Skocz do zawartości

Browar Wuja Wania


Rekomendowane odpowiedzi

#16 Smoked Brown Ale

 

Zasyp:

Weyermann Pale Ale - 3,5kg

Weyermann Wędzony - 1kg

Weyermann Carared - 0,5kg

Weyermann Carafa I - 0,2kg

 

Zacieranie:

 

15L wody

 

67C - 60'

78C - wygrzew

 

Chmielenie:

 

Challanger 40g - 60 minut

Styrian Goldings 30g - 20 minut

 

Fermentacja:

 

BLG Pocz - 13,1

Objętość - 26L

Temp - 18C

Drożdże - S04

 

Ogólnie trochę zawiedziony jestem dymionym z Weyermanna. Na razie ferementuje, ale pobrałem dziś próbkę i strasznie słaby ten aromat wędzony. Trzeba się go bardzo mocno doszukiwać.

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Smoked Brown Ale zabutelkowany. Okazało się, że wędzonka jednak wyszła. Nie jest bardzo intensywna, ale zdecydowanie wyczuwalna :)

 

#17 Grodziskie

 

Kolejny powrót do Grodziskiego. Tym razem dodatkowo chmielenie na smak/aromat.

 

Zasyp:

 

Weyermann Grodziski - 3kg

 

Zacieranie:

 

10L wody

 

63C - 35 minut

73C - 35 minut

 

Chmielenie:

 

Lomik 40g - 60 minut

Willamette 20g - 20 minut

 

Fermentacja:

 

BLG pocz - 7,69

Drożdże - S33

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna warka nastawiona. Tym razem American Stout na podstawie receptury scoobyego -> http://www.piwo.org/topic/12542-zombie-juice-american-stout/

 

#18 American Stout Single Hop Mosaic

 

Zasyp

 

Strzegom Pale Ale - 5,5kg

Strzegom Jęczmień Palony - 330g

Strzegom Karmelowy - 220g

Strzegom Czekoladowy Ciemny - 100g

Weyermann Pszeniczny Czekoladowy - 50g (w sumie nie miało go być, ale wpadła mi w rękę końcówka to wrzuciłem do gara )

 

Zacieranie

 

66C - 60 minut

 

Chmielenie

Mosaic 35g - 60 minut

Mosaic 35g - 10 minut

 

Fermentacja

 

Trochę ponad 25 litrów.

BLG Pocz: 13,85

US05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#19 Ryżowe Pale Ale

Zasyp:

Strzegom Pale Ale 4kg

Płatki Ryżowe 1,5kg

Strzegom Pszeniczny 0,3kg

 

 

Zacieranie:

67 stopni - 60'

 

Chmielenie:

Sorachi Ace 12,4% 25g - 60 minut

Sorachi Ace 12,4% 20g - 20 minut

Sorachi Ace 12,4% 15g - 0 minut

 

Fermentacja

25 litrów

BLG Pocz: 13,46

Drożdże S05

 

W sumie miało być około 12-12,5BLG, ale przy wysładzaniu skończył się garnek ;) Chyba będzie trzeba powiększyć kadź warzelną ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Trochę ponad rok warzenia i udało się uwarzyć dwudziestą warkę.

 

#20 Russian Imperial Stout

 

Zasyp

Strzegom Pilzneński - 3,5kg

Strzegom Monachijski - 1,3kg

Strzegom Pszeniczny - 1kg

Strzegom Karmelowy 600 - 400g

Weyermann Wędzony - 400g

Strzegom Jęczmień Prażony - 200g

Weyermann Carafa II - 200g

 

Zacieranie

67C - 40'

72C - 20'

wygrzew

 

Gotowanie

90 minut

100g Challanger 6,5% - 70 minut

10g Challanger 7,1% - 70 minut

50g EKG 4,5% - 30 minut

17g Styrian Goldings 4,8% - 30 minut

20g Willamette 4,5% - 15minut

(chmielenie takie trochę dziwne, ale postanowiłem pozbyć się różnych resztek i wrzuciłem to co względnie do siebie pasowało)

WES Bursztynowy 2,2kg - 15 minut

 

BLG Pocz: 21,6brx

Drozdze: 2xS04

 

Niestety trochę słabszy niż miał być, ale myślę, że nie będzie źle.

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czas na kolejną aktualizację wątku :)

#21 Grodziskie #5

Zasyp:

Weyermann Grodziski 3kg

 

Zacieranie:

66C - 60'

71C - 15'

Chmielenie:

50g Willamette 4,7% - 60minut

20g Willamette 4,7% - 20 minut

Drożdże:

US05

Do fermentacji: 20L - 7,69Blg

 

#22 American Wheat #2

Zasyp:

Strzegom Pszeniczny - 3kg

Strzegom Pilzneński - 2kg

 

Zacieranie:

64C - 40'

73C - 20'

78C - 1'

Chmielenie:

15g Simcoe 12,2% - 60'

20g Citra 13,4% - 10'

10g Citra 13,4% - 0'

Drożdże:

Danstar Nottingham

Łącznie do fermentacji 26L o ekstrakcie 11,35blg

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#23 Polska Pszenica "Południca"

 

Zasyp:

Strzegom Pszeniczny - 3kg

Strzegom Pilzneński - 2kg

 

Zacieranie:

64C - 40'

73C - 20'

78C - 1'

Chmielenie:

15g Iunga 11% - 60'

20g Iunga 11% - 20'

15g Iunga 11% - 0'

Drożdże:

S33

 

Do fermetnacji: 25l 12,1blg

 

Na cichą: 2x15g Iunga

 

Początkowo miało to być Polskie Ale, ale że bardzo mi odpowiada amerykańska pszenica to stwierdziłem, że spróbuję zrobić polską wersję ;)

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#24 Belgian Pale Ale (zestaw z HB)

 

Posiałem gdzieś kartkę z notatkami więc szczegółowego opisu brak, ale z kronikarskiego obowiązku dodaje ;)

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#25 Resztkowe "Fristajla"

 

Wczoraj rano stwierdziłem, że w sumie bym coś uwarzył. Okazało się, że trochę resztek słodów i chmieli mam, ale nie mam żadnych drożdży. Całe szczęście udało się w Poznaniu nabyć Biowin BrewGo02 i tak sobie popełniłem takie dziwadło. Brzeczka smakuje nawet nieźle.

 

Zasyp:

Strzegom Pilzneński - 3kg

Strzegom Pszeniczny - 1kg

Weyermann Wędzony - 630g

Strzegom Monachijski - 500g

Strzegom Karmelowy 300 - 250g

 

Zacieranie:

 

63C - 35'

73C - 35'

mash out

 

Chmielenie:

Simcoe 12,2% 30g - 60'

Citra 13,4% 10g - 30'

Willamette 4,7% 10g - 10'

Willamette 4,7% 10g - 0'

 

Drożdże:

Biowin BreGo02

 

BLG Pocz: 13,27

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Kolejne dwie warki w tym tygodniu popełnione :)

#26 American IPA

Zasyp:

 

Strzegom Pale Ale - 6,150kg

Carapils - 350g

Strzegom Karmelowy - 350g

Strzegom Pszeniczny - 140g

Zacieranie:

67C - 70'

78C - 1'

Chmielenie:

Chinook 11,6% - 35g - 60'

Chinook 11,6% - 35g - 30'

Citr 13,4% - 30g - 15'

Cascade 7,1% - 30g - 5'

Simcoe - 12,2% - 30g - 0'

Do fermentacji:

25L - 16Blg

US05

 

#27 Grodziskie Imperialne

Zasyp:

Grodziski Dymiony - 5kg

Carapils - 150g

Zacieranie:

66C - 60'

73C - 15

78C - 1'

Chmielenie:

Simcoe 12,2% - 15g - 60'

Simcoe 12,2% - 15g - 20'

Simcoe 12,2% - 10g - 0'

Fermentacja:

25L - 10,5Blg

US05

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#28 Coffee Stout

Zasyp:

Strzegom Pilzneński - 4kg

Strzegom Pszeniczny - 0,5kg

Strzegom Karmelowy 150 - 400g

Strzegom Czekoladowy 1200 - 300g

Strzegom Jęczmień Prażony - 150g

 

Zacieranie:

67C - 60'

78C - 1'

Warzenie:

Northern Brewer 10,2% - 30g - 60'

Willamette 4,4% - 20g - 10'

Kawa Jacobs Kronung - 130g - 1'

Fermentacja:

25L - 12,6BLG

US-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#29 Altbier

Zasyp:

Strzegom Monachijski I - 3kg

Strzegom Pilzneński - 2,3kg

Strzegom Karmelowy 300 - 150g

 

Zacieranie:

64C - 45'

74C - 15'

78C - 1'

Chmielenie:

Taurus 12% - 50g - 60'

Fermentacja:

25L - 12.3BLG

Mangrove M10

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

I druga warka Grodziskiego na gęstwie z poprzedniego. Jeśli chodzi o parametry wyszło praktycznie dokładnie tak samo jak pierwsze. Zmieniłem tylko chmielenie.

 

#31 Grodziskie

 

Zasyp:

Wędzony Grodziski - 3,8kg

 

Zacieranie:

66C - 60'

71C - 15'

78C - 1'

 

Chmielenie:

Sybilla 5,5% - 40g - 60'

Sybilla 5,5% - 20g - 30'

Sybilla 5,5% - 20g - 15'

 

Fermentacja:

26L - 7,69BLG

Grodziskie FM51 - Gęstwa (I zbiór)

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

I kolejna warka dziś nastawiona. Tym razem Polskie Ale na Oktawii

 

#32 Polskie Ale SH Oktawia

 

Zasyp:

 

Optima Pilzneński - 4,3kg

Optima Pszeniczny Jasny - 400g

Optima Pszeniczny Karmelowy - 300g

 

Zacieranie:

63C - 40'

73C - 20'

78C - 1'

 

Chmielenie:

Oktawia 7,1% - 30g - 60'

Oktawia 7,1% - 25g - 40'

Oktawia 7,1% - 15g - 20'

Oktawia 7,1% - 10g - 0'

 

Fermentacja:

25L - 12Brx - 11,5BLG

US05

 

Na cichą wrzucę jeszcze 20g Oktawii.

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#33 Robust Smoked Plummy Porter

 

Zasyp:

 

Strzegom Pale Ale - 2,5kg

Wayermann Wędzony - 2,2kg

Strzegom Monachijski II - 1,2kg

Strzegom Karmelowy 300 - 235g

Strzegom Karmelowy 600 - 235g

Strzegom Czekoladowy 1200 - 120g (dodany na mashout)

 

Zacieranie:

 

66,5C - 90'

76C - 1'

 

Gotowanie:

 

Challenger 8,2% - 50g - 60'

Iunga 11% - 10g - 60'

Fuggles 5% - 30g - 5'

Śliwki Wędzone - 300g - 15'

IBU: 43

 

Fermentacja:

 

25L - 14,6Brx - 14Blg

Mangrove M07

 

Iunga trafiła do kotła trochę przypadkiem, bo w ostatniej chwili stwierdziłem, że jednak trochę za mało chmielu i trzeba czegoś dorzucić na 60 minut. Iunga była najlepsza z tego co miałem w lodówce. Efekt śliwki jest bardzo dobrze wyczuwalny w brzeczce.

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Miało być zwykłe ryżowe, ale Docent wytargał ostatnio na swoim profilu piwo z dodatkiem wodorostów od Kentakiego i to mnie zainspirowało. Kentaki podpowiedział co nie co i powstał Sushi Pale Ale ;)

 

#34 Sushi Pale Ale

 

Zasyp:

Strzegom Pale Ale - 3,7kg

Płatki ryżowe - 1,2kg

Strzegom Pszeniczny - 300g

Nori - 18g

Willamete 4,7% - 30g

 

Zacieranie:

67C - 60'

78C - mash out

 

Gotowanie:

Sorachi Ace 12,4% - 15g - 60'

Sorachi Ace 12,4% - 15g - 40'

Sorachi Ace 12,4% - 15g - 20'

Nori - 18g - 15'

Sorachi Ace 12,4% - 15g - 0'

 

IBU: 39,5

 

Fermentacja:

Mangrove M44 - 12,7Brx - 12,2Blg

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Uzbierało się znowu trochę resztek to poskładałem jasną lekką wędzonkę:

 

#35 Jasne Wędzone

Zasyp:

 

Strzegom Pilzneński - 1,3kg

Optima Pilzneński - 0,7kg

Strzegom Pale Ale - 0,7kg

Optima Pszeniczny Jasny - 0,5kg

Wędzony Grodziski - 0,5kg

Wędzony - 0,5kg

Optima Pszenica Karmelowa - 0,25kg

Optima Karmelowy 50-60 - 0,2kg

 

Zacieranie:

67C - 60'

78C - 1'

 

Chmielenie:

Citra 13,4% - 10g - 60'

Northern Brewer 10,2% - 10g - 60'

Fuggles 5% - 20g - 30'

Sybilla 5,5% - 20g - 15'

IBU: 34,1

 

Fermentacja:

26L

11Brx - 10,58BLG

Biowin Go2

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#36 Australian Pale Ale SH Topaz

 

Zasyp:

Strzegom Pale Ale - 4,5kg

Strzegom Pszeniczny - 0,5kg

Strzegom Karmelowy 30 - 0,3kg

 

Zacieranie:

67C - 60'

77C - 1'

 

Chmielenie:

Topaz 16% - 15g - 60'

Topaz 16% - 10g - 30'

Topaz 16% - 10g - 15'

Topaz 16% - 10g - 10'

Topaz 16% - 10g - 5'

Topaz 16% - 10g - 0'

 

IBU: 41,9

 

Fermentacja:

29l - 13,2Brx - 12,7BLG

US 05

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dość długa przerwa w warzeniu, ale wczoraj w końcu się zebrałem i uwarzyłem Milda. Pierwszy raz zrobiłem podwójną warkę, obyło się bez większych problemów. 

 

#37 Mild

 

Zasyp:

Strzegom Pale Ale - 5,5kg
Strzegom Karmelowy Czerwony - 365g
Strzegom Jęczmień Prażony - 150g (na mashout)

 

Zacieranie:
65C - 40'
72C - 20'
78C - 1'

 

Chmielenie:

EKG 4,5% - 70g - 60'

 

Fermentacja:

2x20L 10Brx - 9,6Blg

20L - Safale S04
20L - Danstar Windsor

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#38 Polskie Czarne Ale

 

Zasyp:

Strzegom Pilzneński - 6kg
Strzegom Pszeniczny - 1kg
Strzegom Bursztynowy - 500g
Strzegom Czekoladowy 1200 - 500g (na mashout)

 

Zacieranie:
63C - 40'
72C - 20'
78C - 1'

 

Chmielenie:

Iunga 11% - 35g - 60'

Iunga 11% - 15g - 45'
Oktawia 7,1% - 15g - 45'

Iunga 11% - 10g - 30'
Oktawia 7,1% - 15g - 30'

Iunga 11% - 10g - 15'
Oktawia 7,1% - 15g - 15'

Iunga 11% - 10g - 5'
Oktawia 7,1% - 15g - 5'

Oktawia 7,1% - 40g - 0'

 

Fermentacja:

2x20L 13,8Brx - 13,3Blg

20L - Mangrove M44
20L - Mangrove M10

No zobaczymy, jaki potencjał mają polskie chmiele. Nachmielone jest z wyliczeń na około 50IBU. Brzeczka smakuje i pachnie świetnie, a jeszcze pójdzie Oktawia na cichą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Kiepski rok w browarze. Od poprzedniego wpisu powstało #39 Grodziskie i #40 APA SH Simcoe, oba niespecjalnie udane, a notatek brak. W ostatni weekend znowu odpaliłem browar i powstało 

 

#41 Black American Wheat 

 

Zasyp:

Strzegom Pilzneński - 2,5kg

Strzegom Pszeniczny - 2,5kg

Strzegom Jęczmien Prażony - 0,3kg (dodane w trakcie podgrzewania do wygrzewu w 74C i trzymane do 78C)

 

Zacieranie:

66,5C - 60'

 

Gotowanie: 

60'

 

Chmielenie:

Mosaic 12% - 20g - 30'

Mosaic 12% - 15g - 20'

Mosaic 12% - 15g - 10'

Mosaic 12% - 15g - 0'

 

IBU: ok 29

 

Fermentacja:

27L - 12,5Blg

US05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Powoli browar zaczyna chyba wracać na właściwe tory. W 2016 roku już trzy warki powstały

 

 #42 Robust Peated Porter

 

Zasyp:

Brewferm Whiskey - 3kg

Strzegom Pale Ale - 2,5kg

Strzegom Monachijski II - 1kg

Strzegom Karmelowy 300 - 250g

Strzegom Karmelowy 600 - 250g

Optima Pszenica Karmelowa - 200g

Strzegom Czekoladowy 1200 - 200g

 

Zacieranie:

67C - 90'

 

Chmielenie: 

Iunga 11% - 50g - 60'

Iunga 11% - 15g - 5'

 

Fermentacja:

16,92BLG

Mangrove Jack's M03 Dark Ale 

 

#43 American Wheat SH Equinox

 

Zasyp:

Strzegom Pszeniczny - 2,5kg

Strzegom Pilzneński - 1,5kg

 

Zacieranie:

67C - 70'

 

Gotowanie: 60'

 

Chmielenie:

Equinox - 5g - 30'

Equinox - 10g - 20'
Equinox - 10g - 10'
Equinox - 10g - 5'
Equinox - 20g - 0'
 
+40g Equinox na zimno
 
Fermentacja
 

12,5BLG

US05

 

#44 American Robust Wheat Porter 

 

To miało być w sumie zupełnie inna warka, ale popatrzyłem na resztki słodów i stwierdziłem, że wyczyszczę magazyn do końca. Swoją drogą to już chyba czwarty albo piąty Robust Porter, którego robię. A bazuje na pierwszej warce, którą robiłem z zestawu Homebrewing. Świetna receptura, która doskonale poddaje się modyfikacjom :) 

 

Zasyp:

Strzegom Pilzneński - 2,5kg

Strzegom Pszeniczny - 2,5kg

Strzegom Monachijski II - 1,2kg

Strzegom Karmel 300 - 250g

Strzegom Karmel 600 - 250g

Strzegom Czekoladowy 1200 - 200g

 

Zacieranie:

67C - 60'

 

Chmielenie:

Iunga - 20g - 60'

Chinook - 20g - 30'

Chinook - 20g - 15'

Chinook - 20g - 0'

 

+40g Chinook na zimno

 

Fermentacja:

29L - 14,5BLG - US05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#45 Polskie Ale SH Oktawia / SH Puławski

 

Podwójna warka, połowa chmielona Oktawią, a połowa Puławskim. 

 

Zasyp:

Strzegom Pilzneński - 6kg

Strzegom Pszeniczny - 1kg

Strzegom Karmelowy 30 - 0,5kg

 

Zacieranie:

62C - 40'

72C - 30'

78C - 1'

 

Gotowanie: 60'

 

Chmielenie:

 

#1 Oktawia 22 litry 

 

Oktawia - 30g - 30'

Oktawia - 20g - 20'

Oktawia - 15g - 10'

Oktawia - 15g - 5'

Oktawia - 10g - 0'

 

#2 Puławski 22 litry

 

Puławski - 30g - 30'

Puławski - 20g - 20'

Puławski - 15g - 10'

Puławski - 15g - 5'

Puławski - 10g - 0'

 

Fermentacja: 

 

2x19l - 12,5Blg - US05

 

Do każdego wiadra na cichą pójdzie odpowiednio 30g Oktawii i Puławskiego.

 

Ruch w browarze trochę przyśpieszył, trzeba powoli myśleć o 50 warce :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#46 Mild

 

Zasyp:

Strzegom Pale Ale - 5,5kg

Strzegom Bursztynowy - 500g
Strzegom Karmelowy Czerwony - 350g
Strzegom Jęczmień Prażony - 150g (na mashout)

 

Zacieranie:
67C - 70'

 

Chmielenie:

Chinook 12,8% - 30g - 60'

 

Fermentacja:

2x20L 10.8Brx - 10,38Blg

20L - MJ M03 - 6,3Brx - 3,47Blg
20L - Danstar Windsor - 6,5Brx - 3,63Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.