jackson Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 (edytowane) Jak w temacie. Po etapie brewkitowym została mi pucha coopersa - Irish stout. Jako, że zacząłem zacierać, nie chcę się już bawić w rozrabianie konserwy i teraz pytanie co z tym zrobić dalej. Po głowie chodzi mi milk stout, z dodatkiem puchy, tylko zastanawiam się jaką bazę zrobić do tego. Zatrzeć małą(właśnie, jaką?) porcję słodu (pale ale czy coś ciemnego?) i dodać puchę dla podbicia ekstraktu? Chmielić to dodatkowo? Pojemność to 20-25l przed ewentualnym gotowaniem. Raczej nie chcę robić nic imperialnego, zwłaszcza na lato, 10-12 blg będzie ok. 10-12 przed dodaniem laktozy Chyba, że nie ma co kombinować i puchę sprzedać? Edytowane 20 Maja 2013 przez jackson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Pucha by się idealnie nadała do podbicia ekstraktu, a jak nie chcesz robić nic mocniejszego to bym zrobił bez zacierania albo odłożył na później. Po prostu jak chcesz już zacierać to nie widzę sensu używać puszki na brzeczkę 12 blg którą bez problemu uzyskasz przy zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Najlepiej nadaje się do podbicia ekstraktu przy RISie lub porterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Daj znajomemu, może się też wkręci Zrobiłem chyba 5 warek z puszek + zacieraniem, efekty już wówczas były słabe. Ja bym nie kombinował i zrobił w pełni zacieraną warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 (edytowane) a ja bym to zostawiłdo robienia starterów do drożdży płynnych. Na ładnych kilka starterów wystarczy, a nawet jak Ci coś zostanie to możesz podbić Blg tak jak pisano powyżej:) Edytowane 20 Maja 2013 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 20 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 No dobra, a jeśli jednak by pójść w RIS'a albo Portera, to wtedy wystarczy chmiel z puchy, czy sypnąć jeszcze do gotowania? Pójdzie to na suchych drożdżach i to najlepiej górnych? VeryBerry, mam jakiś opór przed drożdżami płynnymi - na pewno lepsze, ale drogie i dużo zabawy, no i znowu inwestycja w sprzęt. Robię raczej mało warek i praktycznie nigdy jednej za drugą, więc nie do końca po drodze mi z tą opcją Chyba, że zrobić starter z suchych bez mieszania mieszadłem - da się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Dobry pomysł, sam miałem taką akcję w zeszłym tygodniu, że dostałem gęstwę a nie miałem za bardzo na czym namnażać, nakarmiłem więc...miodem;-) Na szczęście drożdżaki się nie rozleniwiły i brzeczkę żrą aż miło, ale mogło być różnie...;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 (edytowane) VeryBerry, mam jakiś opór przed drożdżami płynnymi - na pewno lepsze, ale drogie i dużo zabawy, no i znowu inwestycja w sprzęt. Robię raczej mało warek i praktycznie nigdy jednej za drugą, więc nie do końca po drodze mi z tą opcją Chyba, że zrobić starter z suchych bez mieszania mieszadłem - da się? no ja też miałem opór do tego roku, i powiem Ci że mimo że są faktycznie mega drogie ale jak się przeliczy to nie wychodzi źle. Paczka suchych US05 to jakieś 10zł. Tam kupiłem jedne drożdże płynne i zrobiłem na nich 3 warki (koszt na warkę jakieś 13zł, a efekty są rewelacyjne), a i jeszcze skorzystało z tych drożdży 3 kolejnych użytkowników do których wysłałem drożdże których już nie potrzebowałem. również nie warzę z dnia na dzień. Jak uwarzę jedną warkę czekam aż do przelania na cichą, i dopiero robię kolejną - czasami nawet później. Ogólnie drożdżaki nie są wcale takie oporne na przechowywanie i trochę mogą leżeć (na wiki masz terminy które drożdże ile "znoszą") druga sprawa jak Ci żal kaski, to możesz wejść do wątku "oddam, poszukuję gęstwę" i się na coś załapać na początek. Co do inwestycji to jedyna moja inwestycja to butla wody 5l (albo mały gąsior). Mieszadło nie jest konieczne - fakt że o niebo lepiej się mnożą, ale większość użytkowników nie używa tego wynalazku (tak myślę ). Na suchych drożdżach też możesz zrobić starter do jakiejś "mocniejszej" warki (np. 19-20blg) - przy takiej gęstości jedna saszetka może nie dać rady, a starter już radę sobie na pewno da. Edytowane 20 Maja 2013 przez VeryBerry jackson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Dzięki za porady Poczytam jeszcze o tych starterach i zobaczymy. Generalnie zasada jest taka, żeby je namnożyć w starterze, zlać to co zeżrą i przelać gęstwę(rozcieńczoną brzeczką czy wodą?) do fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Generalnie zasada jest taka, żeby je namnożyć w starterze, zlać to co zeżrą i przelać gęstwę(rozcieńczoną brzeczką czy wodą?) do fermentacji? Jak zlejesz to co zjadły to pozbędziesz się sporej części drożdzy, chyba że wstawisz je na jeden dzień do lodówki. Jak opadną to zlewasz. Dolewasz trochę brzeczki przed zadaniem i mieszasz żeby nie było zlepionych drożdży i do fermentora. Przy dolniakach można się tak bawić. Lepiej powoli schładzać drożdże niż zadawać ciepłe do zimnego. Przy górnej mamy ich zazwyczaj aż nadto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się