pralat Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) #8 White IPA Data warzena: 06.06.2014r. Zasyp: Słód Pale Ale (Strzegom) 2kg (36% zasypu) Słód pszeniczny jasny (CastleMalting) 2kg (36%) Pszenica niesłodowana (Strzegom) 1kg (18%) Płatki owsiane błyskawiczne 500g (9%) Chmiele: 50g Amarillo 8,9% 50g Citra 13,6% Drożdże: Wyeast 3463 Forbidden Fruit Dodatki: Kolendra 10g Curacao 10g Skórka z pomarańczy 30g Planuję uzyskać ok 25l brzeczki o ekstrakcie ok. 14°Blg. EDIT (06.06.2014r.): Zacieranie: Pszenica skleikowana w połowie wody do zacierania w temperaturze 80°C-90°C przez 20min. Następnie dodana druga połowa wody i słody. 52°C - 15min. 62°C - 70min. 72°C - 30min. 78°C - 5min. Gotowanie: 20g Amarillo - 60min. 20g Citra - 30 min. 10g Amarillo - 10min. 20g Citra - 10min. 10g kolendry - 10min. 10g curacao - 10min. 30g skórki pomarańczy - 10min. 20g Amarillo - 0min. 10g Citra - 0min. Uzyskano 20l brzeczki o ekstrakcie 14°Blg. EDIT (16.06.2014r.): Po 9 dniach fermentacji w zabójczej temperaturze 26°C-28°C ekstrakt spadł do 3°Blg. Drożdże zrobiły robotę - belgijski aromat powala. Dodatkowo pszeniczna kwaskowość i intensywna cytrusowa goryczka. EDIT (22.06.2014r.): Po 16 dniach ekstrakt pozostawał na poziomie 3°Blg. Zabutelkowano ok. 19l piwa ze 130g cukru, co powinno dać nagazowanie ok. 2.55vol. EDIT Piwo nieudane. Wczesne zabutelkowanie przyczyniło się do koszmarnego przegazowania, a wysoka temperatura fermentacji do fatalnego smaku. Edytowane 4 Grudnia 2017 przez pralat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Od jutra ocieplenie 25 C w cieniu - Fuck Yeah! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 No i leci fermentacja w tych 25 stopniach - zobaczymy co z tego wyjdzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Po 9 dniach fermentacji w zabójczej temperaturze 26°C-28°C Obawiam się, że w gotowym piwie po ogrzaniu może pojawić się drażniący aromat rozpuszczalnikowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 (edytowane) #9 American Brown AleData warzenia: 18.10.2014r.Piwo na otwarcie nowego sezonu. Powtórka brown ale'a z zeszłego roku, jednak w amerykańskiej i (jak mam nadzieję) bardziej orzechowej, a mniej karmelowej wersji.Zasyp:Słód Pale Ale (Strzegom) 3,5kg (71% zasypu)Słód monachijski (Strzegom) 0,5kg (10%)Płatki owsiane błyskawiczne 400g (8%)Słód Crystal 160EBC (Thomas Fawcett) 300g (7%)Słód czekoladowy 1200EBC (Strzegom) 250g (6%)Tyle w kwestii teorii -- tak na prawdę, nie wiedzieć czemu, sypnąłem 2,5kg Pale Ale i 1kg monachijskiego...Chmiele:50g Simcoe 13,2%50g Chinook 11,6%Drożdże:S-04Dodatki:5g mchu irlandzkiegoZacieranie:68°C-65°C - 60min72°C - 20min78°C - mashoutGotowanie:10g Simcoe - 50min10g Chinook - 50min5g Simcoe - 30min5g Chinook - 30min5g mchu irlandzkiego - 15min5g Simcoe - 10min5g Chinook - 10min10g Simcoe - 0min10g Chinook - 0minUzyskano 19l brzeczki o ekstrakcie 13°Blg.EDIT (30.10.2014r.):Po 12 dniach fermentacji ekstrakt na poziomie 3,5°Blg.EDIT (03.11.2014r.):W szesnastym dniu dodane 20g Chinook i 20g Simcoe.EDIT (08.11.2014r.):Ok. 18 litrów piwa zabutelkowane z dodatkiem 115g cukru stołowego. Planowane nagazowanie na poziomie 2.45. Aromat piękny, chmielenie na zimno dało dobry efekt.EDIT (17.12.2014r.):Ładny chmielowy, ale też jeszcze trochę drożdżowy aromat. Perfekcyjne nagazowanie i świetna piana. Dość wysoka goryczka, jak na styl. Mało nut orzechowych. W kolorze zamiast brązowe praktycznie czarne, klarowne. Temu piwu chyba bliżej do CDA niż do amerykańskiego brown ale. EDIT (03.04.2015r.):Po pięciu miesiącach od butelkowania piwo nie ma już aromatu chmielowego, a smaki pochodzące ze słodu są poukładane. Piwu brakuje pełni i charakteru. Pojawiła się lekka kwaśność i aromat sugerujący obecność dzikich drożdży, co potwierdza też lekkie przegazowanie. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez pralat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) #10 American Pale AleData warzenia: 15.03.2015r. Z powodu przeprowadzki i braku gazu w nowym domu piwo warzone w całości w kociołku lidlowskim. W zamierzeniu bardzo mocno aromatyczne, lekkie piwo. Zasyp:Słód Pale Ale (Strzegom) 4kg (84% zasypu) Słód Pszeniczny (Strzegom) 0,5kg (11%) Słód karmelowy jasny 30EBC (Strzegom) 0,25kg (5%)Chmiele:50g Simcoe 11,4% 50g Amarillo 8,9% 50g Citra 13,5% Drożdże:US-05 Zacieranie:67°C-65°C - 60min 72°C - 30min 78°C - mash-out Gotowanie: 5g Simcoe - 50min 5g Amarillo - 50min 5g Citra - 50min 5g Simcoe - 20min 5g Amarillo - 20min 5g Citra - 20min 10g Simcoe - 10min 10g Amarillo - 10min 10g Citra - 10min 15g Simcoe - 0min 15g Amarillo - 0min 15g Citra - 0min Do fermentora trafiło 21 litrów brzeczki o ekstrakcie 12°Blg. EDIT (28.03.2015r.): Po 12 dniach fermentacji ekstrakt na poziomie 2°Blg. Dodane po 15g Simcoe, Amarillo i Citry. EDIT (03.04.2015r.):18. dnia fermentacji ekstrakt utrzymywał się na poziomie 2°Blg. 19l piwa zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru stołowego. EDIT (10.04.2015r.): Tydzień po zabutelkowaniu piwo jest odpowiednio nagazowane. Zarówno z butelki, jak i ze szkła uderza intensywny aromat chmielu. Piwo jest jednolicie zmętnione. W odbiorze lekkie, ale nie wodniste, goryczka na odpowiednim poziomie. Wyczuwalne są owoce tropikalne (ale nie cytrusy) i bardzo delikatna słodycz w tle. Nie wyczułem żadnych wad. EDIT (30.04.2015r.):Z czasem piwo nabrało odrobinę większej goryczki, a stopień słodyczy zmniejszył się. Wciąż jest lekkie, aromatyczne i orzeźwiające, jednak odrobinę zbyt wysycone. Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez pralat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) #11 American Pale Ale #2Data warzenia: 20.06.2015r. Po sukcesie ostatniego piwa, zostało ono powtórzone z lekko zmodyfikowaną recepturą. Zasyp:Słód Pale Ale (Strzegom) 4kg (84% zasypu)Słód Pszeniczny (Strzegom) 0,5kg (11%)Słód karmelowy jasny 30EBC (Strzegom) 0,25kg (5%)Chmiele:50g Cascade 7,7%50g Amarillo 8,9%50g Citra 13,5% Drożdże:US-05 Zacieranie:66°C-64°C - 60min73°C-71°C - 20min78°C - mashout Gotowanie:5g Amarillo - 50min5g Citra - 50min5g Amarillo - 20min5g Citra - 20min5g Cascade - 20min10g Amarillo - 10min10g Citra - 10min10g Cascade - 10min15g Amarillo - 0min15g Citra - 0min20g Cascade - 0min Uzyskano 19l brzeczki o ekstrakcie 13,5°Blg. EDIT (04.07.2015r.):Po trzynastu dniach ekstrakt spadł do 2°Blg z hakiem. Dodane po 15g Amarillo, Citry i Cascade oraz skórka starta z dwóch pomarańczy moczona uprzednio w wódce. EDIT (08.07.2015r.):Ostatecznie ekstrakt zatrzymał się na poziomie 2°Blg. Zabutelkowano 17l z dodatkiem 100g cukru. Planowane nagazowanie na poziomie 2.3. EDIT (24.08.2015r.): Początkowo piwo odznaczało się intensywnym, pomarańczowym aromatem, który półtora miesiąca po butelkowaniu przeszedł w bardziej cytrynowy. Piwo odpowiednio się nagazowało, choć mocniej niż było to oczekiwane. Drożdże nie opadły w całości na dno, więc nalewanie piwa bez osadu stanowi problem. W smaku piwo odrobinę męczące, nie tak lekkie i sesyjne jak poprzednia warka. Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez pralat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 (edytowane) #12 English Brown Ale #2Data warzenia: 27.09.2015r. Receptura -- twojbrowar.pl Zasyp:Słód Pale Ale Maris Otter 3,4kg (86% zasypu)Słód Brown 0,2kg (5%) -- nie jestem pewien czy był w zestawie.Słód Crystal 0,2kg (5%)Słód Chocolate 0,15kg (4%)Chmiele:42g Progress 5,2%15g Goldings 4,5% Drożdże:Mangrove Jack's M03 Zacieranie:68°C-66°C - 70min68°C - 15min78°C - mashout Słód Chocolate dodany po 70 minutach. Wysłodzono ok. 21l brzeczki o ekstrakcie 11,5°Blg, rozcieńczono do ok. 23l o ekstrakcie 10,5°Blg. Gotowanie:33g Progress - 60min9g Progress - 15min15g Goldings - 15min Na ostatnie 15 minut dodane 5g namoczonego mchu irlandzkiego. Uzyskano 21l brzeczki o ekstrakcie 12°Blg. EDIT (29.09.2015r.):Pierwsze objawy fermentacji, pianę i ciśnienie w rurce fermentacyjnej, zauważyłem dopiero po 60 godzinach. EDIT (16.10.2015r.):Po siedemnastu dniach fermentacji ekstrakt spadł do 3°Blg. Drożdże unoszą się na powierzchni i zdają się tworzyć skorupę. Piwo odznacza się podejrzaną, apteczną nutą w smaku i zapachu. Poza nią efekt jest obiecujący. EDIT (20.10.2015r.): Dwudziestego drugiego dnia od startu fermentacji 19l piwa zabutelkowane z dodatkiem 85g cukru. Ekstrakt zatrzymał się na poziomie 3°Blg. EDIT (21.12.2015r.): Piwo prawdopodobnie jest zainfekowane, drożdżowe kłaczki fruwają w całej objętości i unoszą się na powierzchni w szyjkach butelek, w smaku odrobinę kwaśne, poszczególne butelki mają różne wysycenie, typowe dla brown ale'a nuty nie są mocno wyczuwalne. Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez pralat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) #13 I znów hop! - American Pale Ale #3Data warzenia: 23.04.2017r. Zasyp:Słód Pale Ale Strzegom 2,5kg (71% zasypu)Słód Monachijski Strzegom 0,4kg (11%)Słód Pszeniczny jasny Bestmaltz 0,4kg (11%) Słód Zakwaszający Bestmalz 0,2kg (6%)Chmiele:50g Simcoe 13,1% Drożdże:US-05 Zacieranie:68°C-66°C - 60min Gotowanie:10g Simcoe - 60min10g Simcoe - 30min30g Simcoe - 5min Uzyskano ok. 19l brzeczki o ekstrakcie 11°Blg. Brzeczka schłodzona do 25°C, po zadaniu drożdży umieszczona w temperaturze ok. 17°C. EDIT (24.04.2017r.): Na dobę po zadaniu drożdży widoczne wszelkie oznaki fermentacji. Zapach z rurki fermentacyjnej mocno estrowy z nutami truskawki. EDIT (17.05.2017r.): W 23. dniu fermentacji w wiadrze zupełny brak piany. Piwo jednolicie mętne, kolor słomkowy. Ekstrakt na poziomie 2,5°Blg. Przyjemny słodko-chmielowy aromat z lekką nutą zwietrzenia. W smaku przyjemna goryczka odpowiednio balansująca słodycz. EDIT (22.05.2017r.): W 28. dniu fermentacji 18l piwa zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru. Ekstrakt na poziomie 2°Blg. Piwo jednolicie zmętnione, słomkowożółte. Aromat słodko-chmielowy bez wykrytej poprzednio nuty zwietrzenia. EDIT (29.05.2017r.): Tydzień po zabutelkowaniu odkapslowanie skutkuje krótkim sykiem i choć piwo nie tworzy w szklance piany, jest już lekko nagazowane - zdecydowanie lżej niż poprzednie warki przy podobnej ilości dodanego cukru po takim czasie, co każe mi sądzić, że sodą kaustyczną i dwutlenkiem chloru pozbyłem się przybierającej na sile infekcji. Piwo ma słomkowożółty kolor i jednolite zmętnienie. Aromat z butelki głównie chmielowy, po przelaniu do szklanki chmielowy z nutą drożdży. W smaku przyjemna słodycz balansowana goryczką zdecydowanie zachęcającą do następnego łyku, całość niesamowicie pijalna - piwo znika ze szkła w niebywałym tempie. Wyczuwalny posmak drożdży, zwłaszcza w ostatnich łykach. EDIT (05.06.2017r.): Po dwóch tygodniach nagazowanie piwa na poziomie brytyjskich ale. Kolor słomkowożółty. Aromat rześki, chmielowy, po ogrzaniu w tle nuta zbożowo-chlebowa. Smak lekki, orzeźwiający, chmielowy. Posmak drożdży zanika. Piwo zdecydowanie udane. Edytowane 5 Czerwca 2017 przez pralat Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 (edytowane) #14 English Brown PorterData warzenia: 03.12.2017r. Receptura -- twojbrowar.pl Zasyp:Słód Pale Ale 3,5kg (78% zasypu) Słód Brown 0,5kg (11%) Słód Crystal 400 0,4kg (9%) Słód Chocolate 0,1kg (2%)Chmiele: 75g Fuggles 4,5% Drożdże: S-04 Zacieranie: 69°C-65°C - 80min (Słód Chocolate dodany na ostatnie 10min.) 78°C - mashout Gotowanie: 55g Fuggles - 60min 20g Simcoe - 10min Uzyskano ok. 17l brzeczki o ekstrakcie 13°Blg (przez problemy przy przelewaniu do fermentora ok 2l zostało z chmielinami w kadzi). Brzeczka schłodzona do 25°C, po zadaniu drożdży umieszczona w temperaturze ok. 16-18°C. EDIT (10.12.2017r.): Po tygodniu początkowo bardzo burzliwa fermentacja uspokoiła się. Zapach z rurki fermentacyjnej chlebowy, lekko czekoladowy, ze znikomym udziałem estrów. EDIT (18.12.2017r.): Po dwóch tygodniach sporadyczna aktywność w rurce fermentacyjnej. Aromat pumpernikla, czekolady. Temperatura otocznia wzrosła do 20°C. EDIT (30.12.2017r.): W 27. dniu fermentacji 17l piwa zabutelkowane z dodatkiem roztworu 90g cukru. Płytkie odfermentowanie - pozostało 4.5°Blg, możliwy wpływ niekontrolowanych skoków temperatury przy zacieraniu. Mocno chlebowy aromat, w smaku orzechy, kolor mlecznej czekolady, piwo zmętnione, gęste i oleiste w teksturze. EDIT (08.01.2018r.): Tydzień po zabutelkowaniu piwo lekko wysycone, brak piany. Jednolicie mętne, przypominające delikatnie zabieloną kawę. Aromat mlecznej czekolady, toffi, białej kawy. W smaku mleczna czekolada, orzechy, słodycz, praliny. Tekstura zawiesista, oleista. Piwo pozostawia lekko ściągającą cierpkość. Edytowane 8 Stycznia 2018 przez pralat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 15 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 (edytowane) #15 Equanot IPA - mikrowarkaData warzenia: 03.12.2019r. Zasyp:Słód Pale Ale 1kg Słód Wiedeński 0,3kg Słód Carahell 0,1kgChmiele: 30g Equanot Drożdże: US-05 Zacieranie: ~65°C - 60min Gotowanie: 10g Equanot - 60min 20g Equanot - 0min Mikrowarka zacierana w zwykłych kuchennych garnkach, filtrowana przez tetrową pieluchę, fermentowana w 10l wiaderku malarskim z OBI. Fatalna wydajność, bardzo mały uzysk, piwo bardzo smaczne, pijalne i aromatyczne. Edytowane 28 Stycznia 2020 przez pralat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się