Skocz do zawartości

Chłodziarka D.I.Y

emcede

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie !

Wpadłem na pewien pomysł i jestem ciekaw waszych opinii. Otóż mam taki problem z moja kochaną mamusią, że nie pozwala mi posiadać kegeratora w pokoju. Mam takowy w piwnicy ale to żadna frajda biegać ze szklanką z piwnicy na dziewiąte piętro. Pomyślałem sobie że mógłbym ominąć jej zakaz wstawiając sobie schładzarkę do pokoju. Ceny schładzarek nawet tych używanych wiadomo jakie są :/

Wymyśliłem sobie że może by tak... Przerobić lodówkę turystyczną (elektryczną) na schładzarkę.

Producenci tych lodówek zapewniają o chłodzeniu min. 15C poniżej temp. otoczenia. Do środka takowej lodówki wrzuciłbym wężownicę z nierdzewki (lub miedzi, ale nie wiem jak to się ma do zdrowia) w obudowie zamontował kran, nalał wody do środka i jazda.

Jak się zapatrujecie na mój pomysł ? Wypali to to czy nie ?

Może ciut mniejszy kegerator? ;-) Ostatnio miałem pomysł zrobienia takowego z podblatowej (wąskiej 40cm - na 1 keg) lodówki na wino z kranem w drzwiach...

Ew. zainteresuj się schładzarkami (suchymi) w Czechach. Dość duży rynek, ceny niższe niż w Polsce. Na aukro.cz pojawiają się używane. Szukaj po hasłach: "lindr" "pygmy". Z tego co kojarzę są jeszcze ze 2 firmy w Czechach (ale ciut droższe były).

EDIT: najwłaściwsze hasło na czeskich aukcjach to "výčepní zařízení" - aktualnie pojawia się dość dużo wężownic za grosze, jedyny problem to namówienie sprzedawcy na wysyłkę do Polski i przelew, ale jeśli ktoś miałby blisko... ;-)

Edytowane przez sugarsweet