Skocz do zawartości

Browar Monobrew


Rekomendowane odpowiedzi

#8 White IPA

 

Data warzena: 06.06.2014r.

 

Zasyp:

Słód Pale Ale (Strzegom) 2kg (36% zasypu)

Słód pszeniczny jasny (CastleMalting) 2kg (36%)

Pszenica niesłodowana (Strzegom) 1kg (18%)

Płatki owsiane błyskawiczne 500g (9%)

 

Chmiele:

50g Amarillo 8,9%

50g Citra 13,6%

 

Drożdże:

Wyeast 3463 Forbidden Fruit

 

Dodatki:

Kolendra 10g

Curacao 10g

Skórka z pomarańczy 30g

 

Planuję uzyskać ok 25l brzeczki o ekstrakcie ok. 14°Blg.

 

EDIT (06.06.2014r.):

 

Zacieranie:

Pszenica skleikowana w połowie wody do zacierania w temperaturze 80°C-90°C przez 20min. Następnie dodana druga połowa wody i słody.

52°C - 15min.

62°C - 70min.

72°C - 30min.

78°C - 5min.

 

Gotowanie:

20g Amarillo - 60min.

20g Citra - 30 min.

10g Amarillo - 10min.

20g Citra - 10min.

10g kolendry - 10min.

10g curacao - 10min.

30g skórki pomarańczy - 10min.

20g Amarillo - 0min.

10g Citra - 0min.

 

Uzyskano 20l brzeczki o ekstrakcie 14°Blg.

 

EDIT (16.06.2014r.):

Po 9 dniach fermentacji w zabójczej temperaturze 26°C-28°C ekstrakt spadł do 3°Blg. Drożdże zrobiły robotę - belgijski aromat powala. Dodatkowo pszeniczna kwaskowość i intensywna cytrusowa goryczka.

 

EDIT (22.06.2014r.):

Po 16 dniach ekstrakt pozostawał na poziomie 3°Blg. Zabutelkowano ok. 19l piwa ze 130g cukru, co powinno dać nagazowanie ok. 2.55vol.

 

EDIT

Piwo nieudane. Wczesne zabutelkowanie przyczyniło się do koszmarnego przegazowania, a wysoka temperatura fermentacji do fatalnego smaku.

Edytowane przez pralat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

#9 American Brown Ale

Data warzenia: 18.10.2014r.

Piwo na otwarcie nowego sezonu. Powtórka brown ale'a z zeszłego roku, jednak w amerykańskiej i (jak mam nadzieję) bardziej orzechowej, a mniej karmelowej wersji.

Zasyp:

Słód Pale Ale (Strzegom) 3,5kg (71% zasypu)
Słód monachijski (Strzegom) 0,5kg (10%)
Płatki owsiane błyskawiczne 400g (8%)
Słód Crystal 160EBC (Thomas Fawcett) 300g (7%)
Słód czekoladowy 1200EBC (Strzegom) 250g (6%)

Tyle w kwestii teorii -- tak na prawdę, nie wiedzieć czemu, sypnąłem 2,5kg Pale Ale i 1kg monachijskiego...

Chmiele:
50g Simcoe 13,2%
50g Chinook 11,6%

Drożdże:
S-04

Dodatki:
5g mchu irlandzkiego

Zacieranie:
68°C-65°C - 60min
72°C - 20min
78°C - mashout

Gotowanie:
10g Simcoe - 50min
10g Chinook - 50min
5g Simcoe - 30min
5g Chinook - 30min
5g mchu irlandzkiego - 15min
5g Simcoe - 10min
5g Chinook - 10min
10g Simcoe - 0min
10g Chinook - 0min

Uzyskano 19l brzeczki o ekstrakcie 13°Blg.

EDIT (30.10.2014r.):
Po 12 dniach fermentacji ekstrakt na poziomie 3,5°Blg.


EDIT (03.11.2014r.):
W szesnastym dniu dodane 20g Chinook i 20g Simcoe.


EDIT (08.11.2014r.):
Ok. 18 litrów piwa zabutelkowane z dodatkiem 115g cukru stołowego. Planowane nagazowanie na poziomie 2.45. Aromat piękny, chmielenie na zimno dało dobry efekt.

EDIT (17.12.2014r.):
Ładny chmielowy, ale też jeszcze trochę drożdżowy aromat. Perfekcyjne nagazowanie i świetna piana. Dość wysoka goryczka, jak na styl. Mało nut orzechowych. W kolorze zamiast brązowe praktycznie czarne, klarowne. Temu piwu chyba bliżej do CDA niż do amerykańskiego brown ale.

 

EDIT (03.04.2015r.):
Po pięciu miesiącach od butelkowania piwo nie ma już aromatu chmielowego, a smaki pochodzące ze słodu są poukładane. Piwu brakuje pełni i charakteru. Pojawiła się lekka kwaśność i aromat sugerujący obecność dzikich drożdży, co potwierdza też lekkie przegazowanie.
 

Edytowane przez pralat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

#10 American Pale Ale

Data warzenia: 15.03.2015r.

 

Z powodu przeprowadzki i braku gazu w nowym domu piwo warzone w całości w kociołku lidlowskim. W zamierzeniu bardzo mocno aromatyczne, lekkie piwo.

 

Zasyp:
Słód Pale Ale (Strzegom) 4kg (84% zasypu)

Słód Pszeniczny (Strzegom) 0,5kg (11%)

Słód karmelowy jasny 30EBC (Strzegom) 0,25kg (5%)

Chmiele:
50g Simcoe 11,4%

50g Amarillo 8,9%

50g Citra 13,5%

 

Drożdże:
US-05

 

Zacieranie:
67°C-65°C - 60min

72°C - 30min

78°C - mash-out

 

Gotowanie:

5g Simcoe - 50min

5g Amarillo - 50min

5g Citra - 50min

5g Simcoe - 20min

5g Amarillo - 20min

5g Citra - 20min

10g Simcoe - 10min

10g Amarillo - 10min

10g Citra - 10min

15g Simcoe - 0min

15g Amarillo - 0min

15g Citra - 0min

 

Do fermentora trafiło 21 litrów brzeczki o ekstrakcie 12°Blg.

 

EDIT (28.03.2015r.):

Po 12 dniach fermentacji ekstrakt na poziomie 2°Blg. Dodane po 15g Simcoe, Amarillo i Citry.

 

EDIT (03.04.2015r.):
18. dnia fermentacji ekstrakt utrzymywał się na poziomie 2°Blg. 19l piwa zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru stołowego.

 

EDIT (10.04.2015r.):

Tydzień po zabutelkowaniu piwo jest odpowiednio nagazowane. Zarówno z butelki, jak i ze szkła uderza intensywny aromat chmielu. Piwo jest jednolicie zmętnione. W odbiorze lekkie, ale nie wodniste, goryczka na odpowiednim poziomie. Wyczuwalne są owoce tropikalne (ale nie cytrusy) i bardzo delikatna słodycz w tle. Nie wyczułem żadnych wad.

 

EDIT (30.04.2015r.):
Z czasem piwo nabrało odrobinę większej goryczki, a stopień słodyczy zmniejszył się. Wciąż jest lekkie, aromatyczne i orzeźwiające, jednak odrobinę zbyt wysycone.

Edytowane przez pralat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

#11 American Pale Ale #2

Data warzenia: 20.06.2015r.

 
Po sukcesie ostatniego piwa, zostało ono powtórzone z lekko zmodyfikowaną recepturą.
 
Zasyp:
Słód Pale Ale (Strzegom) 4kg (84% zasypu)

Słód Pszeniczny (Strzegom) 0,5kg (11%)
Słód karmelowy jasny 30EBC (Strzegom) 0,25kg (5%)

Chmiele:
50g Cascade 7,7%

50g Amarillo 8,9%
50g Citra 13,5%
 
Drożdże:
US-05

 
Zacieranie:
66°C-64°C - 60min

73°C-71°C - 20min
78°C - mashout
 
Gotowanie:
5g Amarillo - 50min
5g Citra - 50min
5g Amarillo - 20min
5g Citra - 20min
5g Cascade - 20min
10g Amarillo - 10min
10g Citra - 10min
10g Cascade - 10min
15g Amarillo - 0min
15g Citra - 0min
20g Cascade - 0min
 
Uzyskano 19l brzeczki o ekstrakcie 13,5°Blg.
 
EDIT (04.07.2015r.):
Po trzynastu dniach ekstrakt spadł do 2°Blg z hakiem. Dodane po 15g Amarillo, Citry i Cascade oraz skórka starta z dwóch pomarańczy moczona uprzednio w wódce.
 
EDIT (08.07.2015r.):
Ostatecznie ekstrakt zatrzymał się na poziomie 2°Blg. Zabutelkowano 17l z dodatkiem 100g cukru. Planowane nagazowanie na poziomie 2.3.

 

EDIT (24.08.2015r.):

Początkowo piwo odznaczało się intensywnym, pomarańczowym aromatem, który półtora miesiąca po butelkowaniu przeszedł w bardziej cytrynowy. Piwo odpowiednio się nagazowało, choć mocniej niż było to oczekiwane. Drożdże nie opadły w całości na dno, więc nalewanie piwa bez osadu stanowi problem. W smaku piwo odrobinę męczące, nie tak lekkie i sesyjne jak poprzednia warka.

Edytowane przez pralat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

#12 English Brown Ale #2

Data warzenia: 27.09.2015r.

 
Receptura -- twojbrowar.pl
 
Zasyp:
Słód Pale Ale Maris Otter 3,4kg (86% zasypu)

Słód Brown 0,2kg (5%) -- nie jestem pewien czy był w zestawie.
Słód Crystal 0,2kg (5%)
Słód Chocolate 0,15kg (4%)

Chmiele:
42g Progress 5,2%

15g Goldings 4,5%
 
Drożdże:
Mangrove Jack's M03

 
Zacieranie:
68°C-66°C - 70min

68°C - 15min
78°C - mashout
 
Słód Chocolate dodany po 70 minutach.
 
Wysłodzono ok. 21l brzeczki o ekstrakcie 11,5°Blg, rozcieńczono do ok. 23l o ekstrakcie 10,5°Blg.
 
Gotowanie:
33g Progress - 60min
9g Progress - 15min
15g Goldings - 15min
 
Na ostatnie 15 minut dodane 5g namoczonego mchu irlandzkiego.
 
Uzyskano 21l brzeczki o ekstrakcie 12°Blg.
 
EDIT (29.09.2015r.):
Pierwsze objawy fermentacji, pianę i ciśnienie w rurce fermentacyjnej, zauważyłem dopiero po 60 godzinach.
 
EDIT (16.10.2015r.):
Po siedemnastu dniach fermentacji ekstrakt spadł do 3°Blg. Drożdże unoszą się na powierzchni i zdają się tworzyć skorupę. Piwo odznacza się podejrzaną, apteczną nutą w smaku i zapachu. Poza nią efekt jest obiecujący.

 

EDIT (20.10.2015r.):

Dwudziestego drugiego dnia od startu fermentacji 19l piwa zabutelkowane z dodatkiem 85g cukru. Ekstrakt zatrzymał się na poziomie 3°Blg.

 

EDIT (21.12.2015r.):

Piwo prawdopodobnie jest zainfekowane, drożdżowe kłaczki fruwają w całej objętości i unoszą się na powierzchni w szyjkach butelek, w smaku odrobinę kwaśne, poszczególne butelki mają różne wysycenie, typowe dla brown ale'a nuty nie są mocno wyczuwalne.

Edytowane przez pralat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

#13 I znów hop! - American Pale Ale #3

Data warzenia: 23.04.2017r.

 
Zasyp:
Słód Pale Ale Strzegom 2,5kg (71% zasypu)

Słód Monachijski Strzegom 0,4kg (11%)
Słód Pszeniczny jasny Bestmaltz 0,4kg (11%)

Słód Zakwaszający Bestmalz 0,2kg (6%)

Chmiele:

50g Simcoe 13,1%
 
Drożdże:
US-05 
 
Zacieranie:
68°C-66°C - 60min

 
Gotowanie:
10g Simcoe - 60min
10g Simcoe - 30min
30g Simcoe - 5min
 
Uzyskano ok. 19l brzeczki o ekstrakcie 11°Blg. Brzeczka schłodzona do 25°C, po zadaniu drożdży umieszczona w temperaturze ok. 17°C.

 

EDIT (24.04.2017r.):

Na dobę po zadaniu drożdży widoczne wszelkie oznaki fermentacji. Zapach z rurki fermentacyjnej mocno estrowy z nutami truskawki.

 

EDIT (17.05.2017r.):

W 23. dniu fermentacji w wiadrze zupełny brak piany. Piwo jednolicie mętne, kolor słomkowy. Ekstrakt na poziomie 2,5°Blg. Przyjemny słodko-chmielowy aromat z lekką nutą zwietrzenia. W smaku przyjemna goryczka odpowiednio balansująca słodycz.

 

EDIT (22.05.2017r.):

W 28. dniu fermentacji 18l piwa zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru. Ekstrakt na poziomie 2°Blg. Piwo jednolicie zmętnione, słomkowożółte. Aromat słodko-chmielowy bez wykrytej poprzednio nuty zwietrzenia.

 

EDIT (29.05.2017r.):

Tydzień po zabutelkowaniu odkapslowanie skutkuje krótkim sykiem i choć piwo nie tworzy w szklance piany, jest już lekko nagazowane - zdecydowanie lżej niż poprzednie warki przy podobnej ilości dodanego cukru po takim czasie, co każe mi sądzić, że sodą kaustyczną i dwutlenkiem chloru pozbyłem się przybierającej na sile infekcji. Piwo ma słomkowożółty kolor i jednolite zmętnienie. Aromat z butelki głównie chmielowy, po przelaniu do szklanki chmielowy z nutą drożdży. W smaku przyjemna słodycz balansowana goryczką zdecydowanie zachęcającą do następnego łyku, całość niesamowicie pijalna - piwo znika ze szkła w niebywałym tempie. Wyczuwalny posmak drożdży, zwłaszcza w ostatnich łykach.

 

EDIT (05.06.2017r.):

Po dwóch tygodniach nagazowanie piwa na poziomie brytyjskich ale. Kolor słomkowożółty. Aromat rześki, chmielowy, po ogrzaniu w tle nuta zbożowo-chlebowa. Smak lekki, orzeźwiający, chmielowy. Posmak drożdży zanika. Piwo zdecydowanie udane.

Edytowane przez pralat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

#14 English Brown Porter

Data warzenia: 03.12.2017r.

 

Receptura -- twojbrowar.pl 


Zasyp:
Słód Pale Ale 3,5kg (78% zasypu)
Słód Brown 0,5kg (11%)
Słód Crystal 400 0,4kg (9%)
Słód Chocolate 0,1kg (2%)

Chmiele:
75g Fuggles 4,5%
 
Drożdże:
S-04
 
Zacieranie:
69°C-65°C - 80min (Słód Chocolate dodany na ostatnie 10min.)

78°C - mashout
 
Gotowanie:
55g Fuggles - 60min
20g Simcoe - 10min
 
Uzyskano ok. 17l brzeczki o ekstrakcie 13°Blg (przez problemy przy przelewaniu do fermentora ok 2l zostało z chmielinami w kadzi). Brzeczka schłodzona do 25°C, po zadaniu drożdży umieszczona w temperaturze ok. 16-18°C.

 

EDIT (10.12.2017r.):

Po tygodniu początkowo bardzo burzliwa fermentacja uspokoiła się. Zapach z rurki fermentacyjnej chlebowy, lekko czekoladowy, ze znikomym udziałem estrów.

 

EDIT (18.12.2017r.):

Po dwóch tygodniach sporadyczna aktywność w rurce fermentacyjnej. Aromat pumpernikla, czekolady. Temperatura otocznia wzrosła do 20°C.

 

EDIT (30.12.2017r.):

W 27. dniu fermentacji 17l piwa zabutelkowane z dodatkiem roztworu 90g cukru. Płytkie odfermentowanie - pozostało 4.5°Blg, możliwy wpływ niekontrolowanych skoków temperatury przy zacieraniu. Mocno chlebowy aromat, w smaku orzechy, kolor mlecznej czekolady, piwo zmętnione, gęste i oleiste w teksturze.

 

EDIT (08.01.2018r.):

Tydzień po zabutelkowaniu piwo lekko wysycone, brak piany. Jednolicie mętne, przypominające delikatnie zabieloną kawę. Aromat mlecznej czekolady, toffi, białej kawy. W smaku mleczna czekolada, orzechy, słodycz, praliny. Tekstura zawiesista, oleista. Piwo pozostawia lekko ściągającą cierpkość.

Edytowane przez pralat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

#15 Equanot IPA - mikrowarka

Data warzenia: 03.12.2019r.


Zasyp:
Słód Pale Ale 1kg
Słód Wiedeński 0,3kg
Słód Carahell 0,1kg

Chmiele:
30g Equanot
 
Drożdże:
US-05
 
Zacieranie:
~65°C - 60min
 
Gotowanie:
10g Equanot - 60min
20g Equanot - 0min

 

Mikrowarka zacierana w zwykłych kuchennych garnkach, filtrowana przez tetrową pieluchę, fermentowana w 10l wiaderku malarskim z OBI. Fatalna wydajność, bardzo mały uzysk, piwo bardzo smaczne, pijalne i aromatyczne.

Edytowane przez pralat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.