antonio Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 czy ktos dodawal cos takiego do piwa? Widzialem na allegro po 50ml i w sklepie dla winiarzy, daje smak truskawek. Zastanawiam sie nad zrobieniem piwa truskawkowego, na amerykanskich forach jest kilka receptur na strawberry ale Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 i dodają esencji ci amerykanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonio Posted May 23, 2013 Author Share Posted May 23, 2013 esencji nie, jedynie same owoce, ale belgowie dodaja 30procentowy sok z truskawek wiec mozliwe, ze jest to cos zwiazane z esencja truskawkowa czy czyms podobnym Link to comment Share on other sites More sharing options...
cemik1 Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 Bardzo niewiele esencji smakowych do wódek daje akceptowalny przeze mnie efekt. Może z 10%. Nie próbowałem truskawkowej ale odradzam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonio Posted May 23, 2013 Author Share Posted May 23, 2013 czyli bedzie trzeba probowac z naturalnymi owocami plus jakis syrop lub sok Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 Use the sokownik, Luke Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonio Posted May 23, 2013 Author Share Posted May 23, 2013 wczesniej wyparze je w pirosiarczynie i zrobie przecier z truskawek i dam na koniec burzliwe albo na poczatek. Ta esencja o ktorej pisze jest dodawana do win owocowych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 i pewni jest w niej jakiś tłuszcz więc po pianie by było Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 Nie jestem przekonany, że z "esencją" wyjdzie jakieś smaczne czy interesujące piwo. Znam dość dobrze "od kuchni" przyrządzanie piw smakowych w jednym z czeskich browarów. Używane są tylko naturalne extrakty, a piwo i tak "truskawkowe" moim zdaniem jest jednym z najgorszych smakowo (i malinowe też). Dużo lepiej wypada w domowym piwowarstwie moim zdaniem wiśnia, czereśnia i cytrusy. Nie wiem dlaczego chcesz używać do truskawek piro - wystarczyłoby je chwilę przecież podgotować. Jeżeli do tej pory piłeś piwa "smakowe" to możesz się rozczarować do experymentu - bo te pierwsze są najczęściej dosładzane i aromatyzowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ray Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 wystarczyłoby je chwilę przecież podgotować Tylko, że gotowanie zmienia smak owoców. A smak truskawek to chyba najbardziej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 gdy lato będzie mało słoneczne to truskawki będą kwaśne. Nie wiem czy to dobrze zrobi piwu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jędruś Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 Jaki będzie efekt końcowy piwa z tym syropem to niewiem ,ale nie widzę sensu używania chemi jak jesteśmy przed sezonem truskawkowym i można samemu zrobić sok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawidb Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Ja chyba spróbuję zrobić z sokiem wiśniowym, tylko jaki styl piwa najlepiej wybrać i kiedy dodać ten sok? na początku burzliwej? wcześniej? później? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now