Rysiek Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 (edytowane) Pytanie do tych co mają za sobą kilka stoutów - dysponuję obecnie sporą ilością barwiącego ze strzegomia (1500 ebc) i po przeczesaniu literatury nie bardzo wiem czy obrana przeze mnie jego ilość nie da "przepalonego" piwa - zależy mi na mocnym akcencie palonym, ale bez przesady. Do tej pory używałem palonych ok. 600-800EBC, w sieci mało informacji o stosowaniu słodów palonych o tak ciemnej barwie. Zasyp na 28l @ 12 Blg: Pilzneński -3,5kg Pale Ale - 2,5kg Płatki owsiane - 0,5 barwiący strzegom - 400g Edytowane 31 Maja 2013 przez Rysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Powinno być ok, to nie jest znowu tak dużo. Do RIS-a z Courage Barclay ma iść prawie kilogram na 23 litry. Rysiek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Inna sprawa, że palony jęczmień jest tutaj dosyć kluczowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Jak się chce klonować Guinnessa, to owszem, musi być. Ale to nie jest jednoznaczne, że jak stout wytrawny, to tylko z palonym jęczmieniem, a nie ze słodem palonym. Zresztą nawet Guinness nie w każdym swoim browarze używał palonego jęczmienia, poza St. James Gate jęczmienia zaczęto używać dopiero w latach 30-tych XX wieku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Nie twierdzę, że bez jęczmienia palonego nie da się zrobić dobrego stoutu, ale według wielu osób daje on efekt nie do podrobienia słodami palonymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się