krzysiek9999 Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) Warka #100 - 08.11.2017r. Weeeee - Strong Scotch Ale (Wee Heavy) 9E Wielkość warki 23,778 L Objętość do gotowania 32,778 L Czas gotowania 2,000 hr Wydajność 87% Gęstość początkowa 20,027 P Gęstość końcowa 6,101 P Alkohol (ABV) 8,4% IBU 25,6 (Tinseth) Barwa 39,6 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 259 Waga słodów: 8,500 kg Składniki fermentacji Malteurop Wiedeński - 4,0 kg Malteurop Pale ale - 3,5 kg Castle Malting - Torf - 0,4 kg Strzegom - karmelowy 30 - 0,4 kg Żyto prażone - 0,2 kg Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Premiant 11,6% 30,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 25,6 Zacieranie 67°C - 90' mash-out tym razem zapomniany... ale filtracja bez większych problemów - trochę utykała, ale przy tym zasypie narzekać nie mogę. Fermentacja Wydajność mnie zaskoczyła, bo przy tym zasypie spodziewałem się nieco niższej, zatem do fermentacji poszło 23,5 litra brzeczki 20Blg. Fermentację chciałbym prowadzić od 16°C, ale zobaczymy. Drożdże to gęstwa Wyeast 1728 Scottisch Ale po AIPA jakieś 250ml. Brzeczka tym razem klarowna, więc wychodzi, że Wiedeński z Malteurop daje radę. 16.12.2017r. przelane na cichą przy 4Blg. Jednak mętne... 29.12.2017r. zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru przy Blg4 ,czyli na cichej już nie dofermentowało, ale drożdży na dnie było mnóstwo, może stąd ta mętność przy przelewaniu. Wyszło 44 butelki 0,5l i 3x0,33. Wygląda jednak, że będzie klarowne. Edytowane 29 Grudnia 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Warka #101 - 17.11.2017r. Vienna Lager (3A) Wielkość warki 20,574 L Objętość do gotowania 27,074 L Czas gotowania 1,500 hr Wydajność 87% Gęstość początkowa 12,931 P Gęstość końcowa 3,340 P Alkohol (ABV) 5,3% IBU 31,6 (Tinseth) Barwa 14,0 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 160 Składniki fermentacji Waga słodów: 4,540 kg Nazwa Typ Ilość Malteurop Wiedeński Słód 4,0 kg Carapils Bestmalz Słód 340 g Weyermann - Caramunich I Słód 200 g Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Premiant 11,6% 20,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 25,5 Hallertau 4,5% 20,000 g Gotowanie 20,000 min Granulat 6,0 Zacieranie 30'- 63°C 30'- 73°C 78°C - m.o. Fermentacja Filtracja tym razem bez żadnego problemu, brzeczka w miarę klarowna. Do fermentora poszło 20,5 litra brzeczki 13Blg. Schłodzone do 18°C chłodnicą, reszta na balkonie. Zadane gęstwą Wyeast Munich Lager po pilsie - 200ml. Fermentację planuję w 10°C. 18.01.2018r. zabutelkowałem z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 42 butelki 0,5l. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Warka #102 - 16.12.2017r. Milk Stout - Sweet Stout (13B) Wielkość warki 24,5 L Objętość do gotowania 29 L Czas gotowania 1,000 hr Wydajność 93% Gęstość początkowa 13,495 P Gęstość końcowa 4,042 P Alkohol (ABV) 5,2% IBU 29,7 (Tinseth) Barwa 61,1 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 169 Składniki fermentacji Waga słodów: 5,250 kg Nazwa Typ Ilość Malteurop Pale ale Słód 4,2 kg Weyermann - Caramunich II Słód 300 g Castle Malting - Chateau - Coffee Light 250 EBC Słód 200 g Żyto prażone Słód 200 g Strzegom Żytni Słód 150 g Strzegom - czekoladowy 1200 Słód 100 g Strzegom - jęczmień prażony Słód 100 g Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Premiant 11,6% 28 g Gotowanie 60min Granulat 29,7 Dodatki Nazwa Typ Użycie Ilość Czas Laktoza Inny Gotowaniel 500 g 15 min Zacieranie 90' - 69>66°C 78°C - m.o. Fermentacja Filtracja bezproblemowa. Brzeczka w miarę OK, chociaż przy stoucie trudno stwierdzić klarowność. Przełomu jakiegoś większego nie zauważyłem. Do fermentora poszło 25l brzeczki o Blg15,5 (z czego jakieś 2Blg na laktozę). Schłodzone do 19°C, fermentowane na balkonie na początku w 19°C. Zadane 1l starterem Wyeast Scottish Ale z gęstwy (ok. 120ml) po IPA. 18.01.2018r. zeszło do 4Blg, zabutelkowałem z dodatkiem 130g cukru. Wyszło 50 butelek 0,5l Komentarz: trochę mało palone, można było chyba więcej jęczmienia palonego dodać. Edytowane 5 Lutego 2018 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 (edytowane) Warka #103 - 20.01.2018r. Koźlak 2018 - Doppelbock (5C) - miał być zwykły koźlak, ale ostatnio coś mi wydajność skoczyła i wyszedł podwójny Wielkość warki 21 L Objętość do gotowania 29,4 L Czas gotowania 1,5 hr Wydajność 95% Gęstość początkowa 18,5 P Gęstość końcowa 4,9 P Alkohol (ABV) 8,0% IBU 25,3 (Tinseth) Barwa 28,6 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 237 Składniki fermentacji Waga słodów: 7,00 kg Nazwa Typ Ilość Malteurop Wiedeński Słód 5,5 kg Strzegom - monachijski I Słód 1,0 kg Weyermann - Caramunich III Słód 400 g Weyermann - Caraaroma Słód 100 g Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Iunga 12,5% 20 g Gotowanie 1,0 hr Granulat 20,7 Hallertau 4,5% 20 g Gotowanie 20 min Granulat 4,5 Zacieranie 30' - 63°C 30' - 73°C 78°C - m.o. Fermentacja Filtracja łatwa, brzeczka nawet klarowna. Odebrałem ponad 30 litrów, ale nie chciało już mi się bawić i dałem do gotowania niecałe 29l. Ostatecznie do fermentora poszło 21 litrów brzeczki 18,5Blg, schłodzone do 16°C i zadane 500ml gęstwy po lagerze wiedeńskim Munich Lager. Fermentacja w lodówce, na początek 10°C. 07.04.2018r. zabutelkowano z dodatkiem 100g cukru, odfermentowało do 4,6Blg, wyszło 42 butelki 0,5l. Lagerowane ok. miesiąca, chociaż na koniec trochę podskoczyła temperatura. Edytowane 7 Kwietnia 2018 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 (edytowane) Warka #104 - 21.01.2018r. RIS2018 - Russian Imperial Stout (13F) Wielkość warki 20,6 L Objętość do gotowania 29 L Czas gotowania 2,0 hr Wydajność 95% Gęstość początkowa 28,5 P Gęstość końcowa 8,8 P Alkohol (ABV) 13,0% IBU 62,8 (Tinseth) Barwa 83,8 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 380 Składniki fermentacji Waga słodów: 10,3 kg Nazwa Typ Ilość malteurop lager Słód 5,5 kg Malteurop Wiedeński Słód 3,0 kg Cukier trzcinowy Demerara Cukier 500 g Castle Malting - Chateau - Coffee Light 250 EBC Słód 400 g Strzegom - karmelowy 600 Słód 300 g Strzegom - jęczmień prażony Słód 200 g Strzegom - pszenica prażona Słód 200 g Weyermann - Caraaroma Słód 200 g Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Columbus/Tomahawk/Zeus 15,8% 50 g Gotowanie 1,0 hr Granulat 44,4 Citra 13,5% 40 g Gotowanie 20 min Granulat 18,4 Zacieranie 30' - 63°C 60' - 69°C 78°C - m.o. Fermentacja Filtracja dość ciężka z uwagi na dużą ilość słodów, ale nawet poszło. Dodatkowo z wysłodzin wzbogaconych zatartym 1kg słodu wędzonego wiśnią i 0,5kg lager malteurop poszło do fermentacji 13 litrów czegoś o 12Blg. Warki podstawowej - RIS - wyszło ostatecznie nieco ponad 20l, z tym że jeszcze dodam cukier z wodą, więc ostatecznie pewno będzie około 21 litrów piwa o początkowym 28,5Blg. Schłodzone do 18°C fermentuje początkowo w temperaturze 17°C w pudle styropianowym na balkonie. Zadane gęstwą po Milk Stoucie 500ml Scotch Ale. 13.03.2018r. zabutelkowałem z dodatkiem 90g cukru. Nie wiem do ilu zeszło, bo refraktometr nie ogarnia takich piw A mam tego 20 litrów w 20 butelkach 0,5l i 32 butelkach średnio 0,33l. Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 (edytowane) Warka #105 - 23.02.2018r. Pils Export - Bohemian Pilsner (2B) Wielkość warki 21,5 L Objętość do gotowania 27,5 L Czas gotowania 1,0 hr Wydajność 85% Gęstość początkowa 12,2 P Gęstość końcowa 3,1 P Alkohol (ABV) 4,9% IBU 45,3 (Tinseth) Barwa 7,6 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 150 Składniki fermentacji Waga słodów: 4,300 kg Nazwa Typ Ilość malteurop lager Słód 3,7 kg Castle Malting - Chateau - Cara Blond 20 EBC Słód 300 g Strzegom - pszeniczny Słód 300 g Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Iunga 12,5% 9,000 g Gotowanie 1,0 hr Granulat 12,6 Premiant 11,6% 13,000 g Gotowanie 1,0 hr Granulat 16,9 Lubelski5 5,0% 25,000 g Gotowanie 30 min Granulat 10,8 Lubelski5 5,0% 25,000 g Gotowanie 10 min Granulat 5,1 Zacieranie 55°C - 15 min 63°C - 30 min 73°C - 30 min 78°C - m.o. Fermentacja Tym razem po schłodzeniu chłodnicą do 18°C poszło na balkon, żeby schłodzić niżej (do 10°C) i dopiero zadałem drożdże - Munich Lager z dwustopniowego startera 1l-3l (bo starter z ok. 50ml gęstwy). Fermentacja na początek w 10°C, potem tradycyjnie podniosę na koniec. 09.04.2018r. zabutelkowałem z dodatkiem 120g cukru, wyszło 42 butelki 0,5l, bo z uwagi na drobinki drożdży ok. 1l wylałem. Odfermentowało do 3,5Blg - trochę chyba słabo. Temperatura przez ostatnie 2 dni podnosiła się do 15°C. Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) Warka #106 - 21.03.2018r. Bitter Wiosenny - Premium Bitter (8B) Wielkość warki 22,5 L Objętość do gotowania 28,660 L Czas gotowania 1,0 hr Wydajność 88% Gęstość początkowa 10,2 P Gęstość końcowa 2,6 P Alkohol (ABV) 4,0% IBU 37,8 (Tinseth) Barwa 8,5 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) Składniki fermentacji Waga słodów: 4,000 kg Nazwa Typ Ilość Strzegom - pale ale Słód 3,0 kg Strzegom - golden ale Słód 1,0 kg Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Columbus/Tomahawk/Zeus 15,8% 15 g Gotowanie 1,0 hr Granulat 25,6 Golding 5,0% 20 g Gotowanie 30 min Granulat 8,3 Golding 5,0% 20 g Gotowanie 10 min Granulat 3,9 Fuggles 6,1% 35 g Aromatyczny 0 s Granulat 0,0 Zacieranie 69>65°C - 60' 78°C - m.o. Fermentacja Po schłodzeniu do 18°C poszło do pudła na balkon zaopatrzone w nowy nabytek z Alie - silikonowy pas grzewczy. Temperatura ustawiona na 18.5°C. Wyszło 22,5 litra brzeczki 10,5Blg. Mętna trochę, może trzeba było jednak zrobić przerwę białkową. Drożdże Wyeast 1450 - Denny's Favorite z 1,5-litrowego startera. Saszetka napuchła już wcześniej (w lodówce) i nie miałem możliwości wcześniejszego przebicia woreczka z pożywką, zrobiłem to dopiero dodając drożdże do startera. Tym niemniej w starterze ruszyły dość ładnie, a w fermentorze po 12 godzinach mocno pracują. 29.04.2018r. zabutelkowano z dodatkiem 120g cukru. Wyszło 43 butelki 0,5l i 5 butelek 0,33l. Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 (edytowane) Po aktualizacji systemu Brewtarget wrócił do połowy 2017 i straciłem zapiski - m.in. ostatniej warki. Pamiętam tylko, że uwarzyłem Warka #107 Porter Bałtycki. 13.07.2018r. zabutelkowałem, wyszło 44 butelki 0,5l i nic więcej o tym piwie nie wiem Edytowane 15 Lipca 2018 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 (edytowane) Warka #108 - 22.05.2018r. AIPA (14B) Wielkość warki 24,032 L Objętość do gotowania 29,532 L Czas gotowania 1,000 hr Wydajność 99% Gęstość początkowa 15,038 P Gęstość końcowa 3,906 P Alkohol (ABV) 6,3% IBU 45,6 (Tinseth) Barwa 9,9 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 189 Składniki fermentacji Waga słodów: 5,500 kg Nazwa Typ Ilość Malteurop - Lager Słód 3,0 kg Strzegom - pale ale Słód 2,0 kg Red X Bestmalz Słód 0,5 kg Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Columbus/Tomahawk/Zeus 15,8% 5 g Gotowanie 1,0 hr Granulat 7,0 Columbus/Tomahawk/Zeus 16,5% 10 g Gotowanie 30 min Granulat 11,2 Cascade 6,8% 20 g Gotowanie 20 min Granulat 7,3 Citra 13,5% 25 g Gotowanie 10 min Granulat 10,8 Mosaic 11,7% 25 g Gotowanie 10 min Granulat 9,4 Citra 13,5% 50 g Gotowanie 0 s Granulat 0,0 Mosaic 11,7% 25 g Gotowanie 0 s Granulat 0,0 Zacieranie 60' - 69>65°C 10' - 78°C m.o. Fermentacja Schłodzone do 18°C, wyszło 24 litry brzeczki 15Blg. Fermentacja na balkonie, w pudle styropianowym, temperatura utrzymywana będzie tym razem jednocześnie przez zamrożonego PET-a i silikonowy pas grzewczy. Niech się samo stabilizuje. Fermentacja w 18°C. Zadane 200ml gęstwy Denny's Favorite po Bitterze #106. 20.06.2018 zabutelkowane z dodatkiem 107g cukru. Wyszło 44 butelki 0,5l. Edytowane 20 Czerwca 2018 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Po długiej przerwie spowodowanej rewolucją w moim życiu w końcu coś uwarzyłem. Pierwsza warka na wsi jeszcze mocno "na wariata", królowała prowizorka. Wybór padł na pszeniczne bo łatwe, szybkie, no i takie drożdże akurat miałem. Numer kolejny to 110, bo w "międzyczasie" uwarzyłem coś na kształt Wit IPA (#109). Zasyp : 2kg pszeniczny 2kg lager z Malteurop Zacieranie: 42°C - 30min 63°C - 45min 73°C - 15mini 78°C - m.o. Chmielenie 30g EKG - 60min 30g EKG - 10min IBU~20 Wyszło jakieś 22l 11Blg, zadane w 16°C Wyeast Weihenstephan Weizen 3068 bez startera. Początek fermentacji w 18°C i będę stopniowo podnosił. 13.02.2019r. - zabutelkowałem z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 21,5l piwa, pachnie całkiem nieźle. Edytowane 13 Lutego 2019 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 W dniu 17.01.2019 o 19:44, krzysiek9999 napisał: w końcu coś uwarzyłem. Pierwsza warka na wsi Przeprowadzkę można wreszcie uznać za dokonaną. ? krzysiek9999 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 (edytowane) A dzisiaj - 14.02.2019r. uwarzyłem sobie kisiel, czyli Warka #111 - Roggenbier (15D) Wielkość warki 23 L Objętość do gotowania 29 L Czas gotowania 1,0 hr Wydajność 93% Gęstość początkowa 13 P Gęstość końcowa 3,3 P Alkohol (ABV) 5,2% IBU 18,6 (Tinseth) Barwa 14,4 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 160 Składniki fermentacji Waga słodów: 4,800 kg Nazwa Typ Ilość Strzegom Żytni Słód 2,5 kg Malteurop - lager Słód 1,0 kg Malteurop - wiedeński Słód 1,0 kg Bestmalz - Caramunich I Słód 300 g Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Sybilla 6,9% 15 g Gotowanie 1,0 hr Granulat 10,3 Sybilla 6,9% 20 g Gotowanie 20 min Granulat 8,3 Zacieranie 45 °C - 30 min 63 °C - 45 min 73 °C - 20 min 78 °C - m.o. Schłodzone do 19°C i zadane 300ml gęstwy Wyeast - Weihenstephan Weizen po pszenicznym. Fermentacja planowana w 19°C, wyszło 23 litry 13Blg. Zabutelkowane 20.03.2019r. z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 45 butelek 0,5l Edytowane 30 Marca 2019 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 (edytowane) Warka #112 - 26.03.2019r. Lomik Lager Wielkość warki 21,5 L Objętość do gotowania 28,5 L Czas gotowania 1,5 hr Wydajność 96% Gęstość początkowa 13 P Gęstość końcowa 3,4 P Alkohol (ABV) 5,3% IBU 38,1 (Tinseth) Barwa 6,8 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 162 Składniki fermentacji Waga słodów: 4,400 kg Nazwa Typ Ilość Barwa Strzegom - pilzneński Słód 4,0 kg 3,4 ebc Viking Dextrin Malt Słód 0,4 kg 13,0 ebc Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Lomik 6,2% 30 g Gotowanie 1,0 hr Granulat 19,6 Lomik 6,2% 25 g Gotowanie 30 min Granulat 12,6 Lomik 6,2% 25 g Gotowanie 10 min Granulat 5,9 Zacieranie Temp. Czas 63 °C 30 min 73 °C 30 min 78 °C 0 s Schłodzone do 11°C i zadane Wyeast 2633 - Octoberfest Lager Blend z trzylitrowego startera . Planowana temperatura fermentacji w okolicach 10°C. Ruszyło po ok. 12h. 17.05.2019r. zabutelkowano z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 46 butelek 0,5l. Edytowane 18 Maja 2019 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 #113 - Weizenbock #114 - Lager Wiedeński BT mi się buntuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 #115 Żytnie 30.06.2019 Wielkość warki 23,075 L Objętość do gotowania 28,575 L Czas gotowania 1,000 hr Wydajność 90% Gęstość początkowa 12,974 P Gęstość końcowa 3,351 P Alkohol (ABV) 5,3% IBU 20,6 (Tinseth) Barwa 17,9 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 161 Składniki fermentacji Waga słodów: 5,000 kg Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Viking Rye Malt Słód 2,500 kg Tak Nie 81% 7,0 ebc Strzegom - wiedeński Słód 1,000 kg Tak Nie 79% 7,0 ebc Viking Pilsner Zero Malt Słód 1,000 kg Tak Nie 82% 4,0 ebc Castle Malting - Chateau - Cara Gold 120 EBC Słód 300,000 g Tak Nie 74% 120,0 ebc Bestmalz - Caramunich I Słód 200,000 g Tak Nie 75% 90,0 ebc Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU sybilla 6,9% 15,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 10,3 sybilla 6,9% 25,000 g Gotowanie 20,000 min Granulat 10,4 Drożdże Nazwa Typ Postać Ilość Krok Wyeast - Weihenstephan Weizen Ale Gęstwa 125,00 mL Fermentacja burzliwa Zacieranie Docelowa temp. Czas 44 C 30 min 63 C 45 min 73 C 20 min 78 C 0 s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 #116 Witbier Piwowar Data Wielkość warki 22,825 L Objętość do gotowania 28,575 L Czas gotowania 1,500 hr Wydajność 80% Gęstość początkowa 11,320 P Gęstość końcowa 3,084 P Alkohol (ABV) 4,4% IBU 22,6 (Tinseth) Barwa 6,3 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 140 Składniki fermentacji Waga słodów: 5,000 kg Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Strzegom - pilzneński Słód 3,000 kg Tak Nie 80% 3,4 ebc Wheat, Flaked Słód 2,000 kg Tak Nie 70% 3,9 ebc Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU El Dorado 15,0% 5,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 7,9 El Dorado 15,0% 5,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 6,1 El Dorado 15,0% 15,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 8,6 Dodatki Nazwa Typ Użycie Ilość Czas Coriander Seeds Przyprawa Boil 15,000 g 10,000 min Bitter Orange Peel Aromat Primary 25,000 g 10,000 min Drożdże Nazwa Typ Postać Ilość Krok FM20 - Bia?e walonki Ale Płynne 30,00 mL Fermentacja burzliwa Zacieranie Docelowa temp. Czas 67 C 1 hr 78 C 15 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 #117 AIPA 15.09.2019 Data Wielkość warki 22,587 L Objętość do gotowania 28,087 L Czas gotowania 1,000 hr Wydajność 87% Gęstość początkowa 14,016 P Gęstość końcowa 3,631 P Alkohol (ABV) 5,8% IBU 46,4 (Tinseth) Barwa 13,9 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 175 Składniki fermentacji Waga słodów: 5,450 kg Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Malteurop Pale ale Słód 5,000 kg Tak Nie 82% 6,0 ebc Strzegom - karmelowy 30 Słód 300,000 g Tak Nie 76% 30,0 ebc Castle Malting - Chateau - Cara Gold 120 EBC Słód 150,000 g Tak Nie 74% 120,0 ebc Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU El Dorado 13,2% 5,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 6,3 Cashmere 6,7% 15,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 7,4 El Dorado 13,2% 10,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 9,7 Cashmere 6,7% 15,000 g Gotowanie 20,000 min Granulat 5,8 Cashmere 6,7% 25,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 5,8 El Dorado 13,2% 25,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 11,4 Cashmere 6,7% 15,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 El Dorado 15,0% 30,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 Drożdże Nazwa Typ Postać Ilość Krok Safale US-05 Ale Gęstwa 300,00 g Fermentacja burzliwa Zacieranie Docelowa temp. Czas 67 C 1 hr 78 C 15 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 #118 Belgijskie Pale Ale 20.10.2019r. Data Wielkość warki 21,292 L Objętość do gotowania 26,792 L Czas gotowania 1,000 hr Wydajność 85% Gęstość początkowa 13,045 P Gęstość końcowa 3,570 P Alkohol (ABV) 5,2% IBU 29,9 (Tinseth) Barwa 15,9 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 162 Składniki fermentacji Waga słodów: 4,800 kg Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Malteurop Pale ale Słód 4,000 kg Tak Nie 82% 6,0 ebc Viking Cookie Malt Słód 400,000 g Tak Nie 70% 60,0 ebc Castle Malting - Chateau - Abbey? 45 EBC Słód 200,000 g Tak Nie 78% 45,0 ebc Weyermann - Carabelge Słód 200,000 g Tak Nie 75% 33,0 ebc Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Iunga 9,0% 20,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 19,4 Iunga 9,0% 30,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 10,5 Drożdże Nazwa Typ Postać Ilość Krok FM20 - Bia?e walonki Ale Gęstwa 150,00 mL Fermentacja burzliwa Zacieranie Docelowa temp. Czas 67 C 1 hr 78 C 15 min Data warzenia 21-10-2019 Przed gotowaniem SG 11,469 P Objętość w kadzi 26,320 L Temp. początkowa 70,000 C Temp. końcowa 66,667 C Wydajność w kadzi 85,06% Przewidywana OG 13,150 P Po gotowaniu Gęstość początkowa 13,045 P Objętość po gotowaniu 23,292 L Objętość w fermentorze 21,292 L Wydajność browaru 78,78 Przewidywana ABV 5,04% Po fermentacji Gęstość końcowa 3,570 P Objętość 21,292 L Data Alkohol (ABV) 5,04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się