5,1% 25 g Gotowanie 30 min Granulat 9,4IBU Eaast Kent Goldings 5,1% 25 g Gotowanie 10 min Granulat 4,4IBU Dodatki Kolendra 10,000 g 10 min Kandyzowana skórka pomarańczy 50 g (skórki) 10 minDrożdze Bulldog Brews - Belgian Saison 10g Zacieranie 60' - 62oC 15' - 72oC 78oC - m.o. Fermentacja Po schłodzeniu do 19oC dodałem uwodnione drożdże Belgian Saison z firmy Bulldog Brews - zobaczymy czy się do czegokolwiek nadają. Fermentacja raczej w 25oC - ponoć optymalna temperatura dla tych drożdży. Edytowane 16 Września 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 (edytowane) Warka #94 15.07.2017r. - BPA - Belgian Pale Ale (16B) Wielkość warki 20 L Objętość do gotowania 27 L Czas gotowania 1hr Wydajność 90% Gęstość początkowa 11,9 P Gęstość końcowa 2,9 P Alkohol (ABV) 4,9% Bitterness 29,0 IBU (Tinseth) Barwa 18,8 ebc (Morey)Składniki fermentacji Malteurop Pale ale Słód 3,5 kg Castle Malting - Chateau - Biscuit 50 EBC Słód 0,5 kg Tak Nie 77% 50,0 ebc Weyermann - Caraaroma Słód 0,1kg Waga słodów: 4,1 kgChmiele Iunga 12,5% 10 g Gotowanie 1hr Granulat 14,0IBU Kent Goldings 5,1% 20 g Gotowanie 30 min Granulat 8,8IBU Kent Goldings 5,1% 30 g Gotowanie 10 min Granulat 6,2IBUDrożdze FM27 Artefakty Trapistów Zacieranie 30' - 63oC 45' - 73oC 78oC - m.o. Fermentacja Po schłodzeniu do 19oC zadałem drożdże z 0,7-litrowego startera. Temperatura stopniowo rosła do 22oC i tak dalej będzie fermentować. 06.08.2017r. - Zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 40 butelek 0,5l czyli 20 litrów gotowego piwa. Odfermentowało do 2,9Blg. Na razie nic wielkiego. Edytowane 16 Września 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Warka #95 06.08.2017r. Biała IPA - Speciality IPA (21B) Wielkość warki 21,5 L Objętość do gotowania 26,000 L Czas gotowania 75 min Wydajność 78% Gęstość początkowa 12,9 P Gęstość końcowa 3,2 P Alkohol (ABV) 5,3% Bitterness 44,1 IBU (Tinseth) Barwa 8,7 ebc (Morey)Składniki fermentacji Malteurop Pale ale Słód 2,8 kg Mąka pszeniczna razowa 2,0 kg Waga słodów: 4,8 kgChmiele Mosaic 11,7% 10 g Gotowanie 1 hr Granulat 13,5 Mosaic 11,7% 20 g Gotowanie 30 min Granulat 20,8 Mosaic 11,7% 20 g Gotowanie 10 min Granulat 9,8Dodatki Kolendra 10 g 10 min Skórka z 6 cytryn 10 minDrożdze FM 27 Artefakty Trapistów - 100 ml gęstwy po BPA. Zacieranie 45' - 63oC 45' - 73oC 78oC - m.o. Fermentacja Schłodzone do 20oC . Planuję fermentację mniej więcej w 21oC. Zabutelkowane 05.09.2017r. z dodatkiem 110g cukru, odfermentowanie 3,3Blg, wyszło 43 butelki 0,5l. Edytowane 16 Września 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Fajnie było, ale się skończyło. Po zmianach na forum - okropnych moim zdaniem, ale rozumiem, że inaczej się nie dało - nie mogę wkleić BBCode. Trzeba klepać ręcznie. WARKA #96 02.09.2017r. Amarillo APA Wielkość warki 21,736 L Objętość do gotowania 26,575 L Czas gotowania 1,000 hr Wydajność 85% Gęstość początkowa 13,7 P Gęstość końcowa 3,6 P Alkohol (ABV) 5,6% IBU 46,0 (Tinseth) Barwa 8,8 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 171 Składniki fermentacji pale ale Malteurop - 4 kg Chit Bestmalz - 0,65 kg Carapils Bestmalz - 0,35 kg Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Amarillo 9,5% 20,000 g Gotowanie 60 min Granulat 19,9 Amarillo 9,5% 20,000 g Gotowanie 30 min Granulat 15,3 Amarillo 9,5% 30,000 g Gotowanie 10 min Granulat 10,8 Amarillo 9,5% 30,000 g Gotowanie 0, s Granulat 0,0 Zacieranie 60' - 67°C 78°C - m.o. Fermentacja Schłodzone do 18°C dodane uwodnione S-04. Fermentacja na balkonie w pudle styropianowym bez podgrzewu. Temperatury 18-20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 (edytowane) Warka #97 21.09.2017r. Desitka Wielkość warki 16,0 L Objętość do gotowania 21,0 L Czas gotowania 1,000 hr Wydajność 85% Gęstość początkowa 10,9 P Gęstość końcowa 2,8 P Alkohol (ABV) 4,3% IBU 46,5 (Tinseth) Barwa 6,0 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 134 Składniki fermentacji Lager Malteurop - 3kg Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Premiant 11,6% 10 g Gotowanie 60 minr Granulat 17,2 Premiant 11,6% 15 g Gotowanie 30 min Granulat 19,9 Premiant 11,6% 15 g Gotowanie 10 min Granulat 9,4 Zacieranie 30' - 63°C 30' - 73°C 78°C - m.o. Fermentacja Schłodziłem do 16°C i dodałem Wyeast Munich Lager bez startera (ale saszetka napuchła momentalnie i imponująco, drożdże były świeżutkie). Fermentor poszedł do lodówki i ustawiłem 9°C jako temperaturę fermentacji. 05.11.2017r. Zabutelkowałem z dodatkiem 70g cukru. Wyszły 32 butelki 0,5l. Wygląda okropnie, muł i błoto. Edytowane 5 Listopada 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 27 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 (edytowane) Warka #98 27.09.2017r. Bitter Kłodzki - EPA (8C) Wielkość warki 31,610 L Objętość do gotowania 37,110 L Czas gotowania 1,000 hr Wydajność 88% Gęstość początkowa 12,355 P Gęstość końcowa 3,690 P Alkohol (ABV) 4,7% IBU 33,6 (Tinseth) Barwa 17,7 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 154 Składniki fermentacji Malteurop Pale ale - 5,5kg Fawcett Crystal 150 - 0,5kg Bestmalz Chit - 0,35kg Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU First Gold 7,5% 30 g Gotowanie 1 hr Granulat 17,1 Fuggles 6,1% 30 g Gotowanie 30 min Granulat 10,7 Fuggles 6,1% 35 g Gotowanie 10 min Granulat 5,9 Zacieranie 90' - 67°C 78°C - m.o. Fermentacja Trochę kombinowania z uwagi na wielkość warki przekraczającą moje standardowe możliwości. Uwarzyłem jakieś 26 litrów brzeczki o Blg 15 a potem rozcieńczyłem wodą. Do jednego fermentora poszło 21,5 l brzeczki 12,4Blg zadane Wyeast Scottish Ale bez startera. Do drugiego poszło 10,5 l brzeczki 12,4Blg zadane S-04 zadane bezpośrednio z paczki. Brzeczka schłodzona do 19°C i w takiej też mniej więcej temperaturze planuję fermentować. 08.10.2017r. zabutelkowane. W1728 wyszło 44 butelki 0,5l, odfermentowało do 3Blg, dodałem 100g cukru. S-04 wyszło 22 butelek 0,5l, odfermentowało podobnie do Blg, dodałem 50g cukru. Wszystko mętne jak błoto, chociaż na S-04 jakby trochę mniej. Edytowane 15 Października 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 28 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 hej, a jak z klarownością brzeczki po gotowaniu tym razem? bo widziałem że jakiś czas temu skarżyłeś się że pale ale i lager z ME - dawały średnie efekty jeśli chodzi o klarowność przed fermentacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Dalej jest tak samo. Filtracja utyka - nie jakoś dramatycznie, ale jednak, a do fermentora idzie błoto. Potem w butelkach jest lepiej, ale kristal to nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 15 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 (edytowane) Warka #99 15.10.2017r. AIPA (14B) Wielkość warki 21,646 L Objętość do gotowania 27,195 L Czas gotowania 1,250 hr Wydajność 83% Gęstość początkowa 14,220 P Gęstość końcowa 4,267 P Alkohol (ABV) 5,6% IBU 63,6 (Tinseth) Barwa 11,8 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 179 Składniki fermentacji Lager Malteurop - 5kg Cara Blond 20 Castel Malting - 0,2kg Cara Gold 120 Castel Malting - 0,2kg Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Tomahawk 15,8% 10,000 g Gotowanie 1 hr Granulat 15,9 Citra 13,5% 15,000 g Gotowanie 30 min Granulat 15,7 Mosaic 11,7% 15,000 g Gotowanie 30 min Granulat 13,6 Citra 13,5% 20,000 g Gotowanie 10 min Granulat 9,9 Mosaic 11,7% 20,000 g Gotowanie 10 min Granulat 8,5 Citra 13,5% 25,000 g Flame out 0 s Granulat 0,0 Zacieranie 53°C - 15min 69>67°C - 60min 78°C - m.o. Fermentacja Do fermentacji poszło 21,5 litra brzeczki o Blg14,5 i o wyglądzie wody z kałuży. Schłodziłem do 18°C i zadałem gęstwę Wyeast 1728 Scottisch Ale po Bitterze Kłodzkim - jakieś 200ml. Fermentacja na balkonie w pudle i z grzałką w temperaturze 18-19°C na początek. 07.11.2017r. Końcówka fermentacji w 20°C. Przelane na cichą i nachmielone 30g Cascade i 30g Mosaic. Zeszło do 3,6Blg (7,5Brix) 23.11.2017r. Cicha była w temperaturze 5°C i trwała trochę za długo - zagapiłem się. Dzisiaj zabutelkowałem z dodatkiem 100g cukru, wyszło 40 butelek 0,5l. Bardzo ładnie się wyklarowało, zasługa zapewne niskiej temperatury przed butelkowaniem. No i nie było 100% Lager Malteurop. Edytowane 23 Listopada 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się