DawidG Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Witam wszystkich, Od dłuższego czasu wałkuję to i inne fora o podobnej tematyce, jakiś czas temu uwarzyłem swoją pierwszą warkę, teraz uznałem, że przydał by sie jeszcze dziennik;) Warka 1: Z zestawu browamatora, BA PILZNER Warzona 29III Wyszło super (jak chyba dla każdego jego pierwsze piwo;)), jeden bład, do refermentacji dosypywany cukier do butelek. W niektórych pozostał na dnie nierozpuszczony. Warka 2: Z zestawu browamatora, Prawdziwe pszeniczne Warzona 12 IV Znów świetnie, do refermentacji użyta glukoza, rozpuszczona i dolana przed butelkowaniem. Kolejna nauczka. Warka 20l to przynajmniej o połowę za mało Warka 3: 27IV Grodziskie Słód pszeniczny 1,5 kg Słód pszeniczny wędzony 0,7 kg Słód pilzneński 0,3 kg Chmiel Lubelski 50 g To piwo naprawdę powala na kolana. Choć dodał bym trochę chmielu na zimno i ciut więcej (200g?) słodu wędzonego. Warka 4: 11V Pilsner Słód pilzneński 3,5 kg Słód monachijski 0,5 kg Chmiel Marynka 40 g Lubelski 25 g Leżakuje dopiero tydzień, mam nadzieję, że wydzie na ludzi;) drożdże s-23 Warka 5: 25V IPA Słód pilzneński 2 kg Słód monachijski 2,3 kg Słód karmelowy jasny 0,3 kg Chmiel Marynka 45 g Lubelski 40 g drożdże danstar Nothingam Dziś przelewam na cichą W planach na ósmego warzenie 6 zbórz z zestawu. Później jakiś waizen, dunkelwaizen i napewno wit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidG Opublikowano 19 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Z małym opóźnieniem względem wcześniejszych planów udało się uwarzyć sześcio-zborzowca z zestawu CP; słód wiedeński 2.25kg pszeniczny 1.25kg z samopszy 0.25kg owsiany 0.25kg orkiszowy 0.25kg żytni 0.25kg chmiel marynka i lubuski po 15g. Wszystkie wcześniejsze warki były zacierane i warzone albo albo na piecu elektrycznym z płytą ceramiczna (ciągnie się nie miłosiernie;)), albo na gazie (dużo szybciej). Tą przygotowałem w całości na piecu opalanym drzewem Trochę wprawy i cały proces znacznie się skrócił, podgrzewanie między jedną a drugą przerwą w mgnieniu oka, doprowadzenie do zagotowania też chwilka, kolejne na pewno będą na tym samym piecu. Bałem się trochę filtrowania, jak okazało się niepotrzebnie. 40 minut i było po sprawie. Celowałem w 12blg. Wyszło 22 litry około 13,5blg czyli myślę, że całkiem przyzwoicie. Po 5 dniach w 20st.C odfermentowało do 4blg i wygląda na to że się utrzymuje, jutro przelewam na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidG Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Dziś ze sporym opóźnieniem zaczęło się warzenie Wita z zestawu CP (jednego z dwóch). Skład to ponoć: słód pilzneński 2 kg, pszenica niesłodowana 1,8 kg, płatki owsiane 0,4 kg, zasypane na 20l wody. Po pierwszej przerwie,30'' w 62C, i 12-to minutowym przejściu na 71-73C, oraz utrzymaniu w tej temperaturze nie zalecanych wg. CP 40'', ale 120'', próba jodowa dalej pozytywna (?!). Biorąc pod uwagę niedokładność termometru, przetrzymuję jeszcze 20'' w 69C, a następnie podnoszę do 78-79C i filtruję. Filtracja idzie powoli (chyba ok, przy takiej ilości surowców niesłodowanych), do wysładzania ok 5l - 5.5l wody, (zgodnie z zaleceniem instrukcji, 2blg mniej niż brzeczka nastawna). Teraz zaczynamy warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się