2artur2 Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 W starych przepisach jako dodatku używano lukrecji. Niestety, nie mogę znaleźć nic konkretnego w sieci, oprócz tych właśnie starych przepisów. Przykładowa receptura (1821r.) z książki "Nowy Piwowar" Jakuba Skoczyńskiego na piwo "Table beer" (na 4000 kwart ): - słodu białego - 1260 funtów - słodu blado żółtego - 630 funtów - słodu bursztynowego - 630 funtów - chmielu - 80 funtów - soku z lukrecji - 12 funtów. Wg. autora sok z lukrecji czyni piwo "podobnym do porteru" Czy ktoś z Was warzył piwo z dodatkiem lukrecji (soku z lukrecji) ? Jakie smaki wprowadza do piwa ? Lukrecja jest obecnie dostępna w sklepach w postaci korzenia, więc gotując go można ten sok zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 W wielu belgijskich piwach pojawia się aromat lukrecji, ale raczej produkowany przez drożdże. Powiem szczerze, że jakoś specjalnie nie potrafię sobie uświadomić jak lukrecja smakuje/pachnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Krzysiu tego używał. Poszukaj w jego wątku na Browar.biz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 To byłaby ostatnia rzecz jaką bym dodał do mojego piwa. Nie toleruje smaku lukrecji w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Napisz proszę jaki toto ma smak. Domyślam się, że niezbyt przyjemny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Jadłeś czarne HARIBO? tam jest wyraźny aromat i smak lukrecji Ja np. naprawdę go lubię Wiem... w Polsce mało osób to lubi, ale np. w Finlandi jest wódka na tym - SALMIAKI. Wogóle skandynawia słynie z miłości do lukrecji i anyżu. Może dlatego tak lubię Skandynawię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Jadłeś czarne HARIBO? tam jest wyraźny aromat i smak lukrecji Ja np. naprawdę go lubię Wiem... w Polsce mało osób to lubi, ale np. w Finlandi jest wódka na tym - SALMIAKI. Wogóle skandynawia słynie z miłości do lukrecji i anyżu. Może dlatego tak lubię Skandynawię Kojarzą mi się z anyżem. Dalej głupi jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 (edytowane) Kopyr jesteś blisko. Ale czarne Haribo to Hardcorowe jest. Na sklep biegiem marsz i spróbować Edytowane 20 Marca 2009 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Kojarzą mi się z anyżem. Dalej głupi jestem. Niczego nie straciłes. W NL tez się tym zajadają. Ja omało co nie hawtnąłem po takim czarnym cukierku. Robia jeszcze numery z Mentosami. Niby miętowy a w środku to czarne świństwo. Trza czytać etykiete, bo mozna się naciąć. A do piwa to świństwo dawać? W życiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Część stosowana lukrecji, o korzeń, po pozbyciu się kory i wysuszeniu ma kolor żółty i nie ma zapachu. Co do smaku, to będzie on słodki Tak, tak słodki, dzięki glicyryzynie (inaczej kwas glicyryzynowy), która jest słodka ale nie jest cukrem (a więc też nie ulega fermentacji alkoholowej), więc może być stosowana jako słodzik. Pomija właściwości lecznice lukrecji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 21 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Jadłeś czarne HARIBO? tam jest wyraźny aromat i smak lukrecji Ja np. naprawdę go lubię Wiem... w Polsce mało osób to lubi, ale np. w Finlandi jest wódka na tym - SALMIAKI. Wogóle skandynawia słynie z miłości do lukrecji i anyżu. Może dlatego tak lubię Skandynawię taa a w Szwecji prawie wszystkie słodycze są z lukrecją - lody Aligdy u nich Glace, niby te same lody tzn. firma ale w NOGGERze zamiast nadzienia toffi jest lukrecja, polewy lukrecjowe itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się