Skocz do zawartości

dry stout i barwiący ze strzegomia


Rysiek

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do tych co mają za sobą kilka stoutów - dysponuję obecnie sporą ilością barwiącego ze strzegomia (1500 ebc) i po przeczesaniu literatury nie bardzo wiem czy obrana przeze mnie jego ilość nie da "przepalonego" piwa - zależy mi na mocnym akcencie palonym, ale bez przesady. Do tej pory używałem palonych ok. 600-800EBC, w sieci mało informacji o stosowaniu słodów palonych o tak ciemnej barwie.

 

Zasyp na 28l @ 12 Blg:

 

Pilzneński -3,5kg

Pale Ale - 2,5kg

Płatki owsiane - 0,5

barwiący strzegom - 400g

Edytowane przez Rysiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak się chce klonować Guinnessa, to owszem, musi być. Ale to nie jest jednoznaczne, że jak stout wytrawny, to tylko z palonym jęczmieniem, a nie ze słodem palonym.

 

Zresztą nawet Guinness nie w każdym swoim browarze używał palonego jęczmienia, poza St. James Gate jęczmienia zaczęto używać dopiero w latach 30-tych XX wieku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.