Skocz do zawartości

Browar "Z Innej Beczki" prezentuje


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #97- Pater familias (Porter angielski w mocniejszej wersji)

 

Piwo dedykowane mojemu tacie, który właśnie coś takiego sobie zażyczył :D

 

skład:

słód pilzneński- 5,3 kg.

słód karmelowy ciemny (Strzegom)- 0,2 kg.

słód Special B- 0,15 kg.

słód Coffie light- 0,15 kg.

słód czekoladowy- 0,1 kg. (po mash out)

chmiel Challenger. granulat- 25g.

chmiel East Kent Goldings- 30 g.

 

zacieranie:

67-68°C- 100 min

 

podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C

chmielenie 60 min:

Challenger 25 g. - 60 min

EKG 30 g. - na ostatnie 5 min. gotowania

 

Zadane gęstwą Pacyfic Ale. Wyszło 23l. Blg 15.

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 338
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka #98- Chicharito- Koelsch (na cześć nowego zawodnika Manchesteru United)

 

skład:

słód pilzneński- 4,8 kg.

słód pszeniczny- 1,0

słód zakwaszający- 0,08 kg.

 

chmiel Crystal, granulat (4% AK)- 60g.

 

zacieranie:

62°C- 30 min

72°C- 45 min

 

podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C

 

chmielenie 60 min:

Crystal 37 g. - 60 min

Crystal 23 g.- 20 min.

 

Zadane gęstwą American Ale. Wyszło 26l. Blg 12,5. Wydajność trochę gorsza, ale po części z wyboru; wysładzałem mniejszą ilością wody, niż zazwyczaj na taką ilość słodów i nie wpuściłem żadnych syfków z chmielenia do fermentora. Niestety ze względu na temp. wody udało mi się brzeczkę schłodzić do ok. 25 °C. Zadałem drożdżaki i zaniosłem wszystko do piwniczki, gdzie jest ok 15/16 °C, mam nadzieję, że za dużo kwiatków w smaku nie będzie :P

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj butelkowanie:

 

Warka #95- Ryzyk fizyk (IPA)- 21 l. zabutelkowane z 130 g. cukru.

 

Warka #96- 69 (Cascadian Dark Ale) została zabutelkowana, do ok. 16 l. dałem ok. 90 g. cukru.

 

Oba piwa w smaku bardzo smaczne, wyraziste, mocno chmielone i co najważniejsze bez oznak infekcji :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #99- Alle_luja

skład:

słód pilzneński- 3,5 kg.

słód monachijski- 1,5 kg.

słód Castle Crystal (120 EBC)- 0,25 kg.

 

chmiel Bramling Cross (7% AK)- 60g.

 

zacieranie:

67-68°C- 110 min

 

podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C

 

chmielenie 60 min:

Bramling Cross 30 g. - 60 min

Bramling Cross 30 g.- 7 min.

 

Zadane gęstwą American Ale. Wyszło 26l. Blg 13,0. Będzie fermentowało w okolicach 17-18 °C.

 

Na początku chciałem zrobić Pale Ale, ale gęstwa Pacyfic Ale, którą miałem w lodówce jakoś dziwnie pachniała, w związku z tym postanowiłem użyć gęstwy American Ale, którą odzyskałem z Koelscha, którego dziś zlałem na cichą. W tym piwku chciałem również przetestować chmiel Bramling Cross, który ma dawać posmaki czarnej porzeczki, dlatego też użyłem tylko jednego rodzaju chmielu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #97- Pater familias została wczoraj zabutelkowana. Do 23 l. dałem 145 g. cukru. W smaku bardzo fajne, mimo tego, że ciemne i dość mocne więc z założenia wymagające dłuższego leżakowania, to mój dziadek (nadworny kiper) stwierdził, że już śmiało można pić :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #100- Przekocie (na cześć tych, którzy wymyślili nazwę dla mojego browaru)- Belgian Pale Ale

 

skład:

słód pilzneński- 2,2 kg.

słód monachijski- 1,75 kg.

słód Pale Alel - 1,0 kg.

słód Abbey (40-50 EBC)- 0,5 kg.

 

chmiel Styrian Goldings (4,8% AK)- 35g.

chmiel Fuggles (5,4 % AK)- 15 g.

chmiel EKG (ok. 5% AK)- 25 g.

zacieranie:

67-68°C- 90 min

 

podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C

chmielenie 60 min:

chmiel Styrian Goldings- 35g. na 60 min

chmiel Fuggles- 15 g. na 30 min

chmiel EKG- 25 g. na 5 min

 

Zadane Wyeast 1214 Belgian Abbey. Wyszło 24l. Blg 12,0.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki tieroo ;) Zleciało, jak nie wiem co :D

 

 

Wczoraj zgodnie z powiedzeniem: "Nawarzyłeś piwa, to teraz je zabutelkuj" zabutelkowałem 2 warki.

 

Warka #99- Alle_luja została zabutelkowana, do 27 l. dałem 160 g. cukru. (Butelkowane przy ok. 18 PC)

Warka #98- Chicharito również została zabutelkowana, do 25 l. dałem 160 g. cukru. (Butelkowane przy temp. ok. 16/17 °C)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #101- Solidarmość (Dubbel)

 

skład:

słód pilzneński- 3,0 kg.

słód wiedeński- 1,4 kg.

słód monachijski- 1,2 kg.

słód Abbey (40-50 EBC)- 0,5 kg.

słód Special B- 0,3 kg.

słód Caramunich II- 0,3 kg.

słód pszeniczny- 0,3 kg.

cukier trzcinowy- 0,5 kg.

 

chmiel Bramling Cross- 32 g.

chmiel Lubelski- 11 g.

 

zacieranie:

64°C- 30 min

72°C- 45 min

 

podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C

chmielenie 60 min:

chmiel Bramling Cross- 32 g.- 60 min

chmiel Lubelski- 11 g.- 7 min

cukier trzcinowy- 0,5 kg. na ostatnie 15 min.

 

Zadane gęstwą Wyeast 1214 Belgian Abbey. Wyszło 25l. Blg 17,0.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #102- Ruda Barakuda

 

skład:

słód pilzneński- 3,2 kg.

słód monachijski- 1,0 kg.

słód melanoidowy- 0,25 kg.

słód Special B- 0,25 kg.

słód czekoladowy- 0,15 kg.

 

chmiel Styrian Goldings granulat (ok 4% AK.)- 42 g.

chmiel Lubelski granulat- 25 g.

 

zacieranie:

66°C- 90 min

 

podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C

chmielenie 60 min:

chmiel Styrian Goldings- 60 min

chmiel Lubelski.- 7 min

 

Zadane gęstwą Wyeast 1214 Belgian Abbey. Wyszło 23l. Blg 12,0.

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #103- Tyrael (Tripel)

 

skład:

słód pilzneński- 6,7 kg.

słód wiedeński- 1,0 kg.

(cukier 1 kg. w trakcie fermentacji)

 

chmiel Styrian Goldings granulat (ok 4% AK.)- 42 g.

chmiel Lubelski granulat- 25 g.

 

zacieranie:

63°C- 30 min

72°C- 45 min

 

podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C

 

chmielenie 60 min:

chmiel Styrian Goldings- 60 min

chmiel Lubelski.- 7 min

 

Zadane gęstwą Wyeast 1214 Belgian Abbey. Wyszło 25l. Blg 17,0.

 

W trakcie fermentacji mam zamiar dodać 1 kg. cukru, tylko się zastanawiam, czy w jednej porcji, czy w dwóch...

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie to Tripla robiłem do tej pory jeden raz i dawałem cukier na ostatnie 15 min. chmielenia i było ok, tzn. ładnie mi głęboko odfermentował, ale teraz po prostu zapomniałem dodać... Po zastanowieniu raczej zrobię roztwór (zagotuję 1l. wody + 1 kg. cukru i dodam w takiej postaci (myślę, że w jednej dawce, po 4-5 dniach fermentacji).

 

Kto mi powie ile taki roztwór zwiększy mi blg. (przy 25 l.)? :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1litr wody z rozpuszczonym 1 kg cukru da objętość 1,6 litra, jeśli teraz zmieszamy to z 25 litrami płynu uzyskamy 26,6 litra. 1 kg/ 26,6 l = 0.038. W przybliżeniu można przyjąć że Blg wzrośnie o nie całe 4 stopnie, ale °Blg to ilość cukru w kilogramie roztworu a nie w litrze, nie mniej, przy takich stężeniach pomyłka będzie nie wielka.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przedwczoraj uwarzyłem coś takiego:

 

Warka #104- Jedyna Maść (na cześć muzyków z tego niszowego zespołu, których miałem okazję poznać osobiście)

 

skład:

słód pilzneński- 4,1 kg.

słód pszeniczny- 0,4 kg.

słód carapils- 0,20 kg.

słód caraamberl B- 0,15 kg.

słód caramunch II- 0,1 kg.

słód zakwaszający- 0,06 kg.

 

chmiel Styrian Goldings granulat (ok 4% AK.)- 42 g.

chmiel Cascade granulat- 30 g.

 

zacieranie:

63°C- 30 min

72°C- 45 min

 

podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C

 

chmielenie 60 min:

chmiel Styrian Goldings- 60 min

chmiel Cascade.- 1 min

 

mech irlandzki- 5 g. na ostatnie 10 min. gotowania.

 

Zadane gęstwą Wyeast 1214 Belgian Abbey. Wyszło 22l. Blg- nie sprawdzono, ale pewnie coś koło 13

 

 

To już prawdopodobnie ostatnia warka w tym sezonie na Wyeast 1214 Belgian Abbey. Póki co potwierdzam fakt, że czasem te drożdże wolno startują, jak również to, że bardzo słabo flokulują. Butelkowałem wczoraj warkę 102- Rudą Barakudę i piwo po 7 dniach cichej było mętne. W smaku niezłe. (Na 22 l. piwa dałem 140 g. cukru). Zobaczymy, czy mech irlandzki zrobi jakąś różnicę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj uwarzyłem pierwszą z pszeniczek (będzie jeszcze jedna jasna i jeden weizenbock)

Warka #105- Kolomaner

skład:

słód pilzneński- 1,6 kg.

słód pszeniczny jasny- 2,3 kg.

słód pszeniczny munich- 0,2 kg. (dla kolorku)

słód carahell - 0,3 kg.

słód zakwaszający- 0,06 kg.

 

chmiel Styrian Perle granulat (ok 6% AK.)- 18,5 g.

zacieranie:

43°C- 25 min (sam pszeniczny)

54°C- 10 min (cały zasyp)

62°C- 30 min

72°C- 40 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C

 

chmielenie 60 min:

chmiel Perle- 60 min

 

Wyszło 22 l. Blg 12. Sporo błotka chmielowego zostało w garze, zależało mi na czystości, bo będę zbierał gęstwę po burzliwej. Zadane drożdżami 3068 prosto z napęczniałej saszetki, start po ok. 16 godzinach, fermentuje w temp ok. 20 °C.

 

Dziś zabutelkowałem warkę #101- Solidarmość na 25 l. dałem 165 g. cukru. W smaku fajne, jednak mało goryczkowy. W ogóle wydaje mi się, że te drożdżaki tłumią smaki chmielowe a eksponują słodowe...

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #106- Biała Dama (pszeniczka- warzona 04.10)

skład:

słód pilzneński- 1,5 kg.

słód pszeniczny jasny- 2,2 kg.

słód carawheat- 0,2 kg.

słód carapils - 0,3 kg.

słód zakwaszający- 0,05 kg.

 

chmiel Perle granulat (ok 6% AK.)- 18 g.

 

zacieranie:

43°C- 25 min (sam pszeniczny)

54°C- 15 min (cały zasyp)

62°C- 25 min

72°C- 35 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C

 

chmielenie 60 min:

chmiel Perle- 60 min

 

Wyszło 23 l. Blg 11, zadane pianą z poprzedniej pszeniczki, fermentuje w temp ok. 20 °C.

 

Mimo tego, że pierwszą pszeniczkę wlałem do ?starego? fermentora z BA, czyli o poj. 33 l. i miejsca było naprawdę sporo, to piana i tak wychodziła z fermentora. Zasyfiła mi się cała pokrywa i drożdże wyciekły na podłogę, dlatego przelałem całość do innego fermentora. Nie chciałem zostawić fermentującego piwa w takich warunkach? Następnym razem nie będę takim optymistą i zastosuję pokrywę ?z dziurką? i odprowadzę wężyk do butelki z jakimś ?chemipro?, tym bardziej, że to już kolejny raz (na tych drożdżach) ? Dla bezpieczeństwa weizenbocka na tych drożdżach zrobię dopiero po zabutelkowaniu i spróbowaniu po kilku dniach ?Kolomanera?, bo z tej Warki zbiorę drożdże po burzliwej.

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmodernizowałem lekko swój browar. Zakupiłem Keg 50 l. oraz taboret gazowy. Zrobiłem również większą chłodnicę (dł ok. 15 m.). Zacieram w garze 40 l. a Keg służy do chmielenia. Postaram się jakoś zrobić zdjęcia i je zamieścić. Na pierwszy ogień poszedł (nieśmiertelny) Koelsch (Robert, dzięki za drożdże). Ze względu na okoliczności powstania warki nazwałem ją:

 

Warka #107- Bob Budowniczy

 

skład:

słód pilzneński- 8,2 kg.

słód pszeniczny- 1,2

słód zakwaszający- 0,1 kg.

 

chmiel Hallertauer Tradition, granulat- 50g.

Hellertau Spalt Select- 50 g.

 

zacieranie:

55°C- 10 min

62°C- 30 min

72°C- 30 min

 

podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 27 L wody o temp. 65 °C

 

chmielenie 60 min:

chmiel Hallertauer Tradition- 50 g na 60 min

Hellertau Spalt Select- 20g na 30 min

Hellertau Spalt Select- 30 g. na 5 min

 

No i mały zonk po wszystkim. Wyszedł mi cały KEG o Blg. 15. Poczatkowo się ucieszyłem, bo myślałem, że mi jakaś super wydajność wyszła, jednak przy podziale na 2 fermentory okazało się, że wyszło w sumie 37,5 litra. Hmm i powiem, że niewiele więcej w Kegu by się zmieściło ? Myślę, że maksymalnie do wyciągnięcia byłoby jakieś 39, max 40 l. Myślałem, że w Kegu 50 l. uda mi się wyciągnąć jakieś 45 litrów, ale szans nie ma. KEG mam po Żywcu, ale chyba wszystkie są podobne?

W związku z powyższym myślę, że w fermentorze, w którym mam 21,5 l. zrobię sobie trochę mocniejszego Koelscha, chociaż nie 15 Blg. Przy rozlewie dodam syrop cukrowy w ilości ok. 2,5 l. (cukru planuję dać ok. 120 g.)

Do drugiego fermentora gdzie mam 16 l. dodam przegotowany sok malinowy w ilości ok. 300 ml. Sok zmieszam również z ok. 2 lub 3 litrami wody (nie chcę za bardzo podnosić Blg.) To zrobię po ok. 4/5 dniach fermentacji.

 

Rewelacji nie będzie, ale potraktuję tą warkę testowo, więc nie uznam jej za zupełna porażkę ? Tylko miałem chęć na tradycyjnego Koelscha a nie na ?Imperiala?, ale nie chcę dolewać więcej niż 2,5 l. wody.

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zabutelkowałem warkę #105- Kolomaner. Do 21 l. dałem 140 g. cukru. W smaku fajne, kolorek lekko opalizujący, wydaje się, że nic po drodze nie złapało (wyłaziła mi piana z fermentora), ale łatwiej będzie ocenić jak się nieco nagazuje.

Dziś planuję zabutelkować drugą pszeniczkę. Jak z gęstwą będzie wszystko ok, to planuję w weekend uwarzyć Weizenbocka na bazie mojego zeszłorocznego przepisu, bo bardzo mi smakował.

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sobotę poczyniłem warkę 108, której nazwa została zainspirowana filmem "Jeszcze dalej niż północ" (jak ktoś nie widział, polecam obejrzeć, dawno się tak nie uśmiałem na żadnym filmie)

 

Warka #108- "Coco-Colo" Weizenbock

 

skład:

słód pilzneński- 1,4 kg.

słód monachijski- 1,2 kg.

słód pszeniczny jasny- 2,0 kg.

słód pszeniczny munich- 1,1 kg. (dla kolorku)

słód carawheat - 0,35 kg.

słód Abbey- Weyerman- 0,35 kg.

 

chmiel Perle granulat (ok 6% AK.)- 36,0 g.

 

zacieranie:

62°C- 15 min (podgrzanie ok. 10 min.)

72°C- 45 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C

 

chmielenie 60 min:

chmiel Perle, granulat 6% AK- 18 g. od początku gotowania

chmiel Perle- 18 g. na ostatnie 5 min.

 

Wyszło 22 l. Blg ok 17. Gęstwa 3068. Po kilku godzinach od zadania piana pod dekiel.

 

Jestem również po pierwszych degustacjach Kolomanera i Białej Damy. Bardzo dobre piwka, jestem zadowolony :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #103- Tyrael (Tripel) została zabutelkowana. Do 25 l. dałem 165 g. cukru. Piwo fajnie się sklarowało na cichej (która była dość długa, bo trwała 3 tyg.). W smaku dość gładkie, ciężko stwierdzić, że jest aż tak mocne (odfermentowało do 2,5 Blg). Goryczka powinna być deko większa, jak na mój gust. Piwo nalałem do 20 bączków 0,33 l. i 36 butelek 0,5 l.

 

W weekend przymierzam się do Pale Ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słowo się rzekło, wczoraj poczyniłem Pale Ale, warkę, którą nazwę Ch'timi. Dla wyjaśnienia, na północy Francji, wszystko jest Ch'timi: psy, koty, ludzie (zaczerpnięte z jednej ze scen "Jeszcze dalej niż północ"), to piwo pewnie też ;) Z założenia chciałem uzyskać piwo ok. 12 BLG o mocnym aromacie chmielu i niedużej goryczce

 

Warka 109- Ch'timi- Pale Ale

 

skład:

słód pale ale (Castle Malting)- 7,0 kg.

słód Cara Gold (Warminster)- 0,75 kg.

 

chmiel Chalenger (ok. 6% AK) granulat- 30 g.

chmiel Fuggles (ok. 5,6% AK) granulat- 40 g.

chmiel East Kent Goldings (ok. 5,4% AK) granulat- 70 g.

zacieranie:

66°C- 80 min

 

podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 65 °C

 

chmielenie 60 min:

chmiel Challenger 30g.+ 20 g. Fuggles- 60 min

chmiel Fuggles 20 g.- 30 min

chmiel EKG 70 g. - 3 min.

 

mech irlandzki- 7,5 g. na ostatnie 10 min. gotowania.

 

Dolałem ok 4l. wrzątku, aby uzyskać 40 l. Schłodzone przez noc i nalane do 2 fermentorów. Po dolaniu wrzątku, brzeczki już nie zamieszałem i nie wiem czy w związku z tym, ale mój pierwszy eksperyment w stylu różne drożdże do tej samej warki trochę wziął (w "sztimi" byłoby wzion :) )w łeb, bo zawartość fermentorów różni się w sposób następujący:

W pierwszym fermentorze znalazło się ok. 21 l. Blg. 11 i temp. 24 °C. Tutaj dałem nowe drożdże: 1099 - Whitbread Ale z activatora. W drugim fermentorze mam 20 l. Blg 12 i temp 20 °C do których dałem gęstwę British Ale II od ro_y'a (dzięki).

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.