Pierre Celis Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Źródło: http://festiwaldobregopiwa.pl Już w najbliższy piątek rozpoczyna się jedno z moich ulubionych piwnych świąt. Festiwal Dobrego Piwa i Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie ponownie zagoszczą na zamku w Leśnicy. Ja oczywiście nie mogę odmówić sobie pojawienia się tam, a dla tych, którzy się jeszcze wahają, kilka słów dlaczego warto. Piwa polskie Wrocław to tradycyjne już miejsce premier polskich browarów nowofalowych. To tutaj dwa lata temu debiutowała Pinta, a rok temu AleBrowar (choć mniejsze premiery odbywały się jeszcze przed Festiwalem). W tym roku będą obchodzić swoje urodziny i serwować wspólnie uwarzone na tę okazję piwo – B-Day (Weizen IPA). Tegoroczny Festiwal będzie też miejscem debiutów nowych browarów, które wyrosły na barkach doświadczonych piwowarów domowych. Pracownia Piwa i Browar Szałpiw zaprezentują swoje premierowe piwa. Obok nich rozstawi się ciągle mało znany, a warzący znakomite trunki Browar Artezan, który w zeszłym roku nie zdążył zadebiutować, za to jeden z założycieli – Jacek Materski – wygłosił ciekawą prelekcję o budowie browaru sposobem „chałupniczym”. Artezan przywiezie swoje premierowe piwo w stylu American IPA. Oprócz piw nowofalowych będzie cała plejada polskich browarów regionalnych w tym takie, które nie mają szerokiej dystrybucji i ciężko spotkać ich piwa na co dzień. Jeszcze trudniej napić się ich w wersji beczkowej, a taka forma będzie z pewnością dominować podczas Festiwalu. Tu także będzie można spróbować wielu premierowych piw, by wspomnieć tylko Gruit Kopernikowski czy Witbier z Namysłowa. Piwa zagraniczne W tym roku oferta piw zagranicznych została znacznie rozbudowana. Szczególny przyrost widać wśród piw belgijskich. Sam poznański Kriek zaanonsował 18 różnych piw beczkowych. Oprócz tego: La Rulles, Lion à Plume, Lindemans, Saint Josef i pewnie inne. Tradycyjnie bardzo mocna jest oferta piw czeskich. Ponadto sporo browarów z górnej półki – włoski Thornbridge, holenderski De Molen, latający po świecie Mikkeller, czy słynny Brew Dog. Oprócz tego pewnie wiele innych piw nie wymienionych w anonsach. Wystarczy spojrzeć na poniższą grafikę, by nabawić się zawrotów głowy: Plan Terenu, źródło: festiwaldobregopiwa.pl Piwa domowe Jakby komuś było mało, dodatkowe atrakcje szykują piwowarzy domowi. W lochach zamku odbędzie się ich (nasze) spotkanie, połączone z degustacją piwa. Dostęp do tej atrakcji jest jednak ograniczony. Wpuszczani będą tylko piwowarzy, którzy się uprzednio zapisali. Publiczność, by wejść, musi zdobyć specjalny bilet (ilość oczywiście limitowana). Publiczne za to będą pokazy warzenia piwa – codziennie według innej metody. Będą szczególnie atrakcyjne dla tych, którzy chcieli by zacząć swoją przygodę z warzeniem. Szczegółowe informacje na oficjalnej stronie festiwalu oraz stronie Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich. Do zobaczenia we Wrocławiu! Post Wszyscy na Wrocław! Rozpoczyna się Festiwal Dobrego Piwa! pojawił się poraz pierwszy w Piwolog radzi .... Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 włoski ??? http://en.wikipedia.org/wiki/Thornbridge_Brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się