Jump to content

Domowy browar "Licho"


Recommended Posts

Witam wszystkich,

Od dłuższego czasu wałkuję to i inne fora o podobnej tematyce, jakiś czas temu uwarzyłem swoją pierwszą warkę, teraz uznałem, że przydał by sie jeszcze dziennik;)

 

Warka 1:

Z zestawu browamatora, BA PILZNER

Warzona 29III

Wyszło super (jak chyba dla każdego jego pierwsze piwo;)), jeden bład, do refermentacji dosypywany cukier do butelek. W niektórych pozostał na dnie nierozpuszczony.

Warka 2:

Z zestawu browamatora, Prawdziwe pszeniczne

Warzona 12 IV

Znów świetnie, do refermentacji użyta glukoza, rozpuszczona i dolana przed butelkowaniem.

Kolejna nauczka. Warka 20l to przynajmniej o połowę za mało ;)

Warka 3:

27IV

Grodziskie

Słód pszeniczny 1,5 kg

Słód pszeniczny wędzony 0,7 kg

Słód pilzneński 0,3 kg

Chmiel Lubelski 50 g

To piwo naprawdę powala na kolana. Choć dodał bym trochę chmielu na zimno i ciut więcej (200g?) słodu wędzonego.

Warka 4:

11V

Pilsner

Słód pilzneński 3,5 kg

Słód monachijski 0,5 kg

Chmiel Marynka 40 g Lubelski 25 g

Leżakuje dopiero tydzień, mam nadzieję, że wydzie na ludzi;)

drożdże s-23

Warka 5:

25V

IPA

Słód pilzneński 2 kg

Słód monachijski 2,3 kg

Słód karmelowy jasny 0,3 kg

Chmiel Marynka 45 g Lubelski 40 g

drożdże danstar Nothingam

Dziś przelewam na cichą

 

W planach na ósmego warzenie 6 zbórz z zestawu. Później jakiś waizen, dunkelwaizen i napewno wit.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Z małym opóźnieniem względem wcześniejszych planów udało się uwarzyć sześcio-zborzowca z zestawu CP;

słód

wiedeński 2.25kg

pszeniczny 1.25kg

z samopszy 0.25kg

owsiany 0.25kg

orkiszowy 0.25kg

żytni 0.25kg

chmiel marynka i lubuski po 15g.

 

Wszystkie wcześniejsze warki były zacierane i warzone albo albo na piecu elektrycznym z płytą ceramiczna (ciągnie się nie miłosiernie;)), albo na gazie (dużo szybciej).

Tą przygotowałem w całości na piecu opalanym drzewem :)

Trochę wprawy i cały proces znacznie się skrócił, podgrzewanie między jedną a drugą przerwą w mgnieniu oka, doprowadzenie do zagotowania też chwilka, kolejne na pewno będą na tym samym piecu.

Bałem się trochę filtrowania, jak okazało się niepotrzebnie. 40 minut i było po sprawie.

 

Celowałem w 12blg. Wyszło 22 litry około 13,5blg czyli myślę, że całkiem przyzwoicie.

Po 5 dniach w 20st.C odfermentowało do 4blg i wygląda na to że się utrzymuje, jutro przelewam na cichą.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dziś ze sporym opóźnieniem zaczęło się warzenie Wita z zestawu CP (jednego z dwóch). Skład to ponoć: słód pilzneński 2 kg, pszenica niesłodowana 1,8 kg, płatki owsiane 0,4 kg, zasypane na 20l wody. Po pierwszej przerwie,30'' w 62C, i 12-to minutowym przejściu na 71-73C, oraz utrzymaniu w tej temperaturze nie zalecanych wg. CP 40'', ale 120'', próba jodowa dalej pozytywna (?!). Biorąc pod uwagę niedokładność termometru, przetrzymuję jeszcze 20'' w 69C, a następnie podnoszę do 78-79C i filtruję. Filtracja idzie powoli (chyba ok, przy takiej ilości surowców niesłodowanych), do wysładzania ok 5l - 5.5l wody, (zgodnie z zaleceniem instrukcji, 2blg mniej niż brzeczka nastawna). Teraz zaczynamy warzenie ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.