qni Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Richard Lehrl w książce „Domowe warzenie piwa” (bardzo polecam), pisze o wykorzystaniu szklanego balonu jako fermentatora o kształcie cylindryczno – stożkowatym. Odwrócenie balona ma imituje fermentatora stożkowy. Kłopot polega na tym jak pisze autor, że balon zwęża się z byt regularnie i drożdże osadzają się na płaski ramieniu. Dziś nalewając sobie wody z dystrybutora wody eden, zastanawiałem się czy można wykorzystać jako fermentatora butle po wodzie. Nie mam pomysłu na zamocowanie kurka do usuwania osadu drożdży. Może macie jakieś pomysły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Trochę mała pojemność jak na fermentor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 zaledwie 19l pojemności, nie wspominając o upierdliwym czyszczeniu upierdliwej "rękojeści" baniaka - chyba, że mówisz o tych bez uchwytów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Baniak baniakiem, ale jak ze szklanego balona odprowadzisz gaz przy fermentacji? Trzebaby rurkę pod sufit balona wsadzić, ale jak to potem uszczelnić sensownie i dorobić bulkadełko? Kontrowersyjny pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Z powodzeniem używa takich właśnie butli jako fermentatorów. Prracują w pozycji normalnej, szyjką do góry. Główną zaletą jest materiał (PC) i to, że są przezroczyste. Bez zaglądania widać, co się dzieje. Wspmniana rączka jest wielce przydatna. Bynajmniej nie do przenoszenia. Głównym zastosowaniem rączki jest możliwość wpuszczenia do niej wężyka przy dekantacji. Dzięki temu nie lata po całej butli i nie wzburza osadów. Poza tym precyzyjnie można ustawić poziom zanurzenia wężyka. Przez rączkę bardzo łatwo ocenić stopień sklarowania piwa i sterować tym długość cichej. Dla mnie to zalety. Małą pojemność (zwykle na burzliwą ~15l) można zrekompensować sobie ilością butli. A jakie wtedy pole do eksperymentów. Różne drożdże, chmielemnie na zimno, temperatury... Myję na bieżąco bez problemów. Przy napełnianiu powyżej rączki nic się w niej nie osadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Jackson , te pojemniki są ze sztucznego tworzywa , można wywiercić otwór w dnie i zamontować rurkę. Jedną warkę testową można poświęcić na sprawdzenie poziomu osadu po fermentacji i powiedzmy 2 ,3 cm powyżej tego poziomu zamontować zawór . Tylko jak zamontować zawór w miejscu oryginalnej nakrętki ? Chyba że kolejny zawór . Jesli chodzi o czyszczenei ,to powiedzmy kret czy domestos sobie z tym by poradził . Przeźroczystość już nie jest żadnym szaleństwem biorąc pod uwagę normalne przeźroczyste fermentory. Jak dla mnie tylko właśnie ta pojemność jest dużym minusem. Gdyby były takie powiedzmy 30 l... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Już kiedyś było o tym na forum chyba Scoobi chciał tak zrobić z butki, ale okazało się że kąt w stozku jest nie odpowiedni i zrezygnowali z dalszych eksperymentów. Właściwy kąt stożka powinien być w granicach 60*. Poszukajcie tej rozmowy to było chyba z rok temu na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Już kiedyś było o tym na forum chyba Scoobi chciał tak zrobić z butki, ale okazało się że kąt w stozku jest nie odpowiedni i zrezygnowali z dalszych eksperymentów. Właściwy kąt stożka powinien być w granicach 60*. Poszukajcie tej rozmowy to było chyba z rok temu na forum Czytałem gdzieś na forum faktycznie o takim pomyśle ze szklanym balonem odwróconym do góry nogami. Ujściem Co2 miała być rurka puszczona przez zawór na końcu szyjki i wystająca ponad powierzchnie brzeczki. Nie mogę znaleźć teraz tego wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 http://www.piwo.org/topic/346-fermentator-stozkowy-warto-czy-nie/ http://www.piwo.org/topic/4221-fajne-fermentory/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Nie pamiętam gdzie czytałem, gdzieś było że nawet 60 stopni to za mało. Ktoś pisał że opukuje cylinder bo drożdże słabo spływają lejkiem. Tu przewaga jest tak że jest miękkie dno i przezroczyste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Ale te baniaki maja raczej większy kąt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się