lkulos Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 (edytowane) No dobrze, sprawa zaczęła się od rodzinnego żartu, ale nurtuje mnie pytanie: co sądzicie o piwie marchewkowym? A dokładniej o smaku ciasta marchewkowego. Dyniowe wyszło nam bardzo przyzwoicie i mam ochotę na eksperyment. Nie jest to sprawa pilna, prawdopodobnie weźmiemy się za to dopiero jesienią, ale potrzebuję przygotować recepturę. Wersja wstępna wygląda tak: Składniki na ok. 23 l piwa: 4 kg pale ale 0,25 kg bursztynowego 0,25 Biscuit 0,25 candi syrup amber Chmiele: 10 g Cascade 60 min. 10 g Wiliamette 30 min. 15 g Lubelski 20 min. Inne dodatki: 1 laska wanilii (ziarenka): 3 dni cichej 1 laska cynamonu: 3 dni cichej starty 5 cm kawałek korzenia imbiru (15 min., gotowanie podczas chmielenia) ½ startej gałki muszkatołowej: 3 dni cichej ½ łyżeczki zmielonych goździków: 3 dni cichej 2 kg obranej i posiekanej marchewki, upieczonej w piekarniku z dodatkiem brązowego cukru (ok. 100g) dodane do zacieru 200 g orzechów włoskich kilkakrotnie uprażonych w piekarniku, aby pozbyć się tłuszczu Drożdże: hmm… Wyeast 1968 London ESB Ale? Docelowe BLG to ok. 14, mocne smaki karmelowe ze słodów, dość treściwe (więc zacierane w wyższej temp.), słabo chmielone, z lekkimi aromatami cytrusowymi. Oprócz tego przyprawy oraz orzechy (tak, jak w cieście marchewkowym). Rozważam jeszcze dodanie do zacieru rodzynek... Myślicie, że to będzie pijalne? Edytowane 24 Maja 2013 przez lkulos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 (edytowane) No nie wiem, marchewka i piwo? Jak chcesz ten aromat wyciągnąć? Musiałbyś pewnie z 5 kilo tego załadować. Z resztą smak marchewki, goździki i orzechy włoskie, to też dziwne połączenie, jednak marchewka to nie dynia. Edytowane 23 Maja 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 23 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 No to odsyłam do mojego ulubionego przepisu na to ciasto: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-marchewkowe,-najlepsze Jest i marchewka i przyprawy i orzechy Marchewka, podobnie jak dynia, zawiera sporo cukrów. Myślę, że fermentować się będzie dobrze. A nie do końca o sam aromat marchewki mi chodzi, a właśnie ciasta marchewkowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 (edytowane) Nigdy ciasta marchewkowego nie jadłem przyznam się szczerze. Jednak dla mnie idea robienia piwa o smaku ciasta jakoś mija się z celem. Swoją drogą jakbyś chciał uzyskać taki efekt (jak w cieście), to dawanie tyle chmielu na goryczkę mija się z celem. W moim mniemaniu już lepiej zamiast lubelskiego dać galaxy i amarillo na aromat, a lubelski na goryczkę, by uzyskać maks 14-16 IBU. Myślę, że z dużą goryczką to to na nic smakować nie będzie, ale mogę się mylić... Jeśli jednak uwarzycie to chętnie spróbuję . Swoją drogą użyłbym T-58 zamiast londonów. Edytowane 23 Maja 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Z rodzynek nie będziesz miał nic poza cukrem. Nie dały mi żadnego efektu w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 zgoda- dzięki, fajnie wiedzieć, że rodzynki aromatu nie dadzą. St.Anger - z podanego chmielu IBU wychodzi też jakieś 20 Ale może racja. Zmniejszam nieco ilość i zmieniam rozkład czasowy. Natomiast co do zmiany... na akurat te wydają mi się odpowiednie. Galaxy i amarillo wydają mi się za bardzo wyraziste i nie wiem, jak będą się komponować z piernikowym zestawem przypraw... ale to przemyślę. Może lepszy byłby Newport, który podobno wnosi aromaty rodzynek właśnie lub Green Bullet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Ciekawostek nigdy dosyć.Raz się żyje i trzeba spróbować.Zamawiam butelczynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Ciekawostek nigdy dosyć.Raz się żyje i trzeba spróbować.Zamawiam butelczynę. Jakby wyszła Wam tylko jedna butelka, to pamiętajcie, iż ja pierwszy zamawiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Dobra, jesteście zapisani Ale jak już wspomniałam, warzenie dopiero jesienią, chwilowo będzie wakacyjna przerwa Ale powiem Wam, że je prawie na pewno zrobię Z ciekawości St. Anger 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pii Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Witam, ciekawy jestem czy piwko ujrzało światło dzienne i jak wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Nie wiem czy to ujrzało, ale mamy taki "klubowy" pojedynek w Olsztynie, i w lutym 3-4 różne marchewkowe będą ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się