kolomar Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Mam spore zaległości w zapiskach... W zeszły czwartek warzyłem pszenicę. Pomyślałem, że jak zrobię od razu 40 l., to zyskam na czasie Warka #120 Neverending Story (pszeniczka) skład na 40l: pszeniczny- 5,5 kg pilzneński- 3,0 kg carapils- 0,5 kg. chmiel Lubelski ok 4,5% AK- 37,5 g. zacieranie: 62°C- 20 min 72°C- 60 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 65 °C chmielenie: chmiel Lubelski- całość na 60 min. Wyszło ok 42 l. 12 °Blg Wydajność kiepska z powodu problemu z filtracją o czym dalej. Taak, przy takim zasypie połączonym z dość drobnym śrutowaniem, mój filtrator z rurki miedzianej odmówił posłuszeństwa. Tzn. coś tam leciało, ale strasznie wolno. Zastosowałem parę znanych tricków, ale ogólnie była padaka. W związku z tym taka a nie inna nazwa. Zwyczajowo pszenica poszła do butelek po fermentacji burzliwej. Jak zwykle dałem przy rozlewie ok 145 g. cukru na 20 l. pszeniczki. W ramach eksperymentu jedną pszeniczkę fermentowałem w ok 22 °C a drugą w ok 18°C. Zobaczymy jaka będzie różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Warka 121- Blada Twarz (Pale Ale) skład: ple ale- 4,0 kg cara gold- 0,25 kg jakiś karmelowy (na oko ok. 80 EBC)- 0,15 kg chmiel Marynka ok 9% AK- 26g. chmiel Lubelski ok 4% AK- 26g. zacieranie: 66°C- 100 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C chmielenie: chmiel Marynka- 60 min chmiel Lubelski- na ostatnie 5 min. Wyszło prawie 22 l. Całość zadana gęstwą 1318 London Ale III od ro_y'a (dzięki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Warka #122 Kosiarz umysłów- weizenbock skład na 24l.: pszeniczny- 3,7 kg pilzneński- 1,4 kg monachijski- 1,2 kg Abbey- 0,35 kg. karmelowy jasny- 0,38 kg. chmiel Lubelski ok 4,5% AK- 36 g. zacieranie: 62°C- 20 min 72°C- 60 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C chmielenie: chmiel Lubelski- 18 g. na 60 min. chmiel Lubelski- 18 g. na ostatnie 5 min. Wyszło ok 24 l. 17 °Blg. Całość zadana gęstwą 3056. Piwo fermentuje w ok. 20 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) Wczoraj postanowiłem uwarzyć kolejną pszeniczkę, bo idzie jak woda Ale zachciało mi się małego eksperymentu i zamiast słodu pilzneńskiego dałem wiedeński. Postanowiłem również celować w 14°Blg (co mi sie udało), zobaczymy co z tego wyjdzie. Warka #123 - Raz, Dwa, Trzy (pszeniczka bezstylowa) skład na 23l: pszeniczny- 3 kg wiedeński- 2,4 kg caramunich- 0,15 kg. chmiel Lubelski ok 4,5% AK- 19 g. zacieranie: 45°C- 30 min 62°C- 45 min 72°C- 45 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C chmielenie: chmiel Lubelski- całość na 60 min. Wyszło 23 l. °Blg 14. Zadane gęstwą 3056, fermentuje w temp ok 19°C. Mimo nadchodzącej wiosny, chyba spróbuje jeszcze uwarzyć Viena Lager. Parę dni temu udało mi się wreszcie zabutelkować Portera (Blue Monday). Z obawy przed problemami z nagazowaniem dałem trochę więcej cukru niż zwykle na taką ilość piwa (przy takiej temp.) Dodałem 100g. cukru na 22 l. temp. butelkowania ok 9°C Edytowane 21 Marca 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Warka 121- Blada Twarz (Pale Ale) została zabutelkowana na 22 l. dałem 135 g. cukru. Warka 122 Kosiarz umysłów- weizenbock również została zabutelkowana, do 25 l. dałem 170 g. cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Warka #124 - Immortality (Vienna Lager). Warka dedykowana Kamilowi. Niestety nie będzie o niej wiedział... skład na 23l: wiedeński- 3,3 kg pilzneński- 1,0 kg monachijski- 1,25 kg. abbey- 0,35 kg. chmiel Brewers Gold ok 7%AK- 22 g. chmiel Spalt Select ok. 4% AK- 15 g. zacieranie: 62°C- 20 min 72°C- 45 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C chmielenie: chmiel Brewers Gold, całość na 60 min. chmiel Spalt Select, całość na 5 min. Wyszło 23 l. °Blg trochę ponad 14. Trzeba będzie deko rozcieńczyć przy rozlewie Zadane gęstwą bavarian lager. Fermentuje w okolicach 10-12 C. Dzisiaj zabutelkowałem warkę #123 - Raz, Dwa, Trzy (pszeniczka bezstylowa). Przy rozlewie okazało się, że jest trochę więcej piwa niż 23 l. Dokładnie 25l. Dałem na taką ilość 165 g. cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Moje Marcowe przepadło na konkursie, ale świat idzie do przodu (idę i ja) Warka 125- Connor MacLeod (Szkockie 70/-) skład: pale ale- 3,1 kg monachijski- 0,5 kg Castle Crysta (120 EBC)l- resztka ok 0,3 kg Carafa I- 50 g. (dodana na etapie mash out) chmiel Fuggles ok 4,8% AK - 22g zacieranie: 67°C- 100 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C chmielenie: chmiel Fuggles- całość 90 min Wyszło ok 24 l., blg ok 10. Całość zadana gęstwą 1318 London Ale III, piwo fermentuje w 17C. Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Warka #126 - Owocowy raj (Ale) skład na 42l: pilzneński- 5,0 kg wiedeński- 1,65 kg pszeniczny- 0,57 kg. carapils- 0,45 kg. chmiel Amarillo, granulat- 37,5 g. chmiel Cascade, granulat- 45 g. zacieranie: 66-68 °C- 90 min. podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 65 °C chmielenie: chmiel Amarillo- 37,5 g. - 60 min. chmiel Cascade- 45 g. - ostatnie 5 min. Wyszło 42 l. °Blg prawie 12. Całość zadana gęstwą 1318 London Ale III i fermentuje w dwóch fermentorach. Zastanawiam się, nad jakimś dodatkiem do jednego fermentora, aby było jeszcze bardziej "owocowe" ale się waham jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Warka 127- Czarna dziura (Stout Owsiany) Posiałem gdzieś kartkę z recepturą stąd taka nazwa dla tej warki. Zasyp standardowy, trochę wyższa ekstraktywność (14 °Blg ), drożdże- 1318 London Ale III. Wyszło ok 23l. W najbliższym czasie uwarzę American Wheat na drożdżach (Wyeast- American Wheat) od Szymona. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Nadrabiamy zaległości. Na początek warka 128- White Widow (American Wheat) skład: słód pszeniczny - 2,5 kg. słód pilzneński- 1,75 kg. słód monachijski- 0,5 kg. słód amber (ok. 100 EBC)- 0,25 kg. Perle, granulat- 30g (AK 8,2%) Lubelski- 6,5g zacieranie: w ok. 22l. wody 66-67 °C- 90 min. podgrzanie do 76 °C filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: Perle - 20 g. od początku gotowania Perle- 10 g po 30 min. Lubelski- 6,5 g. po wyłączeniu grzania Wyszło 23 l. blg 12,5. Całość zadana drożdżami American Wheat (dzięki Szymon ). Piwo fermentuje już ok 10 dni a Blg spadło tylko do 5, potrzymam je w takim razie jeszcze jakiś czas w fermentorze. Piana utrzymuje się jeszcze dość wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Nieco ponad tydzień temu, przy okazji wizyty u Marleny i Rafała odbyło się warzenie Grodzisza Warka 129 - Grodziskie zasyp (na ok. 40 l.): słód pszeniczny dymiony/wędzony - 3kg słód pilzneński dymiony/wędzony - 1kg słód pilzneński - 0,8 kg. chmiel Marynka- 20 g. chmiel Lubelski (szyszka)- 50 g. mech irlandzki (8-10 g) zacieranie: 37 °C- 30 min. 62 °C- 35 min 72 °C- 30 min. podgrzanie do 76 °C i filtracja oraz wysładzanie 30 l. wody filtracja poszła bardzo sprawnie chmielenie 75 min: mix Marynka (20 g.) oraz Lubelski (25 g)- 75 min. Lubelski 25 g- 15 min. Wyszło ok 40l. 8 °Blg . Swoją część zadałem gęstwą London Ale III, Marlena i Rafał zawartość swojego fermentora zadali gęstwą American Wheat. Bardzo dziękuję za spotkanie, degustację, świetny jam session (przy tej okazji pozdro dla Pawła i Rafała) i jak zwykle super klimat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Warka 130- United (Koelsch)- dla uczczenia 19 tytułu mistrzowskiego zdobytego przez Manchester United w tym sezonie skład na 40l: słód pilzneński- 6,9 kg. słód monachijski- 0,7 kg. słód pszeniczny- 0,35 kg. chmiel Lubelski granulat (3,6% AK)- 45g. chmiel Crystal, granulat (4% AK)- 40g. zacieranie: 62°C- 30 min 72°C- 45 min podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 30l. wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: Lubelski (całość) - 60 min Crystal (całość)- 5 min. Wyszły 2 fermentory po 20 l. °Blg - 12. Do jednego fermentora dałem drozdże German Ale (Wyeast) a do drugiego American Wheat (też Wyeast) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 (edytowane) Warka 131- Istambul (Ale) Warka zawdzięcza swą nazwę mojemu ostatniemu odkryciu dokumentalno-muzycznemu, "Crossing the Bridge". Kto pasjonuje się muzyką i lubi poznawać inne brzmienia, powinien obejrzeć i posłuchać tego dokumentu. Polecam. skład na 40l: słód pilzneński- 5,0 kg. słód monachijski- 2,4 kg. słód caragold- 0,7 kg. słód karmelowy (ok 200 EBC)- 0,18 kg chmiel Palisade (granulat)- 33 g. chmiel Lubelski, (granulat, ok 4% AK)- 35g. zacieranie: 67-68°C - 90 min. podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 30l. wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: Palisade (całość) - 60 min Lubelski (całość)- 5 min. Wyszło 40 l. °Blg 12,5. Całość zadana gęstwą London Ale III. Bardzo podobają mi się te drożdże między innymi za dużą flokulacje. Już w butelkach, kilka dni po nagazowaniu piwo jest bardzo klarowne, a osad drożdżowy zbity. Edytowane 19 Maja 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 W zeszły weekend prowadziłem pokaz warzenia piwa na "Festiwalu piwa". Receptura i trzy fotki poniżej. Impreza była przednia Warka 132- Festiwalowy Brown (Brown Ale) Nie jest to klasyczny przykład gatunku, ze względu na rodzaj słodu podstawowego, ale przyjąłem bardziej ekonomiczną wersję, bo jak wiadomo pokazowe warki, poza miejscem normalnego warzenia, są narażone na większe ryzyko. Tak czy siak, misja propagowania warzenia piwa domowym sposobem oraz propagowanie szeroko rozumianej kultury picia piwa w regionie kieleckim, została rozpoczęta. Cdn... skład na 22l: słód pilzneński- 3,2 kg. słód caragold- 0,3 kg. słód karmelowy jasny- 0,2 kg. słód karmelowy ciemny (Strzegom)- 0,12 kg chmiel Palisade (granulat)- 33 g. zacieranie: 64-68°C - 90 min. podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 15l. wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: Palisade (całość) - 60 min Wyszło ok 22l. brzeczki o °Blg 10,5. Słabsza wydajność była spowodowana tym, że dość grubo ześrutowałem słód, żeby nie było wtopy przy filtracji, druga sprawa, to fakt, że filtracja leciała jak burza a, że było już dość późno, to jej nie wydłużałem. Leciało na maksa a leciało szybko Zadałem pianą z fermentującego Istanbul'u, ale chyba tych drożdżaków było trochę mało, bo start trwał ponad 48h, (mimo dodania drugiego dnia nowej piany). Przy tak lekkim piwie górnej fermentacji jeszcze tak nie miałem, ale w sumie to festiwalowe piwo, więc jak w ogóle wyjdzie pijalne, to się będę cieszył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 W zeszły weekend prowadziłem pokaz warzenia piwa na "Festiwalu piwa". Receptura i trzy fotki poniżej. Impreza była przednia I ja o tym nie wiedziałem ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 (edytowane) To była pierwsza tego typu impreza (pokaz warzenia) z moim udziałem, dlatego też nie rozgłaszałem tego jakoś specjalnie. Chciałem zobaczyć jak to wyjdzie i czy wszystko będzie ok z organizacją. Obawy były nieuzasadnione, bo wszystko było super. Dlatego nie martw się kaz, bo to nie była ostatnia tego typu impreza. Następna jest planowana na Lipiec i wcześniej coś na pewno napiszę na jej temat. Tak jak pisałem, mam zamiar wziąć się ostro za piwowarstwo domowe w naszym regionie, to są dopiero początki Myślę, że fajnym pomysłem byłoby spotkanie regionalnych piwowarów na jakimś panelu. Dysponuje sympatyczną altanką, gdzie na powietrzu i przy grillu moglibyśmy coś takiego zrobić. Ale to już dogadamy się wspólnie na PW. Pozdro. PS. A o festiwalu Szymon wiedział, ale nie powiedział Edytowane 19 Maja 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Jednakowoż i tak żałuję bo sobotę miałem lekko luźniejszą .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 (edytowane) Czas na eksperymenty Warka 133- Boczek po staropolsku (czyli ciemne piwo z 75% udziałem słodów wędzonych) skład: słód pszeniczny wędzony/dymiony - 2,1 kg. słód pilzneński wędzony/dymiony- 2,0 kg. słód pilzneński wędzony (castle malting)- 0,5 kg. słód pilzneński 1,5 kg. słód Carafa II special - 0,1 kg. Galena, granulat- 30g Willamette- 17,5 gg zacieranie: w ok. 22l. wody 62°C - 30 min. 72°C - 30 min podgrzanie do 76 °C filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: Galena- 60 min Willamette- 5 min. Wyszło 22 l. Blg 15. Całość zadana gęstwą London Ale III. Planowo celowałem w 14 Blg, możliwe, że zbije trochę ekstrakt przy butelkowaniu... Zobaczymy. Edytowane 20 Maja 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Myślę, że fajnym pomysłem byłoby spotkanie regionalnych piwowarów na jakimś panelu. Dysponuje sympatyczną altanką, gdzie na powietrzu i przy grillu moglibyśmy coś takiego zrobić. Ale to już dogadamy się wspólnie na PW. Pozdro. Jestem za i nawet nie przeciw !! Termin tylko dogadajmy wspólniepasujacy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Myślę' date=' że fajnym pomysłem byłoby spotkanie regionalnych piwowarów na jakimś panelu. Dysponuje sympatyczną altanką, gdzie na powietrzu i przy grillu moglibyśmy coś takiego zrobić. Ale to już dogadamy się wspólnie na PW. Pozdro.[/quote']Jestem za i nawet nie przeciw !! Termin tylko dogadajmy wspólniepasujacy Zdecydowanie. Niedługo ruszę temat Ciąg dalszy eksperymentów. Robił ktoś czarnego Grodzisza? Warka 134- Mroczne Widmo zasyp na 23 l.: słód pszeniczny dymiony/wędzony - 1,75 kg. słód pilzneński dymiony/wędzony - 1,4 kg. Carafa I- 0,17 kg. chmiel Northen Brewer (AK ok 10%)- 20 g. chmiel Lubelski - 30 g. zacieranie: 37 °C- 30 min. 62 °C- 30 min 72 °C- 30 min. podgrzanie do 76 °C i filtracja oraz wysładzanie 15 l. wody chmielenie 70 min: mix Northen Brewer (niemożliwe, nie mam Marynki ) (20 g.) oraz Lubelski (15 g)- 70 min. Lubelski 15 g- 10 min. Wyszło 23 l. °Blg 8,5. Zadane drożdżami Zymoferm Z040-6-38 American Ale und Gewürz-Biere, prosto z fiolki. Start fermentacji po ok 36 h. Myślałem, że będzie nieco szybszy ze względu na niski baling, ale cóż począć Przyznam się, że ciekawy jestem co z tego wyjdzie. Bo "standardowego" Grodzisza (umownie rzecz nazywając) polubiłem bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Im niższe °Blg tym wolniejszy start, bo jakby nie patrzeć to te drożdże muszą się naszukać co by tu zjeść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 (edytowane) Im niższe °Blg tym wolniejszy start, bo jakby nie patrzeć to te drożdże muszą się naszukać co by tu zjeść No logiczne w sumie Warka #135- Cienki Bolek (pszeniczne) skład: (na 20 l.) słód pilzneński- 1,4 kg. słód pszeniczny jasny- 2,1 kg. słód carahell - 0,3 kg. chmiel Lubelski granulat (ok 4% AK.)- 20 g. zacieranie: 42°C- 30 min 66°C- 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: chmiel Lubelski- 60 min Wyszło 20 l. Blg 11. Zadane drożdżami Wyeast 3068 prosto z napęczniałej saszetki,, fermentuje w temp ok. 19 °C. Edytowane 28 Maja 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 (edytowane) Warka #136- Crossing The Bridge (pszeniczne) skład: (na 40 l.) słód pilzneński- 2,4 kg. słód monachijski ciemny- 0,5 kg. słód pszeniczny jasny- 4,5 kg. słód carahell - 0,6 kg. chmiel Lubelski granulat (ok 4% AK.)- 40 g. zacieranie: 42°C- 30 min 66°C- 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: chmiel Lubelski- 60 min Wyszło 40 l. Blg 12,5. Zadane pianą Wyeast 3068 z "Cienkiego Bolka", fermentuje w temp ok. 17 °C. Te drożdże są masakryczne. Piwo fermentuje w fermentorze o poj. 60 l., czy li zostało 20 l. na pianę, ale już po 12 h. piana była pod sam dekiel. Ale w sumie jest ok, bo dekiel jest lekko wybrzuszony, ale cała piana została w środku Uff, wreszcie jestem na bieżąco z zapiskami Edytowane 28 Maja 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 (edytowane) Warka #137- Puchu puchu (Ale- kompozycja własna) skład: ( po raz pierwszy na 50 l.) słód pilzneński- 6,4 kg. słód monachijski ciemny- 1,1 kg. słód pszeniczny jasny- 0,5 kg. słód karmelowy j. (ok 250 EBC) - 0,2 kg. słód karmelowy c. (700 EBC)- 0,25 kg. słód carapils- 0,2 kg. chmiel Perle granulat (ok 8% AK)- 40 g. chmiel Lubelski granulat (ok 4% AK.)- 35 g. zacieranie: 66°C- 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: chmiel Perle- 60 min. chmiel Lubelski- 7 min Wyszło 50 l. Blg 11. Całość została rozlana na 2 fermentory. Do jednego dodałem gęstwę London ESB, do drugiego Zymoferm Z040-6-38 American Ale und Gewürz-Biere. Oba fermentują w temp. ok. 16°C . Była to pierwsza warka z użyciem mojego nowego gara 68 l. Póki co jestem bardzo zadowolony z zakupu. Gar jest solidny, duży a chmielenie w nim znacznie bardziej ekonomiczne niż w przypadku KEGa. Na nachmielenie 40 l. potrzebowałem średnio 1,1 kg. gazu. Wczoraj przy chmieleniu 50l. zużyłem 0,8 kg. gazu. Rewelacja A tak to cudo wygląda. Edytowane 30 Maja 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 No, kurteczka, pogratulować. Kosztował pewnie konkretnie, ale jak są oszczędności i wygoda, to przynajmniej na osłodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się