qni Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Witam, piwo pszeniczne powinno być dobrze nagazowane. Jak jest poziom nasycenia CO2 w jednostkach v/v dla piw pszenicznych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darszer Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 2,5-2,9 vol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Wg różnych wytycznych od 3,5 do 4,5 vv. Ale skłaniałbym się do 3,5, max 4 ze względu na granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zadałem to pytanie bo własnie znalazłem te 2 przedziały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 2,5 - 2,9 to może mieć zwykły lager, pszenica jak pisałem powyżej 3,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Nie przesadzaj, zwykły szkopski lager to ma 2.4-2.5 może. Jak dla mnie 2.9-3.0 jest ok dla jasnego, 2.8 dla ciemnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Jakie nagazowanie? Takie, by nie rozwaliło butelki i by z niej nie uciekało, ale żeby wyraźnie miało na to ochotę Tak całkiem poważnie, jak wolisz. Ja swoją nagazowałem bodaj na 3,0 i jest gites, gdzieś czytałem, że dobrze jest na 3,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Ja pszenice gazuję na 2,5-2,7. Głównie dlatego, że nie lubię potem wrażenia "pełności" wywołanego CO2. Ale to indywidualna preferencja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Co ty, crosis, przecież później się tak fajnie beka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 No właśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 3,5 to dla mnie maks, pszenica powinna być mocniej nagazowana niż lager, ale zdecydowanie nie tak jak pisał Crosis, też nie lubię tego uczucia pełności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 2,9 v/v to rozsądna wielkość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 (edytowane) Wytyczne i tradycja dla tego stylu są takie jakie są. O gustach natomiast się nie dyskutuje. Każdy może nasycić jak lubi. To jest cały urok piwowarstwa domowego. Jednak trzeba się liczyć z tym że niższe nasycenie na konkursie będzie skutkować odjęciem punktów. Edytowane 7 Czerwca 2013 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się