Jump to content

esencja truskawkowa

Recommended Posts

czy ktos dodawal cos takiego do piwa? Widzialem na allegro po 50ml i w sklepie dla winiarzy, daje smak truskawek. Zastanawiam sie nad zrobieniem piwa truskawkowego, na amerykanskich forach jest kilka receptur na strawberry ale

esencji nie, jedynie same owoce, ale belgowie dodaja 30procentowy sok z truskawek wiec mozliwe, ze jest to cos zwiazane z esencja truskawkowa czy czyms podobnym

wczesniej wyparze je w pirosiarczynie i zrobie przecier z truskawek i dam na koniec burzliwe albo na poczatek. Ta esencja o ktorej pisze jest dodawana do win owocowych

Nie jestem przekonany, że z "esencją" wyjdzie jakieś smaczne czy interesujące piwo.

Znam dość dobrze "od kuchni" przyrządzanie piw smakowych w jednym z czeskich browarów. Używane są tylko naturalne extrakty, a piwo i tak "truskawkowe" moim zdaniem jest jednym z najgorszych smakowo (i malinowe też). Dużo lepiej wypada w domowym piwowarstwie moim zdaniem wiśnia, czereśnia i cytrusy.

Nie wiem dlaczego chcesz używać do truskawek piro - wystarczyłoby je chwilę przecież podgotować.

Jeżeli do tej pory piłeś piwa "smakowe" to możesz się rozczarować do experymentu - bo te pierwsze są najczęściej dosładzane i aromatyzowane.

Jaki będzie efekt końcowy piwa z tym syropem to niewiem ,ale nie widzę sensu używania chemi jak jesteśmy przed sezonem truskawkowym i można samemu zrobić sok.

• 5 weeks later...

Ja chyba spróbuję zrobić z sokiem wiśniowym, tylko jaki styl piwa najlepiej wybrać i kiedy dodać ten sok? na początku burzliwej? wcześniej? później?