Billy the Kid Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na Sweet Stouta? W jakiej temp. zacierać, aby był słodki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Słodkość to zależy od ilości laktozy. Mi wyszedł lekko kwaskowaty ale to wina ph wody należało pewnie dodać z 4g kredy lub gipsu. A ważyłem wg: Sweet Stout 20L 14ᵒBLG Słody: Pale Ale 3,5kg Karmelowy ciemny 0,4kg Chockolate 0,35kg Jęczmień palony 0,2kg Chmiel Northown 25g Laktoza 0,5kg Zacieranie: 12l do temperatury 70ᵒC wsypać słody oprócz chockolate i jęczmienia palonego. Ustabilizować temperaturę na 67ᵒC i utrzymać przez 70min Wsypać pozostałe słody 67ᵒC - 10min 78ᵒC - 5min Wysładzać 15l - 78ᵒC Gotowanie 70min: 60min - chmiel cały 15min - laktoza cała Fermentacja 18-21ᵒC Butelkowanie 6g glukozy na 1l piwa Leżakowanie 6 tygodni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Słodkość to zależy od ilości laktozy. Tylko jak nie chcę dawać laktozy, a zacierać na słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 gdzie szukać laktozy? w normalnych sklepach da radę dostać czy tylko wysyłki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Niekiedy bywa w sklepach ze zdrową żywnością. Kiedyś widziałem też laktozę w Almie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Ustabilizować temperaturę na 67ᵒC Czegoś nie czaje, czemu sweet stout a przerwa na cukry fementowalne? Skąd więc tytułowa słodkość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Z dodatku laktozy. Jest słodka, a drożdże jej nie przerabiają na %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkosz Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Witam mam zamiar zająć się sweet stoutem planuje podzielić warkę na dwie części i do jednej części dodać laskę wanilii czy ktoś robił już coś takiego, i kiedy tą wanilię dodać myślałem żeby ją wrzucić na cichą, co o tym myślicie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Ja planuje nie dawać laktozy czyli zrobić stouta, a do połowy butelek dodać słodzika. Dzięki temu pół arki będzie sweet stout a druga wytrawna. W twoim wypadku dodanie na cicha powinno być dobrym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkosz Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Dzięki za odpowiedź też tak właśnie myślałem. Jutro biorę się do roboty, w sumie to jestem ciekaw co wyjdzie. Poza tym to nie mam pojęcia jak to piwo smakuje ciężko to w naszym pięknym kraju takie spotkać, więc pozostaje jedynie wyobraźnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkosz Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Znaczy chcesz dodać słodzika do butelek, tzn. że słodzik nie jest fermentowany przez drożdże? może pytanie dość głupie ale mnie zainteresowało, no i czy do butelek dodasz też cukru aby je nagazować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 nie mam pojęcia jak to piwo smakuje ciężko to w naszym pięknym kraju takie spotkać też kiedyś szukałem ... http://www.alebrowar.pl/sweet-cow-pierwszy-polski-milk-stout/ http://www.alebrowar.pl/pl/dystrybucja/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Słodzik wprawdzie nie jest fermentowalny, ale też dodawanie go do sweet stouta to nieszczególny pomysł. Równie dobrze można dodać laktozę na etapie rozlewu - przelać do wiaderka z syropem cukrowym (do refermentacji), zabutelkować połowę, a następnie dodać, rozpuszczoną w niewielkiej ilości piwa, laktoze i zabutelkować resztę. Jak smakuje słodzik w ciemnym piwie można się przekonać, próbując liczne czeskie i słowackie tmave, które są dosładzane sacharyną (patrz na skład, bo te lepsze jej nie zawierają). Edytowane 27 Czerwca 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 (edytowane) No to jeśli słodzik w ciemnym piwie nie pasuje to będzie laktoza. Edytowane 27 Czerwca 2013 przez waz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Ja bym się bał dodawać laktozę na etapie rozlewu, ponieważ laktoza którą ja dodałem do mojego sweet stouta została w części przefermowana. Jeżeli dostaniesz jakąś trefną wymieszaną z cukrem możesz dorobić się granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się