VeryBerry Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 (edytowane) Tropical Thunder (Wheat - receptura własna) Słód pilzneński - 2,450kg Słód monachijski I - 0,400kg Słód pszeniczny jasny - 2,000kg Płatki pszenne błyskawiczne - 0,500kg Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,250kg Zacieranie: 65-67°C - 60min Chmielenie (60min) Chellenger 22g - 60min Hallertau 18g - 35min Cascade 20g - 5min Curacao 20g - 10min Wyszło 23l 14Blg (po korekcie) Drożdże: Danstar Muchin Dodatki do cichej fermentacji: puree z marakuja - 750ml 1,8kg świeżych Mango zmielonych na papkę puszka lychee - 580/255g Ksylitol - 60g na 20l (przy tej ilości wychodzi mocno wytrawne) Dodatki wrzucamy do garnka i gotujemy przez kilka minut Dodaje ten przepis do działu receptur autorskich, bo piwko trafiło do kilku osób i jak do tej pory nie spotkałem się z krytycznymi uwagami, co oznacza że faktycznie jest niezłe i myślę że oryginalne;) Zachęcam do warzenia dla letniego dla orzeźwienia. Edytowane 9 Czerwca 2013 przez VeryBerry mrblaha, nikhil i Forest 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 chętnie bym tego spróbował ,ciekawy jestem jak czuć te owoce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Takie receptury zawsze mnie inspirują do jeszcze innych eksperymentów. Pomysł ciekawy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 w jakim momencie dodajesz owoce do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 (edytowane) w jakim momencie dodajesz owoce do piwa? Przy zlewaniu na cichą. Poniżej wstawiam "cytat" z moich notatek co i jak jeśli chodzi o owoce: "mango zmielić w blenderze z dodatkiem około 200ml wody. Przelać do garnka, dolać 0,3l wody i 200g glukozy. Doprowadzić do zagotowania, i trzymać 5min. Wlać na dno fermentatora. Lychee oraz marakuje wlać do garnka i doprowadzić do zagotowania. Przelać do fermentatora. Po ostudzeniu zagotowanych owoców, zlać na nie piwo z częścią drożdży.Zostawić na 2 tygodnie" ps. trzeba uważać później na osad, bo przy tej ilości różnych owoców, przed rozlewaniem piwa do butelek musiałem piwko zlać do osobnego fermentatora żeby pozbyć się resztek owoców które sobie swobodnie pływają w piwie. Po przelaniu okazało się że tych "resztek" wyszło 5l trzeba to wziąć pod uwagę podczas obliczania sobie ilości tego piwa. Edytowane 9 Czerwca 2013 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Nie klarowałeś żelatyną, albo dwuskładnikowym? Duża ilość pektyn z owoców pewnie powoduje, że piwo jest dość mało klarowne, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 nie jest klarowane, ale nie zakładałem klarowności bo to jest piwo pszeniczne i chciałem żeby było mętne. Raban19 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Jak się trochę podszkolę w sztuce piwowarskiej to z chęcią takie machnę. Głównie z myślą o dziewczynie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się