Skocz do zawartości

Belgia Brown Abbey dziwne zachowanie


Rekomendowane odpowiedzi

Witam w dniu 26.04.2013 roku postawiłem wymienione w tytule piwo zacierane ze słodów. po kilku dniach 3-5 całkowicie się uspokoiło i przestało bulgać a temperatura wówczas była około 22-23 st C. Dzisiaj piwo się ożywiło i bulga jak najęte!!! czyżby drożdze się obudziły i zabrały się do pracy? obecna temperatura na pudelku wskazuje 25-26 st C.

 

Czy u Was takie zachowanie miało miejsce? Nadmienia, że poprzednie też zacierane bullgało bez przerwy 4 tygodnie ale te miało przerwę. Produkcja piwa jest zawsze zaskakująca i przynosi nowe doświadczenia. ha ha

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no to przy tej ostatniej warce jak 4 tygodnie bulgało też spece twierdzili, że się CO2 uwalnia a teraz przez około 10-12 dni sie nie uwalniało ? bo nie bulgało wcale ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co tam bulga? Jak nie zmierzyłeś gęstości cukromierzem, to nawet nie będziesz wiedział co.

 

No i jak zdejmiesz bulgadełko, to nie będzie bulgać, a fermentacja będzie. I co wtedy? Mówię ci, wyrzuć ten wynalazek szatana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wstawić do lodówki z regulatorem temp., wstawić do pudła ze styropianu, przenieść do piwnicy. Co chcesz.

 

W wyższej temperaturze mniejsza jest rozpuszczalność CO2 w piwie i się ulatnia, poza tym gęstość sie zmniejsza, jest mniej miejsca na gazy w fermentorze i też sie ulatnia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na moim opakowaniu Safale US - 05 jest napisane zakres temperatur fermentacji: 12-25 oC idealne: 15-22 oC. Więc spokojnie dadzą radę jak Celdur napisał. Tym bardziej, że jak masz w piwnicy 16 oC to właściwa temperatura fermentacji na początku gdybyś zadał drożdże w 16 oC byłaby jakieś 2 stopnie wyższa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.