Jacenty Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Czy ktoś może powiedzieć czy dodanie 0,5 kg dodatkowego słodu do 3,4 Kg które jest w zestawie zostanie przerobione przez drożdże ? W komplet mojego zestawu wchodzi: 20g granulatu (lub 30g szyszek) chmielu goryczkowego Marynka 20g granulatu (lub 30g szyszek) chmieli aromatycznego Lubelskiego Ekstrakt słodowy Bruntal jasny 3.4kg (dwie puszki 1.7kg) Drożdże górnej fermentacji Brewferm TOP Chciałbym troszkę podnieść % i ewentualnie urozmaicić kompozycję smakową aby nie był to zwykły Pils dodając np. Ekstrakt słodowy pszeniczny firmy w e s Dać sobie spokój czy zrobić eksperyment ? Drożdże dadzą radę bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Moim zdaniem przesadzasz. Jasne że można to zrobić lepiej lub gorzej, ale aż takie spartolenie sprawy żeby piwo poszło w kanał przez "błędy w fermentacji" to mało prawdopodobny scenariusz. Nie żebym się chwalił, ale mi się udało A szkoda bo to miał być trochę mocniejszy a'la schwarzbier (tylko że górna fermentacja) z dodatkiem miodu dla skontrowania palonego smaku. Jednak zgadzam się że to zdarza się rzadko bo mi tylko raz a znajomym piwowarom właściwie wcale. Niemniej jednak wady smaku w piwach powodowane niewłaściwym przebiegiem fermentacji, moim zdaniem, są bardzo częste. Edytowane 8 Czerwca 2013 przez jimmy_jb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 (edytowane) Słuchajcie, czy gips piwowarski dodaje się do gara przed gotowaniem czy po gotowaniu bezpośrednio do fermentatora z brzeczką ?, Edytowane 12 Czerwca 2013 przez piwozlop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Do zacieru, a potem na początku gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się